-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 26

Vasaros intriga: ar Lietuva turės rekordinį žaidėjų skaičių NBA?

Domantas Sabonis Joninių naktį žengė į NBA ir tapo trečiuoju lietuviu stipriausioje krepšinio lygoje. Tai – didžiausias lietuvių skaičius Amerikoje nuo 2012-ųjų. Daugiausiai savo šalies krepšinio atstovų NBA Lietuva turėjo 2005-2006 m., kai už Atlanto rungtyniavo net šeši tautiečiai: Žydrūnas Ilgauskas, Darius Songaila, Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas, Linas Kleiza ir Martynas Andriuškevičius. Šiemet mūsiškiai gali pakartoti rekordą.
Šeši lietuviai NBA
Šeši lietuviai NBA / „Scanpix“ nuotr.

Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas ir Domantas Sabonis yra žaidėjai, kuriems nereikia abejoti dėl savo ateities NBA. Vienintelis D.Motiejūnas dar nėra tikras dėl 2016-2017 metų sezono, nes liepą taps apribotu laisvuoju agentu ir galės pakeisti komandą.

Tačiau akivaizdu, kad D-Mo liks NBA. Klausimas – tik kurioje komandoje žais.

Šią trijulę gali papildyti dar trys Lietuvos krepšininkai. Galimybių nedaug, bet teorinė viltis egzistuoja.

Mindaugas Kuzminskas

„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas
„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Prieš atvykdamas į Lietuvos rinktinės stovyklą Mindaugas Kuzminskas išvyko į Ameriką, kur susitiko su keletu NBA klubų atstovų.

26 metų 205 cm ūgio puolėjas negalės priimti kvietimo į NBA vasaros lygą, nes su Lietuvos rinktine ruošis Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. Todėl jam teko ieškoti kitų būdų, kaip užmegzti artimesnį kontaktą su NBA.

Tarp labiausiai susidomėjusių Mindaugu – „Los Angeles Lakers“ klubas. Tiesa, M.Kuzminskas norėtų žengti į NBA tik tuo atveju, jei sulauktų komandos užtikrinimo, kad nevyks į Ameriką tik kaip turistas.

Kitaip tariant, pasirašys bent metinę 2 mln. JAV dolerių vertės sutartį.

Didesnė tikimybė, kad M.Kuzminskas žais Europoje ir, ko gero, patrauks į Turkiją. Ten jo išskėstomis rankomis laukia Davidas Blattas ir Stambulo „Daruššafaka“.

Tačiau M.Kuzminskas jau ne pirmus metus traukia NBA skautų dėmesį. Ar jis virs Mindaugo kontraktu su NBA klubu?

Artūras Gudaitis

15min nuotr./Artūras Gudaitis
15min nuotr./Artūras Gudaitis

Artūras Gudaitis pernai 47-uoju šaukimu pateko į NBA. Vidurio puolėją pašaukė „Philadelphia 76ers“, tačiau po paros išmainė į „Sacramento Kings“ komandą.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ narys šią vasarą išvyksta į Sakramentą, kur pirmiausia lauks gydytojų rekomendacijų – ar daryti operaciją ir išsivalyti čiurnų atplaišas.

Jeigu viskas gerai, Artūras galės žaisti vasaros lygoje. Ši Las Vegase vyks liepos 8-18 dienomis.

Aišku, patekti į Sakramentą bus labai sunku. Naujokų biržoje „Kings“ gavo vidurio puolėją iš Graikijos Giorgos Papagiannį (13 šaukimas) ir tiek sunkiuoju kraštu, tiek „centru“ galintį rungtyniauti Skalą Labissiere (28). Vietos Sakramente lyg ir nebeliko.

Teorinė A.Gudaičio viltis – arba prasibrauti į „Kings“, arba pasirodyti vasaros lygoje taip gerai, kad juo susidomės kitos NBA komandos.

Egidijus Mockevičius

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius

23 metų vidurio puolėjui birželio 23-osios vakaras užsitęsė. E.Mockevičius penkias valandas iki pabaigos stebėjo visą 60 žaidėjų NBA naujokų biržą, bet nei NBA komisaras Adamas Silveris, nei jį antrajame rate pakeitęs Markas Tatumas neištarė lietuvio pavardės.

Tai nebuvo netikėta. E.Mockevičiaus agentas dar prieš NBA naujokų biržą užsiminė, kad didelių vilčių išvysti savo klientą tarp 60 naujokų jis nesitiki.

Tačiau E.Mockevičiui durys į NBA neuždarytos. 208 cm ūgio „centras“ dalyvaus Las Vegaso vasaros lygoje, kurioje savo rankose turės galimybę įrodyti savo vertę NBA ekipoms.

Konkrečiai – „Brooklyn Nets“, kuri praėjus vos porai dienų nuo NBA naujokų biržos pasirašė su lietuviu negarantuotą kontraktą. Tai reiškia, kad vasaros lygoje E.Mockevičius vilkės „Nets“ aprangą, bet tai dar negarnatuoja vietos šios NBA komandos sudėtyje kitam sezonui.

E.Mockevičius buvo geriausias kovotojas dėl atšokusių kamuolių visoje NCAA – per rungtynes sugriebdavo vidutiniškai net po 14. Lietuvio sugebėjimai baudos aikštelėje ir įgūdžiai gynyboje tikrai gali sudominti NBA ekipas.

Nors vilčių nedaug, teorinė galimybė išvysti 2016-2017 metų sezoną NBA net šešis lietuvius dar egzistuoja.

VIDEO: 11-asis šaukimas: Domanto Sabonio patekimas į NBA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius