Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 06

Kaip viena sutartis nustatė Donato Motiejūno vertę ir naujos algos orientyrą

NBA algų „aukso gysla“ prasidėjo. Dėl NBA „algų kepurės“ augimo „Milwaukee Bucks“ pasirašė ketverių metų 45 mln. JAV dolerių sutartį su aukštaūgių Johnu Hensonu. Ši iš pirmo žvilgsnio niekuo neišskirtinė sutartis tapo puikiu orientyru Donatui Motiejūnui, kuris iki kitos vasaros turėtų sudaryti naują sutartį. Kaip vienas kontraktas nustatė D.Motiejūno vertę NBA, aiškina „The Dream Shake“.
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / „Scanpix“/„USA Today Sports“ nuotr.

24-erių metų J.Hensonas praėjusį sezoną žaisdavo vid. po 18 minučių, pelnydavo po 7 taškus, bet dabar sunkusis krašto puolėjas uždirbs daugiau nei 11 milijonų per metus.

Kadangi NBA „algų kepurė“ per metus išsipūs nuo 70 iki 89,5, o dar po metų – ir iki 110 milijonų, tai lems NBA žaidėjų algų sprogimą. Kaip tik naujos sutarties laukia ir „Rockets“ legionierius D.Motiejūnas.

D-Mo vis dar gydosi nugaros traumą, todėl nauja sutartis dabar jam mažiausiai rūpi, bet J.Hensono sutartis tapo puikiu orientyru tokio stiliaus žaidėjui kaip Donatas.

Amerikiečiai spėja, kad jei D.Motiejūnas sėkmingai grįš į aikštę, jis gali tikėtis sutarties, kurios vertė sieks 13–15 milijonų per metus.

Orientyras

J.Hensonas, kaip ir D.Motiejūnas, ruošiasi ketvirtajam sezonui NBA. Jis turėjo nemažai neblogų rungtynių, bet susidūrė su jauniems aukštaūgiams būdingais iššūkiais.

Johnas surengė keletą išskirtinių pasirodymų (17 taškų, 25 atkovoti kamuoliai 2013-aisiais), bet turi labai kuklų puolimo arsenalą, jo taškų ir atkovotų kamuolių vidurkis praėjusį sezoną krito, jis nepavojingas iš toli ir tragiškai meta baudas (53,7 proc.).

J.Hensonas yra neblogas, bet ne puikus kovotojas dėl atšokusių kamuolių, jį dažnai apstumdo kiti sunkieji krašto puolėjai. Tris pirmuosius sezonus amerikietį dažnai kamavo traumos.

J.Hensono privalumas – gynyba. Vos per 18 minučių jis blokuoja po 2 metimus per rungtynes – šeštas rezultatas NBA. Be to, jis sėkmingai stabdo priešininkus vienas prieš vieną.

Apibendrinant, J.Hensonas yra neblogas, gynybinio stiliaus, potencialo turintis jaunas vyrukas, tačiau toli gražu dar nesusiformavęs krepšininkas. Ar verta įsigyti tokį krepšininką už 11,25 mln. per metus? Sveiki atvykę į naująją NBA algų erą.

„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Pranašumai ir trūkumai

Pagrindinis D.Motiejūno konkurentas ne tik dėl vietos starto penkete, bet ir dėl naujos ilgalaikės sutarties yra Terrence'as Jonesas. Jis savo žaidimo stiliumi primena J.Hensoną – pasižymi gera gynyba, nebloga kova dėl atšokusių kamuolių, atletiškumu.

Donato scenarijus yra visai kitoks. Jis šiame trejetuke puolime turi daugiausia talento. Jo puolimo arsenalas yra toks išpuoselėtas, kad dauguma besiginančių NBA aukštaūgių po lietuvio judesių iškart susipainioja.

D.Motiejūnas geba puikiai perduoti kamuolį ir praėjusį sezoną pagerino pataikymą iš trijų taškų zonos (36,8 proc.).

Tiesa, jo minusai – kova dėl atšokusių kamuolių ir gynyba. Pastaruoju metu – ir nugaros trauma, po kurios D-Mo gyja jau daugiau nei 6 mėnesius.

Be to, Donatas yra dvejais metais vyresnis už savo tiesioginį konkurentą – jo potencialo ribos vis siaurėja.

Kita vertus, kadangi Donatas daugiau remiasi savo technika ir įgūdžiais, kai jo konkurentai žaidimą grindžia fizine jėga ir atletiškumu, tautiečiui pranašaujamas ilgesnis karjeros pikas.

„The Dream Shake“: „D.Motiejūnas dar turės įrodyti, kad puikus sezonas nebuvo tik atsitiktinumas. Beje, vienas geriausių Lietuvos krepšininkų patenką į tą pavojingąją „aukštaūgių su nugaros problemomis“ kategoriją“.

Naujas kontraktas

„Rockets“ neturėtų skubėti ir pasirašyti sutarties su D.Motiejūnu anksčiau nei kitą vasarą prasidėsiąs laisvųjų agentų turgus. Hjustono klubo vadovai įdėmiai stebės, kaip lietuvis grįš į aikštę po sunkios nugaros traumos, rašo „The Dream Shake“.

Tokio stiliaus aukštaūgių NBA beveik nėra, bet Donatui dar reikia įrodyti, kad jis gali būti tvirtas starto penketo žaidėjas.

Amerikiečiai spėja, kad jei D.Motiejūnas sėkmingai grįš į aikštę, jis gali tikėtis kontrakto, kurio vertė sieks 13-15 milijonų per metus.

Jei sugrįžimas nebūtų toks sėkmingas ir jei „Rockets“ vis dėlto nuspręstų pasilikti Donatą, o ne T.Jonesą, puolėjas turėtų uždirbti maždaug tiek, kiek J.Hensonas.

Palyginimui, vienas „Toronto Raptors“ lyderių Jonas Valančiūnas sudarė ketverių metų 64 mln. JAV dolerių sutartį. Palaukęs iki kitos vasaros „centras“ galbūt būtų uždirbęs daugiau, tačiau bijojo rizikuoti, nes sunki trauma arba nenumatytos aplinkybės sugriautų visas milijonines viltis.

Planas „B“

Neabejojama, kad „Rockets“ po sezono geriausiu atveju pasiliks tik vieną – arba D.Motiejūną, arba T.Jonesą.

Bet žinant taupųjį Hjustono ekipos direktorių Darylą Morey, nenustebkite, jei abu aukštaūgiai paliks „raketas“.

Šių metų vasarą „Rockets“ NBA naujokų biržoje pakvietė du puolėjus – Samą Dekkerį ir Montrezlą Harrellą. Tuo tarpu vasarą laisvųjų agentų turguje atsidurs tokie aukštaūgiai kaip Alas Horfordas, Andre Drummondas, Joakimas Noah, Alas Jeffersonas, Hassanas Whiteside'as, sutartis gali nutraukti Dirkas Nowitzki, Pau Gasolis.

Geidžiamiausiu laisvuoju agentu taps Kevinas Durantas, o „Rockets“ jau seniai svajojo apie trečią superžvaigždę komandoje. Siekdami šios svajonės „Rockets“ galėtų pabandyti nesišvaistyti ir kaupti pinigus KD. Galbūt – ir D.Motiejūno bei T.Joneso sąskaita.

„Scanpix“ nuotr./Terrence'as Jonesas
„Scanpix“ nuotr./Terrence'as Jonesas

Prognozė

„Bet jei pasiliks vieną, „Rockets“ greičiausiai linksta prie T.Joneso, – rašo „The Dream Shake“. – Terrence'as yra geriau suformuotas krepšininkas, yra jaunesnis, o jo pranašumas šioje pozicijoje – blokuoti metimai ir atkovoti kamuoliai. Jei T.Jonesas pagerins taiklumą iš toli, jis kompensuos savo trūkumus puolime.“

Tuo tarpu D.Motiejūnas dar turės įrodyti, kad puikus 2014-2015 metų sezonas nebuvo tik atsitiktinumas. Be to, vienas geriausių Lietuvos krepšininkų patenką į tą pavojingąją „aukštaūgių su nugaros problemomis“ kategoriją.

Bet tvirtai pasakyti, ką kitą vasarą pasirinks „Rockets“, dar labai anksti. Tik viena aišku, kad vidutinio pajėgumo „Bucks“ puolėjo J.Hensono kontraktas taps puikiu orientyru ne tik „Rockets“ ir D.Motiejūnui, bet ir daugeliui NBA aukštaūgių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius