Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 14

NBA žvaigždžių mityba: 170 kg svorio krepšininkas, picų dėžės ir mėsainiai prieš rungtynes

Ar krepšininkai iš tikrųjų gali dėti į burną bet ką, nes vis tiek išsportuoja visas kalorijas? Svoris irgi yra NBA žaidėjų rūpestis. ESPN pasidalijo unikaliomis žvaigždžių istorijomis. Anksčiau prieš pat rungtynes kimšę mėsainius, bulvytes ir visą nesveiką maistą užsigėrę kola, dabar lygos geriausieji gerokai atidžiau malšina alkį.
Kevinas Love 2010 ir 2015 metais
Kevinas Love 2010 ir 2015 metais / „Scanpix“ nuotr.

„Ne 10, ne 18 migdolų, o 14, – apie Keviną Love'ą kalba treneris Robas McClanaghanas. – Kevinas yra labai tikslus. Jei jam reikia valgyti kas dvi valandas, jis specialiai kelsis iš miego, kad pavalgytų, o vėliau vėl eis miegoti.“

„Cavaliers“ puolėjas taip drastiškai susitvarkė savo valgymo įpročius, kad jo komandos draugai erzina krepšininką socialiniuose tinkluose.

Nuo 2012-ųjų K.Love'as pradėjo maitintis pagal specialią mitybos programą. Dabar jo maisto racione dominuoja lašiša ir kepta vištiena. Jis valgo 5–6 kartus per dieną.

Kai 2014-aisiais persikėlė į Klivlandą, K.Love'as pasisamdė individualų virėją, kuris jam ruošia maistą iš ekologiškų kiaušinių, spaudžia burokėlių sultis, paruošia kvietinius dribsnius ar suplaka proteino kokteilį.

Prieš antrąsias NBA finalo serijos rungtynes „Cavaliers“ žaidėjai per pusryčius mėgavosi blyneliais, vafliais ar kiauliena. Tik ne Kevinas Love'as.

„Kevas valgė bandelę su sėlenomis, bananą ir gėrė liesą pieną, – sakė „Cavaliers“ puolėjas Richardas Jeffersonas. – Jis valgo kaip 80-metė močiutė, kuri bando laikytis režimo.“

K.Love'as į komandos lėktuvą dažnai atsineša savo maisto – kopūstinių salotų ar keptos vištienos, kai komandos draugai po rungtynių valgo kaloringą greitą maistą.

Aš buvau priblokštas, kiek NBA krepšininkų kramsnoja viščiukų sparnelius prieš pat rungtynes ar po jų užkandžiauja greito maisto restoranuose.

„Jie šaiposi iš manęs, kai ateinu su maisto kuprine, – pasakoja K.Love'as. – Tai ne pats geriausias nešulys, kai esi linksmoje kompanijoje.“

Bet K.Love'as supranta, kad turi taip maitintis. Paplitęs mitas, kad NBA žaidėjai gali valgyti, ką tik nori. Tačiau sezonas ilgas – per šešis mėnesius sužaidžiamos mažiausiai 82 rungtynės. Tam, kad aukščiausiu tempu atlaikytų tokį režimą, krepšininkai turėtų ne tik uoliai treniruotis, bet ir prižiūrėti save. Pradedant tuo, ką dedasi į burną.

Vieni NBA žaidėjai skaičiuoja kalorijas, vengia vėlyvo užkandžiavimo. Kiti geria vyną, margaritas ar šaltą alų, kartais – be saiko.

„Žmonės įsitikinę, kad sportininkai gali valgyti absoliučiai viską, nes viską išsportuoja, – pasakoja mitybos specialistas Mike'as Roussellas, dirbantis su keliais aukščiausio lygio sportininkais. – Net kai kurių NBA klubų vadovai tuo įsitikinę. Aš buvau priblokštas, kiek NBA krepšininkų kramsnoja viščiukų sparnelius prieš pat rungtynes ar po jų užkandžiauja greito maisto restoranuose.“

Tačiau sportininkai po truputį pradeda suvokti, kad privalo prižiūrėti savo mitybos racioną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas

Pavyzdžiui, viena ryškiausių šių dienų NBA žvaigždžių Draymondas Greenas 2012-aisiais buvo pašauktas tik 35-uoju šaukimu vien dėl sudėjimo – NBA skautams pasirodė per stambus, fiziškai neištvermingas.

Tačiau po debiutinio sezono NBA D.Greenas numetė bent 10 kilogramų, iš savo mitybos išbraukdamas meksikietišką maistą ir kitus nesveikus užkandžius. Fiziškai patobulėjęs D.Greenas nebejaučia chroniško kelio skausmo, yra gerokai ištvermingesnis ir psichologiškai tvirtesnis.

Net tas pats LeBronas Jamesas, laikomas geriausiu visų laikų NBA atletu, sutvarkė savo mitybą ir pašalino nereikalingus riebalus.

Kai „Warriors“ tapo NBA čempionais, australas Andrew Bogutas numetė 11 kilogramų vien tik nebevartodamas apdoroto cukraus. Pokyčiams jį pastūmėjo dokumentinis filmas „Ar cukrus yra naujieji riebalai?“

„Tapau etikečių skaitytoju“, – šmaikštauja A.Bogutas.

Legenda persivalgė tyčia

„Scanpix“/AP nuotr./Charlesas Barkley
„Scanpix“/AP nuotr./Charlesas Barkley

„Negali užsidirbti iš krepšinio, jei esi storas ir netinkamos formos“, – įsitikinusi NBA legenda Charlesas Barkley.

Šis amerikietis puikiai žino svorio kainą. Jis, ko gero, yra vienintelis žaidėjas NBA istorijoje, tyčia persivalgęs, kad pakeistų 1984-ųjų NBA naujokų biržos eigą.

Kai Ch.Barkley prieš patekdamas į NBA lankėsi „Philadelphia 76ers“ bazėje, svėrė 132 kilogramus. Klubo savininkas Haroldas Katzas buvo susižavėjęs puolėju, bet davė užduotį – jei numes 4 kilogramus, tikrai jį pasirinks penktuoju šaukimu.

Ch.Barkley Hjustone sunkiai dirbo kiekvieną dieną, atsisakė cukraus, apribojo alkoholio vartojimą ir maisto racioną papildė vaisiais bei daržovėmis. Ch.Barkley sulieknėjo iki 127 kilogramų, bet iki naujokų biržos likus kelioms dienoms žaidėjo agentas pranešė svarbią žinią.

Kadangi „76ers“ viršijo NBA „algų kepurę“, teišgalėjo Ch.Barkley pasiūlyti tik 75 tūkst. JAV dolerių vertės sutartį. Ch.Barkley supanikavo. Jis nenorėjo gauti NBA masteliu mažo atlyginimo, todėl nusprendė pasielgti ekstremaliai. „Nusprendžiau, kad padarysiu viską, jog nepatekčiau į Filadelfiją“, – mena Ch.Barkley.

Atvykęs į Filadelfiją Ch.Barkley svėrė 136 kilogramus – 9 daugiau nei prieš porą dienų.

Per kitas 48 valandas jis valgė kaip karalius. Pusryčiams sukirto du blynus, du kiaušinius, kiaulieną, dešrelę ir duonos. Desertui suvalgė avižinį blyną su sirupu. Vėliau gėrė daug gazuotų gėrimų, pieno kokteilių, lepinosi omarų ritinėliais. Vakarienei užsisakė du galingus kepsnius.

„Kitą rytą – vėl tas pats“, – juokiasi Ch.Barkley.

Atvykęs į Filadelfiją jis svėrė 136 kilogramus – 9 daugiau nei prieš porą dienų. „Klubo savininkas buvo įsiutęs. Iškeikė mane visais įmanomais žodžiais. Suveikė“, – šypsosi Ch.Barkley.

Bet per NBA naujokų biržos ceremoniją jis buvo priblokštas. „76ers“ vis tiek pasirinko Ch.Barkley.

„Buvau priblokštas, – nusikeikdamas tą vakarą mena Ch.Barkley. – Negalėjau tuo patikėti. Pasakiau savo agentui: nuostabu – dabar aš storas ir palūžęs.“

„76ers“ rado sprendimą. Filadelfijos klubas atlaisvino „algų kepurę“ ir sumokėjo Ch.Barkley 2 milijonus JAV dolerių per ketverius metus.

Filadelfijoje Ch.Barkley auklėtoju tapęs Mosesas Malone'as treniruotėje pareiškė, kad stori ir tingūs žaidėjai „76ers“ klube nepageidaujami. Ch.Barkley sulieknėjo iki 115 kilogramų ir per dvejus pirmuosius metus NBA pateko į „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

Svėrė 170 kilogramų

Lidia Marcelli ir Andrea Gatta nuotr./Skanaus!
Lidia Marcelli ir Andrea Gatta nuotr./Skanaus!

Buvęs „Phoenix Suns“ aukštaūgis Oliveris Milleris dievino picą. Buvęs jo komandos draugas Danny Ainge'as pasakoja, kad dešimt metų NBA praleidęs krepšininkas savo „geriausiais“ laikais svėrė 170 kilogramų.

Situacija buvo tokia rimta, kad „Suns“ vadovai turėjo imtis net drastiškų priemonių – guldė 206 cm ūgio krepšininką į ligoninę.

Klubas sužinojo, kad ligoninėje Oliveris užsisakinėjo maistą iš picerijos, todėl prie palatos įdarbino apsaugos darbuotoją.

„Bet vėliau komanda sužinojo, kad ligoninėje Oliveris užsisakinėjo maistą iš picerijos. Todėl prie palatos klubas įdarbino apsaugos darbuotoją“, – pasakoja D.Ainge'as.

„Kai žaisdavome išvykoje, prie jo kambario viešbutyje nuolat mėtydavosi picų dėžės, – pasakoja su O.Milleriu kartu rungtyniavęs Ch.Barkley. – Niekada nesuprasdavau tų žaidėjų, kurie uždirbdami tokius pinigus negali pažaboti alkio. Man tai atrodė beprotiška.“

Dabar „Boston Celtics“ klube krepšinio operacijų prezidento pareigas užimantis D.Ainge'as per savo darbo metus buvo susidūręs su antsvorį turėjusiais krepšininkais.

„Pirmiausia, nemanau, kad tie žaidėjai nori turėti antsvorį. Jie nori būti geros formos ir daugelis jų stengiasi. Bet tik iki tam tikro lygio. Blogiausia dalis ta, kad būdami stambūs tie krepšininkai vis tiek žaidė aukšto lygio krepšinį. Kita vertus, jie nepasiekė viso savo potencialo“, – aiškina D.Ainge'as.

Ne viskas taip paprasta

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Roy Hibbertas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Roy Hibbertas

Buvęs „Indiana Pacers“ treneris Jimas O'Brienas paprašė Roy'aus Hibberto numesti 14 kilogramų. Galingo sudėjimo vidurio puolėjas tą ir padarė, kad įtiktų J.O'Brieno greito krepšinio filosofijai.

Bet į „Pacers“ atėjo naujas treneris Frankas Vogelis, kuris propagavo fiziškai kietą krepšinį, todėl R.Hibbertas turėjo susigrąžinti visą svorį.

Į panašią situaciją buvo patekęs ir Jonas Valančiūnas. Jam „Toronto Raptors“ trenerių štabas iš pradžių iškėlė užduotį priaugti svorio, kad stumdytųsi su fiziškai stipriais NBA „centrais“. Po poros metų Torontui prireikė lengvesnio ir greitesnio J.Valančiūno – lietuviui teko numesti kilogramus taikantis prie kitokio NBA krepšinio.

Ar galėsi tokią pat porciją suvalgyti po dviejų valandų? Jei ne, vadinasi, porcija per didelė.

Grįžtant prie R.Hibberto, „centras“ pasisamdė M.Roussellą, kad šis padėtų atsiauginti švarią raumenų masę. Pagrindinė M.Roussello taisyklė yra tokia: ar galėsi tokią pat porciją suvalgyti po dviejų valandų? Jei ne, vadinasi, porcija per didelė.

M.Roussellas rūpinasi R.Hibberto valgiaraščiu net ir išvykos rungtynėse. Mitybos specialistas pasirūpina, kad krepšininko viešbučio kambarį pasiektų tinkamas maistas.

M.Rousellas atrado net tokius produktus kaip vištienos dešrainį su minimaliu riebalų kiekiu, išskirtinai liesą jautieną ar sūrį, net sveiką omarą su makaronais.

„Aišku, nerasi sveiko maisto visiems patiekalams. Juk nėra lieso torto“, – juokiasi M.Roussellas.

NBA senbuvių taisyklė

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

NBA senbuviai laikosi taisyklės – sendami jie privalo dar akyliau prižiūrėti kūną.

Jaunystėje „Cavaliers“ veteranas R.Jeffersonas išvykose vakarienei valgydavo kepsnį tris kartus per savaitę.

„Tos dienos jau baigtos. Man jau greitai bus 36-eri. Nebegaliu sau leisti tokio maisto“, – pripažįsta krepšininkas.

1988-aisiais „Celtics“ įžaidėjas Brianas Shaw prieš rungtynes tradiciškai sušveisdavo didelį mėsainį, porciją bulvyčių ir užsigerdavo kola. 2014-aisiais vadovaudamas „Denver Nuggets“ jis pašiurpo rūbinėje pamatęs šūsnį picų – kaltino komandos tendenciją prastai pradėti rungtynes dėl šlamštmaisčio.

1988-aisiais „Celtics“ įžaidėjas Brianas Shaw prieš rungtynes tradiciškai sušveisdavo didelį mėsainį, porciją bulvyčių ir užsigerdavo kola.

Treneris visą nesveiką maistą išmetė į šiukšliadėžę ir pakeitė jį salotomis su vištiena.

Derrickas Rose'as tapo geriausiu NBA naujoku, bet maitinosi nesveiku maistu. Prieš rungtynes NBA žvaigždė valgydavo mėsainius iš „Burger King“. Per dvejus pirmuosius metus NBA jis net nežiūrėdavo į salotas.

Būtent geras krepšininkų žaidimas yra pagrindinis argumentas, kodėl jiems nereikia nesveiko maisto, pasakoja „Pacers“ jėgos ir ištvermės treneris Shawnas Windle'as.

„Dažniausiai užduodamas klausimas yra toks: aš suvalgau picą ir pelnau 25 taškus – tai kokio velnio man valgyti lašišą su brokoliais? Bandau žaidėjams paaiškinti, kad sveikesnis maistas padės padidinti jų ištvermę ir energiją. O picos gabalėlio galbūt nesimatys šiandienos statistikos protokole, bet tikrai matysis ateityje“, – pasakoja Sh.Windle'as.

„Ir dar labai sunku laikytis režimo, kai gyveni su trimis vaikais, kurie tiesiog tau į veidą kiša nesveiką maistą“, – šypsosi L.Jamesas.

Linksmybės – minus penkios pergalės?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Raymondas Feltonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas ir Raymondas Feltonas

„Dallas Mavericks“ treneris Rickas Carlisle'as per 27 metus suprato, kad negalima teisti žaidėjo nesužinojus visų detalių.

Pavyzdžiui, Russellas Westbrookas ir Raymondas Feltonas turi visiškai skirtingą kūno sudėjimą, – vienas švariai-liesai raumeningas, o kitas – putlokas. Niekas net neatspėtų, kad abu laikosi to paties mitybos plano.

Jeigu pavyktų sustabdyti žaidėjų naktinėjimą, manau, reguliariajame sezone matytume maždaug 5 pergalėmis daugiau.

Daug ką lemia genai. Kita vertus, jokie genai nepadės, jei neatsisakysi naktinių pagundų – alkoholio, kuris dažniausiai didina nesveiko maisto alkį. Be to, naktinėjęs krepšininkas vėliau praleis ir įprastus organizmui būtinus pusryčius.

Anonimais norėję išlikti kai kurių NBA komandų vadovai teigia, kad krepšininkų polinkis į naktinį gyvenimą yra didžiulė problema.

„Jeigu pavyktų sustabdyti žaidėjų naktinėjimą, manau, reguliariajame sezone matytume maždaug 5 pergalėmis daugiau“, – neslėpė vienos Vakarų konferencijos komandos vadovas.

Juokiasi, bet gerbia

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Love'as
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Love'as

„Jis valgo kaip moteris, siekianti dalyvauti fitneso varžybų bikinio kategorijoje“, – Keviną Love'ą pašiepė Richardas Jeffersonas.

Tačiau „Cavaliers“ nariai iškart surimtėja – iš tikrųjų jie gerbia krepšininką už discipliną ir pastangas išlaikyti sportišką, liekną kūną.

K.Love'as nebuvo toks pažangus visą karjerą. Žaisdamas universitete jis svėrė 123 kilogramus. Patekęs į NBA krepšininkas vengdavo žaisti arčiau krepšio, kadangi dėl fizinės būklės baimindavosi, jog negalės išmesti idealaus metimo.

Vos atvykęs į „Minnesota Timberwolves“ K.Love'as neištverdavo treniruotės nepasikeitęs nuo prakaito permirkusių marškinėlių ir šortų.

Tačiau sulysęs K.Love'as dabar kur kas lengviau susikuria erdvę metimui, geriau valdo kamuolį ir yra ištvermingesnis. Visa tai – atsikračius 14 nereikalingų kilogramų.

Dabar K.Love'as nepailsėdamas atlaiko 60 minučių pratybas. Palyginimui, vos baigęs karjerą UCLA universitete ir atvykęs į „Minnesota Timberwolves“, K.Love'as neištverdavo treniruotės nepasikeitęs nuo prakaito permirkusių marškinėlių ir šortų.

„Rungtynių pabaigoje jis žaisdavo lyg pašautas. Dabar jis išlaiko stabilų energijos lygį visą susitikimą, – pažymi R.McClanaghanas. – Kevinas labai rimtai žiūri į režimą. Jis žiūri į tai kaip į investiciją. O aš sakau, kad jis ją pateisino pasirašydamas 114 milijonų sutartį.“

K.Love'as skaičiuoja migdolus jau penktą sezoną. A.Bogutas vengia cukraus jau 11 mėnesių. Tik vis dar po sezono leidžia sau pasilepinti „Mars“ batonėliais.

„Anksčiau valgyti blogą maistą buvo normalu. Dabar man normalu maitintis sveikai“, – pažanga džiaugiasi ir D.Greenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius