Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 09

Siurprizas BBL pusfinalyje: Ramūno Butauto auklėtiniai parklupdė „Lietuvos rytą“

Antrasis Baltijos krepšinio lygos BBL Elito diviziono pusfinalis pateikė netikėtą staigmeną. Šešiskart šio turnyro finalininkas Vilniaus „Lietuvos rytas“ nesugebėjo įveikti Rygos VEF ekipos. Ramūno Butauto auklėtiniai parklupdė vilniečius rezultatu 79:68 ir pirmą kartą istorijoje pateko į finalą, kuriame susitiks su Kauno „Žalgiriu“.
Rungtynių favoritais vadinti vilniečiai suklupo pusfinalyje.
Rungtynių favoritais vadinti vilniečiai suklupo pusfinalyje. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Tai bus pirmas kartas po šešių metų iš eilės, kai finale kausis ne Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, o viena Lietuvos ir viena Latvijos ekipa.

Rytoj vyksiančiame finale VEF susitiks su Kauno „Žalgiriu“, kuris pusfinalyje 108:55 nepasigailėjo „Ventpsils“ krepšininkų. Pastarieji sekmadienį su vilniečiais kovos dėl trečiosios vietos.

Komandos rungtynes pradėjo tokiais startiniais penketais:

„Lietuvos rytas“: D.Strawberry, M.Bjelica, B.Newley, C.Nalga, S.Jasaitis

„VEF“: S.Valters, T.Hughes, K.Janicenoks, K.Berzins, A.Parahouski

Antrojo pusfinalio kova pirmajame kėlinyje žiūrovams padovanojo kur kas atkaklesnę ir įnirtingesnę kovą. Sėkingiau mačo pradžia susiklostė Rygos VEF krepšininkams. Vedami S.Valterio, kuris įmetė visus tris tritaškius ir pelnė 9 taškus, latviai po pirmųjų dešimties minučių įgijo keturių taškų pranašumą (24:20).

Antrosios dešimt minučių „Lietuvos ryto“ žaidėjų neišjudino. Jų metimai dažniau skriejo pro šalį, o klaidomis ir pražangomis sėkmingai naudojosi ekipa iš Latvijos. „VEF“ pranašumas pamažu augo ir savo sąlygas diktavę Ramūno Butauto auklėtiniai prieš didžiąją pertrauką pirmavo septyniais taškais (31:38).

Trečiojo kėlinio pradžioje vilniečiams keletą kartų pavyko apsiginti, tačiau patys puolime nieko ypatingo nesukūrė. Į taiklius „Lietuvos ryto“ metimus čia pat atsakydavo jų varžovai ir vaizdas aikštelėje nesikeitė. Įpūsėjus kėliniui Vilniaus ekipai pavyko surengti kelias greitas atakas ir priartėti prie varžovų iki dviejų taškų (43:45). Tiesa, netrukus A.Trifunovičiaus auklėtiniai vėl atleido vadeles (43:50). Kėlinio pabaiga buvo pažymėta penkiais taikliais vilniečių metimais nuo baudos metimo linijos ir latvių dvitaškiu paskutinėmis sekundėmis, tačiau žaidimo gijas savo rankose vis dar laikė latviai (48:52).

Lemiamas ketvirtis klostėsi permainingai. Vilniaus „Lietuvos rytui“ pavyko sumažinti skirtumą iki minimumo 56:57, tačiau Rygos ekipa surengė spurtą, atitrūko septyniais taškais ir šią persvarą žūtbūt siekėsi išlaikyti. Ir tą padaryti pavyko. Nors rungtynių baigtis buvo nervinga, pergalingą šokį šoko pirmą kartą istorijoje į finalą prasibrovę VEF krepšininkai. 

„Lietuvos rytas“: Kenanas Bajramovičius 17 (9 atk. kam.), Martynas Gecevičius 14, Milko Bjelica 13, Aleksandras Rašičius ir Simas Jasaitis (9 atk. kam.) po 8.

VEF: Artiomas Parahovskis 20, Sandis Valteris 14, Dairis Bertanis 10, Bojanas Bakičius ir Trevonas Hughesas po 8.
 

Prieš rungtynes

Mažiau nei prieš mėnesį Rimą Kurtinaitį Rygos VEF (Latvija) komandos vyriausiojo trenerio pareigose pakeitęs Ramūnas Butautas teigė, kad įveikti vilniečius bus labai sudėtinga. „Vilniaus „Lietuvos rytas“ yra šių rungtynių favoritai. Mėginsime žaisti gerą komandinį krepšinį. Mes gerbiame kiekvieną varžovą ir atiduosime visas jėgas“, – sakė R.Butautas.

Vyriausiasis vilniečių treneris Aleksandras Trifunovičius žurnalistams teigė, kad tokiuose turnyruose nebūna nei favoritų, nei autsaiderių. Visų komandų galimybės lygios, todėl nuspėti finalo dalyvių neįmanoma.

„VEF komanda šiemet atrodo tikrai gerai. Jie buvo BBL reguliaraus sezono lyderiai, gerai kovojo Europos taurės turnyre. Manau, kad VEF yra gerai subalansuota komanda, turinti patyrusių vietinių žaidėjų ir porą legionierių, kurie prideda komandai tai, ko jai reikia“, – mintimis dalijosi A.Trifunovičius.

BBL vicečempionų snaiperis Simas Jasaitis tikisi įveikti latvių barjerą ir susitikti finale su Kauno „Žalgiriu“ bei jį įveikti pirmą kartą šiame sezone. Puolėjas taip pat pastebėjo, kad VEF demonstruojamas žaidimo stilius labai panašus į vilniečių: „Tai ekipa, turinti pajėgių žaidėjų visose pozicijose. Žiūrėjome jų žaidimo įrašus ir pastebėjome, kad varžovai turi daug panašių derinių kaip mūsų.“

„Mūsų laukia pačios svarbiausios rungtynės turnyre. Vilniaus „Lietuvos rytas“ yra labai gera komanda, todėl laukia atkaklios rungtynės ir mes intensyviai joms ruošiamės“, – kalbėjo „VEF“ komandai atstovaujantis Artsiomas Parahouskis, kuris buvo pripažintas naudingiausiu šio sezono BBL žaidėju.
 

1 kėlinys

Komandos rungtynes pradeda tokiais startiniais penketais:

„Lietuvos rytas“: D.Strawberry, M.Bjelica, B.Newley, C.Nalga, S.Jasaitis

„VEF“: S.Valters, T.Hughes, K.Janicenoks, K.Berzins, A.Parahouski

1 kėlinys 2min.

Rungtynes kur kas geriau pradeda VEF krepšininkai, kurie pataikę du tolimus metimus pirmauja prieš varžovus (3:8).

1 kėlinys 4min.

M.Bjelicos ir S.Jasaičio reidai skirtumą netrukus sumažina iki minimumo (7:8).

1 kėlinys 5min.

C.Nalga pergudrauja varžovą, įmeta du taškus, tačiau baudos metimo nepataiko. (9:10)

1 kėlinys 6min.

S.Jasaitis dėjimu grąžina vilniečiams minimalią persvarą (11:10).

1 kėlinys 6min.

S.Valters pataiko jau trečią tolimą metimą iš toli. (11:13).

1 kėlinys 8min.

Rezultatą lygina M.Bjelica (13:13).

1 kėlinys 9min.

Baudos metimais Rygos ekipa atitrūksta nuo varžovų (13:17).

1 kėlinys 10min.

Atrodo, antrajame pusfinalyje kovos bus kur kas daugiau. Nors pirmasis kėlinys klostėsi apyligiai, sėkmingiau gynėsi ir puolė Rygos VEF ekipa. Po pirmųjų dešimties minučių ji turi keturių taškų pranašumą.

2 kėlinys 1min.

Dėjimu iš viršaus vilniečių lanką drebina A.Parahouski ir kol kas Rygos komanda ne tik niekuo nenusileidžia, bet ir pranoksta varžovus.

2 kėlinys 3min.

„VEF“ demonstruoja charakterį ir įgija jau 9 taškų persavarą. (38:29).

2 kėlinys 10min.

„VEF“ pranašumas per visą antrąjį kėlinį pamažu augo ir savo sąlygas diktavę Ramūno Butauto auklėtiniai prieš didžiąją pertrauką pirmauja septyniais taškais (31:38).

3 kėlinys 1min.

Dėka A.Parahouski, Rygos krepšininkai vos prasidėjus trečiajam kėliniui dar labiau atitrūksta. 40:31.

3 kėlinys 2min.

J.Valančiūnas pušia varžovų mestą kamuolį, tačiau gynyboje kamuolį praranda.

3 kėlinys 3min.

„Lietuvos ryto“ naujokas A.Rasičius mažina atsilikimą iki 5 taškų. Tiesa, čia pat tritaškiu metimu VEF persavarą susigrąžina iki 8 taškų.

3 kėlinys 5min.

Du vilniečių baudos metimai mažina latvių pranašumą iki 6 taškų, čia pat VEF pataiko iš po krepšio, nors metimą, tik jau per vėlai, bando gesinti „Lietuvos rytas“. (37:45).

3 kėlinys 6min.

Pergundrauja varžovus M.Gecevičius, iš viršaus krauna S.Jasaitis ir intriga grįžta. Vilniaus komanda priartėja iki dviejų taškų. (43:45).

3 kėlinys 7min.

Kelių minučių tylą nutraukia VEF, pataiko iš toli ir skirtumas septyni taškai.

3 kėlinys 9min.

Po du baudos metimus pataiko K.Bajramovičius ir M.Gecevičius ir komandas skiria trys taškai. (47:50).

3 kėlinys 10min.

Dar vieną tašką prideda K.Bajramovičius ir skirtumas dar labiau mažėja. (48:50).

3 kėlinys 10min.

Kėlinio pagaiga pažymėta latvių dvitaškiu ir situacija vis dar palankesnė VEF ekipai. (48:52).

4 kėlinys 2min.

Nors lemiamą ketvirtį dėjimu pradeda M.Bjelica, penkiais taškais atsako vilniečių varžovai (50:57).

4 kėlinys 4min.

Keturis taškus iš eilės įmeta K.Bajramovičius (54:57). Iki minimumo atsilikimą sumažina M.Bjelica ir žaidimas išsilygina.

4 kėlinys 5min.

Spurtą surengia VEF ekipa, nors skirtumas buvo sumažėjęs iki minimumo, Rygos krepšininkai be atsako pelno šešis taškus ir vėl atitrūksta (58:65).

4 kėlinys 7min.

Artėja rungtynių kulminacija, abi komandos ima dažniau klysti. Priekyje septynių taškų skirtumu 62:69. 

4 kėlinys 9min.

VEF komandai puikiai sekasi išlaikyti pranašumą. Lieka vos viena minutė ir panašu, jog sulauksime netikėto rezultato ir naujojo BBB finalininko.

4 kėlinys 10min.

Rungtynės baigiasi sensacija ir „Lietuvos rytas“ nepatenka į didįjį finalą. Ten Rygos VEF lauks šeimininkai Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius