Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05 /2016 12 06

D.Motiejūno agentas – apie mitais apipintą lietuvio nugarą ir 37 milijonų dolerių sutarties niuansus

Kankinanti Donato Motiejūno istorija baigėsi. 26-erių puolėjas pagaliau padėjo parašą ant naujos ilgalaikės sutarties. Paskutinę akimirką „Houston Rockets“ permušė „Brooklyn Nets“ pasiūlymą ir D-Mo lieka Hjustone. Lietuvis verčia naują karjeros puslapį, apie kurį papasakojo krepšininko agentas Tadas Bulotas.

T.Bulotas yra „Wasserman“ agentūros atstovas Lietuvoje. Jis kartu su Amerikoje dirbančiu agentu B.J.Armstrongu rūpinasi D.Motiejūnu, todėl šie pastarieji penki mėnesiai ne ką lengvesni nei Donatui turėjo būti ir Tadui.

Tačiau laukimas galiausiai baigėsi ketverių metų 37 milijonų JAV dolerių sutartimi – D-Mo grįžta į aikštę.

15min studijoje su T.Bulotu kalbėjomės apie naują painų kontraktą su daugybe saugiklių, užtrukusių derybų užkulisius, lietuvio nugaros būklę, perspektyvas Hjustone ir kt.

„Pastarąsias dienas įtampos buvo mažiau, nes jau žinojome, jog kontraktas, kuris tenkina žaidėją, jau yra. Buvo neaiški tik kuri iš dviejų komandų, – pasakojo T.Bulotas. – Buvo įdomu. Tikėjausi, jog Hjustonas permuš „Nets“ pasiūlymą anksčiau. Jei nori žaidėjo, tą galima padaryti ir anksčiau. Bet jie tą padarė tik paskutinę dieną, kas truputį nustebino.“

T.Bulotas ir kitas D.Motiejūno agentas Jungtinėse Valstijose B.J.Armstrongas nujautė, jog „Rockets“ veikia kaip šalta verslo mašina. Ji laukė iki paskutinės akimirkos, kai nusprendė permušti „Brooklyn Nets“ pasiūlymą, nors turėjo pirmenybę išlaikyti lietuvį nuo liepos mėnesio.

„Kai Bruklinas pateikė pasiūlymą, pokalbiai iš Hjustono suaktyvėjo. Tada supratome, kad taip, jie gali numušti „Nets“ pasiūlymą. Tai nebuvo sprendimas iš dangaus, – atskleidė T.Bulotas. – Hjustonas yra viena komandų, kuri ne visada pasveria pagal žmogiškuosius santykius. Jie labiau vertina labai paprastai – iš verslo pusės. Savo ruožtu mes norėjome laikytis savo pozicijos. Abi pusės saugojo savus interesus. Toks buvo planas, tokia situacija.“

D.Motiejūno, kaip apribotojo laisvojo agento, derybos truko ilgiausiai per 7 pastaruosius metus visoje NBA.

„Pastarasis kontraktas tenkino Donatą. Bet detaliau reikėtų klausti Donato. Tai buvo jo, šeimos ir aplinkos sprendimas. Mes žinojome, kad realiai galime sulaukti tokios vertės pasiūlymo, – 15min pasakojo T.Bulotas. – Donatas labiau išgyveno iki spalio 1 dienos, kai reikėjo priimti arba atmesti kvalifikacinį pasiūlymą (4,4 mln. dolerių per sezoną). Tada įtampos būta, nes Donatas nebuvo apsisprendęs, kaip geriau padaryti.

Manau, kad labai geri šansai Donatą matyti rinktinėje. Aišku, jei jis bus sveikas ir viskas bus gerai.

Tačiau, kai Donatas apsisprendė ko nori, tapo ramiau. Tikrai nebuvo lengva, nes tikėjomės, kad viskas išsispręs liepą. Buvo sunkių momentų ir jam, ir mums, bet pasirinkus, galiausiai nusiraminome.“

T.Bulotas pripažino, jog D.Motiejūnu domėjosi 4-5 NBA komandos, bet galiausiai liko tik „Brooklyn Nets“ ir „Rockets“. Be to, tuo pat metu plaukė pasiūlymai iš Europos.

„Buvo keli rimti vardai, buvo skambučių ir man, ir B.J.Armstrongui, – apie Eurolygos klubų pasiūlymus kalbėjo T.Bulotas. – Jautėsi rimtas susidomėjimas, bet Donatas veikiausiai mažiau tai svarstė. Galvojome, jog tik nepasiekus savų siekių, būtų reikėję atvažiuoti į Europą ir įrodyti, kad jis yra sveikas ir gali žaisti. Tačiau taip šio chaoso neišspręstume. Jis vis tiek kitą vasarą būtų likęs apribotu laisvu agentu NBA rinkoje.“

Krepšininko agentas patvirtino, jog sutartyje yra sąlyga – D.Motiejūnui priklauso 5 mln. dolerių garantuoto uždarbio, o kontraktas sausį prasitęs, jei lietuvis aikštėje įrodys, kad yra sveikas ir galintis žaisti.

Kita svarbi data – kovo 1-oji, po kurios, jei viskas bus gerai, D.Motiejūno sutartis iškart įsigalios ir kitam, 2017-2018 metų sezonui.

Pastaruosius mėnesius D.Motiejūnas daug laiko praleido Vankuveryje, kur gyvena jo sveikata besirūpinantis gydytojas. O paskui nukeliavo į Brukliną.

„Brukline jis praėjo medicininę peržiūrą, o paskui laukė derybų pabaigos grįžęs namo į Hjustoną. Ten jį patikrins ir „Rockets“, nors jie gerai žino situaciją – pas juos Donatas juk žaidė pastaruosius ketverius metus“, – priminė T.Bulotas.

Patikra Brukline parodė, kad Donatas sveikas. Jei būtų kažkas blogai, dabar tą žinotume. Galbūt ši pauzė išėjo į naudą sveikatai, nugaros tvirtinimui. Šiai dienai jis yra pasiruošęs, sveikas ir sausas.

Po derybų atsiras naujos galimybės išvysti D.Motiejūną ir Lietuvos rinktinėje, kurioje jis nežaidė nuo 2014 metų pasaulio čempionato.

„Tikrai geri šansai, jei liks sveikas ir viskas bus gerai, – paklaustas apie krepšininko galimybes žaisti Lietuvos rinktinėje, sakė T.Bulotas. – Ar „Rockets“ gali uždrausti? Tai – klausimas. Manau, kad tai labiau bus Donato sprendimas. Jis pats nori žaisti ir atstovauti rinktinei. Tik buvo liūdesio gaidelė, kad derybos užsitęsė ir jis pagalvojo, jog galėjo sužaisti olimpinėse žaidynėse.“

– Kaip Donatas jaučiasi po to, kai vienaip ar kitaip jau buvo susiejęs savo ateitį su „Brooklyn Nets“, bet paskutinę akimirką vėl priverstas grįžti į Hjustoną? – paklausėme T.Buloto.

– Donatas iš dalies tokioje situacijoje jau pabuvojęs, kai visi jam dėjo „Detroit Pistons“ marškinėlius (vasarį mainai buvo atšaukti, kai „Pistons“ neįtiko D.Motiejūno rezultatai medicininėje patikroje). Dėdamas parašą jis žinojo, kad gali tekti grįžti ten, kur jo namai – į Hjustoną. Nemanau, kad tai kažkas stebuklingo ir to, ko jis nesitikėjo.

VIDEO: D.Motiejūno agentas T.Bulotas: apie mistinę žaidėjo nugaros būklę ir 37 milijonų dolerių sutarties peripetijas

– Kaip sureagavo Bruklinas?

– Kadangi viskas dar šviežia, dar neteko girdėti. Tik skaičiau viską, kas buvo pateikiama spaudoje. Manau, kad Bruklinas rizikavo. Tai nebuvo kažkoks super pasiūlymas, kuris būtų neįkandamas „Rockets“. Todėl dabar turime tokį rezultatą.

Gal tai bus pamoka Bruklinui, o gal jie įsivertino, kad tai maksimalus pasiūlymas, kokio būtų vertas Donatas.

– Kodėl „Nets“ su pasiūlymu atėjo tik lapkričio pabaigoje?

– Yra daug derybinių niuansų. „Nets“ visada buvo vienas iš variantų. Buvo kokios 4-5 komandos. Su kai kuriomis buvome arti sutarties. Bet viskas užtruko. Taip nutiko, kad kiti klubai pasirašė kitus žaidėjus ar atliko mainus. O Bruklinas liko ta komanda, kuriai jis tiko. Jo pozicijoje ten nebuvo supertalentų. Buvo vieta, „Nets“ turėjo pinigų ir taip nutiko.

„Nets“ visada buvo vienas iš variantų. Buvo kokios 4-5 komandos. Su kai kuriomis buvome arti sutarties.

– Kokios tos kitos komandos?

– Praktiškai su visomis komandomis, kurios buvo minimos spaudoje ir turėjo laisvų pinigų, su jomis vyko pokalbiai. Su kai kuriais bendravome po kartą per savaitę, su kitomis – kas 2-3 savaites. Vieni domėjosi mažiau, kiti daugiau. Bet manau, kad jeigu ne Bruklinas būtų atsiradusi kita komanda, kuri siūlytų Donatui sutartį.

– Ar galimybė grįžti į Europą buvo reali?

– Taip. Buvo kelios komandos. Keli labai dideli rimti vardai. Skambino ir man asmeniškai, ir Donato agentui Amerikoje. Jis labiau seka situaciją NBA. Susidomėjimas tikrai buvo. Nemanau, kad Donatas tą vertino labai rimtai. Buvo galvojama, kad jei niekas nepasiūlo to, ko mes siekiame, reikėtų atvažiuoti į Europą ir įrodyti, kad esi sveikas, gali žaisti daug ir gerai. Bet pagrindinis niuansas buvo toks, kad tai iš principo nelabai ką duotų. Vasarą jis vis tiek būtų tapęs apribotu laisvuoju agentu, todėl tik nukeltume visą tą chaosą ateičiai.

– Kiek sužaidė faktorius, kad į Europą Donatas galėtų grįžti bet kada, tačiau į NBA jau galbūt sugrįžti būtų sunkiau?

– Manau, kad seniau taip tikrai buvo. Tačiau dabar laikai keičiasi. „Wasserman“ agentūra atstovauja nemažai žaidėjų, kurie arba pakviesti NBA naujokų biržoje, arba žaidę NBA, tačiau šią vasarą turėjo labai solidžius pasiūlymus, kad grįžtų į Ameriką. Tačiau to nepadarė. Yra Janas Vesely, Bogdanas Bogdanovičius, Luigi Datome. Sergio Llullas, Rudy Fernandezas taip pat turi didelį susidomėjimą NBA, bet jie liko Europoje. NBA tave vertina, jei Europoje žaidi gerai.

Aišku, visada yra rizika. Jei grįši į Europą ir kažkas čia nepasiseks, galbūt atsirastų dvejonė: gal jis iš tikrųjų gali nežaisti? Bet kalbame apie tai, kad reikia įrodyti, jog esi sveikas ir žaisti gali. Bet net neįsivaizduoju, kad Donatas galėtų į Europą... Jis jau 18 metų čia žaidė gerai.

– „Rockets“ praėjusį sezoną buvo iškeitę D.Motiejūną, atsidarius laisvųjų agentų turgui jam nepasiūlė jokio padoraus kontrakto, o susigrąžino į komandą tik tada, kai reikėjo permušti kito klubo sutartį. Kaip reikia vesti derybas su tokiu žmogumi kaip „Rockets“ vadybininkas Darylas Morey, kuris akcentuoja ne žmogiškąjį, o verslo faktorių?

– Man tai būtų labai sunku, todėl turiu partnerius Amerikoje (juokiasi.). Todėl taip ir dirbame – yra struktūros su atskiromis kultūromis. Veikia tam tikri ryšiai. Man vesti tokias derybas būtų be galo sunku. Taip gerai nepažįstu „Rockets“ organizacijos, nes dirbu Europoje. Bet tam yra žmogus – B.J.Armstrongas, kuris turi didelę patirtį kaip NBA žaidėjas bei ne vienerius metus dirba kaip agentas. Žmonėms, kurie turi patirtį ir pažįsta, su kuo dirba, tai buvo pažįstama. Jie žinojo, kaip D.Morey gali elgtis. Nebuvo nieko naujo. Jau Lietuvoje sėdėdami žinome, kad D.Morey yra toks. O ten dirbantys žmonės apie jį žino dar geriau. Bet jie žinojo, kaip situaciją valdyti.

„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas

– Pripažinkite, Donato sutartis nėra eilinė – joje yra daug saugiklių dėl lietuvio sveikatos. Pavyzdžiui, kam skirtas sausio 10-osios terminas, iki kurio Donatas gaus 5 milijonus JAV dolerių, o jei viskas gerai, liks Hjustone ir gaus likusią sezono atlygio dalį?

– Tai nėra visiškai eilinis kontraktas. Bet NBA yra sočiai labai sudėtingų sutarčių. Dar sudėtingesnių nei pasiūlymas Donatui. Bet tai yra logiškas pasiūlymas. Po tokios rimtos traumos taip būtų ir Europoje. Tai normali praktika. Tie saugikliai gan paprasti. Niekas Donato nepaleidinės sausio 10-ąją, jei jis gaus mikrotraumą ar kažkas atsitiks. Juk jie jam bus sumokėję 5 milijonus už vieną mėnesį. Tai tiesiog saugiklis, jei, neduok Dieve, nutiktų kažkas labai rimto vėl su ta pačia nugara. Taip, sutartis yra kitokia, bet tai nėra kažkas stebėtino. „Rockets“ nenutrauks sutarties, jei Donatas išsisuks koją.

Dėl Donato nugaros numatyti du langai. Visi kiti saugikliai po dviejų sezonų. Tada jau niekas nebežiūrės į traumas. Jei iki kovo 1-osios „Rockets“ sutarties nenutraukia, kontraktas automatiškai įsigalios ir 2017-2018 metų sezonui.

– Derybose buvo akcentuojamas lapkričio 23-osios terminas. Buvo aišku, kad jeigu iki tada pasirašyti sutarties nepavyks, D.Motiejūnas šį sezoną nebegalės būti iškeistas kitai komandai. Kiek šis faktorius buvo svarbus?

– Tai buvo vidutinės svarbos faktorius. Tikrai ne pagrindinis, kodėl viskas užsitęsė. Tomis datomis buvo naudojamasi visą laiką. Tiek vienos, tiek kitos pusės. Tačiau tai nebuvo pagrindinė priežastis, kodėl tik vėliau atėjo „Nets“ pasiūlymas.

– Ar atsižvelgiant į D.Motiejūno nugaros traumų istoriją, buvo įmanoma tikėtis ilgalaikės sutarties be tokių saugiklių?

– Buvo visko. Buvo ir sutarčių tik metams. Ir daugiau. Kiekviena komanda žiūrėjo pakankamai skirtingai. Visi norėjo įsitikinti, ar jis sveikas, peržiūrėti medicininę istoriją.

„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas

– D.Motiejūnas sėkmingai praėjo medicininę patikrą Brukline. Tai rodo, kad jokių problemų su nugara nebeliko?

– Ji parodė, kad jis sveikas. Jei būtų kažkas blogai, dabar tą žinotume. Galbūt ši pauzė išėjo į naudą sveikatai, nugaros tvirtinimui. Šiai dienai jis yra pasiruošęs, sveikas ir sausas. Donatas visą vasarą dirbo su specialistu Kanadoje. Jis visada buvo prižiūrėtas, dirbo su traumų prevencija. Žaidė ir krepšinį, bet ne penkiese prieš penkis.

– Ar buvo neramu prieš medicininę patikrą Brukline? Juk jeigu ji būtų nesėkminga, Donatui tai būtų smūgis, koks šiuo metu fatališkai paveiktų naujos NBA sutarties derybas.

– Aš buvau ramus, kad jis sveikas. Bet taip, įtampa jautėsi. Donatą prižiūrėjo 3-4 daktarai. Tačiau žinojau, kad profesionalų prižiūrimas jis buvo pasiruošęs.

– Kiek sėkmingai įveikta „Nets“ medicininė patikra dabar atvers akis kitiems NBA klubams, kurie galbūt dvejojo dėl D.Motiejūno sveikatos?

– Manau, kad tai labai minimalus laimėjimas. Visiems rūpės, kaip jis žais ir ar bus sveikas sezono metu. Tai bus pagrindinis faktorius, kuris visiems įrodys, jog jis sveikas.

– Tai dabar svarbiausia D.Motiejūno užduotis – pamatyti, kaip NBA sezono krūvį atlaikys nugara?

– Taip. Europa buvo svarstoma todėl, kad įrodytų, jog jis pasiruošęs ir sveikas. Kad jo ar mūsų kalbos nėra mitas. Šis etapas dabar bus labai svarbus.

Iš Donato pusės buvo liūdesio gaidelė, jog viskas taip užsitęsė ir jis galbūt galėjo sudalyvauti olimpinėse žaidynėse.

– Kaip D.Motiejūnas reagavo į įvairiausias kalbas apie jo nugaros būklę? Lietuvos žiniasklaidoje buvo pasirodęs straipsnis apie slaptą jo vizitą Miunchene, kur neva jam buvo atlikta slapta operacija.

– Jis kažkiek išgyveno. Bet tą straipsnį perskaitė tik vietinis frontas. Ir manau, kad dauguma žmonių suprato, jog tas straipsnis buvo neprofesionalus.

– Kiek laiko dabar Donatui prireiks Hjustone, kad jis vėl galėtų žaisti komandinį krepšinį ir grįžti ant NBA parketo?

– Manau, kad dvi savaitės bus reikalingos įeiti į kondiciją. Laisvas gali įmesti nesudėtingai, bet subėgiojus kelias aikšteles, bus visai kitaip. Natūralu, kad tai užtruks.

– Kodėl D.Motiejūnas reabilitacijai pasirinko Kanadą?

– Tiesiog pagal specialistą. Jeigu neklystu, Toronte buvo geras daktaras, vyresnis, bet Donatas, berods, per Joną Valančiūną gavo to gydytojo rekomenduotą jaunesnį specialistą. O jis dirbo Vankuveryje. Jei būtų kažkur arčiau, gal Donatas būtų ten nevažiavęs (šypsosi.).

– Ar Hjustone dar laukia medicininė patikra?

– Taip. Nebent jie paprašytų „Nets“ persiųsti visus duomenis. Bet manau, kad jie žiūrės. Kad ir kaip keistai atrodytų, nes Donatas juk žaidė Hjustone ketverius metus.

– Ar Donato nugaros problemos turės didelę įtaką galimybei išvysti jį Lietuvos rinktinėje?

– Manau, kad labai geri šansai jį matyti rinktinėje. Aišku, jei jis bus sveikas ir viskas bus gerai. Nereikės kažkokių papildomų reabilitacijų ir darbo vasarą. Bet ar gali „Rockets“ direktorius Darylas Morey uždrausti žaisti rinktinėje? Klausimas.

Asmeninio archyvo nuotr./Mike'as D'Antoni ir Donatas Motiejūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Mike'as D'Antoni ir Donatas Motiejūnas

– NBA klubai mėgsta pakeisti žodį „uždrausti“ į „rekomenduoja“.

– Čia daug ką mums Hjustonas rekomenduoja (šypsosi.). Bet tai bus Donato sprendimas. Žinau, kad jis nori žaisti rinktinėje. Iš jo pusės buvo liūdesio gaidelė, jog viskas taip užsitęsė ir jis galbūt galėjo sudalyvauti tose pačiose olimpinėse žaidynėse.

– Kokios D.Motiejūno perspektyvos šioje „Rockets“ komandoje su tokia pergrūsta priekine linija?

– Nuostabu, kad Donatas yra labai išskirtinis žaidėjas. Hjustone nėra tokio žaidėjo, kuris turėtų tokius sugebėjimus kaip jis. Visi aukštaūgiai skirtingi ir manau, kad treneris D'Antoni Donatą išnaudos. Treneris komandoje jam vietos tikrai atras. Žinau, kad ir nuo seniau jis turi Donatui simpatiją. Tiesiog išėjo tokia situacija. Bet net neabejoju, kad treneris ir visi bus patenkinti D.Motiejūnu.

– Pats derybų procesas su „Rockets“ galbūt nuvylė, bet gal širdį suminkštino Hjustono klubo senbuvių atsiliepimai, jog Donato laukia išskėstomis rankomis?

– Kas liečia žaidėjus ir komandos draugus, žinojome, kad Donatas ten laukiamas ir Hjustone jaučiasi gerai. Geri santykiai su tuo pačiu Jamesu Hardenu. Donatas niekada nebuvo priešiškai prieš viską nusiteikęs. Tiesiog buvo derybos. Kaip klubas priėmė viską iš verslo pusės, taip ir Donatas.

Smagu, kad atsiverčia naujas lapas. Naujas etapas. Pilnai tikiu, kad tie ketveri metai Donatui bus sėkmingi. Ir jis pasirašys dar vieną tikrai gerą kontraktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius