Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25

J.Valančiūną ant suolo pasodinęs komandos draugas: dėl skurdo mokykloje nevalgydavo pietų

„Čia yra ir Normas. Užduokite jam klausimą“, – į žurnalistus kreipėsi šmaikštusis „Toronto Raptors“ įžaidėjas Kyle'as Lowry. Kai naujajam Toronto herojui nuskambėjo pirmasis klausimas, K.Lowry paplojo žurnalistui. Normanas Powellas švytėjo. NBA spaudos konferencijoje įsispraudęs tarp „Raptors“ veidų K.Lowry ir DeMaro DeRozano, 23-ejų puolėjas kukliai kalbėjo apie ne kuklų savo karjeros mačą (25 tšk.), kuris išvedė „Raptors“ serijoje iki 4 pergalių į priekį 3-2.
Normanas Powellas
Normanas Powellas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kai jis pasirašys naują sutartį, norėčiau, kad jis mane įsivaikintų“, – juokavo nuotaikingos išvaizdos brazilas Lucasas Nogueira, geriau žinomas kaip tiesiog Bebe.

Už to pokšto slypi realybė.

„Normanas Powellas uždirba 900 tūkstančių dolerių per metus. Ir šiąnakt jis sužaidė kaip 20 milijonų vertės žaidėjas“, – pasakojo 24-erių brazilas.

Bebe įdėmiai stebi savo komandos draugą, su kuriuo jis dažniausiai trindavo „Raptors“ atsarginių suolą.

Kai išstypęs 213 cm ūgio „centras“ sunkiai galėdavo susikaupti darbui ir rungtynėms, N.Powellas niekada nesiskųsdavo, kad treneris jam neduodavo žaisti. O dabar Normanas Powellas, Toronte geriau pažįstamas kaip tiesiog Normas, yra „Raptors“ herojus.

Būtent 23-ejų UCLA universiteto auklėtinis pasodino J.Valančiūną ant suolo ketvirtajame mače, kai po beviltiško pralaimėjimo Milvokyje 77:104 „Raptors“ treneris Dwane'as Casey nusprendė imtis kardinalių permainų.

Lietuvis užleido vietą starto penkete N.Powellui ir „Raptors“ laimėjo abejas rungtynes. Atsilikdami 1-2, dabar „Raptors“ yra situacijos šeimininkai – 3-2.

D.Casey: „Jis yra serijos X faktorius.“

N.Powellas per tas dvejas rungtynes rinko vid. 18,5 taško, atakavo krepšį bendru 61 proc. tikslumu ir pataikė visus 7 tritaškius, atkovojo po 4 kamuolius, atliko po 4 rezultatyvius perdavimus, o daug problemų „Raptors“ gynybai kėlusį gynėją Khrisą Middletoną apribojo iki 33 proc. pataikymo.

„Jis yra serijos X faktorius“, – neslėpė D.Casey, dabar liaupsinamas už sprendimą pasodinti J.Valančiūną ant suolo ir pradėti rungtynes mobilesniu penketu, kuris duoda dividendų tiek puolime, tiek gynyboje.

Jei ne šis manevras, galbūt „Raptors“ dabar būtų kritinėje situacijoje, o N.Powellas toliau sėdėtų ant suolo, kaip per du pirmuosius susitikimus, kai per juos abu težaidė vos 6 minutes.

Toks jau NBA naujokų biržos antrojo rato šaukimo likimas. N.Powellas prie „Raptors“ prisijungė 2015-aisiais, kai jį pašaukė 46-uoju šaukimu. Beje, šaukimas priklausė „Bucks“, bet „Raptors“ mainų būdu pačiupo žaidėją.

D.Casey dabar viešai dėkoja „Raptors“ skautams. Treneris pamena, kad N.Powellas per NBA naujokų peržiūras sužavėjo jį stipriu pasirodymu. Torontui tuomet kaip tik reikėjo kieto ir brandaus krepšinio, kokio įspūdį paliko N.Powellas.

Tylus 193 cm ūgio krepšininkas nesidrovėdamas pabandė įkrauti per Giannį Antetokounmpo – 211 cm ūgio gamtos fenomeną, kuris pasistiebęs nuo žemės gali įkrauti į 305 cm aukščio krepšį.

Nepavyko, bet tai nenumušė N.Powello pasitikėjimo savimi ir ryžto.

„Powellas Torontui suteikia labai daug energijos tiek puolime, tiek gynyboje, – varžovą gyrė „Bucks“ treneris Jasonas Kiddas. – Jis tempia Torontą į priekį vien savo energija ir kovotojo dvasia. Kaip nors turime į tai atsakyti. Jei norime turėti šansą, turime atrasti žmogų, kuris šiomis savybėmis jam prilygtų.“

Trečiojo kėlinio pradžioje N.Powellas savo tritaškiu didino skirtumą iki 70:55 ir prabėgdamas smerkiančiai nužvelgė viltį praradusį „Bucks“ atsarginių suolą.

Visai kaip tada, kai svarbiais tolimais metimais įtvirtino pergalę Milvokyje ketvirtosiose rungtynėse, padėjęs išlyginti serijos rezultatą 2-2.

Vinimi į karstą tapo N.Powello dėjimai ketvirtajame kėlinyje, vedę savus sirgalius iš proto ir vertę „Bucks“ žaidėjus dangstytis veidus.

VIDEO: Vinis į karstą: N.Powello sudie Milvokiui

Kai jo komandos draugas, metais vyresnis Bebe, priėjo ir paprašė N.Powello patarimo, šis pasakė: „Nepaisant visko, kas tave suptų aplinkui, išsikelk savo tikslų, lūkesčių ir dirbk ta linkme.“

Atėjęs į NBA, N.Powellas garsėjo būtent savo fizinėmis savybėmis ir skrydžiais. Tritaškiai buvo viena žaidėjo silpnybių, todėl šis analizavo Kyle'o Korverio ir Larry Birdo vaizdajuostes, kad patobulintų savo metimą.

Reguliariajame sezone nuo suolo dažniausiai kildavęs N.Powellas pelnydavo vid. 8,4 taško ir pataikydavo 32,4 proc. tritaškių. Dabar kritiniu komandai metu jo tritaškių taiklumas siekia net 88,9 proc.

Bet N.Powellą praeityje supo kur kas rimtesnės kliūtys nei prastas tritaškių procentas.

Netektis ir gyvenimas skurde

Kad vieniša mama sutaupytų papildomų dolerių jam ir dviem sesutėms, N.Powellas mokykloje nevalgydavo pietų.

Namuose dažnai nebūdavo elektros – dėl nesumokėtų mokesčių ją tiesiog atjungdavo. Šeimą beveik kas mėnesį išspirdavo tai iš vieno, tai iš kito buto.

Jis dažnai matydavo mamą verkiančią ir praradusią viltį, kaip surasti šeimai pinigų. Ji nieko nevartojo, bet tiesiog negalėjo viena pasirūpinti trimis vaikais.

I owe it all to my mom. She deserves the world. #happymothersday

A post shared by Norman Powell (@normanpowell4) on

Todėl Normanui teko gyventi ir viename kambaryje su dėde Raymondu.

Šis matė, kaip vaikinukas myli krepšinį, todėl nusivesdavo į krepšinio salę ir išspardydavo užpakalį gerokai žemesniam priešininkui.

Bet tada jis pasakė žodžius, kuriuos N.Powellas atsimena iki šiol: „Jeigu dėl savo tikslo dirbsi daug ir sunkiai, visko gali nutikti. Jei tęsi darbą ir nenustosi tikėti, tave įvertins, ir žmonės supras klydę.“

Tai įstrigo N.Powellui, kuris savo gyvenimo kelyje visur buvo nuvertintas.

Deja, dėdė Raymondas mirė. Krepšinyje jaunam žaidėjui jis buvo tarsi uola, todėl netektis taip sukrėtė, kad Normanas galvojo mesti krepšinį.

Vos po dvejų rungtynių agentas žaidėjui pranešė, kad „Raptors“ ketina sudaryti sutartį.

Bet būsimas NBA žaidėjas rado savyje stiprybės ir nusprendė, kad savo žaidimą dedikuos dėdei. Jo garbei pasidarė tatuiruotę – delnais suspaustą kamuolį su užrašu „Raymond Edwards RIP“.

Kova su skeptikais

Kai N.Powello šaukimas tapo „Raptors“ nuosavybe, N.Powellui dar reikėjo įrodyti savo vertę, kad Torontas sutartį įprasmintų parašu.

„Per mažas“, „Nepataiko“ – pakeliui į NBA Normaną lydėjo tokie skeptikų priekaištai.

N.Powellas žavėjosi Dwyane'o Wade'o ir Russello Westbrooko žaidimu, tad žinojo, kad ūgis – 193 cm – jam tikrai netrukdys tapti geru krepšininku.

Jis susistabdydavo vaizdo įrašą, kai D.Wade'as arba R.Westbrookas žaisdavo du prieš du. N.Powellas bandydavo pastebėti, kaip NBA žvaigždės persimeta kamuolį, kad prasiveržtų krepšio link. Ar kaip po užtvaros meta iš vidutinio nuotolio.

Bandydamas pagerinti gynybą, N.Powellas sekdavo Tony Alleno žaidimą.

Dabar jis gali drąsiai kreiptis į K.Lowry ar D.DeRozaną patarimo, kurių jaunajam komandos draugui NBA žvaigždės negaili. Ar per asmeninį pokalbį, ar visą komandą nusivedę bendros vakarienės. Ar pasižaidę su Normanu vienas prieš vieną.

Lemtingu tapo pokalbis su „Raptors“ asistentu per stovyklą Vankuveryje, kurioje jis parodė, kad Normanas gali žaisti universaliau ir nesusitelkti tik į vieną užduotį.

N.Powellui atsivėrė akys. Todėl NBA vasaros lygoje Las Vegase jis žaidė daug vienas prieš vieną, drąsiai žaidė du prieš du ir pademonstravo daug būdų, kaip gali būti naudingas puolime.

Vasaros lygoje N.Powellas pradėjo rinkti 18,3 taško, krepšį atakuodamas 50 proc. tikslumu. Vos po dvejų rungtynių agentas žaidėjui pranešė, kad „Raptors“ ketina sudaryti sutartį.

Had to make it official. #MakeThemBelieve #NBARookie #HoopDreams #WeTheNorth

A post shared by Norman Powell (@normanpowell4) on

N.Powellas nudžiugo, bet netrukus susivokė: „Tai yra tai, ko norėjau ir kas turėjo nutikti. Bet aš vis dar turiu eiti į aikštę ir žaisti savo žaidimą, kad parodyčiau, jog žmonės klydo.“

Aplinkiniai jį gyrė: „Kaip antrojo rato šaukimas, tu pasirodei tikrai gerai.“

Bet N.Powello liaupsės neužbūrė. Jis visada manė, kad gali geriau. Nes save žaidėjas laikė „Top 20“ naujokų biržos žaidėju.

Kaip klydo skeptikai, nurašę „Raptors“ serijoje su „Milwaukee Bucks“. Kaip klydo gynyba, tinkamai neįvertinusi N.Powello sugebėjimų.

Visi tie skeptikai nežinojo, kad Torontas gali ištraukti tokį netikėtą kozirį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Normanas Powellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Normanas Powellas

Žaidėjas arti žemės

„Kai netekau dėdės, man buvo labai sunku, bet žaidžiau krepšinį dėl jo. Žinau, kad jis mane stebi ir didžiuojasi. Jis, kaip ir mano šeima, visada yra mano galvoje.

Dėdė išmokė mane dalytis gėriu, todėl rengiu nemokamą krepšinio stovyklą. Dalintis juk taip gera. Manęs čia nebūtų, jei ne šeima ir žmonės, kurie visada mane palaikė. Todėl pats bandau ką nors duoti žmonėms.

Tikiuosi, kad su kita mano NBA sutartimi galėsiu aprūpinti šeimą taip, kad jai daugiau dėl nieko nereikės nerimauti.

O aikštėje mano tikslas – laimėti. Noriu grįžti į Rytų konferencijos finalą ir galop perkopti šį barjerą. Man nerūpi geriausio sezono žaidėjo ar labiausiai patobulėjusio krepšininko apdovanojimai.

Man rūpi tik pergalės.“

Kaip sakė Bebe, dabar N.Powellas uždirba 900 tūkst. JAV dolerių. Pagal sutartį, „Raptors“ vasarą spręs, ar pratęsti ją dar metams už 1 milijoną. Ir aišku, kad pratęs.

Bet ateityje N.Powello laukia didesni pinigai ir dar didesnis vaidmuo. Galbūt iš tikrųjų tai bus 20 milijonų vertės žaidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius