Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 23

Apžvalga: kas taps geriausiu NBA lygos naujoku? Blake‘as Griffinas ar Johnas Wallas, o gal kas nors kitas? (apklausa)

Prieš prasidedant 2010–2011 metų NBA lygos sezonui būsimiesiems lygos debiutantams ir aistruoliams buvo užduotas klausimas, kuris krepšininkas, jų nuomone, triumfuos šių metų geriausio naujoko rinkimuose. Daugiausia balsų surinko pirmasis biržoje pašauktas Johnas Wallas iš Vašingtono „Wizards“ klubo. Tačiau dabar, kai reguliarusis NBA sezonas persirito į antrąją pusę, surengus tokią pačią apklausą vargu ar favoritas būtų šis krepšininkas.
Didžiausiomis ateities NBA lygos žvaigždėmis laikomi J.Wallas (k.) ir B.Griffinas.
Didžiausiomis ateities NBA lygos žvaigždėmis laikomi J.Wallas (k.) ir B.Griffinas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Blake‘as Griffinas

Tokiai dvejonei yra rimtas pagrindas – Blake‘as Griffinas. Šis 208 cm ūgio ir 114 kg svorio sunkusis krašto puolėjas NBA lygoje turėjo debiutuoti dar praėjusį sezoną, bet prieš 2009–2010 metų sezono pradžią patyrė sunkią kelio girnelės traumą ir tai iš amerikiečio karjeros išbraukė vienus metus.

Galutinai išsigydęs visas traumas B.Griffinas tik šiame sezone gavo progą visiems pademonstruoti savo tikrąją jėgą. „Žiūrėsiu, kaip vyks sezonas, stengiuosi per kiekvieną mačą. Iš tikrųjų nemanau, kad ką nors praradau praleidęs sezoną dėl traumos. Tačiau turiu atsigriebti ir įrodyti kitiems, ką galiu“, – prieš pat šio sezono pradžią kalbėjo krepšininkas.

Po kiekvieno susitikimo varžybų protokole ties B.Griffino pavarde puikuojasi įspūdingi asmeniniai statistikos rodikliai, o dvigubas dublis tapo nuolatiniu krepšininko palydovu. Pelnydamas 23 taškus, atkovodamas 12 kamuolių ir atlikdamas 3 rezultatyvius perdavimus aukštaūgis gali pasigirti vienu geriausiu naudingumo koeficientų lygoje.

Sausio 17 dieną per rungtynes su Indianos „Pacers“ komanda jaunasis žaidėjas pasiekė asmeninį rezultatyvumo rekordą lygoje – pelnė 47 taškus bei atkovojo 14 kamuolių – ir padėjo savo komandai pasiekti pergalę.

Sausio 17 dieną jaunasis žaidėjas pasiekė asmeninį rezultatyvumo rekordą lygoje – pelnė 47 taškus.Kas yra B.Griffino sėkmės garantas? Formulė būtų gan paprasta – atletiškumas ir greitis. „Tai ne vien sprogstamoji jėga ir galingi šuoliai, kuriuos jūs matote per televiziją. Labai svarbus yra greitis ir staigumas. Būtent tuo jis išsiskiria. Jis gali kovoti po krepšiu dėl kamuolių ir taip pat gerai prižiūrėti varžovus, kurie grasina atakuoti iš toli. Mokėjimas greitai išeiti gintis prie tritaškio linijos ir staigiai grįžti į baudos aikštelę šį puolėją išskiria iš visų kitų“, – sako „Clippers“ viceprezidentas Neilas Olshey.

Pirmaudamas NBA lygoje pagal atliekamų dėjimų skaičių (137), krepšininkas buvo pakviestas dalyvauti „Visų žvaigždžių“ savaitgalio metu vyksiančiame dėjimų konkurse. Jį, beje, ir laimėjo.

„Scanpix“ nuotr./Blake'as Griffinas
„Scanpix“ nuotr./Blake'as Griffinas

Tačiau tik dėjimų konkursu B.Griffinas šioje krepšinio fiestoje neapsiribojo. Jis taip pat buvo išrinktas į geriausių NBA naujokų ir antramečių rungtynes. Bet ir tai dar nėra pabaiga. San Antonijaus „Spurs“ strategas Greggas Popovichius, kuriam teko garbė „Visų žvaigždžių“ savaitgalyje vadovauti Vakarų komandai, į savo ekipos sudėtį įtraukė ir „Clippers“ talentą. Tiesa, tokia įvykių eiga patiko ne visiems.

„Visa tai yra žiniasklaidos išpūstas burbulas, lygai nepatinka juodadarbiai žaidėjai. Jie jų nevertina. Jie uždirba pinigus iš tų, kurie aukštai šokinėja ir skraido aikštelėje. Taip, tai yra puiku, nes sirgaliai nori tai matyti, bet žaidėjas taip atribojamas nuo komandos. Ypač... kai jis nedaro nė vieno kito žaidėjo geresnio. Tai yra jo, naujoko, metai NBA ir jis žais „Visų žvaigždžių“ mače? LeBronas Jamesas būdamas naujokas nežaidė tose rungtynėse", – po žinios apie būsimąjį Vakarų komandos dvyliktuką kalbėjo Portlando „Trail Blazers“ narys Andre Milleris.

Turbūt pats geriausias atsakas į tokią kritiką yra paties B.Griffino žaidimas. „Aš labai džiaugiuosi, kad toks vaikinas atsirado NBA, lygai reikėjo tokio krepšininko. Net į „Clippers“ išvykos mačus susirenka daugybė žiūrovų. Visi nori pamatyti B.Griffiną. Jis yra nuostabus“, – pagyrų jaunajai žvaigždei negailėjo net pats NBA komisaras D.Sternas, prieš keletą dienų duotame interviu JAV žurnalistams.

Johnas Wallas

Kalbėdamas su žurnalistais prieš 2010–2011 metų reguliariojo sezono pradžią Vašingtono „Wizards“ naujokas Johnas Wallas neslėpė artimiausių ketinimų: „Būtų gera laimėti geriausio NBA naujoko titulą – tai asmeninis tikslas. Taip pat yra organizacijos tikslai – pasiekti atkrintamąsias varžybas, būtų puiku tai padaryti pirmaisiais mano metais šioje lygoje.“

Buvusi Kentukio universiteto žvaigždė išsiskiria staigumu, koordinacija ir gebėjimu žaibiškai reaguoti į susidariusią situaciją aikštelėje. Besiginančiam varžovui atsitraukus per žingsnį nuo J.Wallo, šis tuoj pat demonstruoja snaiperio sugebėjimus iš toli, jei priešininkas ginasi iš arti – „Wizards“ gynėjas  sugeba per akimirksnį jį apibėgti. Įdomu ir tai, kad šio žaidėjo puolimo arsenale galima rasti ir europietiško krepšinio akcentą – garsųjį „eurostepą“.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas
„Scanpix“ nuotr./Johnas Wallas

Įmesdamas 15 taškų per kiekvienas rungtynes J.Wallas yra trečias „Wizards“ komandoje pagal pelnomus taškus. Žinoma, negalima pamiršti ir jo įžaidėjo talento skirstant kamuolius laisviems komandos draugams. Vidutiniškai atlikdamas 9 rezultatyvius perdavimus  J.Wallas pagal šį rodiklį užima aukštą septintą vietą visoje NBA lygoje.

Taip pat būtina išskirtijo kibią gynybą bei pakankamai gerą sugebėjimą blokuoti priešininkų metimus. Didžiausias J.Wallo trūkumas yra klaidos, kurių daro akivaizdžiai per daug, – 5 kiekviename mače.

Tik prasidėjus reguliariajam sezonui „Wizards“ klubas turėjo tris nominalius įžaidėjus: Gilbertą Arenasą, Kirką Hinrichą bei Johną Wallą. Tokia konkurencija turėtų būti labai nepalanki lygos debiutantui. Tačiau tik ne J.Wallui. Jau trečiosiose savo NBA karjeros varžybose gynėjas buvo arti trigubo dublio – pelnė 29 taškus, atliko 13 rezultatyvių perdavimų bei perėmė 9 kamuolius.

„Jis turi neįtikėtiną norą laimėti. Kartais Johnas įsiveldavo į neparankų žaidimą, bet išlipo iš duobės ir mačo pabaigoje pataikė kelis svarbius metimus“, – po rungtynių teigė „Wizards“ treneris Flipas Saundersas.

Gruodžio mėnesį Vašingtono krepšinio klube įvyko esminės permainos – iš „Wizards“ klubo į Orlando „Magic“ persikėlė skandalingasis Gilbertas Arenas, o JAV sostinės komandą papildė puolėjas Rashardas Lewisas. Tokiu būdu „Wizards“ įžaidėjų grandžiai sutrumpėjus, J.Wallas tapo dar svarbesne klubo žaidimo dalimi.  „Jis bus nuostabus žaidėjas. Johnas turi uoslę rasti laisvus komandos draugus ir sugeba prasiveržti po krepšiu“, – kalbėjo dabar jau buvęs J.Wallo bendraklubis G.Arenas.

Kaip ir B.Griffinas, J.Wallas sužibėjo NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalio metu. Naujokų ir antramečių runtgynėse amerikietis atliko net 22 rezultatyvius perdavimus (naujas NBA lygos rekordas tokiose rungtynėse) ir padėjo naujokams švęsti pergalę rezultatu 148:140. Būtent J.Wallas buvo išrinktas naudingiausiu šių rungtynių krepšininku.

Landry Fieldsas

Žaidėjas, kurį 39-uoju naujokų biržos šaukimu pasirenka klubas, apie šviesią NBA karjerą gali ir nesvajoti, o ką jau kalbėti apie pirmąjį sezoną. Tačiau, pasirodo, būna retų išimčių – Landry Fieldsas.
 

Stanfordo universiteto absolventas pirmąją rimtą paraišką dėl savo sugebėjimų aikštėje pateikė NBA lygos naujokų Las Vegaso vasaros lygoje, per rungtynes įmesdamas po 16 taškų ir atkovodamas 5 atšokusius kamuolius. Tokie asmeniniai pasiekimai L.Fieldsui leido pasirašyti kuklų, tačiau garantuotą dviejų metų kontraktą su jį biržoje pasirinkusia Niujorko „Knicks“ ekipa. Sandorio vertė siekia apie 500 tūkstančių JAV dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Landry Fieldsas
„Scanpix“ nuotr./Landry Fieldsas

Bent jau pirmaisiais savo žaidimo NBA metais krepšininkai, pasirinkti antrajame etape, pagal nerašytas lygos taisykles turėtų tapti atsarginių žaidėjų suolelio šildytojais. Tačiau Niujorko „Knicks“ naujokui ši taisyklė negalioja. Ekipos vyriausiasis treneris Mike'as D'Antoni sezono pradžioje pranešė, kad L.Fieldsas visus metus žais nuo pat rungtynių pradžios. „Visus metus. Jis mane nustebino", – paklaustas, ar dar ilgai L.Fieldsas bus starto penketo narys, atsakė „Knicks“ strategas M.D'Antoni.

Jau pirmojoje Niujorko klubo sezono dvikovoje su Toronto „Raptors“  L.Fieldsas pelnė 11 taškų. „Jis žaidė taip, kaip mes ir planavome prieš rungtynes. Jo veiksmuose nebuvo matyti nesuderinamumo, kas įprasta daugeliui naujokų. Jis neatrodė susijaudinęs“, – po varžybų teigė „Knicks“ strategas.

Kiekviename susitikime rinkdamas po 10 taškų, atkovodamas 7 ir atiduodamas 3 rezultatyvius perdavimus, dabar jau tapęs Niujorko klubo žvaigžde,  L.Fieldsas sugebėjo tapti lapkričio ir gruodžio mėnesių naudingiausiu lygos naujoku, tiesa, šį apdovanojimą jam teko pasidalinti su Los Angeles „Clippers“ puolėju Blake‘u Griffinu.

„Būdamas naujoku šioje lygoje įgausiu velniškai daug patirties, nes turėsiu rungtyniauti prieš geriausius žaidėjus visame pasaulyje. Tai, ką galėdavau daryti universitete, čia to nesugebu. Visi yra žymiai fiziškai stipresni, greitesni ir atletiškesni. Aš aikštėje galiu atlikti daug dalykų, todėl stengsiuosi būti efektyvus, kad savo universalumu padėčiau klubo draugams“, – pranašiškai prieš pat savo debiutinį sezoną NBA lygoje kalbėjo L.Fieldsas.

DeMarcusas Cousinsas

Keletą pastarųjų metų Sakramento „Kings“ klubas savo aistruolių nelepino didelėmis pergalėmis. Todėl kuomet „Kings“ klubas 2010 metais gavo teisę į penktąjį naujokų biržos šaukimą, gerbėjams atsirado viltis, kad pagaliau ekipos sudėtį papildys pajėgus žaidėjas.

Po oficialiosios biržos dalies atrodė, kad būtent „Kings“ sugebėjo pasirinkti labiausiai NBA krūviams subrendusį naujoką – DeMarcusą Cousinsą. Šis buvęs Kentukio universiteto žaidėjas anaiptol neprimena lygos debiutanto – būdamas 211 cm ūgio ir sverdamas 123 kg pasižymi antžmogiška fizine jėga, kuria prilygsta tokiems NBA „raumenų kalnams kaip Glenas Davisas ar  Shaquille‘as O'Nealas (abu iš Bostono „Celtics“).

„Scanpix“ nuotr./DeMarcusas Cousinsas
„Scanpix“ nuotr./DeMarcusas Cousinsas

Nors galingai sudėtas, D.Cousinsas išsiskiria vikrumu, puikiu metimu iš vidutinio nuotolio, gerai juda su kamuoliu – kaip tik tokie sugebėjimai jam leidžia žaisti tiek vidurio puolėjo, tiek „sunkiojo krašto puolėjo pozicijose.

Tiesa, pats krepšininkas nebuvo labai patenkintas žemu savo šaukimu ir teigė įsiminęs visas keturias komandas, kurios tuomet jį praleido, o ypač Naujojo Džersio „Nets“ klubą, kuris trečią pasirinko aukštaūgį Derricką Favorsą.

„Tikiu, kad viskam yra paaiškinimas. Laukiu savo rungtynių su tomis komandomis, aš jas sutriuškinsiu, o ypač tą aukštaūgį, pašauktą prieš mane. Vis stebiuosi, kas jame yra tokio ypatingo. Manau, kad buvau geriausias aukštaūgis šioje biržoje, todėl turėsiu, ką įrodyti žaidėjams, pašauktiems prieš mane“, – nerinkdamas žodžių prieš pat čempionato pradžią kalbėjo D.Cousinsas.

Manau, kad buvau geriausias aukštaūgis šioje biržoje, todėl turėsiu ką įrodyti žaidėjams, pašauktiems prieš mane, – sakė D.Cousinsas.

Pirmajame savo NBA sezone pelnydamas 14 taškų bei atkovodamas 8 kamuolius aukštaūgis netruko tapti vienu iš „Kings“ klubo lyderių. Tačiau yra ir neigiama šio žaidėjo pusė – nevaldomas charakteris. Ištikus pykčio priepuoliui krepšininkas tampa sunkiai sutramdomas.

D.Cousinso pykčio objektu gali tapti bet kas – komandos draugas, laiku neperdavęs kamuolio, ar ekipos treneris, išsakęs pastabų jo atžvilgiu. Nors klubas nuolat imasi įvairių sankcijų norėdamas pažaboti aukštaūgio išsišokimus, panašu, kad tai menkai padeda.

Viena iš tokių nuobaudų – laikinas žaidėjo pašalinimas iš starto penketo sudėties. „Manau, tai nebloga mintis. Mano nuomone, tai padės komandai. Aš vis dar mokausi. Rungtynes pradėdamas nuo suolo galėsiu pamatyti, kaip vyksta žaidimas. Į aikštę išeidamas žinosiu, ar rungtyniauti agresyviai“, – teigė pats krepšininkas, stengdamasis įžvelgti ir šviesiąją šio reikalo pusę.

Kiti pretendentai

Tarp kitų NBA lygoje šiemet debiutuojančių krepšininkų nevertėtų užmiršti Indianos „Pacers“ puolėjo Paulo George'o (pašauktas 10-as, statistika: 19 min., 8,1 tšk., 3,4 atk. kam.), Detroito „Pistons“ aukštaūgio Grego Monroe (pašauktas 7-as, statistika: 25 min., 7,7 tšk., 6,5 atk. kam.) ar San Antonijaus „Spurs“ gynėjo Garry Nealo (20 min., 8,8 tšk.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius