-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 22

Griūties užuomazgos: legendinio NBA klubo vadovas, kuris sugriovė derybas su Donatu Motiejūnu

Magicas Johnsonas vos tik tapo „Los Angeles Lakers“ krepšinio operacijų prezidentu, klubo prezidentė Jeanie Buss išspyrė lauk generalinį direktorių Mitchą Kupchaką ir iš komandos bendrasavininko Jimo Busso atėmė visas galias. Taip taip, Jeanie yra Jimo sesuo – jokios meilės. Los Andžele – prasivalymo metas, kurio užuomazgas savo kailiu patyrė ir Donatas Motiejūnas. Jeigu ne M.Kupchakas, D-Mo dabar, ko gero, vilkėtų „Lakers“ aprangą.
Mitchas Kupchakas, Donatas Motiejūnas ir Magicas Johnsonas
Mitchas Kupchakas, Donatas Motiejūnas ir Magicas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pusmetį be kontrakto sėdėjęs ir su „Houston Rockets“ vėjo malūnais kovojęs D.Motiejūnas dar prieš Kalėdas atvyko pasirodyti „Lakers“ treneriams ir vadovams.

Buvo tikimasi, kad pavyks greitai susitarti ir D.Motiejūnas žais Holivudo mieste. „Lakers“ reikėjo pamainos traumą patyrusiam Larry Nance'ui, o D.Motiejūnas norėjo žaisti Los Andžele – tai atrodė kaip ideali sąjunga.

Paprastai tai būna poros dienų klausimas, bet D.Motiejūnas ilgesniam laikui pakibo nežinioje.

Nors ESPN skelbė, kad lietuvis sužavėjo „Lakers“ vadovus ir trenerius, NBA klubas neskubėjo atspausdinti sutarties ir įteikti jos 26-erių puolėjui. 24sek žiniomis, D.Motiejūnas bendravo su „Lakers“ treneriu Luke'u Waltonu, kuris su malonumu planavo įtraukti puolėją į savo žaidimo schemas.

Bet galutinį sprendimą turėjo priimti „Lakers“ vadovybė, kurioje buvo toks vyrukas vardu Mitchas Kupchakas.

62 metų amerikietis ėmė kelti klausimus ir savo manieromis priminė „Rockets“ vadovą Darylą Morey. Pabėgęs nuo vieno konfliktiško ir neprognozuojamo NBA vadovo, Donatas nenorėjo patekti pas kitą panašaus požiūrio tipelį.

Derybos nutrūko – D.Motiejūno lėktuvas pakilo iš Los Andželo oro uosto be naujos sutarties. Po savaitės D-Mo sudarė sutartį su „New Orleans Pelicans“. Dabar „Lakers“ arenoje nerasite nei D.Motiejūno, nei atleisto M.Kupchako.

Įgrisęs ponas Kupchakas

„Scanpix“/AP nuotr./Mitchas Kupchakas
„Scanpix“/AP nuotr./Mitchas Kupchakas

M.Kupchakas nebuvo eilinis NBA klubo direktorius. Jis pateko į NBA kaip žaidėjas, kai 1976-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 13-uoju šaukimu. Jo karjera tęsėsi iki 1986-ųjų, bet paskutiniais karjeros metais dar vilkėdamas „Lakers“ aprangą jis pradėjo talkinti Los Andželo vadovams. Beje, su „Lakers“ jis iškovojo du iš trijų savo čempionų žiedų.

Vos baigęs karjerą (NBA turėjo 10,2 taško vidurkį) M.Kupchakas tapo „Lakers“ generalinio direktoriaus Jerry Westo asistentu.

Lenkiškų šaknų amerikiečio žodis „Lakers“ biure buvo vienas svarbiausių maždaug nuo 2000-ųjų. Tai M.Kupchakas 2003-aisiais bandė sugrąžinti Larry O'Brieno titulą į Los Andželą pasirašydamas sutartis su „senukais“ Karlu Malone'u bei Gary Paytonu.

Tai jis iškeitė Shaquille'ą O'Nealą ir išskyrė jo ir Kobe Bryanto duetą. Tai jis iš „Memphis Grizzlies“ į Los Andželą atgabeno Pau Gasolį, vėliau padėjusį „Lakers“ iškovoti du NBA čempionų žiedus 2009 ir 2010 m.

„Nuo dvejeto, iki dešimtuko“, – taip M.Kupchako veiksmus po didžiulio atgarsio sulaukusių P.Gasolio mainų įvertino Kobe Bryantas.

Bet pastaruoju metu Mitchas klydo pernelyg dažnai. Viskas prasidėjo nuo 2011-ųjų, kai trenerio karjerą baigė Philas Jacksonas. Iš jo „Lakers“ vairą vėliau perėmė Mike'as Brownas, Mike'as D'Antoni, Byronas Scottas, bet nė vienas jų neatvedė Los Andželo krepšininkų bent į Vakarų konferencijos finalą.

M.Kupchakas vylėsi sugrąžinti Los Andželą į elitą su Dwightu Howardu ir Steve'u Nashu, bet tai tik suskaldė „Lakers“ rūbinę ir daug vilčių teikęs eksperimentas visiškai žlugo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Nashas, Kobe Bryantas, Dwightas Howardas ir Pau Gasolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Nashas, Kobe Bryantas, Dwightas Howardas ir Pau Gasolis

Kai K.Bryanto karjerą prie pabaigos artino sunkios traumos, „Lakers“ tapo visiška NBA vidutinioke ir turėtų ketvirtą sezoną iš eilės likti be atkrintamųjų varžybų – tai ilgiausia sausra klubo istorijoje.

Šios serijos galbūt būtų išvengta, jei ne „Lakers“ vadovybės klaidos.

Jeanie Buss neklausė savo mirusio tėvo Jerry Busso patarimo ir pratęsė kontraktą su M.Kupchaku 2014-aisiais, nors iki sutarties pabaigos buvo likę dar vieneri metai. Tiesiog Jeanie brolis Jimas ragino seserį nedelsti, antraip „Lakers“ žvaigždės „suuos“ nestabilumą vadovybėje ir todėl išsiskirstys iš Los Andželo.

M.Johnsonas: „Aš padarysiu viską, kad klube įsigaliotų aiški strategija. Duosiu jai toną. Svarbiausia, kad „Lakers“ ir aikštėje, ir už jos ribų spinduliuotų tobulumu. Štai ko link mes eisime. Visi turės aiškų vaidmenį.“

Jeanie paklausė brolio, bet vėliau sukandusi dantis stebėjo vieną klaidą po kitos.

„Lakers“ nepavyko suderinti sutarties su Carmelo Anthony, nors šis buvo linkęs žaisti Los Andžele. 2015-aisiais į Los Andželą turėjo atvykti LaMarcusas Aldridge'as, tačiau bent du susitikimai nevirto kontraktu. Beje, antrąjį teko daryti dėl visiškai nevykusio pirmojo pokalbio. Nevykęs jis buvo dėl „Lakers“ vadovų kaltės.

Jimas Bussas leido Los Andželui patikėti, kad vieną dieną „Lakers“ šeimos nariu taps Kevinas Durantas, bet NBA žvaigždė net nepaskyrė klubui susitikimo ir pasirinko „Golden State Warriors“.

Los Andžele norėjo žaisti Isaiah Thomasas ir Kyle'as Lowry, bet „Lakers“ juos pramiegojo, o štai abu gynėjus dabar matėme NBA Visų žvaigždžių rungtynėse.

Vietoj visų šių pavardžių „Lakers“ organizacija „drebino“ laisvųjų agentų turgų sudarydami 136 milijonų dolerių vertės sutartis su Timofejumi Mozgovu bei Luolu Dengu, kurie kartu sudėjus dabar renka vid. 15,2 taško ir 10,3 atkovoto kamuolio. Šiuos du didžiulius kontraktus gali tekti ryti beveik visą Donaldo Trumpo kadenciją.

Jeanie įkyrėjo tos praleistos progos ir ji nusprendė sudrebinti Los Andželą. Net jei tai reiškė brolio atleidimą iš viceprezidento posto.

„Scanpix“/AP nuotr./Jeanie Buss
„Scanpix“/AP nuotr./Jeanie Buss

Holivudui reikia žvaigždžių. Jeanie Buss tiki, kad Magicas Johnsonas taps NBA superžvaigždžių magnetu.

Moteris su skausmu žiūrėjo pastarąsias NBA Visų žvaigždžių rungtynes Naujajame Orleane, kuriose pirmą kartą nuo 1996-ųjų nebuvo nė vieno „Lakers“ atstovo.

Beje, tą patį savaitgalį „Lakers“ direktorius M.Kupchakas derėjosi su „Sacramento Kings“ dėl DeMarcuso Cousinso mainų, bet pagailėjo už NBA blogiuką atiduoti 19-metį talentą Brandoną Ingramą.

Kantrybė baigėsi.

Ech, tas Magicas...

„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas

Magicas Johnsonas spaudos konferencijos salėje pasirodė su savo televizine šypsena ir švytinčia išvaizda. Aplink jį sienos buvo nukabintos istorinėmis fotografijomis iš auksinių „Lakers“ laikų. Ten figūravo ir ta pati Magico šypsena.

Penkiskart NBA čempionas buvo Los Andželo „Showtime“ eros veidas. Baigęs karjerą jis vėliau dirbo treneriu, tapo televizijos žvaigžde, įrašų prodiuseriu, kino magnatu, „Lakers“, „Sparks“ ir „Dodgers“ bendrasavininku.

Gulėdamas mirties patale buvęs „Lakers“ savininkas Jerry Bussas pasikvietė Magicą norėdamas paskutinį kartą išvysti tą jo nepaprastą šypseną. Beje, toje „Lakers“ spaudos konferencijos salėje kabėjo ir iškalbinga judviejų nuotrauka.

„Scanpix“/AP nuotr./Jerry Bussas ir Magicas Johnsonas 1980-aisiais
„Scanpix“/AP nuotr./Jerry Bussas ir Magicas Johnsonas 1980-aisiais

Jeanie Buss tikisi, kad Magico Johnsono šypsena taps pranašišku vaizdu „Lakers“ organizacijai.

„Nesėdėčiau čia, jeigu viskas būtų gerai, – prisistatydamas kaip naujasis „Lakers“ krepšinio operacijų prezidentas, sakė M.Johnsonas. – Aš žinau, kas manęs laukia. Nusimato daug sunkaus darbo. Bet aš čia tam, kad viską apversčiau aukštyn kojomis.“

Aš žinau, kas manęs laukia. Nusimato daug sunkaus darbo. Bet aš čia tam, kad viską apversčiau aukštyn kojomis.

Magico šypsena ir šlovinga karjera slepia kai kurias kliurkas. Kai kurie NBA apžvalgininkai jį įvardija kaip geriausiai krepšinį išmanantį žmogų, bet M.Johnsonas pasižymėjo tokiais viešais pareiškimais, kaip kad prognozavo Michaelui Carteriui-Williamsui Jasono Kiddo ateitį, vilčių nepateisinusį Jimmerį Fredette'ą vadino „rimtu reikalu“, o niekur nebepritampantį Rajoną Rondo įvardijo kaip „Dallas Mavericks“ išgelbėtoją ir pan. Bet kam nepasitaiko.

M.Johnsonas generaliniu „Lakers“ direktoriumi paskirs Robą Pelinką – Kobe Bryanto agentą. Beje, kažkur administracijoje jis norėtų įkišti ir patį Kobe. Bent kaip kokį žaidėjų konsultantą. Svarbiausia, kad toks nepaprastas krepšininkas kaip Kobe Bryantas būtų kuo arčiau komandos.

Bet Magicas jau padarė pirmąjį ėjimą. Kaip naujasis Los Andželo krepšinio operacijų vadovas, jis rezultatyviausią „Lakers“ žaidėją Lou Williamsą iškeitė į Corey Brewerį ir šių metų naujokų biržos pirmojo rato šaukimą. Beje, apžvalgininkai sukritikavo M.Johnsoną – mainai buvo naudingesni „Rockets“ ekipai.

M.Johnsonas yra kovingas ir agresyvus veikėjas, tačiau komandos pertvarkymas yra ilgas ir sunkus procesas, kuriame mažai magijos ir daug pralaimėjimų.

„Jūs turbūt nežinojote, bet aš esu išprotėjęs dėl valdžios. Aš padarysiu viską, kad klube įsigaliotų aiški strategija. Duosiu jai toną. Svarbiausia, kad „Lakers“ ir aikštėje, ir už jos ribų spinduliuotų tobulumu. Štai ko link mes eisime. Visi turės aiškų vaidmenį. Beje, juk aš įžaidėjas – man patinka su visais dirbti“, – charizma spinduliuoja M.Johnsonas.

M.Johnsonas supranta, kad laikai pasikeitė. Dabar jis gilinsis į NBA nuostatus, algų kepurę, statistikos analitiką ir viską, kuo devintajame dešimtmetyje nė nekvepėjo.

Kaip tikras populistas jis žadėjo, kad po keturių bevaisių vasarų į Los Andželą sugrįš superžvaigždės. Tik nepasakė, kokiu būdu jis jas suvilios.

„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas

Bet tai visiškai būdinga žmogui, kuris myli dėmesį ir moka žmonėms pasakyti tai, ką jie nori girdėti. Dabar Los Andželas gali pasigirti tik puikia lokacija ir savo istorija. Magico darbas bus suvilioti superžvaigždes realiais darbais.

Jis smarkiai rizikuoja. Jeigu jam nepasiseks taip, kaip Niujorke žlugo čempioniška Philo Jacksono aura, žmonės jį atsimins ne dėl magiško krepšinio ir praeities pergalių, o dėl nesėkmių prie „Lakers“ vairo.

„Aš statau viską ant kortos, – viską supranta Magicas. – Tačiau aš jau toks esu – mėgstu riziką. Jūs tikrai galvojote, jog jei netikėčiau savimi ir „Lakers“, aš čia vis tiek sėdėčiau? Manau, kad mes galime tai padaryti. Galbūt tai užtruks keletą metų, bet aš esu čia.“

Kelias atgal į šlovę

„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas ir Kobe Bryantas
„Scanpix“/AP nuotr./Magicas Johnsonas ir Kobe Bryantas

Magicas Johnsonas šneka gražiai, bet kas iš tikrųjų laukia Los Andželo?

„Lakers“ NBA sezone žengia su 19 pergalių ir 39 pralaimėjimais. Tai yra trečias prasčiausias rezultatas lygoje.

Bet svarbiausia, kad Magico aura tinka tai holivudinei idėjai, kuria nori gyvuoti „Lakers“. M.Johnsono atėjimas vėl suteikia organizacijai ryškų veidą.

Manoma, kad M.Johnsonas nepaisant visų kabliukų yra idealiausias žmogus į šią poziciją – jis puikiai žino „Lakers“ kultūrą ir supranta krepšinį.

NBA apžvalgininkų neapsvaigino Magico magija. Jie supranta, kad „Lakers“ suklestės tik tada, jei M.Johnsonas save apsups aukščiausio lygio profesionalais.

Toks kaip tik yra R.Pelinka. 47-erių krepšinio agentas yra sumanus, kruopštus ir labai gerai žaidėjų potencialą įvertinantis specialistas. Be to, tai traukianti asmenybė – jo klientai neturi jokių nusiskundimų. Dėl agento veiklos R.Pelinka puikiai išmano naujausią NBA žaidėjų asociacijos sutartį ir yra tikras derybų meistras.

„Scanpix“/AP nuotr./D'Angelo Russells ir Brandonas Ingramas
„Scanpix“/AP nuotr./D'Angelo Russells ir Brandonas Ingramas

„Lakers“ ateitis užguls Brandono Ingramo, D'Angelo Russello ir Julius Randle'o pečius. Pirmieji du dalyvavo NBA Kylančių žvaigždžių rungtynėse.

Tačiau, ko gero, šiai talentų grupelei reikės rimto pastiprinimo – Magicui teks imtis mainų.

Kadangi tai nėra Kristapo Porzingio, Joelio Embiido, Giannio Antetokounmpo ar Karlo-Anthony Townso kalibro jaunuoliai, „Lakers“ sudėtis neturi žmogaus, ant kurio galėtų statytis ateitį 10 metų į priekį. Aišku, daugiausiai tikimasi iš B.Ingramo, kuriam prieš karjerą NBA buvo piešiama Kevino Duranto ateitis.

Tačiau „Lakers“ rekomenduojama šį sezoną nepersistengti su pergalėmis ir užsitikrinti NBA naujokų biržos šaukimą iš pirmojo trejeto, kuriuo galėtų pasirinkti Markelle'ą Fultzą, Lonzo Ballą arba Joshą Jacksoną.

ESPN.com nuotr./„Lakers“ statistika
ESPN.com nuotr./„Lakers“ statistika

„Lakers“ dabar yra kaip ankstyvųjų „Warriors“ kopija. Luke'as Waltonas – charizmatiškas jaunas treneris, Robas Pelinka – buvęs agentas generalinio direktoriaus rogėse.

Tačiau dabartinė „Warriors“ sėkmė „Lakers“ horizonte dar labai toli. Iki jos Magicas turi dirbti kantriai ir nuosekliai – kaupdamas jaunus talentus ir bandydamas juos papildyti gudriais ėjimais.

Jokios magijos, tik sunkus ir ilgas darbas.

Straipsnyje naudoti šaltiniai: „USA Today“; „Sports Illustrated“; ESPN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius