Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 05

D.Motiejūno sutartis: tikroji klaida ir kiek iš tikrųjų milijonų prarado lietuvis?

„Donatas Motiejūnas prarado per 30 milijonų, – reaguodamas į lietuvio sutartį su „New Orleans Pelicans“ pareiškė „CBS Sports“ žurnalistas Ananthas Pandianas. – Reikia manyti, kad dabar jis gailisi sprendimo šakotis prieš „Rockets“.“ Šias amerikiečio mintis aklai nukopijavo Lietuvos žiniasklaida. Tačiau, ar iš tikrųjų D.Motiejūnas iš šios istorijos išeina kaip praradęs 30 milijonų?
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / 15min nuotr.

Matematika tokia: D.Motiejūnas sudarė minimalią veterano sutartį su „Pelicans“, kurios didžiausia vertė siekia 1,1 mln. JAV dolerių. Tačiau kadangi jau prabėgo pustrečio 2016–2017 metų sezono mėnesio, pagal NBA taisykles, krepšininkui liko maždaug 600 tūkst. dolerių.

Palyginimui, pagal paskutinę sutartį su „Rockets“, D.Motiejūnas per ketverius metus būtų gavęs 35–37 milijonus. Tačiau tai nereiškia, kad D.Motiejūno nuostolių skirtumas – beveik 35 milijonai.

Teisingiausia būtų vertinti metinį D.Motiejūno atlyginimą, kuris Hjustone per metus būtų siekęs 8–9 milijonus dolerių. 26-erių puolėjo sutartis buvo specifinė – „Rockets“ kasmet būtų turėję teisę ją nutraukti. Taigi, tie 35 milijonai bet kurią vasarą galėjo virsti jau tik 27, 18 ar tik 9 milijonais.

Pjautynėse su „Rockets“ D.Motiejūnas pasiekė svarbų laimėjimą – nusimetė apribotojo laisvojo agento statusą. Dabar D.Motiejūnas tiesiogine to žodžio prasme – laisvas. O tai reiškia, kad jeigu 213 cm ūgio krepšininkas sužibės „Pelicans“, vasarą gali tikėtis gerokai pelningesnės sutarties.

Nuteisti arba pateisinti Donato pjautynes ir minimalią sutartį su „Pelicans“ tai tas pats, kaip paskelbti rungtynių nugalėtoją po dviejų kėlinių.

Dėl NBA sutarties su NBA žaidėjų asociacija, 2017-ųjų vasarą sutartys bus dar pelningesnės. Preliminariais skaičiavimais, NBA „algų kepurė“ kils nuo 94 iki 102 milijonų. Tai reiškia, kad D.Motiejūnas teoriškai galės pasirašyti didžiausią 24 milijonų per metus sutartį. Aišku, D-Mo turi sužaisti kaip NBA žvaigždė, kad gautų tokį uždarbį. Tačiau, palyginti su 2016-ųjų vasaros sutartimis, atlyginimai vasarą augs vidutiniškai 2 milijonais.

Net ir su tokia nugaros traumų istorija ir pakankamai kuklia 2015–2016 metų statistika (vid. 6,2 tšk., 2,9 atk. kam.) D.Motiejūnas su „Nets“ arba „Rockets“ būtų sudaręs 4 metų 35–37 milijonų sutartį (8–9 mln. per metus). Logiška, kad bent šiek tiek pagerinęs statistinius rodiklius ir įrodęs, kad nugaros traumos nebeturi įtakos jo žaidimui, D.Motiejūnas vasarą galėtų tikėtis maždaug metinės 15 milijonų JAV dolerių sutarties. Tada paprasčiausiai bus daugiau pinigų turinčių komandų, nei buvo šį rudenį. O ir mįslių dėl D.Motiejūno nugaros būtų mažiau.

Teoriškai ta 35–37 milijonų sutartis galėtų atsipirkti per perpus trumpesnį laiką – vos daugiau nei per 2 sezonus.

Aišku, su sąlyga, kad D.Motiejūnas žais panašiai kaip geriausiais mėnesiais Hjustone ir išvengs nugaros traumų.

„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas

Nuteisti arba pateisinti Donato pjautynes ir minimalią sutartį su „Pelicans“ tai tas pats, kaip paskelbti rungtynių nugalėtoją po dviejų kėlinių. Žaidėjui dar reikės smarkiai įrodyti, kad jis vertas gerokai daugiau, bet per anksti jį laikyti pralaimėtoju.

Viena aišku, kad D.Motiejūnas suklydo nepriėmęs „Rockets“ kvalifikacinio pasiūlymo. Dabar tokią išvadą galima padaryti pasibaigus visai 6 mėnesių ir 2 dienų dramai – tiek užtruko derybos, kol D-Mo galiausiai sudarė naują sutartį.

D.Motiejūnas tada būtų gavęs 4,4 mln. per metus (3,8 mln. daugiau nei dabar), jei laiku būtų pradėjęs sezoną šį sezoną stebinančioje „Rockets“ komandoje, o įrodęs savo vertę be dramų, 2017-ųjų vasarą galėtų laisvai pasirinkti bet kurios NBA komandos pasiūlymą.

Dėl nepasisekusių derybų su „Rockets“ D.Motiejūnas nebuvo kaltas. Niekas negalėjo numanyti, kad Hjustonas nepatvirtins lietuvio medicininės patikros ir paliks „ant ledo“.

Galima ginčytis, kad jei D.Motiejūnas būtų atvykęs į „Rockets“ medicininę patikrą laiku, pagal sutartį būtų gavęs 8–9 milijonus per pirmąjį sezoną. Tik galima suprasti pagrįstą D.Motiejūno norą išsikovoti 37-ių, o ne 31 milijono sutartį, kurią norėjo sumodeliuoti „Rockets“, nukirpdami 6 milijonų premiją nuo „Nets“ sutarties.

Beje, šioje istorijoje, turbūt, ne milijonai svarbiausi, o laikas, kurį sugaišo Donatas. Trūkt už vadžių, vėl iš pradžių – nežaidęs 8 mėnesius, D.Motiejūnas grįžta į aikštę. Prieš metus – dėl nugaros traumos, dabar – dėl išskirtinai keistų derybų.

Taip per 20 pastarųjų mėnesių Donatas turėjo tik 3 mėnesius aktyvaus komandinio krepšinio. Stojantis ant kojų po tokios traumos, tai yra didžiulis praradimas.

Bet dabar viskas Donato ir „Pelicans“ trenerio Alvino Gentry rankose. D.Motiejūnas po dviejų kėlinių atsilieka, bet šias keistas rungtynes gali baigti kaip nugalėtojas.

Viena aišku, kad D.Motiejūnas supurtė NBA apribotųjų agentų statusą. Jeigu D.Motiejūnas iš tikrųjų laimės šį mačą, ateityje galbūt pamatysime daugiau tokių maištautojų kaip lietuvis, o NBA žaidėjų asociacija įteisins kokią nors „D-Mo taisyklę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius