-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 27

Pirmoji Domanto Sabonio karjeros stotelė NBA: kas laukia lietuvio?

Kaip perkūnas iš giedro dangaus. „Oklahoma City Thunder“ sudrebino NBA naujokų biržą mainais, po kurių „Orlando Magic“ kepuraitę užsidėjęs Domantas Sabonis žaibiškai tapo Kevino Duranto ekipos nuosavybe. 24sek pasakoja, kur 11-uoju šaukimu NBA pasiekęs Domantas pradės savo karjerą.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“/AP nuotr.

Elitinis klubas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas ir Russellas Westbrookas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas ir Russellas Westbrookas

Vos tik įšokęs į NBA Domantas tapo lietuviu, atstovaujančiu vienai stipriausių lygos komandų.

„Thunder“ nuo 2011-ųjų žaidė net keturiuose NBA Vakarų konferencijos finaluose. 2012-aisiais Oklahomos krepšininkai netgi kovėsi dėl NBA čempionų žiedų, bet 1-4 nusileido LeBrono Jameso, Dwyane'o Wade'o ir Chriso Bosho kompanijai iš „Miami Heat“.

Dėl čempionų titulo „Thunder“ galėjo žaisti ir šiemet, tačiau Vakarų konferencijos finale nusilenkė „Golden State Warriors“, nors pirmavo serijoje iki 4 pergalių 3-1.

„Thunder“ organizacijos vertė siekia beveik milijardą dolerių. „Forbes“ sudarytame vertingiausių 2016 metų NBA komandų sąraše Oklahoma liko 17 vietoje.

Keturis dešimtmečius „Thunder“ gyvavo Sietle ir buvo žinoma kaip „Seattle SuperSonics“. 1967-aisiais įsikūręs klubas NBA čempionu tapo tik sykį – 1979-aisiais, o nuo 2008-ųjų persikėlė į Oklahomą ir virto „Thunder“.

Teigiama, kad nuo 2011-ųjų vasario į visas „Thunder“ namų rungtynes kasmet išparduodami visi bilietai. Taip pat teigiama, kad tai viena aktyviausių ir geriausių sirgalių stovyklų visoje NBA.

Tai elitinė NBA komanda, kurios galimybės laimėti 2016-2017 m. NBA čempionatą vertinamos ketvirtoje vietoje. Tik „Golden State Warriors“, „Cleveland Cavaliers“ ir „San Antonio Spurs“, anot Las Vegaso lažybų bendrovių, turi geresnius šansus kitą sezoną tapti čempionais.

„Noriu tapti pirmuoju lietuviu, laimėjusiu NBA“, – dar prieš NBA naujokų biržą pareiškė D.Sabonis.

Atsižvelgiant į tai, kad stipriausi NBA klubai įgyja šaukimus nebent pirmojo rato pabaigoje, Domantas gavo turbūt geriausią komandą šiai svajonei išpildyti.

Hoopshype.com/„Thunder“ sudėtis
Hoopshype.com/„Thunder“ sudėtis

Žvaigždės klaustukas

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

D.Sabonis galbūt žais su viena ryškiausių šių dienų NBA žvaigždžių. Yra LeBronas Jamesas, yra Stephenas Curry, yra ir Kevinas Durantas.

Kevinas Durantas yra populiariausias ir, ko gero, daugiausia pasiekęs žaidėjas „Thunder“ istorijoje.

2009–2010 m. puolėjas tapo jauniausiu rezultatyviausiu NBA žaidėju istorijoje. Net 30,1 taško per rungtynes K.Durantas pelnydavo būdamas vos 21-erių.

Dabar K.Durantas yra geidžiamiausias NBA vasaros turgaus žaidėjas. Pranešama, kad dėl pokalbių su 2014-ųjų MVP jau susitarė trys pirmos komandos: „Thunder“ ir du pagrindiniai jų varžovai Vakaruose – „Spurs“ ir „Warriors“. Už jų – dar dešimtis komandų.

Į viliones „Warriors“ pasitelks savo lyderius Stepheną Curry ir Klay Thompsoną, o „Spurs“ pokalbyje su K.Durantu dalyvaus Greggas Popovichius bei Timas Duncanas.

Vos tik „Thunder“ baigė sezoną, šaltiniai Amerikoje beveik neabejojo, kad K.Durantas sutartį su ekipa pratęs metams ir 2017-ųjų vasarą kartu su kita komandos žvaigžde Russellu Westbrooku spręs dėl savo likimo Oklahomoje.

Tačiau „Warriors“ stato viską. Kad KD pasiūlytų geriausias sąlygas, nukarūnuoti NBA čempionai pasirengę atsisveikinti bent su keliais pagrindiniais lyderių pagalbininkais, kaip Festusu Ezeli, Andrew Bogutu, Andre Iguodala ar Harrisonu Barnesu.

Didelės logikos K.Durantui palikti Oklahomą nėra. „Thunder“ fantastiškai sustiprino komandą po mainų su „Magic“ (atvyko D.Sabonis, Victoras Oladipo ir Ersanas Ilyasova, išvyko Serge'as Ibaka) ir nei perėjimas į „Warriors“, nei „Spurs“, ko gero, nesuteiktų geresnės galimybės kautis dėl pirmojo išsvajotojo čempiono žiedo.

Todėl logiškiausia, kad K.Durantas vis tiek liks „Thunder“. O tai reiškia, kad D.Sabonis žais su NBA garsenybe.

Normali konkurencija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ersanas Ilyasova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ersanas Ilyasova

Lietuvis tapo mainų dalimi, per kuriuos į Oklahomą atvyko tris žaidėjai. Abu jie jau įrodę savo vertę stipriausioje krepšinio lygoje. Gynėjas Victoras Oladipo jau ketverius metus dirigavo „Magic“ atakoms ir praėjusį sezoną rinkdavo vid. po 16 taškų, atkovodavo 4,8 kamuolio ir atlikdavo 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

29-erių E.Ilyasova praėjusį sezoną pradėjo „Detroit Pistons“, bet finišavo „Orlando Magic“ gretose, kur per 20 minučių rinko vid. 8,1 taško ir 5,5 atkovoto kamuolio. Geriausiais savo laikais Milvokyje turkas rinko vid. 13,2 taško ir 7,1 atkovoto kamuolio.

Rimti brandūs NBA žaidėjai, kurių statistika Domantui turėtų būti siekiamybė.

E.Ilyasova, beje, bus tiesioginis D.Sabonio konkurentas „Thunder“ gretose. Nors nemažai kas tikėjosi, jog taupumo sumetimais „Thunder“ atleis turką, kad išvengtų 8,4 mln. JAV dolerių metinės puolėjo algos mokėjimo (galėjo nutraukti sutartį vos už 400 tūkst. dolerių kompensaciją), E.Ilyasova patenka į Oklahomos planus.

„Darėme mainus ir dėl jo. Ilyasova yra geras žaidėjas, kuris duos mums naudos“, – sakė „Thunder“ generalinis direktorius Samas Presti.

„Centrų“ grandyje yra du patikimi bokštai Stevenas Adamsas ir Enesas Kanteris.

Pagrindiniu sunkiuoju kraštu Oklahomoje žaidė Serge'as Ibaka, bet puolėjas iš Kongo dabar bandys išpildyti „Magic“ svajones, o už jo nugaros liko 35-erių Nickas Collisonas, Oklahomoje laukiantis jau 13-ojo sezono, bet pernai tik daugiau šildęs suolą. Taip pat yra Mitchas McGrady, bet 21-asis 2014-ųjų naujokų biržos šaukimas paskelbtas dingusiu be žinios ant „Thunder“ atsarginių suolo.

Taigi, pagrindinis D.Sabonio konkurentas „Thunder“ starto penkete – E.Ilyasova ir žemo penketo strategija. Ne neįveikiamas barjeras.

VIDEO: 11-asis šaukimas: Domanto Sabonio patekimas į NBA

Ne turistas

Ar Domantas „Thunder“ bus kaip šuniui penkta koja?

Ne, nes „Grantland“ žurnalisto Zacho Lowe teigimu, „Thunder“ mėnesius sekė D.Sabonį ir tyčia dėl lietuvio ėmėsi mainų su „Magic“. Prieš naujokų biržą „Thunder“ neturėjo šaukimų, bet nusitaikė būtent į Domantą.

Aišku, „Thunder“ dar prieš pat naujokų biržą pradėjo telefonu teirautis NBA klubų dėl Serge'o Ibakos, bet konkurentai vis tiek negalėjo susigriebti, kaip Oklahoma sugebėjo taip pakilti naujokų biržoje. Ypač susierzino „Atlanta Hawks“, kurie turėjo 12-ąjį šaukimą ir ketino pašaukti D.Sabonį.

„Thunder“ direktorius Samas Presti žino, ką daro. Antruoju šaukimu jis yra pakvietęs K.Durantą, trečiuoju – Jamesą Hardeną, ketvirtuoju – Russellą Westbrooką.

Neturėdamas tokių aukštų šaukimų, S.Presti į „Thunder“ yra pakvietęs NBA vėliau įsitvirtinusius solidžius krepšininkus kaip Reggie Jacksoną, Serge'ą Ibaką (abu 24 šaukimai) ar Steveną Adamsą (12), dabar užtikrintai cementuojantį komandos baudos aikštelę.

S.Presti pabrėžė, kad D.Sabonis yra puikus pasirinkimas Oklahomos ekipai: „Tai įspūdingas žaidėjas, kuris puikiai supranta žaidimą ir kaip tobulėti. Man padarė didžiulį įspūdį jo tobulėjimas. Jis nori laimėti, jo krepšinio IQ yra itin aukštas. Manau, kad jis puikiai susižais su Stevenu Adamsu ir kitais mūsų aukštaūgiais.“

NBA klubų vadovai gražias istorijas apie žaidėjus yra išmokę kaip ketureilį, bet šį kartą nepanašu, kad Domantas turėtų tapti atsitiktiniu turistu, paklydusiu Oklahomoje.

Kita vertus, D.Saboniui „Thunder“ gretose teks ropštis kopėčiomis į kitą lygį savo rankomis. Lietuvis pateko į brandžią NBA komandą, kurios siekiamybė – ne jaunų talentingų žaidėjų auginimas ir padrąsinamas, bet NBA čempionų titulai. Tokiose komandose treneris nebijos pasodinti ant suolo ir 11-ojo naujokų biržos šaukimo.

Kita vertus, „Thunder“ labai paranku tai, kad, daugelio specialistų teigimu, Domantas buvo įvardijamas kaip labiausiai NBA pasiruošęs jaunuolis. O dėl čempionų žiedų kovojančiai komandai tokio naujoko labiausiai ir reikėjo.

VIDEO: NBA reportažas: Domanto Sabonio kelias tėčio pėdsakais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius