2011 12 30

2011-ųjų krepšinio pasaulio nesėkmės ir nusivylimai

2011-ieji krepšinio pasaulyje nušvito kontinentų pirmenybėmis, netikėtu „Mavericks“ triumfu NBA lygoje, ispanų auksu Europos vyrų krepšinio čempionate Lietuvoje bei kitais reikšmingais krepšinio įvykiais mūsų šalyje bei pasaulyje. Sėkmė dažnai apdainuojama dainose, aprašoma spaudoje, o apie nusivylimus visi linkę nutylėti.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr.

Kalendoriui skaičiuojant paskutines 2011-ųjų dienas, pabandysime apžvelgti įvykius, kurie krepšinio pasauliui, Lietuvai, sirgaliams atnešė pačias slogiausias mintis arba nemalonius jausmus.

Lietuvos pralaimėjimas Makedonijai

Kai Lietuva gavo teisę rengti 2011-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionatą, sirgaliai, sporto funkcionieriai savo mintyse sudėliojo puikų planą – kas gali būti geriau, nei tapti Senojo žemyno čempionais savo šalyje.

Tačiau metų pradžia Lietuvos rinktinei nežadėjo nieko gero – traumą patyrė pergalėms rinktinėje subrendęs ir tai savo žaidimu pasaulio čempionate Turkijoje įrodęs Linas Kleiza. Netrukus iškrito ir kitas LK pozicijos žaidėjas Jonas Mačiulis. Lietuvos pozicijos artėjančiame čempionate iškart susvyravo.

Praėjus daugiau nei trims mėnėsiams po nemalonių pojūčių rugsėjo, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra prisipažįsta, jog ligšiolei nedrįso žiūrėti mačo tarp Lietuvos ir Makedonijos vaizdo įrašo, tad net ir patiems stipriausiems atkartoti tąkart rugsėjo 14-ąją patirtas emocijas yra sunku.

Išties, sudėtinga paaiškinti, kas yra sunkiau – pralaimėti ketvirtfinalyje, rungtyniaujant savo sirgalių akivaizdoje, ar pralaimėti krepšinio žemėlapyje didelio ploto neužimančiai Makedonijai.

Vienok, rezultatas vienas ir tas pats. Situaciją išgelbėjo tai, kad Lietuvai pavyko užimti penktąją vietą ir iškovoti galimybę žaisti Londono olimpiados atrankoje, bet ...

VIDEO: Eurobasket 2011 / Macedonia vs Lithuania / Last minute / TV3

FIBA verdiktas: „VE-NE-SU-E-LA“

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) priėmė krepšinio mąstysena sunkiai suvokiamą sprendimą Londono olimpinių žaidynių krepšinio turnyro atranką vykdyti ne Europoje, o Pietų Amerikoje, konkrečiai – Venesueloje.

Ir tai nėra bendrai Lietuvos nusivylimas, nors Lietuva ir buvo viena pagrindinių kandidačių rengti olimpinį atrankos turnyrą. Tai yra visos Europos nusivylimas, jog politiniai žaidimai pranoko sveiką protą.

Dėl tokio FIBA sprendimo buvo nepatenkinti ne tik aukščiausio lygio krepšinio organizacijų vadovai, bet ir patys olimpinio turnyro dalyviai.

Komentuodamas FIBA norą įtikti Venesuelai ir papildyti savo sąskaitą didesne suma, nei gali mokėti lietuviai, Rusijos vyrų krepšinio rinktinės strategas Davidas Blattas kalbėjo:

„Negaliu teigti, kad mane nustebino sprendimas tokią pareigą dedikuoti Venesuelai, tačiau žvelgiant, kad olimpiada vyks Europoje, o atrankos turnyras – Pietų Amerikoje, tai kitąmet mūsų laukia ilga kelionė. Daugiau komentuoti neturiu ką“, – korektiškas FIBA sprendimui buvo D.Blattas.

Tačiau amerikietis viduje neslėpė pykčio, kurį vėliau išliejo rusų nacionalinės komandos puolėjas Viktoras Chriapa, pareiškęs, kad sveiku protu nesuvokia tokio FIBA pasirinkimo.

„NE“ nemokamoms Eurolygos transliacijoms

Skaitydami šią straipsnio dalį „Viasat“ abonentai numoja ranka. Tačiau tie, kurie kas mėnesį krapšto daugiau nei 30 litų abonentiniam mokesčiui ir jį moka tik už norą matyti „Žalgirį“ arba gražų Europos krepšinį, susinervina.

Keli Seimo nariai siekė įregistruoti įstatymo projektą, kad ULEB Eurolygos transliacijos yra svarbus įvykis krepšinio šalyje ir privalo būti vykdomos nemokamai, tačiau tam nebuvo pritarta – nugalėjo komercija.

Galbūt tai ir yra tiesa – ekonomiškai pajėgiose valstybėse apskritai visa televizija, išskyrus nacionalinė, kuri atiduoda duoklę kultūrai, politikai ir kitoms nuobodžioms programoms, yra mokama. Tačiau augančiam jaunimui, besidominčiam ir gyvenančiam krepšinio ritmu, šiais, ekonomikos sunkmečio laikais, yra sunku įrodyti vos galą su galu suduriantiems tėvams, kodėl jų televizijos kanalų paketą turėtų praplėsti „Viasat Sport Baltic“. Nors, išeitis egzistuoja – išjunk kitas visuomenės informavimo priemones ir stebėk varžybų vaizdo įrašą. Bent jau tokia pramoga.

Vienas Lietuvos klubas Eurolygoje

BFL nuotr./Rungtynių akimirkos
„Lietuvos rytas“ nepateko į Eurolygą

Darius Songaila ir turkai su „Galatasaray“ vėliava atėmė Vilniaus „Lietuvos ryto“ galimybę rungtyniauti tarp pajėgiausių Europos krepšinio klubų bei po metų pertraukos vėl grąžino komandą į Europos taurę.

Ar tai yra blogai? Taip, Lietuvos krepšiniui tai yra minusas, kuris susideda iš tokių detalių: mažiau aukščiausio lygio krepšinio, mažiau geriausių Europos komandų Vilniuje, vangesnė Lietuvos, kaip šalies, reprezentacija užsienyje, prarasta galimybė jauniems Lietuvos talentams (Jonui Valančiūnui, Dovydui Redikui, Pauliui Dambrauskui) rungtyniauti aukščiausiu lygiu.

Vienintelė viltis, jog Lietuvą tinkamai atstovaus per plauką į Eurolygos „TOP-16“ etapą patekęs Kauno „Žalgiris“.

NBA lokautas

Liepos mėnesį NBA sukaustęs lokautas parodė, kad krepšinis ir verslas – tai linijos, kurios yra brėžiamos šalia. Prie to prisijungė ir Ponas Godumas. Kol NBA liepą skubėjo įvesti kuo daugiau draudimų lygos darbuotojams, žaidėjams, komandų atstovams, tokie veiksmai vis labiau atgrąsė NBA gerbėjus.

Tiesa, lokautas šiaip ne taip pasibaigė ir įsigaliojo paliaubos. Tačiau susitarimas tarp lygos komandų savininkų ir žaidėjų sąjungos buvo pasiektas po ilgų mėnesių derybų ir iki pat paskutinės minutės ruseno viltis, kad čempionatas neprasidės absoliučiai.

Ką tai būtų davę Europos krepšiniui?..

NBA žaidėjai Europoje

Kobe Bryantas į aikštelę išbėga rankoje laikydamas turkišką kebabą, Amare'as Stoudemire'as švenčia Hanuką, LeBronas Jamesas demonstruoja madas Italijoje, o Dirkas Nowitzkis priauga svorio nuo vokiško alaus ir dešrelių. Taip galėjo nutikti, jei šie NBA krepšininkai dėl įsivyravusio lokauto už Atlanto būtų persikėlę žaisti į Senąjį kontinentą.

Bet į Europą atvyko: a) jauni b) antrarūšiai c) savanaudžiai krepšininkai. Ir nors Europa vylėsi išvysti ryškiausias žvaigždes, tačiau bene labiausiai spindėjęs krepšininkas iš NBA buvo Deronas Williamsas, apsivilkęs Stambulo „Besiktas“ ekipos marškinėlius. Bet kas iš to, jei turkai nežaidžia nei Eurolygoje, nei Europos taurėje.

Savo ruožtu „Besiktas“ vadovai Europoje užsirekomendavo kaip ambicingų pažadų dalintojai.

Tiesa, lokautas į Lietuvą, nors ir trumpam, atgynė „Denver Nuggets“ gynėją Ty Lawsoną, kuris apsivilko „Žalgirio“ marškinėlius.

Įžaidėjas Lietuvoje įgijo gerą sportinę formą ir pradėjo siautėti NBA, kai tuo tarpu ULEB Eurolygoje paliko miglotą savo pėdsaką – per 11 susitikimų į varžovų krepšį vidutiniškai įmesdavo po 7,4 taško ir atlikdavo 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

Gėdingas „Lakers“ pralaimėjmas

4-0 arba 0-4 – nokautas nuo būsimo NBA čempiono. Tokį sausą rezultatą NBA Vakarų konferencijos pusfinalyje patyrė Kobe Bryanto vedamas „Los Angeles Lakers“ klubas.

Dar žaidžiant seriją pasklido gandai, kad komandos atmosferą gadina Pau Gasolio ir Kobe Bryanto vaidai dėl merginų. Tai taipogi nepridėjo žavesio „Lakers“ ekipai.

Galiausiai nesėkmingai pasibus sezonui iš Los Andželo ekipos vyriausiojo trenerio pareigų pasitraukė Philas Jacksonas, treneris, kuris išties darė įtaką K.Bryanto žaidimui. Jį pakeitė Mike'as Brownas, spaudoje pradėjęs savo viešųjų ryšių akciją, teigdamas, kad žmogus, su kuriuo labiausiai nori susidraugauti yra K.Bryantas. Treneris pamiršo, kad pasitikėjimas ir draugystė susikuria po bendros sėkmės.

LeBronas Jamesas ir kariauna

AFP/Scanpix nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
Ž.Ilgauskas liko be NBA čempiono žiedo

Dar prastesnis variantas nei „Lakers“. „Ne vieną, ne du, ne tris ir ne keturis kartus“ žadėjęs laimėti NBA čempionatą iš „Cleveland Cavaliers“ į „Miami Heat“ persikėlęs L.Jamesas turėjo pripažinti, kad NBA čempionatą jis gali laimėti, tačiau ne šįmet.

Situaciją kiek apkartino ir Chriso Bosho ašaros po eilinio „Heat“ pralaimėjimo vėliau čempionais tapusiems „Mavericks“.

Tuo tarpu Didžiojo trejeto nariui įžaidėjui Dwyane'ui Wade'ui teliko tik patylėti. Kaip ir lietuviui Žydrūnui Ilgauskui, persikėlusiam į Majamį ne tiek dėl šiltos saulės, kiek dėl NBA čempionų žiedo. Galiausiai Didysis Z neištvėrė – belaukdamas NBA lokauto pabaigos nusprendė baigti profesionalo karjerą ir tęsti darbus Klivlendo komandos administracijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius