Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 07

Kitoks kelias pripažinimo link: dėl ko kovoja Donatas Motiejūnas?

Donatas Motiejūnas antradienio rytą turėjo pasirodyti „Houston Rockets“ medicininėje patikroje. „Rockets“ stovykloje žaidėjo išskėstomis rankomis jau laukė komandos senbuviai. Tačiau lietuvis ten nepasirodė. Tyčia. „Turime savo teises ir nepasirodysime. Žiūrėsime, kas bus“, – pareiškė D.Motiejūno agentas Amerikoje B.J.Armstrongas. Kodėl D-Mo ėmėsi tokio skandalingo ėjimo?
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / „Scanpix“ nuotr.

Prieš analizuojant D.Motiejūno pykčio priežastis būtina pabrėžti, kad „Rockets“ lyg ir veikė remdamiesi kolektyvine NBA žaidėjų sutartimi, t.y. pagal dešimtmečius šlifuotas lygos taisykles. Todėl D-Mo ir jo agento Amerikoje B.J.Armstrongo kova dėl jų taip įvardijamų teisių gali prilygti kovai su vėjo malūnais. „Lyg ir“, nes nebent D.Motiejūnas ir B.J.Armstrongas rankovėje turi kokį kozirį, pavyzdžiui, kolektyvinės sutarties pažeidimą iš „Rockets“ pusės.

Bet pabandykime suprasti D.Motiejūną.

Pirmoji „Rockets“ rakštis

„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas
„Scanpix“/AP nuotr./Darylas Morey ir Jamesas Hardenas

Po tos nelemtos nugaros traumos 2014-2015 metų sezono pabaigoje, D.Motiejūno taip niekada ir nebebuvo „Rockets“ ateities planuose. Tą paliudijo mainai, kai 2016-ųjų vasarį, prieš pat mainų termino pabaigą, Hjustonas išsiuntė lietuvį į „Detroit Pistons“. Ko gero, dar dabar Donatas būtų žaidęs Detroite, jei ne mainus dėl jiems nepatikusių medicininės patikros rezultatų anuliavę „Pistons“.

D.Motiejūnas sukandęs dantis grįžo į komandą, kuri norėjo jo atsisakyti.

Darylas Morey tada teisinosi, kad išsiuntė lietuvį į Detroitą tik todėl, kad gavo viliojantį mainų pasiūlymą su „Pistons“ naujokų biržos šaukimu. Tik buvo nutylėta, kad iki galutinio mainų varianto „Rockets“ patys įvairiais scenarijais siūlė Donatą Detroito klubo vadovams.

Ir kiek teko girdėti, vėliau bent kurį laiką D.Morey negalėjo pažiūrėti Donatui į akis.

Sugrįžęs į Hjustoną, kuriuos vadino savo namais, D.Motiejūnas įrodė, kad gali žaisti ir nugaros skausmai jau jo praeityje. Balandį D-Mo rinko vid. 7,4 taško, o NBA atkrintamųjų varžybų serijoje su „Golden State Warriors“ – 8,8 taško ir 5,2 atkovoto kamuolio.

Antroji „Rockets“ rakštis

Atėjo vasara, kai D.Motiejūnas tikėjosi dar liepą padėti parašą ant naujos sutarties. Lietuvis buvo nieko prieš likti Hjustone. Gal D.Morey nėra pats šauniausias direktorius NBA, tačiau D-Mo Hjustone jautėsi gerai – ten jį mylėjo sirgaliai, gerai sutarė su komandos draugais, o miestas buvo lyg savas.

Tačiau didelio susidomėjusiųjų rato NBA neatsirado, o „Rockets“ iki pat spalio 1-osios delsė su pasiūlymu. Viskas, ką klubas galėjo pasiūlyti 4 metus klubui atidavusiam lietuviui – vienerių metų 4,4 mln. JAV dolerių kvalifikacinis pasiūlymas. Tai įžeidė Donatą.

Kita vertus, viskas logiška – „Rockets“ generalinis vadybininkas D.Morey į derybas žiūrėjo kaip į verslą. Donatas buvo žaidėjas su rizikinga nugaros traumų istorija, todėl „Rockets“ nepuolė lenktis prieš 26-erių puolėją ir kišti į rankas ilgalaikės sutarties.

D.Morey taip ir nedrįso susisiekti su D.Motiejūnu. Ištisus penkis mėnesius.

Beje, nuo liepos 1-osios su Donatu iš „Rockets“ kontaktavo tik komandos senbuviai. D.Morey taip ir nedrįso susisiekti su D.Motiejūnu. Ištisus penkis mėnesius.

Kontakto su klubu stoka buvo dar viena lietuvio frustracijos priežastis. Ir tik lapkritį, prabėgus keturiems mėnesiams nuo derybų pradžios, pasirodė žinia, kad „Rockets“ Donatui siūlo jau padoresnį kontraktą.

Tik tas ilgalaikis pasiūlymas buvo pagal formulę 1+1+1+1. „Rockets“ norėjo ketverius metus po kiekvieno sezono pasilikti teisę nuspręsti, išlaikyti Donatą komandoje ar ne. Lietuvis būtų visiškai priklausomas nuo „Rockets“ vadovų. Natūralu, kad savo nugaros tvirtumu įsitikinusiam aukštaūgiui toks scenarijus netiko.

Blogiausia, kad joks kitas NBA klubas netikėjo Donato nugara taip, kaip žaidėjas. Todėl teko laukti iki pat lapkričio pabaigos, kol ant stalo „Brooklyn Nets“ padėjo realų pasiūlymą.

Trečioji „Rockets“ rakštis

Bruklinas sužavėjo D.Motiejūną. Pasikeitusi klubo vadovybė su „San Antonio Spurs“ sistemoje augusiu Seanu Marksu strategiškai susidėliojo komandos viziją. Ten lietuvio išskėstomis rankomis laukė šaunus „Nets“ kolektyvas, kuriuo žavėjosi net dukterinėje Bruklino ekipoje rungtyniaujantis Egidijus Mockevičius, spėjęs trumpai pasižaisti su pagrindinės sudėties nariais. D.Motiejūno Brukline labai laukė „Nets“ lyderis Jeremy Linas, su kuriuo lietuvis Hjustone rungtyniavo 2012-2014 metais.

Be to, „Nets“ galėjo pasiūlyti vieną profesionaliausių lygoje gydytojų personalą. Tai ypač aktualu jam atsitiesiant po sudėtingų nugaros problemų. Galbūt aktualu ir dėl to, kad po sunkios traumos dirbdamas su „Rockets“ gydytojais D.Motiejūnas gijo gerokai ilgiau, nei buvo planuota. Ir prižiūrimas tų pačių „Rockets“ gydytojų vėliau vėl turėjo gydytis atsinaujinusius nugaros skausmus.

D.Motiejūnas mintimis jau buvo Brukline. „Nets“ pasiūlymas buvo slidus – ne toks neįkandamas „Rockets“ finansiškai ir su užtektinai saugiklių dėl žaidėjo sveikatos. Tačiau „Rockets“ jau beveik metus nerodė jokio noro įsipareigoti Donatui ateityje. Todėl natūralu, kad D.Motiejūnas tikėjosi ištrūkti iš jo nemylėjusios organizacijos, o tiksliau – klubo generalinio direktoriaus Darylo Morey gniaužtų. Ir pradėti naują etapą Brukline, kur D.Motiejūnui švietėsi ir užtektinai žaidimo laiko, ir naujos galimybės jo norinčioje organizacijoje.

Tai buvo paskutinis D.Motiejūno pranešimas socialiniame tinkle „Twitter“. Ir jokios žinutės apie tai, kad „Rockets“ permušė „Nets“ pasiūlymą. Hjustonas susigriebė tik tada, kai iškilo reali grėsmė prarasti žaidėją. Ir tada, kai D.Morey nežiūrėjo Donatui į akis ir net vengė susisiekti su Donatu derybų metu.

„Rockets“ vadovas norėjo nurėžti 4 milijonus papildomų premijų, kurias D.Motiejūnui buvo numatęs „Nets“ klubas.

Akivaizdu, kad mintimis Brukline buvęs D.Motiejūnas liko šokiruotas. Negana to, nors „Rockets“ permušė „Nets“ pasiūlymą, kuris, skirtingų šaltinių duomenimis, siekė 35-37 milijonus JAV dolerių, D.Morey sugalvojo apkarpyti tam tikras sutarties sąlygas.

Kaip patvirtino Adrianas Wojnarowskis iš „The Vertical“, „Rockets“ vadovas norėjo nurėžti 4 milijonus papildomų premijų, kurias D.Motiejūnui buvo numatęs „Nets“ klubas.

Pagal NBA taisykles, permušamos tik esminės sutarties sąlygos, o susitarimas dėl premijų – jau individualus klausimas. Kita vertus, labai neįprasta, kai permušęs kitos komandos pasiūlymą NBA klubas skuba nubraukti žaidėjui premijas.

Kai D.Morey žongliruoja verslo principais, kad ir ką besakytų D.Motiejūno aplinka, lietuvis linkęs prie žmogiškųjų derybų. Aišku, čia D.Morey laužo visas normas. Natūralu, kad tokio charakterio žmogui kaip D.Motiejūnas toks požiūris yra labai nepriimtinas.

Trys versijos

Viena iš versijų, kodėl D.Motiejūnas Hjustonui metė pirštinę – kerštas D.Morey stiliumi. Neva lietuvis galėjo gauti signalų iš kitų NBA komandų, kurios jau „Nets“ pateikus pasiūlymą buvo pasirengusios sumokėti dar daugiau. Ir dabar skelbiama, kad yra bent du kiti NBA klubai, kurie buvo arti sandorio su D-Mo, tačiau kitaip nei „Nets“, negalėjo pasiūlyti garantuotų dviejų pirmųjų sezonų.

Jei toks scenarijus teisingas ir lietuvis nori vėl nerti į laisvųjų agentų turgų, kur jo visai norėtų du NBA klubai, D.Motiejūnas pasielgtų niekšiškai, pamindamas žmogiškumą. Bet juk NBA yra verslas, ar ne, D.Morey?

„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Antras scenarijus iš labiausiai aptariamų trijų – D.Motiejūno bandymas nuslėpti nugaros traumą ir vengimas praeiti medicininę patikrą, kuri parodytų prastą lietuvio sveikatos būklę. Neva šioje machinacijoje galėjo dalyvauti „Nets“, suklastodami sėkmingą medicininę patikrą.

Bet ši versija absurdiška – Bruklino klubo testai parodė, kad D-Mo yra pasirengęs žaisti, o tokie užkulisiniai žaidimai NBA neįsivaizduojami net ir komandą valdant rusui Michailui Prochorovui. Manote, kad naujasis „Nets“ vadovas Seanas Marksas taip rizikuotų gera savo reputacija?

Todėl labiausiai tikėtina, kad tai – D.Motiejūno ir D.Morey ambicijų kova. Atrodo, kad lietuvis tiesiog velniškai nenori žaisti komandoje, kuri jo nenorėjo, bet persigalvojo paskutinę akimirką. Kai Donato meilė jai jau buvo išblėsusi.

Vargu, ar tokia D.Motiejūno kova yra protinga, nes ant kortos pastatyta per daug. Tačiau jis šitaip kovoja visą savo karjerą ir žengia ne populiariausia kryptimi.

Amerikiečiai stebisi: kas jis toks, kad čia taip reikštųsi? Donatas jiems atrodo kaip susireikšminęs nesusitupėjęs išsišokėlis. Bet jie nepažįsta D-Mo.

Ar priimdamas sprendimą tobulėti ne „Žalgiryje“, o Trevizo „Benetton“. Ar pakilti į NBA iš Lenkijos, Gdynės „Asseco Prokom“. Ar reikšti nepasitenkinimą dėl vaidmens Hjustone pirmaisiais karjeros metais. Ar pačiam savo noru pasiprašyti į Plėtojimosi lygą žaidimo praktikai įgyti, kai kiti prie tokių sprendimų nepratę tik kraipė galvas.

Ši D.Motiejūno kova su „Rockets“ – tik viena iš daugelio. Bet ar šįkart po kovos D.Motiejūnas atsikels kaip nugalėtojas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius