Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 14

Burtais neapsidžiaugę varžovai Rio prisibijo Lietuvos rinktinės

„Mirtininkų grupė“, – tokia etiketė Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių B grupei užklijuota nuo Nigerijos, iki Ispanijos. Lietuvos rinktinės varžovai Rio nedžiaugsmingai sutiko savo priešininkus, o Jono Kazlausko auklėtinius įvardija vienais favoritų. 24sek pasižvalgė, kaip keturios Lietuvos krepšininkų priešininkės sureagavo po FIBA burtų ceremonijos.
Jonas Valančiūnas ir Mantas Kalnietis
Jonas Valančiūnas ir Mantas Kalnietis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
  • Ispanija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis ir Marcas Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis ir Marcas Gasolis
Ryškiausios žvaigždės: Pau Gasolis, Marcas Gasolis, Ricky Rubio, Rudy Fernandezas, Sergio Rodriguezas, Jose Manuelis Calderonas, Nikola Mirotičius/Serge'as Ibaka, Sergio Llullas, Felipe Reyesas, Juanas Carlosas Navarro ir kt.

Ispanija bene niūriausiai iš visų Lietuvos varžovų pasitiko Rio burtus. 

„Su burtais nepasisekė“, – rašė „AS“.

„Komplikuotas kelias olimpinio aukso link“, – nedžiaugsmingai antraštėje skelbė ir „Marca“.

„AS“ žurnalistė Raquel Gonzalez pabrėžė, kad Lietuva yra labai rimta varžovė. „Jauna, vos trijų milijonų gyventojų šalis jau laimėjo 10 medalių tarptautiniuose turnyruose. Tai krepšinio šalis, su daug talento ir daugybe gerų metikų. Valančiūnas pernykščiame Europos čempionate pastūmėjo Lietuvos rinktinę į priekį. Kaukėnas – patikimas krepšininkas, o Kuzminskas yra naujas Baltijos krepšinio perlas. Dar ir Mačiulis, kuris Europos čempionato aštuntfinalyje surinko 50 naudingumo balų“.

S.Scariolo: „Auksas jau rezervuotas JAV. Jie – iš kito pasaulio. JAV rinktinės lygis aukštesnis 10 kartų“

Aišku, tokios R.Gonzalez pastabos nustebino, nes R.Kaukėnas karjerą rinktinėje baigė dar prieš ketverius metus.

Ispanų treneris Sergio Scariolo lietuvius regi tarp pagrindinių pretendentų į medalius.

„Grupė talentinga ir sunki. Turbūt penkios šios grupės komandos gali kautis dėl medalių, – tikino S.Scariolo. – Jei norime patekti į grupės trejetuką, turime žaisti stabiliai gerai ir nuo pat pradžių demonstruoti gerą krepšinį. Svajodami apie medalį, turime labai rimtai ruoštis Rio“.

S.Scariolo 2012-aisiais su Ispanijos rinktine iškovojo sidabro medalius. Ispanų stovykloje netrūksta rūpesčių. Didžiausias klaustukas – dėl aukštaūgio Marco Gasolio, kuris dėl kojos lūžio gali praleisti olimpines žaidynes. Bet S.Scariolo tikisi, kad „Memphis Grizzlies“ lyderis užsivilks Ispanijos rinktinės marškinėlius.

Beje, S.Scariolo visai neambicingai pareiškė, kad ispanai Rio kovos dėl sidabro ir bronzos: „Auksas jau rezervuotas JAV. Nebent jiems labai nepasiseks. Jie – iš kito pasaulio. JAV rinktinės lygis nuo kitų komandų skiriasi maždaug 10 kartų.“

„Tikiuosi, kad finale kausimės su amerikiečiais dėl aukso. Vieneriose rungtynėse gali nutikti bet kas, – svajojo 34-erių ispanas Jose Manuelis Calderonas. – Bet tą finalą dar reikės pasiekti mažais žingsneliais. Žmonės iš karto nuteisė, kad mūsų grupė yra sunkesnė. Kita vertus, jei į amerikiečių grupę pateks prancūzai su serbais, grupių lygis bus panašus“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Joną Kazlauską pradžiugino Donato Motiejūno žodžiai apie Rio

Pasiekimai. Vienuoliktas kartas olimpinėse žaidynėse. 1984, 2008 ir 2012 metų olimpinių žaidynių sidabriniai prizininkai. Praėjusiais metais Europos čempionate iškovojo auksą, finale įveikę Lietuvos rinktinę.
FIBA.com nuotr./Rio olimpinių žaidynių burtai
FIBA.com nuotr./Rio olimpinių žaidynių burtai
  • Argentina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės lyderiai Luisas Scola ir Manu Ginobilis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės lyderiai Luisas Scola ir Manu Ginobilis
Ryškiausios žvaigždės: Emanuelis Ginobili, Luisas Scola, Pablo Prigioni, Andresas Nocioni.

„Mirtininkų grupė“, – trimitavo bemaž kiekvienas Argentinos naujienų portalas.

Tą pačią etiketę klijavo ir argentiniečių treneris Sergio Hernandezas: „Mirtininkų grupė. Kita grupė tikrai nėra tokia stipri. Kita vertus, iš pradžių visada viskas atrodo grėsmingai. Reikia palaukti, ką komandos atsiveš į olimpines žaidynes“.

Jo teigimu, Ispanija, Lietuva ir Brazilija yra trys pretendentės į medalius.

„Brazilai – nes favoritai, lietuviai – nes yra lietuviai, o ispanai – nes per pastaruosius 15 metų parodė aukščiausios klasės krepšinį po JAV komandos“, – samprotavo S.Hernandezas.

Atkrintamųjų varžybų tvarkaraštis
Grupės varžybų tvarkaraštis

Argentinos krepšinio konfederacijos prezidentas Federico Susbiellesas pareiškė, kad tai varžovai turėtų bijoti argentiniečių: „Dėl mūsų istorijos, dabartinio potencialo ir mistinės komandinės dvasios, esu tikras, kad visi bijo stoti mums skersai kelio“.

Vienokia Argentina Rio būtų su Emanueliu Ginobiliu, kitokia – be ryškiausios krepšinio žvaigždės šalyje. S.Hernandezas tiki, kad „San Antonio Spurs“ senbuvis žais olimpinėse žaidynėse, bet pats 38-erių žaidėjas dar nėra priėmęs galutinio sprendimo.

Kita vertus, ir su juo Argentinai būtų nelengva pakartoti 2004-ųjų sėkmę.

„Pirmoji kliūtis olimpinės svajonės link: grupė su trimis pretendentais į medalius“, – ne taip drąsiai grupę vertino „El Litoral“.

Pasiekimai. Septintasis kartas olimpinėse žaidynėse. 2004-ųjų metų olimpiniai čempionai, 2008 metų – bronziniai prizininkai. Londono olimpinėse žaidynėse užėmė 4-ąją vietą. Praėjusiais metais Meksikoje vykusiame Amerikos čempionate iškovojo sidabro medalius, nusileidę tik Venesuelai.
  • Brazilija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Varejao ir L.Barbosa sutiko žaisti pasaulio čempionate. prie jų prisidėjo ir Nene.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Varejao ir L.Barbosa sutiko žaisti pasaulio čempionate. prie jų prisidėjo ir Nene.
Ryškiausios žvaigždės: Leandro Barbosa, Andersonas Varejao, Nene, Marcelino Huertas, 

Brazilijos krepšinis akcentavo ne tik burtus, bet ir pirmąsias Rio žaidynių rungtynes. O jos – būtent prieš Lietuvos rinktinę rugpjūčio 7-ąją.

Beje, antrąjį susitikimą jie žais su ispanais, kuriuos įvardija pagrindiniais grupės favoritais. Bet Brazilijos žiniasklaida Lietuvą taip pat minimi tarp pagrindinių viso turnyro favoritų.

Brazilų tikslas – patekti į grupės trejetuką ir ketvirtfinalyje išvengti amerikiečių.

„Nesvarbu, koks paaiškės paskutinis mūsų varžovas, bet jau dabar aišku, kad grupė labai sunki, – įsitikinęs brazilų treneris Rubenas Magnano. – Turime labai gerai pasiruošti žaidynėms. Startuosime su lietuviais, kurie yra labai sunkūs varžovai ir visada svarbiausiuose turnyruose pasirodo solidžiai. Ypač jie išsiskiria gynyba“.

Rubenas Magnano prieš 12 metų Atėnuose atvedė argentiniečius ant olimpinių čempionų sosto. Šiemet brazilų tikslas – patekti į grupės trejetuką ir ketvirtfinalyje išvengti amerikiečių.

„Patekome į stiprią grupę, bet olimpinėse žaidynėse varžovų neišsirinksi. Visi norėjome patekti į grupę su amerikiečiais, kad išvengtume jų ketvirtfinalyje. Bet olimpinės žaidynės yra olimpinės žaidynės, – burtus vertino „Utah Jazz“ gynėjas Raulis Neto. – Pakelta galva turime eiti į kiekvieną kovą ir bandyti laimėti tą taip ilgai lauktą medalį“.

Brazilai Rio ruošiasi verstis be traumuoto Tiago Splitterio, bet su Leandro Barbosa, Andersonu Varejao, Rauliu Neto, Marcelinho Huertu, Augusto Lima, Marquinhosu​.

Pasiekimai. Penkioliktasis kartas olimpinėse žaidynėse. Aukščiausi pasiekimai – bronzos medaliai 1948, 1960 ir 1964 metais. Londono olimpinėse žaidynėse užėmė 5-ąją vietą. Praėjusių metų Amerikos čempionate patyrė fiasko – grupėje užėmė paskutinę vietą.

Nigerija

„Scanpix“ nuotr./Lietuva – Nigerija 2012-ųjų olimpinėse žaidynėse
„Scanpix“ nuotr./Lietuva – Nigerija 2012-ųjų olimpinėse žaidynėse
Ryškiausios žvaigždės:  Festusas Ezeli, Shane'as Lawalis, Al-Farouqas Aminu, Ike Diogu.

Informacijos iš Nigerijos rinktinės stovyklos – mažiausiai. Žiniasklaidoje, be abejo, mirgėjo antraštės apie mirtininkų grupę, bet šios šalies krepšinio atstovai burtų neįvertino.

Bet akivaizdu, kad Nigerijai ir susitikimas ketvirtfinalyje su JAV rinktine būtų šventė. Afrikos čempionų tikslas turėtų būti patekimas į pirmąjį ketvertuką, kuris žengtų į kitą etapą.

Galbūt apie kitokius tikslus Nigerija kalbėtų, jei jai atstovautų visi geriausi Nigerijos kilmės žaidėjai.

Pavyzdžiui, NBA žvaigždės Andre Iguodala, Victoras Oladipo ir kiti.

Kita vertus, Nigerijos krepšinio federacijai kiltų didelių problemų dėl NBA žaidėjų draudimo. O ryškiausios Nigerijos kilmės žvaigždės verčiau renkasi galimybę žaisti JAV nacionalinėje komandoje, o ne Nigerijos rinktinėje.

„Yra daugiau nei 200 milijonų Nigerijos kilmės žmonių, kurie galėtų patekti į komandą“, – pernai pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo Nigerijos rinktinės gynėjas Ade Dagunduro.

Pasiekimai. Olimpinėse žaidynėse dalyvaus tik antrąjį kartą. Prieš ketverius metus Londone užėmė 10-ąją vietą. Praėjusiais metais Tunise vykusiame Afrikos čempionate iškovojo auksą, finale įveikę Angolą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius