Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 02

Jono Valančiūno žaidimas atkrintamosiose – išskirtinis NBA istorijoje

„Toronto Raptors” klubo gerbėjai, atsigavę po emociškai varginančios, bet laimingai pasibaigusios septynerias rungtynes trukusios atkrintamųjų varžybų serijos, pradeda vertinti labiausiai džiuginusius ir nuvylusius. Nors abu lyderiai DeMaras DeRozanas ir Kyle’as Lowry atrodė nuviliančiai – fanai gali trinti rankas dėl praėjusią vasarą priimto sprendimo pasirašyti naują kontraktą su Jonu Valančiūnu.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/AP nuotr.

Visų pirma, J.Valančiūnas yra antras NBA žaidėjas nuo 1994-1995 metų sezono atkrintamosiose varžybose vidutiniškai rinkęs bent 13,6 taško, atkovodavęs 11,9 kamuolio, blokavęs 1,4 metimo ir svarbiausia, demonstravęs gerus taiklumo rodiklius – 50 proc. pataikytų metimų iš žaidimo ir 80 proc. pataikytų baudų metimų.

Be J.Valančiūno, per pastaruosius 20 metų šiuos rodiklius buvo pasiekęs tik Joakimas Noah iš „Chicago Bulls”. Esminis skirtumas – 2009-2010 metų sezone „Bulls” su J.Noah krito pirmajame atkrintamųjų varžybų etape pralaimėję seriją 1-4, o J.Valančiūno komanda keliauja toliau.

Nuo tritaškio atsiradimo NBA lygoje, J.Valančiūno rodiklius pasiekę arba viršiję yra vos šeši (!) žaidėjai – Shawnas Kempas, Derrickas Colemanas, Davidas Robinsonas, Charlesas Barkley, Billas Laimbeeras ir Hakeemas Olajuwonas (triskart). Įdomu tai, kad iš šios kompanijos tik D.Colemanas 1992-1993 metų sezone, kai buvo demonstruojami minėti rodikliai, nežaidė NBA visų žvaigždžių rungtynėse, tačiau į jas pateko jau kitąmet.

„Scanpix“/AP nuotr./Charlesas Barkley
„Scanpix“/AP nuotr./Charlesas Barkley

Dar viena svarbi detalė – visi šie žaidėjai aikštėje vidutiniškai praleisdavo ne mažiau 40 minučių, o J.Valančiūnas šį sezoną vidutiniškai atkrintamosiose praleido tik vos daugiau nei 26 minutes. J.Valančiūnas su Ch.Barkley šioje kompanijoje – jauniausi, abu pasiekę šiuos rezultatus buvo 23-ejų metų.

Dalis krepšinio gerbėjų gali ginčytis, kad J.Valančiūno statistikos eilutė – specifinis filtras, tačiau net ir apibendrinus rezultatus, J.Valančiūno statistinių rezultatų išskirtinumas – akivaizdus.

Kiek per pastaruosius 10 metų NBA žaidėjų atkrintamosiose varžybose vidutiniškai rinko dvigubą dublį, pataikydami 80 proc. baudos metimų? Be, J.Valančiūno – dar 11. Tačiau svarbiausia, kas jie tokie:

Marcas Gasolis, Anthony Davisas, LaMarcusas Aldridge’as, Paulas Millsapas, J.Noah, Timas Duncanas, Kevinas Garnettas, Zachas Randolphas, Carmelo Anthony, Dirkas Nowitzki ir Yao Mingas.

VIDEO: Visi 23 J.Valančiūno taškai su „Pacers“

J.Valančiūnas yra vienintelis iš šio dvyliktuko, kol kas niekad nežaidęs NBA visų žvaigždžių rungtynėse. Be to, „Raptors” vidurio puolėjas – antras jauniausias šioje kompanijoje, atkrintamosiose varžybose vidutiniškai rinkęs dvigubą dublį ir pataikęs 80 proc baudų metimų. Jaunesnis už J.Valančiūną – tik prieš sezono startą vertingiausiu NBA žaidėju laikytas Anthony Davisas iš „New Orleans Pelicans”, vasarą pasirašęs naują rekordinę šešerių metų beveik 145 milijonų JAV dolerių vertės sutartį. A.Davisas dvigubą dublį pataikydamas 80 proc. baudų rinko būdamas 21-erių.

Ir, žinoma, J.Valančiūnas yra mažiausiai laiko aikštėje praleidęs žaidėjas, iškart po jo – vidutiniškai net devyniomis minutėmis ilgiau 2012-2013 metų sezono atkrintamosiose varžybose žaidęs T.Duncanas.

Ir tai dar ne viskas. Dar vienas įrodymas, kad lietuvis turi puikius šansus ateityje žaisti visų žvaigždžių rungtynėse – per pastaruosius 10 metų iki 24 gimtadienio NBA atkrintamosiose varžybose vidutiniškai dvigubą dublį be J.Valančiūno rinko penki žaidėjai.

Be 26-erių „Denver Nuggets” puolėjo Kennetho Fariedo, kuris vis dar turi galimybių ateityje tapti NBA žvaigžde, kiti keturi iš minėto penketo jau žaidė NBA visų žvaigždžių rungtynėse.

Pats svarbiausias analitinis faktas – J.Valančiūnas yra pirmas (!) žaidėjas NBA istorijoje nuo 1967 metų, atkrintamosiose varžybose vidutiniškai renkantis dvigubą dublį per mažiau nei 30 minučių, pataikydamas 80 procentų baudų. Kol kas tokio žaidėjo per pastaruosius beveik 50 metų stipriausioje pasaulio lygoje dar nėra buvę.

„Scanpix“/AP nuotr./Hassanas Whiteside'as
„Scanpix“/AP nuotr./Hassanas Whiteside'as

Lietuvos laiku trečiadienį prasidėsianti Rytų konferencijos pusfinalio dvikova tarp „Raptors” ir „Miami Heat” klubų krepšinio gerbėjams padovanos super įdomią individualią akistatą – J.Valančiūnas prieš naują kylančią NBA žvaigždę gynyboje Hassaną Whiteside’ą. Kuo šis susitikimas išskirtinis analitiniu požiūriu?

Per visą NBA istoriją tik trys žaidėjai sugebėjo atkrintamosiose varžybose vidutiniškai per mažiau nei 30 minučių rinkti 13 taškų ir atkovoti 11 kamuolių. 1977-1978 metų sezone per dvejas sužaistas rungtynes tai padarė NBA legenda Billas Waltonas, kiti du – šį sezoną jau po septynis mačus atkrintamosiose sužaidę J.Valančiūnas ir H.Whiteside’as.

Šį sezoną J.Valančiūnas ir H.Whiteside’as susidūrė dukart ir iš viso vienu metu aikštelėje praleido 39 minutes. Šios dvikovos sėkmingai klostėsi abiem žaidėjams – per 39 minutes J.Valančiūnas pelnė 26 taškus (12 metimų iš 20), atkovojo 16 kamuolių ir blokavo 4 metimus. Taip pat aukštaūgis tik kartą suklydo ir surinko keturias pražangas.

H.Whiteside’o statistiniai rodikliai dar įspūdingesni – „Heat” vidurio puolėjas prieš J.Valančiūną pataikė 11 metimų iš 14 ir iš viso surinko 28 taškus, taip pat atkovojo 14 kamuolių, blokavo 8 metimus ir nė karto nesuklydo.

Dar viena baudos aikštelėje dominuojančių aukštaūgių akistata, šį kartą jau akrintamosiose – trečiadienį (iš antradienio į trečiadienį), 3:00 val. nakties Lietuvos laiku.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius