Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 24

Arvydo Sabonio krepšinio centrui Kauno savivaldybės skirtas milijonas supykdė kitas mokyklas

Praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybė spręsdama biudžeto klausimus nutarė Kauno „Žalgirio“ ekipai skirti 5 milijonus litų, o krepšinio klubui „Kaunas“ ir Arvydo Sabonio krepšinio centrui (KC) po vieną milijoną litų. Būtent didelės pinigų sumos skyrimas A. Sabonio KC papiktino kitas Kauno privačias krepšinio mokyklas. Kaip teigia mokyklų atstovai, jie iš miesto nėra nieko gavę, o čia laisva ranka buvo skirtas milijonas.
Arvydas Sabonis
Kauno valdžios parama A.Sabonio KC supykdė kitas privačias miesto krepšinio mokyklas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mes visą šitą situaciją sužinojome tik iš interneto ir tikimės, kad Kauno valdžia viską dar paaiškins. Jeigu tas faktas yra tikras ir kitaip nebus, tada labai gaila, kad Kaune yra tokia valdžia. Daugelis yra išrinkti ne pirmą kadenciją ir jie turi žinoti, kas Kaune vyksta, kas yra vaikų krepšinis ir kokios mokyklos mieste yra. Taryba išskyrė vieną mokyklą, nors Kaune jų yra žymiai daugiau“, – piktinosi, „Perkūno“ krepšinio mokyklos direktorius Rimas Navickas.

„Tikimės, kad valdžia paaiškins, kodėl vieniems skiriamas milijonas, o kiti nemato nieko. Kauno vaikų krepšinis yra geriausias Lietuvoje, tačiau, jeigu tokie sprendimai priimami, vadinasi, kitos krepšinio mokyklos nereikalingos“, – tęsė R.Navickas, rašoma „Tornado“ krepšinio mokyklos pranešime.

„Perkūno“ krepšinio mokyklos vadovybei pritarė ir kitos laikinosios sostinės krepšinio mokyklos.

„Šią situaciją vertinu labai neigiamai, – teigia „Tornado“ krepšinio mokyklos prezidentas Kęstutis Naruševičius. – Man pikta, kaip eiliniam piliečiui. Ką mes išrenkame į Kauno miesto savivaldybės narius? Man atrodo, kad jie nežino, kad Kaune, be A. Sabonio KC, veikia dar trys krepšinio mokyklos. Dvi iš jų vaikų skaičiumi su „saboniukais“ yra vienodos. Man tikrai yra pikta ir tokį sprendimą galiu komentuoti vienareikšmiai – tik neigiamai. Savivaldybės nariai bent jau galėtų pasidomėti, kas vyksta mieste, kokios mokyklos dar yra, ir galėtų paskelbti konkursą tam, kad visos Kauno krepšinio mokyklos galėtų pretenduoti į tuos pinigus.“

„Manau, kad turėtų būti Kauno krepšinio mokyklų dialogas su miesto savivaldybe. Tai vyksta ne tik šiais metais, tai vyksta daugybę metų. Mes nuolat ko nors prašydami iš savivaldybės atsimušame į sieną. Esame prašę tokių paprastų dalykų, kaip padėti  rengiat tarptautinius turnyrus į kuriuos atvažiuoja dvidešimt užsienio komandų du kartus per metus. O kaip paramą gavome poperinių diplomų, kuriems gauti reikėjo pristatyti didžiausią pluoštą dokumentų. Mes iš savivaldybės negauname nieko. Aš nežinau, tačiau, mano nuomone, čia yra tik vienos Kauno krepšinio mokyklos protegavimas. O kaip padalinti tuos pinigus? Čia turėtų būti diskusija. Nesakau, kad turėtų būti po lygiai, tačiau galėtų būti arba pagal pasiekimus, arba pagal vaikų skaičių ar dar pagal kokius kriterijus. Turėtų susėsti visų krepšinio mokyklų vadovai ir surasti bendrą sprendimą su tarybos nariais“, – dėstė K. Naruševičius.

A. Sabonio KC sportuoja apie 500 vaikų, o kitose trijose privačiose Kauno krepšinio mokyklose – 1200. Tačiau jie dėl miesto tarybos sprendimo geresnių sąlygų sportuoti neturės.

„Tai, kad Kauno miesto savivaldybė davė pinigų, yra labai gerai, tačiau, kad taip labai netikėtai skyrė pinigų, manau, labai neteisinga, – kalba „ABC“ krepšinio mokyklos prezidentas Arūnas Juknevičius. – Turėtų būti tam tikri kriterijai: kam, kada, kaip ir už kiek. O čia buvo taip: paprašė ir prašau, imkite vieną milijoną. Taip manau, neturėtų vykti. Taip pat vertinu neigiamai.

Jau dvidešimt Nepriklausomybės metų, o vis niekaip nesugeba sukurti užklasinės veiklos krepšelio. Tai yra antra neteisybė. Yra valdiškos mokyklos, kurios gauna finansavimą iš valstybės ir yra privačios iniciatyvos krepšinio mokyklos, kurios negauna nieko. Ta pati A.Sabonio krepšinio mokykla anksčiau nieko negaudavo. Tai irgi yra neteisinga. O dabar neteisybė toliau gilėja, nes vieni vaikai gauna iš valstybės, o kiti negauna nieko. Čia ir Seimas, kuris turėtų priimti kitokius įstatymus, delsia ilgai. Kaune yra apie 2500 krepšinį žaidžiančių vaikų, o A.Sabonio krepšinio mokykloje sportuoja apie 500 vaikų ir jie gavo milijoną litų. Tokiu būdu, kiekvienam jų vaikui skiriama po 2000 litų.“

Kauno miesto meras, komentuodamas susidariusią situaciją, kalbėjo apie norą padėti garsiam Lietuvos krepšininkui Arvydui Saboniui.

„A.Sabonio krepšinio centras yra privati krepšinio mokykla ir mes keliame tikslą, kad tie mokesčiai renkami iš vaikų būtų adekvatūs. Kitose krepšinio mokyklose yra daug mažesni mokesčiai vaikams, jiems reikia mokėti tik 40–50 litų, o A. Sabonio KC auklėtiniams reikia mokėti apie 150 litų. Pats Arvydas skundžiasi, kad nebegali išlaikyti visos mokyklos, judama link to, kad greičiausiai savivaldybė taps A. Sabonio KC dalininke“, – kalbėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Privačių Kauno krepšinio mokyklų atstovai dabar taip pat žada eiti į savivaldybę ir prašyti milijonų.

„Mes dabar irgi ruošiamės paprašyti, žiūrėsim kas bus, – juokėsi „ABC“ krepšinio mokyklos prezidentas.  – Anksčiau niekada neduodavo, tai nebūdavo net tokios minties paprašyti. Aš nesuprantu to paprašymo, Paprašė ir davė? Yra juk ir kitos sporto šakos, ne tik krepšinis. Jeigu yra tam tikros tikslinės lėšos, skirtos vaikų krepšiniui, tai iškviestų visas Kauno krepšinio mokyklas ir tada mes jau tikrai suderintume kažkokius kriterijus, pagal kuriuos tuos pinigus reikėtų padalinti.

Kitas kelias, kad Kauno savivaldybė paskelbtų kriterijus ir mes bandytume pagal juos gauti tam tikrą dalį paramos. Kuo tas vaikas yra kitoks, jeigu jis eina į A.Sabonio KC? Ir kuo jis skiriasi,  jei neina? Juk vaikas lygiai toks pats ir jo tėveliai lygiai tokie patys mokesčių mokėtojai. Tai, kodėl vienas vaikas paremiamas, o kitas ne? Galbūt reikia paremti talentingesnius vaikus ar geriau dirbančias mokyklas? Aš su tuo sutinku, tačiau privalo būti aiškūs kriterijai.“

„Būtinai artimiausioje ateityje reikės nueiti į savivaldybę ir prašyti pinigų, – liūdnai ironizavo „Tornado“ krepšinio mokyklos direktorius. –  Aš negaliu teigti, kad niekas nėjo. Mes tikrai ėjome. Bandėm prašyti, kad mums kokias nors patalpas suteiktų, tačiau atsimušėme į sieną. Kai mes susikūrėme 2001 metais, tada po metų mums sakė, kad jūs išgyvenkite penkerius metus. Mes tuos penkerius metus išgyvenom, toliau bandėme. Mes neprašėme milijono, neprašėme tūkstančių, o prašėme tik turnyrui paramos, tačiau ir tai negavome. Juokingai skamba, kai devynerius metus iš savivaldybės nieko negauni, turi puse tūkstančio vaikų, dešimt trenerių ir skaudu, kad tarybos nariai net nežino ar net nepasidomi, kas čia vyksta. Arba jie žino ir daro atvirkščiai. Mes neprieštaraujame, kad A.Sabonio KC gautų paramą, bet mes norime, kad bent jau būtų lygios teisės, juk yra konkurencingumo įstatymas.“

Kaip pasakoja „Perkūno“ krepšinio mokyklos vadovas, jeigu savivaldybė taip dosniai visoms krepšinio mokykloms dalins pinigus, tai kauniečiai neturės lygių visoje Lietuvoje.

„Dabar jau matyt visi turime eiti ir prašyti po milijoną. Šiandien valdžia deklaruoja, kad pinigų nėra, tačiau, atėjus ir paprašius milijono, jis atsiranda. Tai tada ir mes eisime prašyti ir žiūrėsime, kuo tai pasibaigs. Bus labai malonu, jeigu visiems duos. Neturėsime tada lygių Lietuvoje“, – kalbėjo R. Navickas.

„Mes esame prašę Kauno tarybos per sporto skyrių, tačiau niekada nieko nesame gavę. Nežinome, kad galima tiesiai kreiptis į tarybą ir gauti milijoną. Mes civilizuotai bendraujame per sporto skyrių, bet kaip minėjau, nieko negauname. Motyvai? Krizė, nėra pinigų, o čia staiga atsiranda milijonas apie kurį niekas nieko nežinojo.

Manau, jeigu tas milijonas iš tikrųjų atsirado, tai yra geras dalykas, nes tie pinigai keliaus vaikų sportui. Bet tada turėtų būti ir kažkoks paskirstymo principas, kad galėtume įvertinti visų Kauno krepšinio mokyklų darbą. Valdžia turėtų į visus žiūrėti vienodai ir padėti visiems“, – tikina „Perkūno“ krepšinio mokyklos vadovas.

Kauno meras teisinosi, kad toks tarybos sprendimas yra tik siūlymas. Pasak jo, kol kas niekas nenuspręsta.

„Reikės pasidomėti kitomis privačiomis Kauno krepšinio mokyklomis. Čia yra rekomendacinio tipo sprendimas, biudžete tos sumos neatsispindi. Mes deklaravome tokią politinę valią, o paskui 2012, 2013 ir 2014 metais tuometinės tarybos turės konkrečiai apsispręsti“,  – teigia A. Kupčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius