Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 23 /2015 04 29

Agentų Tado Buloto ir Luciano Capicchioni kare įkaitais laikomi lietuviai krepšininkai

Vienu geriausių Europos ir pasaulio krepšinio agentų laikytas italas Luciano „Lucky“ Capicchioni pastaraisiais metais vieną po kito po teismus tampo buvusius savo agentūros krepšininkus. Iš „Interperformances“ tinklo negalintys ištrūkti Lietuvos krepšininkai jau ne pirmus metus teisiasi su agentūra, kuri siekia atgauti jai neva priklausančias kompensacijas už nutrauktas sutartis. Pastarosios, pasak krepšininkų ir agento Tado Buloto, yra neteisėtos. 15min.lt aiškinasi, kodėl žaidėjai negali taikiai išsiskirti su buvusiu savo agentu ir kokią vietą istorijoje užima T.Bulotas ir jo agentūra „B Baltics“.
Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas
Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 12 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Keturi mūsų šalies krepšininkai buvo arba vis dar yra paduoti į teismą L.Capicchioni ir jo agentūros „Interperformances“. Iš Roberto Javtoko agentas reikalauja 400 tūkst. eurų, iš Tado Klimavičiaus – 250 tūkst. eurų, iš Pauliaus Jankūno – net 700 tūkst. eurų.

Martynas Pocius bylą prieš italą FIBA krepšinio arbitražo teisme (BAT) jau laimėjo. 300 tūkst. eurų ieškinys nepatenkintas ir Stambulo „Galatasaray“ šį sezoną žaidęs gynėjas jau yra ištrūkęs iš „Interperformances“ tinklo. Šveicarijos sporto arbitražo teisme Luganoje R.Javtokas bylą pralaimėjo, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas neleido pripažinti šio sprendimo.

L.Capicchioni: mane apvogė

Anot Lietuvą praėjusią savaitę aplankiusio L.Capicchioni, lietuviai neteisėtai nutraukė su juo sudarytas sutartis, todėl San Marine įsikūręs agentas tiesiog gina savo interesus. 

L.Capicchioni teigimu, galvas šiems krepšininkams apsuko lietuviai agentai, konkrečiai Virginijus ir Tadas Bulotai (tėvas ir sūnus). Anot L.Capicchioni, jie perviliojo „Interperformances“ klientus į savo 2012 metais įkurtą „B Baltics“ agentūrą. Tai italas vadina paprasčiausia vagyste ir siekia prisiteisti kompensaciją – 25 proc. nuo kiekvieno žaidėjo sutartyje numatytos algos.

Pauliaus Cuberos nuotr./Luciano Capicchioni
Pauliaus Cuberos nuotr./Luciano Capicchioni

„Aš nekaltinu jų (žaidėjų – aut. past.). Kažkas jiems apie mane prikalbėjo blogų dalykų. Galima sakyti, kad žaidėjai buvo naivūs. Pažiūrėkite į jų karjeras – jos ritasi žemyn po to, kai jie išvyko iš „Interperformances“. Kiek T.Klimavičius uždirbdavo „Žalgiryje“, o kiek dabar gauna Vokietijoje? Nesakysiu skaičiaus, paklauskite jo“, – intrigavo L.Capicchioni.

Daugiau nei 10 metų agentūros „Interperformances“ reikalams Lietuvoje atstovavo žinomas agentas V.Bulotas. Jis į šios agentūros klientų sąrašą padėjo ateiti ne vienam lietuviui.

Vis dėlto, pasak L.Capicchioni, lietuvis buvo tik agentūros atstovas, pats į „Interperformances“ žaidėjų neatvedė, o tik padėjo didelei agentūrai tvarkyti reikalus būdamas Lietuvoje.

„Mes atstovaujame labai daug žaidėjų įvairiose valstybėse, kur turime savo atstovus. Natūralu, kad su kiekvienu krepšininku aš negaliu susitikti akis į akį, tad daug reikalų tvarkome per vietos atstovus. Jie tampa labai artimi su krepšininkais, todėl ir įvyksta tokie dalykai. Agentas nusprendžia „iššokti iš laivo“ ir su savimi išsivesti žaidėjus“, – apie situaciją pasakojo L.Capicchioni.

P.Jankūnas: Jis gal to nesakė, bet jį buvo palikę kone visi žaidėjai ir likome tik lietuviai, mes turbūt esame kantriausi.

15min.lt kalbintas R.Javtokas kalbėjo kiek kitaip: „Jei ne V.Bulotas, aš nebūčiau pasirašinėjęs sutarties su L.Capicchioni, pasirašiau tik dėl V.Buloto.“

Situaciją, kai „Interperformances“ agentūrą palikus V.Bulotui paskui jį išeina ir ne vienas jo į agentūrą atvestas krepšininkas, R.Javtokas juokais palygino su kirpykla: „Čia kaip kirpykloje, kai išėjus kuriai nors kirpėjai su ja išeina ir klientai. Mes visada bendraudavome per V.Bulotą, o pats L.Capicchioni paskambindavo du kartus per metus ir tai dažniau būdavo jo sekretorė.“

Vis dėlto, nei R.Javtokas, nei P.Jankūnas iš „Interperformances“ neišėjo dėl V.Buloto ar jo sūnaus T.Buloto kaltės. Lietuviai tiesiog nusprendė, kad L.Capicchioni paslaugos jų netenkina.

„Jis niekuo neprisidėjo prie mano žaidimo „Žalgiryje“, man jo paslaugų nebereikėjo, buvau nusprendęs likti Lietuvoje ir čia žaisti. Teisinius reikalus tada tvarkė mano brolis Artūras, agento aš neturėjau, nes nereikėjo.

Dabar aš priklausau T.Bulotui, nes man reikėjo teisinės pagalbos, jis tvarko tuos reikalus. Kai išėjau iš „Interperformances“, aš nenuėjau pas jokį agentą, man jo nereikėjo. Tik pamatęs, kad negaliu ištrūkti, susitariau su T.Bulotu“, – pasakojo R.Javtokas.

Kitas „Žalgirio“ atstovas P.Jankūnas iš „Interperformances“ agentūros išėjo pas Obradą Fimičių, tačiau jau vėliau nusprendė bendradarbiauti su T.Bulotu ir jo agentūra „B Baltics“.

T.Bulotas: Manau, kad L.Capicchioni visą neapykantą ant mūsų laiko dėl D.Motiejūno. L.Capicchioni yra labai įsižeidęs, kad Donato neatvedėme į „Interperformances“.

„Mums tikrai nebuvo lengva prisivilioti P.Jankūną, R.Javtoką, M.Pocių ir T.Klimavičių. Dėl to, kad tėvas anksčiau dirbo „Interperformances“, buvo taip susigadinęs reputaciją tų žaidėjų akyse, kad mums buvo kur kas sunkiau juos privilioti į savo agentūrą nei būtų buvę bet kam kitam.

Pirmiausia reikėjo atkurti reputaciją, įgauti pasitikėjimą. Juk sutartis su „Interperformances“ pasirašyti davė būtent jis (V.Bulotas – aut. past.)“, – L.Capicchioni pasakojimą apie žaidėjų vagystę paneigė T.Bulotas.

Asmeninė nuotr./Tadas Bulotas
Asmeninė nuotr./Tadas Bulotas

Sutartys iki gyvenimo pabaigos

Nors pats L.Capicchioni teigė, kad ant krepšininkų nepyksta, nes jiems, anot italo, galvas apsuko lietuviai Bulotai, tačiau 15min.lt kalbinti žalgiriečiai P.Jankūnas ir R.Javtokas apie „Interperformances“ bosą gerų žodžių pasakyti negalėjo.

Anot „Žalgirio“ krepšininkų, jų netenkino italo paslaugos, tad krepšininkai tiesiog norėjo agentą atleisti. Juk tai, atrodo, yra įprastas dalykas – jei tavęs netenkina paslauga, ieškai kito paslaugos tiekėjo. Vis dėlto, atsikratyti L.Capicchioni globos pasirodė ne toks lengvas darbas.

„Prieš L.Capicchioni turėjau du agentus, su kuriais gražiuoju išsiskyriau. Paskambini ir pasakai, kad jo pareigų nebereikia, tada nusiunti oficialų atleidimo raštą ir viskas. Taip visada būdavo.

R.Javtokas: Kai išėjau iš „Inetperformances“, aš nėjau pas jokį agentą, man jo nereikėjo. Tik pamatęs, kad negaliu ištrūkti, susitariau su T.Bulotu.

Paskambinau L.Capicchioni, kaip dabar atsimenu, žaisdamas „Valencia“, pasakiau, kad agento man nebereikia. Jis manęs paprašė atsiųsti atleidimo raštą, bet pasirodo, kad sutartyse kažkas padaryta, kad tiesiog neįmanoma jo atsisakyti“, – pasakojo R.Javtokas.

Kaip pasakojo T.Bulotas, sutartis su krepšininkais agentai pasirašo ne ilgiau kaip dviems metams. Paprastai po sutarties galiojimo pabaigos abi pusės turi 15-os dienų „langą“, per kurį sutartį galima vienašališkai nutraukti, kitu atveju ji automatiškai prasitęsia. Tokias sutartis su „Inteperformances“ buvo pasirašę ir lietuviai.

„Kalbant telefonu atrodė, kad sutartį pavyks nutraukti gražiuoju. Išlaukiau jo lango, nusiunčiau dokumentus ir atrodė viskas gerai, bet po poros mėnesių iš jo advokato gavau raštą. Telefonu jis nesureagavo nei blogai, nei gerai, o paskui prasidėjo teismai. Čia ne vienam žaidėjui taip buvo – turbūt tokie jo darbo principai.

Tada įsigilinome į sutartį ir pamatėme, kad ten taip gudriai viskas surašyta, kad ji galioja iki gyvenimo pabaigos – nėra to lango. Bandėme kuo labiau paisyti sutarties, rasti tą laiką, kai galima ją nutraukti, bet tiksliai taip ir neapibrėžta“, – savo istoriją pasakojo P.Jankūnas.

R.Javtokas: Čia kaip kirpykloje, kai išėjus kuriai nors kirpėjai su ja išeina ir klientai.

T.Bulotas bandė paaiškinti, kaip L.Capicchioni pavyko krepšininkus supančioti: „Lietuvių sutartyse skirtingai traktuojamas langas. Viename teisme sakoma, kad langas yra nuo agentinės sutarties pasirašymo datos, kitą kartą – jau nuo sutarties su klubu pasirašymo dienos. Nesvarbu, kurios datos tu sulauksi, pagal L.Capicchioni tu visada būsi neteisus. Taip žaidėjai yra įkalinami.“

Krepšininkų bylos nagrinėjamos neobjektyviai?

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad sutarties sąlygos, leidžiančios krepšininkui atsisakyti agento tik 15 dienų per metus ir nustatančios niekaip nepagrįstą milžinišką baudą už sutarties nutraukimą ne laiku, yra akivaizdžiai nesąžiningos. Panašiai agentūros sutarčių sąlygas nesąžiningomis M.Pociaus byloje yra pripažinęs ir FIBA arbitražas (BAT).

„M.Pociaus byloje mūsų teisininkai padarė tam tikrų klaidų, todėl mes ir pralaimėjome“, – tiek apie nepalankų sau sprendimą tepasakė L.Capicchioni.

Tuo tarpu Šveicarijos Lugano arbitraže R.Javtokas bylą buvo pralaimėjęs. Anot krepšininko ir jo agento T.Buloto, teismas Lugane gali būti neobjektyvus.

„FIBA arbitražas turėtų spręsti tokius dalykus, tačiau L.Capicchioni padavė mus į teismą Lugane, kur turi savus žmones ir yra labai įtakingas“, – sakė R.Javtokas.

L.Capicchioni: Aš nekaltinu jų (žaidėjų – aut. past.). Kažkas jiems apie mane prikalbėjo blogų dalykų. Galima sakyti, kad žaidėjai buvo naivūs. Pažiūrėkite į jų karjeras – jos ritasi žemyn po to, kai jie išvyko iš „Interperformances“.

„Pagal Lugano sprendimą išeina, kad tu perki paslaugą, kuria esi nepatenkintas, tačiau negali jos atsisakyti. Tai yra absurdas. 

P.Jankūno, T.Klimavičiaus ir R.Javtoko teismai vyksta Lugane, nes taip įrašyta žaidėjų sutartyse, jas pasirašant FIBA arbitražo dar nebuvo“, – teigė T.Bulotas.

T.Bulotas minėjo Lietuvos krepšinio virtuvėje sklandančius gandus apie didelę L.Capicchioni įtaką Lugano teisme po kelių kitų lietuvių krepšininkų ir klubų bylų.

„Tai yra tik gandai ir teismo objektyvumu mes neabejojame“, – sakė T.Bulotas.

Straipsnis pataisytas: T.Buloto citata „Mūsų teisininkai įtaria, kad L.Capicchioni Lugane papirkinėja teisininkus“ teksto autoriaus buvo suprasta neteisingai ir yra paneigiama.

L.Capicchioni paslaugos krepšininkų netenkino

Vis dėlto, teismų istorija tarp L.Capicchioni ir Lietuvos krepšininkų prasidėjo jau kur kas vėliau. Agento ir krepšininkų santykiai pirmiausia turėjo prieiti prie to, kad žaidėjams prireiktų naujų agentų.

R.Javtoko ir P.Jankūno teigimu, L.Capicchioni su jais labai retai bendraudavo, netesėdavo pažadų, tačiau pinigus vis tiek imdavo net ir tuo atveju, kai su klubais dėl sutarčių žaidėjai sutarė patys.

„Pirma, man buvo žadėtas žaidimas NBA, kas niekada neišsipildė. Antra, sezono metu visada būdavo kalbama apie daug manęs norinčių klubų, tačiau vasarą visada likdavo vienas. Ir toks, kur ne visada norėjosi eiti. Kai tris metus žaidžiau Rusijoje, visada sakiau, kad norėčiau eiti kitur, bet man pasirinkimo nebūdavo. Nebuvau nusivylęs piniginiu atžvilgiu, bet norėdavau turėti daugiau galimybių.

Trečia, iš „Dinamo“ klubo iki šiol neatgavau algos ir agentas nelabai ką dėl to darė. Ketvirta, kai mus su P.Jankūnu atleido iš „Chimki“, jie pagal sutartį neturėjo teisės to daryti, tačiau L.Capicchioni padarė klubui paslaugą, nors su mumis nepasitarė. Mes praradome daug pinigų“, – visą aibę problemų išvardijo R.Javtokas.

Vis dėlto, „Žalgirio“ aukštaūgis net ir po to toliau dirbo su L.Capicchioni, sutartį su „Valencia“ komanda pasirašė kartu su „Interperformances“. Nutraukti bendradarbiavimą R.Javtokas panoro, kai nusprendė grįžti į Lietuvą ir žaisti „Žalgiryje“.

Panašus ir P.Jankūno pasakojimas: „Kai buvau jaunesnis, per metus po kelis kartus paskambindavo ir žadėdavo, kad ras gerą klubą, bet atėjus vasarai dingdavo. Paskambindavo vieną kartą ir sakydavo, kad reikia kelias savaites palaukti. Žinote, juk vasarą klubuose pokyčiai vyksta kasdien, o čia kelios savaitės.

Tai toks atsainus požiūris ir buvo. Visas sutartis turi vos ne pats susiderinti, o jam likdavo tik pasirašyti ir gauti pinigus, kurių jis nevertas. Su „Žalgiriu“ sutartį pasirašinėjau pats, L.Capicchioni ten nepridėjo nieko.“

Nors prie sutarčių su LKL čempionais L.Capicchioni ir neprisidėjo, tačiau, žalgiriečių teigimu, agento mokestį vis tiek imdavo – jis paprastai siekia 10 proc. nuo metinės kontrakto sumos.

Pats L.Capicchioni sako, kad į pensiją trauktis dar nežada, o savo agentūroje turi daugiau nei 400 žaidėjų. Vis dėlto, pirmo ryškumo žvaigždžių tarp „Interperformances“ klientų jau nebėra.

Nesutarimų „kaltininkas“ – Donatas Motiejūnas?

Atrodo itin keista, kad tokios didžiulės ir turtingos agentūros kaip „Interperformances“ vadovui taip svarbu, gadinantis savo vardą, teistis su keturiais krepšininkais.

Vis dėlto, šioje istorijoje itin svarbi tampa vieno iš NBA žaidžiančių lietuvių Donato Motiejūno pavardė.

„Manau, kad L.Capicchioni visą neapykantą ant mūsų laiko dėl D.Motiejūno. L.Capicchioni yra labai įsižeidęs, nes jis galvojo, kad Donatas yra jo klientas, nors su mano tėvu jie jokios sutarties neturėjo, palaikė žodinį ryšį, o L.Capicchioni reikalavo, kad Donatą atvestume į „Interperformances“, – pasakojo T.Bulotas.

Anot paties L.Capicchioni, D.Motiejūnas yra vienintelis žaidėjas, kurį V.Bulotas į „Interperformances“ atvedė pats.

Būtent su „Interperformances“ ir L.Capicchioni pagalba D.Motiejūnas 2009 m. išvyko iš Kauno „Žalgirio“, kuriame gaudavo labai mažai laiko aikštėje, į Trevizo „Benetton“.

„Kauno klubas tada turėjo finansinių problemų, be to, žaidėjui visada yra gerai išvykti į užsienį. Jauni žaidėjai taip geriau subręsta, kai susiduria su sunkumais“, – apie anuomet daug pykčio Lietuvos krepšinio pasaulyje sukėlusį vos 19-mečio D.Motiejūno „nutekėjimą“ svetur kalbėjo L.Capicchioni.

Italo teigimu, D.Motiejūnas, būdamas „Interperformances“ klientu, tuo pačiu dirbo ir su kita agentūra – JAV kompanija „Wasserman Media Group“, kuri yra T.Buloto ir „B Baltics“ partneriai.

„Tai nėra tiesa, nes D.Motiejūnas niekada nebuvo „Interperformances“ klientas ir, ačiū Dievui, kad mano tėvas neliepė jam pasirašyti su jais sutarties.

Donatas naujokų biržos dieną pasirašė sutartį su „Interperformances“, bet, pagal NBA taisykles, viską gali nutraukti kad ir tą pačią dieną. Pamatęs, kur eina visa situacija su „Interperformances“, jis nusprendė juos atleisti ir pradėjo dirbti su „Wasserman Media Group“, – painią istoriją pasakojo T.Bulotas.

Byranti „Interperformances“ įmperija

Žydrūnas Ilgauskas Arvydas Sabonis, Toni Kukočius, Oscaras Schmidtas, Predragas Danilovičius, Peja Stojakovičius, Saulius Štombergas, Šarūnas Jasikevičius, Theo Papaloukas, Velimiras Perasovičius, Gregoras Fučka, Jorge Garbajosa, broliai Gasoliai, Linas Kleiza – tai tik dalis itin garsių Europos ir pasaulio krepšinio žaidėjų, kurie praeityje buvo „Interperformances“ klientai.

Atrodo, kad anksčiau krepšinio pasaulyje turėtą įtaką „Interperformances“ vis labiau praranda.

Su „Interperformances“ per pastaruosius metus išsiskyrė ne tik karjeras baigę žaidėjai. Kadaise agentūra atstovavo kone visiems geriausiems Ispanijos krepšinio rinktinės krepšininkams, bet tiek broliai Gasoliai, tiek Sergio Rodriguezas jau turi kitus agentus. Smūgis „Interperformances“ buvo ir žinomų agentų Arturo Ortegos ir Mateuszo Jodlowskio išėjimas.

Agentūra vis dar atstovauja porai geriau žinomų NBA krepšininkų – Loului Dengui ir Manu Ginobiliui. Tarp klientų įrašyti vos keli lietuviai – Martynas Andriuškevičius, Tomas Delininkaitis, Donatas Tarolis ir Egidijus Mockevičius.

„Jis gal to nesakė, bet jį buvo palikę kone visi žaidėjai ir likome tik lietuviai, mes turbūt esame kantriausi“, – teigė P.Jankūnas.

Pats 67-erių L.Capicchioni sako, kad į pensiją trauktis dar nežada, o savo agentūroje turi daugiau nei 400 žaidėjų. Vis dėlto, pirmo ryškumo žvaigždžių tarp „Interperformances“ klientų jau nebėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius