2016 10 24

Domantas Sabonis: amžinas naujokas, kuris yra pasiruošęs savo debiutui NBA

Naujienų portale „NewsOK“ pasirodė straipsnis apie „Oklahoma City Thunder“ naujoką iš Lietuvos Domantą Sabonį. Jame dar kartą prisimenamas jo rungtyniavimas bei tobulėjimas Ispanijoje, sunkios treniruotės JAV ir amžinas vaidmuo, kuris jį persekioja visą gyvenimą.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Sabonis su pagrindine Malagos „Unicaja“ komandos sudėtimi treniravosi jau būdamas penkiolikos, o krepšinio aikštėje jį varžovai stumdė nuo mažens. Praėjus vos dvejiems metams lietuvis prasimušė į pagrindinę ekipos sudėtį, o baudos aikštelėje jam nuolaidų nedarė niekas.

„Jiems nerūpėjo, – žaidimą Ispanijoje prisiminė D.Sabonis. – Su naujokais niekas maloniai nesielgia.“

Jau šią savaitę D.Sabonis debiutuos NBA. Didelė galimybė, kad lietuvį išvysime „Thunder“ starto penkete. Jis užims poziciją, kuri praėjusiais metais priklausė Serge'ui Ibakai, kuris vasarą buvo išmainytas į Orlandą.

Tai milžiniška garbė. Naujokas „Thunder“ komandos startiniame penkete nedebiutavo nuo 2007-ųjų, kuomet NBA duris pravėrė Kevinas Durantas.

D.Sabonis savo krepšinio pamokas pradėjo labai anksti, o tai lėmė, kad jis ant NBA parketo ketvirtadienį išbėgs su dar keturiais geriausiais „Thunder“ krepšininkais.

Ankstyva pradžia

sportoakimirka.lt/Domantas Sabonis
sportoakimirka.lt/Domantas Sabonis

Puolėjas iš Lietuvos neatsimena savo gyvenimo be krepšinio.

Jis gimė 1996-aisiais Portlande, kur jo tėtis bei legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis ruošėsi debiutui NBA.

D.Sabonis pamena laikus, kai išvykus jo mamai Ingridai Arvydas vaikus pasiimdavo į „Trail Blazers“ treniruotes. 2003 metais šeima persikėlė į Malagą, o čia lietuvis pradėjo ir savo krepšinio kelionę.

„Tuo metu Arvydas dar rungtyniavo Europoje, – teigė D.Sabonis. – Mažai jį matėme. Pradėjome daugiau bendrauti, kai jis baigė savo karjerą.“

D.Sabonis tobulėjo labai greitai, o jo vertė rinkoje didėjo kasmet. Būdamas 16-os jis jau rungtyniavo čempionate, kuris primena Plėtojimosi lygą Amerikoje, o atšventus 17 gimtadienį jis rungėsi su profesionalais.

Universitetas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Keli krepšinio ekspertai, kurie matė D.Sabonį žaidžiantį Europoje prognozavo jam šviesą ateitį. Daugelio nuomone, žaidimas baudos aikštelėje Europoje yra dar agresyvesnis nei NBA, o lietuvis toli gražu nebuvo silpnas.

Žaidimas Europoje padėjo D.Saboniui puikiai žaisti „du prieš du“, o tai jam labai pravers ir NBA. Jis yra stiprus krepšininkas žaidžiant nugara, gali gerai perduoti kamuolį bei agresyviai gintis.

Tačiau D.Sabonis išvydo, kad JAV krepšinis kiek kitoks. Taisyklės skyrėsi nuo europietiškų, o žaidėjai buvo atletiškesni. Lietuvis kiekvieną vakarą praleisdavo treniruoklių salėje bei sunkiai dirbo ties savo metimu iš toli.

D.Sabonis dirbdavo kasdien. Atvykęs į JAV jis neskubėjo pataikyti iš vidutinio nuotolio, o savo antraisiais metais Gonzagoje jis įmetė 5 tritaškius.

Naujas skyrius

„Instagram“ nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Mačiulis
„Instagram“ nuotr./Domantas Sabonis ir Jonas Mačiulis

A.Sabonis padarė labai didelę įtaką savo sūnaus žaidimui. Legendinis krepšininkas iš Lietuvos dažnai patarė savo sūnui dėl vieno ar kito judesio, tačiau jo nuopelnai yra kur kas didesni. D.Sabonis yra kantrus, darbštus ir visuomet klauso veteranų.

„Šis vaikis yra labai protingas, – teigė Stevenas Adamsas, – Jis klauso kiekvieno patarimo.“

„Mes taip buvome auklėti nuo mažens. Visuomet privalome savo darbe būti profesionalais ir išlikti kuklūs, – atskleidė lietuvis. – Visose savo gyvenimo srityse naudojuosi šiais patarimais. Kartais Arvydui net nereikia nieko sakyti. Aš esu jo sūnus, todėl žinau ką reikia daryti.“

D.Sabonis rungtyniavo profesionaliai Malagoje, Gonzagoje ir net olimpinėse žaidynėse, o tai yra priežastis dėl kurios jis šią savaitę NBA debiutuos starto penkete.

Lietuvis pradėjo rungtynes nuo pradžių ikisezoninėse rungtynėse, todėl didelė tikimybė, kad Billy Donovanas savo strategijos nekeis.

Viskas NBA D.Saboniui yra nauja, tačiau taip jis jautėsi didžiąją dalį savo gyvenimo.

„Žinau, kad turiu laukti savo galimybės ir būti kantrus, – teigė puolėjas. – Visą savo gyvenimą buvau naujokas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius