Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 28

Trys didžiausi klaustukai, kurie po sezono laukia Donato Motiejūno

Donato Motiejūno laukia beprotiška vasara. NBA laisvųjų agentų turgus, labai neparankiu metu rengiamos Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės ir galbūt finansinės gerovės užtikrinimas. 24sek išskyrė tris svarbiausius iššūkius, kurie laukia Donato Motiejūno.
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Likimas Hjustone

Prieš metus „Houston Rockets“ klubas vylėsi, kad pavyks su Donatu Motiejūnu pratęsti kontraktą. Nelemta trauma atgrasė klubo vadovus rudenį imtis drąsių ir direktoriui Darylui Morey neįprastų žingsnių bei pasirašyti su traumuotu krepšininku ilgalaikę sutartį.

D.Motiejūnas vasarą taps apribotu laisvuoju agentu. Tai reiškia, kad žaidėjas galės sudaryti sutartį su bet kuria kita NBA komanda, bet jeigu „Rockets“ pasiūlys tiek pat, puolėjas liks Hjustone.

Jeigu ne įvykiai vasarį, sakyčiau, kad D.Motiejūnas karjerą tęs Detroite. Jį savo komandoje labai norėjo matyti „Detroit Pistons“ treneris Stanas Van Gundy, išliaupsinęs lietuvį ir labai mėgstantis tokio stiliaus aukštaūgius.

„Bleacher Report“: „Taip, Donatas yra vaikščiojanti raudona vėliava, tačiau jo mobilumas ir sugebėjimas pataikyti iš toli padėtų „Lakers“ klubui“.

Tačiau „Pistons“ netikėtai atšaukė mainus suabejoję D.Motiejūno nugaros tyrimais, laiku negrąžino žaidėjui rentgeno nuotraukos (net ir sportbačių) ir taip supykdė D.Motiejūną, jog šio atstovai ir NBA žaidėjų sąjunga netgi ketino kreiptis į NBA taikyti „Pistons“ sankcijas už konfidencialios informacijos skelbimą bei galimą neigiamą įtaką jo vertei. Beje, nuo to laiko apie tolimesnius veiksmus nebegirdėti nieko.

Remiantis informacija JAV žiniasklaidoje, kita realiausia D.Motiejūno karjeros stotelė – „Los Angeles Lakers“.

„Jam dar tik 25-eri metai – viskas priešakyje, – rašė „Bleacher Report“. – Taip, jis yra vaikščiojanti raudona vėliava, tačiau jo mobilumas ir sugebėjimas pataikyti iš toli padėtų „Lakers“ klubui.“

Jo pataikymas ir mobilumas padėtų ne vienai NBA komandai. Serijoje su „Warriors“ D.Motiejūnas išlaikė solidų 8,8 taško ir 5,2 atkovoto kamuolio vidurkį per 20 minučių.

Atlyginimas

Jeigu atsuktume laiką atgal, praėjusią vasarą tapęs laisvuoju agentu D.Motiejūnas būtų buvęs vienu įdomiausių vidutinio lygio NBA žaidėjų rinkoje. „Vienas įdomiausių“ reikštų ketverių metų sutartį, pagal kurią lietuvis gautų maždaug 10-14 milijonų JAV dolerių per metus.

Bet pastarieji 12 mėnesių apvertė puolėjo situaciją aukštyn kojomis.

Nugaros trauma (padidintos rizikos faktorius), užsitęsusi reabilitacija (naujos abejonės dėl ilgalaikių žaidėjo perspektyvų), atsinaujinę skausmai (dar labiau padidintos abejonės), „Detroit Pistons“ anuliuoti mainai dėl mįslingos medicininės patikros (aukščiausias abejonių taškas) kelis kartus apkarpė išaugusią D-Mo vertę.

Septyniaženklę metinio atlyginimo sumą siekęs D.Motiejūnas greičiausiai turės susitaikyti su šešiaženkle.

Yra ir atsarginis planas – palūkėti dar metus, sutikti su „Rockets“ kvalifikaciniu pasiūlymu (metinis 4,4 mln. JAV dolerių vertės kontraktas) ir 2017-ųjų vasarą tapti laisvuoju agentu. Per 2016-2017 metų sezoną D.Motiejūnas turėtų naują galimybę pasikelti savo vertę ir dar tvirčiau žengti į laisvųjų agentų turgų.

Veiksmai NBA žaidėjų turguje yra dar vienas niuansas, dėl kurio Donatui ir jo agentui gali tekti gerokai pasukti galvą.

VIDEO: Paskutinės D.Motiejūno rungtynės Hjustone?

Rio

Kažin, kam tai galima vadinti didesniu iššūkiu – Jonui Kazlauskui ir Lietuvos rinktinei, ar pačiam D.Motiejūnui.

Donatui pačiam praverstų žaidimo praktika nacionalinėje komandoje ir olimpinėje scenoje, bet terminai ir NBA tendencijos ne lietuvio naudai.

Lietuvos rinktinės pasirengimo olimpinėms žaidynėms stovykla prasidės birželio 20-ąją. Oficialiai, NBA laisvųjų agentų turgus atsidarys nuo liepos 1-osios. Tai reiškia, kad NBA klubai galės paskambinti D.Motiejūnui ir jo agentui bei pasiūlyti kontraktą. Bet žaidėjai su NBA komandomis galės sudaryti sutartį tik nuo liepos 10-osios.

Yra dar vienas didžiulis klausimas – ar NBA klubas geranoriškai išleis D.Motiejūną į rinktinę?

Žaisti neturint kontrakto tokios rizikos traumą turinčiam D.Motiejūnui būtų neprotinga. Įprastai nepasirašę sutarčių krepšininkai nerizikuoja rinktinėse.

Be to, kadangi D.Motiejūnas nėra pats paklausiausias NBA laisvasis agentas, gali būti, kad jo derybos dėl naujo kontrakto gali užtrukti.

Ką praleis D.Motiejūnas? Jei pasirašys sutartį liepos 10-ąją, mažiausiai trejas Lietuvos rinktinės draugiškas rungtynes. Bet kadangi sutarties sudarymo formalumai gali užtrukti, galbūt praleis ir liepos 12-osios bei liepos 14-osios mačus. Kitaip tariant, geriausiu atveju – pusę pasiruošimo olimpinėms žaidynėms.

Bet kadangi pirmiausia NBA turguje daugiausiai dėmesio sulaukė pirmo kalibro žaidėjai, D.Motiejūnui gali tekti palūkėti naujos sutarties. Lietuviai dar žais penkerias draugiškas rungtynes liepos 18-31 d., o olimpinės žaidynės startuos rugpjūčio 5-ąją. Laikas – ne puolėjo ir Lietuvos rinktinės naudai.

Be to, yra dar vienas didžiulis klausimas – ar NBA klubas geranoriškai išleis D.Motiejūną į rinktinę?

Vėlgi, turime sugrįžti prie Donato traumų istorijos. Jeigu puolėjas žais naujoje komandoje, kažin ar ji norės rizikuoti D.Motiejūno nugara, todėl gali tiesiog paprašyti krepšininko vasarą skirti pasiruošimui naujajam NBA sezonui, nugaros stiprinimui.

Visai kaip Goranas Dragičius ar Marcas Gasolis, kurie pernai praleido Europos čempionatą todėl, kad vasarą turėjo sudaryti naujas sutartis. Aišku, olimpinės žaidynės yra kitas žvėris. Bet tokia NBA klubo intencija būtų logiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius