-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 15

NBA klubai ištaškė milijonus: kiek jų liko Donatui Motiejūnui?

Jau netrukus pasibaigs antroji NBA laisvųjų agentų turgaus savaitė, o mes dar vis neturime žinių, kur savo karjerą tęs vienas geriausių Lietuvos krepšininkų Donatas Motiejūnas. Kandidatų, kurie turi laisvų pinigų, vis mažėja, o realiausiu variantu ir toliau išlieka „Houston Rockets“.
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas

„Rockets“ savo algų kepurėje turėjo laisvų pinigų, bet pratęsė sutartį su savo lyderiu Jamesu Hardenu, kurio naujas kontraktas pradeda galioti jau artėjantį sezoną. Tai reiškia, kad šiuo metu Hjustono finansinėje išklotinėje yra -5 mln. JAV dolerių.

„Raketos“ lietuviui taip pat pateikė kvalifikacinį pasiūlymą, kuris yra 4,4 mln. JAV dolerių, tačiau algų kepurėje (NBA klubo atlyginimų riba) šis kontraktas užima 5,7 mln. JAV dolerių. Neabejojama, kad D.Motiejūnas už tokią mažą sumą nežais, todėl oficialiai atsisakius šios sutarties Hjustono algų kepurė pakiltų iš neigiamo balanso ir joje atsirastų 0,7 mln. JAV dolerių.

Dar mažesnė suma nei kvalifikacinis pasiūlymas? Tačiau tai nereiškia, kad D.Motiejūnas galėtų tikėtis tik 0,7 mln. metinio kontrakto.

Lietuvis „Rockets“ ekipoje jau sužaidė ketverius metus, o tai leidžia komandos vadovams viršyti algų kepurę panaudojus „Larry Birdo“ išimtį.

Tai reiškia, kad teoriškai D.Motiejūnui Teksaso klubas galėtų pasiūlyti net 23,5 mln. JAV dolerių per metus, nes maksimali jo sutarties suma gali siekti 25 proc. nuo visos bendros (94 mln.) algų kepurės.

Tačiau labai dažnai dideliems kontraktams trukdo dideli mokesčiai. Pažvelkime, ką sau artėjantį sezoną gali leisti Hjustono komanda.

NBA ekipos nesureikšmina teigiamo ar neigiamo balanso algų kepurėje, tačiau rimti nemalonumai prasideda tada, kai ekipa turi mokėti vadinamąjį „prabangos mokestį“. Šiais metais algų kepurė siekia 94 mln., o nuo minėtojo mokesčio galima išsisukti žaidėjams mokant 113 mln. JAV dolerių. Taigi, šiuos du skaičius skiria 19 mln.

Tai reiškia, kad „Rockets“ nenorėdami mokėti prabangos mokesčio naujai sutarčiai su lietuviu turi apie 19,7 mln. JAV dolerių per metus (jei sudedame laisvą algų kepurę su laisvais pinigais iki „prabangos mokesčio“).

Tokių pinigų D.Motiejūnas greičiausiai negaus, tad koks galėtų būti realus lietuvio atlyginimas Hjustone?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Vienas geriausių Lietuvos krepšininkų būtų pretendavęs į šią solidžią sumą, jeigu „Detroit Pistons“ nebūtų visiems viešai paskelbę, kad jį stabdo nugaros problemos. Vien dėl to Detroitas vetavo mainus ir išsiuntė lietuvį atgal į Teksasą.

Tačiau būsimas D.Motiejūno atlyginimas vis tiek turėtų siekti maždaug 10 mln. JAV dolerių per metus. Sutartis turėtų galioti trejus metus, bet komanda tikriausiai pasiliktų galimybę spręsti žaidėjo likimą trečiajam sezonui – taip dažniausiai elgiamasi su padidintos rizikos traumų istoriją turinčiais krepšininkais.

Tamsusis arkliukas kovoje dėl D-Mo parašo turėtų būti „Brooklyn Nets“, kurie šiuo metu algų kepurėje turi net 25 mln. JAV dolerių. Ekipos generaliniam vadybininkui Seanui Marksui šią vasarą nepavyko prisivilioti garsių laisvųjų agentų, todėl jis gali bandyti į savo komandą gauti ir sportininką iš Lietuvos.

Tiesa, D.Motiejūnas yra apribotasis laisvasis agentas, todėl „Rockets“ bet kokiu atveju galės pasiūlyti tokią pačią sutartį ir išsaugoti žaidėją savo sudėtyje.

NBA superžvaigždės išgraibytos nuo laisvųjų agentų turgaus prekystalio. Donatas dabar įvardijamas kaip vienas iš trijų geriausių likusių laisvųjų agentų. Jau greitai sužinosime, kur kitą sezoną rungtyniaus ketvirtasis lietuvis NBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius