-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 01

Donatas Motiejūnas: „Aš būsiu kitoks nei kiti krepšininkai“

Vienu didžiausių jaunųjų krepšinio talentų vadinamas Donatas Motiejūnas Trevizo „Benetton“ ekipoje žaidžia antrą sezoną ir yra vienas svarbiausių komandos žaidėjų. Lietuvos krepšininkas Europos taurės turnyro svetainės žurnalistui Davidui Heinui papasakojo apie savo karjeros sprendimus ir svajones, finalo ketvertą bei gyvenimą Trevize.
Donatas Motiejūnas 2007–2008 m. atstovavo Kauno „Žalgiriui“
Donatas Motiejūnas 2007–2008 m. atstovavo Kauno „Žalgiriui“. / Tomo Gaubio nuotr.

Lietuvis D.Motiejūnas į Italiją iš Kauno „Aisčių“ atvyko dėl dviejų priežasčių: pagerinti savo žaidimo ir iškovoti titulų. Pirmojo tikslo jis siekia sėkmingai ir tobulėja kiekvieną dieną. Antrąją svajonę jis gali išpildyti balandžio 16–17 dienomis per Europos taurės turnyro finalo ketverto varžybas. Lietuvis turės puikią progą parodyti pasauliui, ko yra vertas. Ir tam bus puiki vieta – varžybos vyks Trevize, o „Benetton“ iki didžiojo ketverto trūksta visai nedaug. Komanda jau užsitikrino vietą ketvirtfinalyje. Senojo žemyno varžybose „Benetton“ per visą sezoną pralaimėjo tik sykį ir suteikė savo aistruoliams daug vilčių patekti į finalo ketvertą.

„Net neabejoju, kad kiekviena komanda trokšta žaisti finalą namuose. Arena bus sausakimša, o gerbėjų palaikymas – audringas ir pašėlęs. Prieš kitas komandas mes turėtume didelį pranašumą, tačiau iš pradžių turime ten patekti“, – Eurocupbasketball.net sakė puolėjas.

Šviesi ateitis Lietuvos krepšininkui buvo piešiama dar tuomet, kai jis buvo paauglys. Pirmą kartą savo šalies garbę D.Motiejūnas gynė 2006 metų Europos jaunių iki 16 metų čempionate.

Kasmet šio vaikino vardas skambėjo vis garsiau, o Eurolygoje jis debiutavo praėjus vos pusantro mėnesio po savo 17-ojo gimtadienio. Tuomet jis vilkėjo Kauno „Žalgirio“ marškinėlius.

2008-ųjų vasarą D.Motiejūnas padėjo Lietuvai laimėti sidabro medalius Europos jaunių iki 18 metų čempionate. Tuomet Graikijoje jis tapo naudingiausiu turnyro žaidėjų ir vidutiniškai pelnė 18,2 taško bei atkovojo daugiau nei 10 kamuolių.

Kauno „Žalgiris“ 2008-aisiais D.Motiejūną paskolino to paties miesto „Aisčių“ ekipai, kad jaunasis talentas galėtų sparčiau tobulėti ir gautų daugiau žaidimo laiko. Krepšininko debiutas „Aisčiuose“ tapo fantastišku. Lietuvos čempionate jis pelnydavo beveik 20 taškų per rungtynes ir pirmą kartą pateko į LKL „Visų žvaigždžių“ dienos rungtynes.

Pasibaigus sezonui D.Motiejūnas privalėjo priimti sunkų sprendimą: ar rungtyniauti Kaune ir kilti „Žalgirio“ sistemoje, ar jėgas išmėginti užsienyje. Talentingas jaunuolis sulaukė ne vieno pasiūlymo, tačiau su šeima apsisprendė keltis į Trevizą.

„Šį sprendimą priėmė visa šeima. Tai buvo velniškai sunkus sprendimas. „Benetton“ komanda man prižadėjo viską ir visus pažadus ištesėjo. Kiekvienas treneris klube palaikė mane, lyg būtų buvęs mano tėvas. To nebūčiau gavęs nė vienoje kitoje Europos komandoje ir legionieriaus kelias iš pradžių man nebuvo sunkus. Palaikymą jaučiu iki šiol“, – pasakojo žaidėjas.

Pagrindinė sąlyga, kurią prieš 2009–2010 m. sezoną kėlė D.Motiejūnas, buvo žaidimo laikas. „Mano tėčiui ir, aišku, man tai buvo svarbiausia. Nesvarbu, ką man žadės ar tai, kas bus parašyta sutartyje. Svarbiausia buvo žaisti. Jei žaidžiu prastai ir aikštelėje praleidžiu vos tris minutes, tai jau mano problema. Tačiau jeigu rungtyniauju gerai, mano tėvai nenori, kad sėdėčiau ant suolo“, – teigė D.Motiejūnas.

Italijoje lietuvis mokėsi naujos kalbos, turėjo priprasti prie skirtingos kultūros ir atlaikyti spaudimą. Juk jis buvo vadinamas jaunąja krepšinio žvaigžde. Pirmą sezoną lietuvis Italijos čempionate per rungtynes vidutiniškai aikštelėje praleisdavo 20,3 minutės, pelnydavo 9,2 taško ir atkovodavo 4,7 atšokusio kamuolio.

„Pirmieji metai man buvo nelengvi. Komandoje neturėjau svarbaus vaidmens, bet vis tiek labai sunkiai dirbau. Kartais net nepajusdavau, kad žaidžiau rungtynėse. Turėjau nepasiduoti ir atiduoti visas jėgas“, – sakė D.Motiejūnas.

Sezono pabaigoje D.Motiejūnui buvo atlikta Achilo sausgyslės operacija. Žaidėjui prireikė daug laiko, kad jis vėl atgautų formą. Visgi jis buvo labai laimingas, kad galėjo likti Trevize: „Kai aš grįžau į komandą ir į šį miestą, jaučiausi taip, tarsi čia būtų mano namai.“

Šis sezonas D.Motiejūnui – vienas geriausių per karjerą. Italijos čempionate jis vidutiniškai pelno beveik 16 taškų, o Europos taurėje daugiau nei 14 taškų. Jis ir toliau atkakliai pluša aikštelėje, per treniruotes ir jau priaugo septynis kilogramus.

Lietuvis nenori būti lyginamas su kitomis žvaigždėmis ir sieks būti unikalus žaidėjas krepšinio pasaulyje. „Visi kalba, į ką aš būsiu panašus, ar į tą, ar į kitą žaidėją. Tačiau aš būsiu kitoks nei jie visi. Kaip bus, parodys laikas. Kol kas aš dar nieko nepasiekiau“, – pokalbį su D.Heinu baigė D.Motiejūnas.

Kol kas tai tikra tiesa, tačiau balandžio 17-oji gali pakeisti viską.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius