-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 12 /14:59

Buvęs krepšininkas Žydrūnas Ilgauskas neteko Lietuvos pilietybės

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pirmadienį pasirašė įsakymą dėl buvusio krepšininko Žydrūno Ilgausko Lietuvos pilietybės panaikinimo.
Žydrūnas Ilgauskas
Žydrūnas Ilgauskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandieną galiu patvirtinti, kad ponas Ilgauskas neteko Lietuvos Respublikos pilietybės“, – BNS sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Ž.Ilgauskas Lietuvos paso neteko, nes įgijo Jungtinių Valstijų pilietybę. Lietuvos Konstitucija ir įstatymai išskyrus retas išimtis draudžia dvigubą pilietybę. Viceministro teigimu, Lietuvos valdžios institucijos šiuo atveju tik „konstatavo įvykusį faktą“.

„Noriu akcentuoti, kad ponas Ilgauskas pats prisiekė kitai valstybei ir įgijo kitos valstybės pilietybę. Todėl mes tikrai nieko neatimame iš pono Ilgausko, o tiesiog praktiškai konstatuojame jau įvykusį faktą“, – teigė jis.

39 metų Ž.Ilgauskas krepšininko karjerą baigė 2011 metų rudenį. Didžiąją karjeros dalį jis žaidė NBA „Cleveland Cavaliers“ komandoje. Klivlande gyvenantis ir „Cavaliers“ dirbantis Ž.Ilgauskas su žmona augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus.

Jo pilietybės atvejis vėl paskatino diskusijas, ar Lietuva turi liberalizuoti dvigubą pilietybę. Šalies vadovai yra išsakę paramą idėjai 2016 metais kartu su Seimo rinkimais surengti referendumą šiuo klausimu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu pateikė įstatymo pataisas, kuriomis ypatingų nuopelnų šaliai turintiems Lietuvos piliečiams būtų įtvirtinta teisė turėti dvigubą pilietybę. Pats Ž.Ilgauskas sakė, kad JAV pilietybės siekti nusprendė, nes yra tvirtai įsikūręs šioje šalyje ir su ja sieja savo ateitį.

Noriu akcentuoti, kad ponas Ilgauskas pats prisiekė kitai valstybei ir įgijo kitos valstybės pilietybę. Todėl mes tikrai nieko neatimame iš pono Ilgausko, o tiesiog praktiškai konstatuojame jau įvykusį faktą

„Kai pernai priėmiau Amerikos pilietybę, žinojau, jog yra tokie įstatymai ir gali taip atsitikti, kad neteksiu Lietuvos paso. Bet buvau tvirtai apsisprendęs. Aš Amerikoje išbuvau pusę savo gyvenimo. Čia ir liksiu gyventi. Čia mano vaikai ir žmona. Visas gyvenimas. Į Lietuvą grįžtu tik aplankyti tėvų“, – lapkričio mėnesį „Lietuvos rytui“ sakė sportininkas.

Jis sakė žinojęs, kad gali netekti Lietuvos pilietybės, ir neslėpė apmaudo dėl tokių įstatymų.

„Man tik apmaudu, kad tokie Lietuvos įstatymai (...). Man nereikia nieko išskirtinio. Niekuo nesiskiriu nuo kitų lietuvių, kurie gyvena Amerikoje, Europoje ar Australijoje. Arba duokite pilietybę visiems, arba niekam“, – sakė Ž.Ilgauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius