Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 29

Tritaškius metantis Jonas Valančiūnas – utopija ar ateitis?

„Toronto Raptors“ treneris Dwane'as Casey nori, kad Jonas Valančiūnas mestų tritaškius. Arba bent jau pradžiai praplėstų savo puolimą iki metimų iš vidutinio nuotolio. 24 metų lietuvis vasarai gavo namų darbą, kurį „Raptors“ strategas aptarė baigiamojoje sezono spaudos konferencijoje Toronte.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad Jono laukia didžiausias iššūkis šią vasarą – dar labiau atitolinti žaidimą nuo krepšio. Aš kartojuosi, kad po metų, dviejų jis mėtys tritaškius. Gal dar ne taip greitai, bet jis gali pataikyti. Jonas turi puikų riešą. Jam taip pat bus į naudą mesti iš vidutinio nuotolio ir kartais išvengti apdaužymų baudos aikštelėje“, – samprotavo D.Casey.

Tiesa, bėda tame, kad J.Valančiūno tolimas metimas NBA yra ne dažnesnis reiškinys nei saulės užtemimas.

NBA jis iš viso metė tik du tritaškius. Abu skriejo pro šalį.

Tolimi metimai jam nebūdingi ir Lietuvos rinktinėje. Bet NBA krepšiniui greitėjant ir propaguojant žemo penketo filosofiją, J.Valančiūnui teks taikytis prie pokyčių.

O duomenis ekstremaliems pokyčiams uteniškis turi.

VIDEO: Paskutinės Jono Valančiūno sezono rungtynės

Praėjusį sezoną 17 proc. J.Valančiūno metimų buvo išmestų už baudos aikštelės ribų. Tikslą pasiekė 49 tokie metimai iš 108 (45,5 proc.).

Palyginimui, 2014-2015 metais tokių metimų buvo 91 (pataikė 30, 33 proc.), debiutinį sezoną 2012-2013 m. – 73 (pataikė 30, 41,1 proc.).

Tik antrąjį sezoną NBA 2013-2014 m. J.Valančiūnas buvo itin aktyvus iš vidutinio nuotolio – metė net 160 metimų, nors pataikė 54 (33,8 proc.).

„Pažiūrėkite į „Portland Trail Blazers“ vidurio puolėją Meyersą Leonardą. Jam tai pavyko“, – kaip pavyzdį J.Valančiūnui parodė D.Casey.

24 metų 216 cm ūgio vidurio puolėjas prieš keletą metų NCAA taip pat neatakuodavo iš toli. Pavyzdžiui, per du sezonus 2010-2012 metais M.Leonardas pataikė vieną tritaškį iš 12-os.

Pravėręs NBA duris M.Leonardas įsidrąsino. Tiesa, per du pirmuosius sezonus švystelėjo tik 13 tritaškių (pataikė 3), bet jau 2014-2015 m. išmetė net 112 tolimų metimų (pataikė 47, 42 proc.), o šį sezoną – 228 (pataikė 86, 37,7 proc.).

Treniruotėse M.Leonardas buvo įrodęs, kad gali mesti tritaškius, todėl tai buvo tik laiko klausimas, kada šį savo ginklą pristatyt NBA aikštėse.

D.Casey geriau nei bet kas kitas žino J.Valančiūno galimybes. Ir jos kitas žmogus taip drąsiai nekalba apie būsimą lietuvio ginklą – tritaškių arsenalą.

Jonas gali pataikyti. Kaip vienas jo privalumų minimas baudų pataikymo procentas. Per ketverių metų karjerą NBA jis siekia 77,4 proc.

Minkštas J.Valančiūno riešas teikia viltį, kad ateityje išvysime kitokį, bet dar pavojingesnį „dinozaurą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius