Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 18 /23:25

Eurolygos finale per pratęsimą 14 taškų įmetęs Tyrese'as Rice'as paskandino „Real“ ir čempionais tapo „Maccabi“

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionierius iš JAV Tyrese'as Rice'as sekmadienio vakarą po savo kojomis patiesė visą Madrido „Real“ komandą. Eurolygos finalo ketverto favoritas po atkaklios kovos ir pratęsimo 86:96 (16:15, 19:18, 20:20, 18:20, 13:25) krito prieš Tel Avivo „Maccabi“. Izraelio komanda penktą kartą komandos istorijoje tapo Eurolygos čempionais.
„Maccabi“ – Eurolygos čempionai
„Maccabi“ – Eurolygos čempionai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Geriau antrajame kėlinyje žaidęs „Real“ klubas jau turėjo dviženklę persvarą (33:22), tačiau „Maccabi“ sugebėjo atstatyti pusiausvyrą. Nuo to laiko skirtumas nesiekė daugiau nei 6 taškų, o paskutinė pagrindinio laiko ataka priklausė „Maccabi“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Maccabi“ krepšininkai – Eurolygos čempionai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Maccabi“ krepšininkai – Eurolygos čempionai

Pusfinalyje metimu paskutinę sekundę į finalą „Maccabi“ išvedęs T.Rice'as ėmėsi iniciatyvos ir metė gana lengvą tritaškį, tačiau jis tikslo nepasiekė ir teko žaisti pratęsimą.

Pergalės neišplėšęs T.Rice'as išlaikė šaltus nervus pratęsime, vieną po kito taikliai metė baudas, o prie jų pridėjo ir du labai svarbius tritaškius. Per pratęsimą įžaidėjas surinko 14 taškų, o iš viso įmetė net 26 ir pasiekė savo Eurolygos rezultatyvumo rekordą.

Naudingiausiu finalo ketvertu žaidėju tapo T.Rice'as, kuris per 30 min. įmetė 26 taškus (4/13 dvit., 3/4 trit., 9/9 baud.), atkovojo 4 kamuolius, atliko du rezultatyvius perdavimus, dukart suklydo, išprovokavo net 10 pražangų ir surinko 27 naudingumo balus.

„Maccabi“ prie pergalės 18 taškų pridėjo R.Hickmanas (4/13 dvit., 1/4 trit., 7/8 baud.), 14 – D.Blu, 12 – A.Tyusas (11 rez. perd.), 9 – S.Schortsanitis.

„Real“: S.Rodriguezas (5/10 trit.) 21, R.Fernandezas (3/6 trit., 8 atk. kam.) 15, F.Reyesas (6 atk. kam.), I.Bourousis (9 atk. kam.) ir N.Mirotičius (2/7 trit., 7 atk. kam.) po 12

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tyrese'as Rice'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tyrese'as Rice'as

Pratęsimas: „Real“ – „Maccabi“

5 min. „Maccabi“ apsigynė, o finalo didvyris T.Rice'as dar kartą stojo prie baudų metimo linijos. Įžaidėjas nė neketino pramesti – 92:82.

4 min. Komandos apsikeitė nerezultatyviomis atakomis, o R.Hickmanas perėmė kamuolį ir greitoje atakoje išprovokavo pražangą. Amerikietis tapo pirmuoju baudą prametusių „Maccabi“ krepšininku finale, tačiau antrą pataikė – 86:79.

S.Rodriguezas gavo bloką po krepšiu ir jau teko prasižengti. Prie baudų metimo linijos vėl stojo T.Rice'as ir vėl nesuklydo nė karto – 88:79. Tritaškį pataikė S.Rodriguezas – 82:88. A.Tyusas įmetė tik vieną baudą, tačiau „Maccabi“ nusiėmė kamuolį ir A.Tyusas vėl stojo mesti baudas – pataikė vieną.

3 min. Neįtikėtinas T.Rice'o perdavimas A.Tyusui, kuris kamuolį pagavo ore ir sugrūdo į krepšį. T.Rice'as vėl stojo mesti baudų – pataikė abukart (85:79).

2 min. Pražangą išprovokavo ir T.Rice'as ir baudų metimais persvėrė rezultatą – 78:77. Antrasis T.Rice'o tritaškis – 81:77. „Maccabi“ ir toliau nesugebėjo apsiginti be pražangų, N.Mirotičius pataikė abi baudas.

1 min. Papildomą laiką įmesdamas abu baudų metimus pradėjo N.Mirotičius. T.Rice'as pataikė tritaškį – 76:75. I.Bourousis pataikė dar dvi baudas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Blattas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Blattas

Ketvirtasis kėlinys: „Real“ – „Maccabi“ 73:73 (16:15, 19:18, 20:20, 18:20)

10 min. S.Rodriguezas įmetė abi baudas (71:73), o „Real“ apsigynė ir baudas mesti stojo I.Bourousis. Aukštaūgis atstatė lygybę ir paliko „Maccabi“ 21 sek. T.Rice'as paskutinėmis akimirkomis prametė tritaškį būdamas patogioje padėtyje.

9 min. D.Blu pataikė du taškus, o N.Mirotičius prametė. Neįtikėtiną metimą pataikė T.Rice'as – 73:69. Amerikietis įsiveržė į baudos aikštelę dešine puse ir aukštai pašokęs dešine ranka pataikė puskablį.

8 min. A.Tyusas pratęsė Tel Avivo klubo atkarpą iki 6:0, tačiau N.Mirotičius įkalė iš viršaus – 69:69.

7 min. T.Dardenas įmetė dvitaškį ir „Real“ pirmavo jau keturiais taškais (67:63), tačiau R.Hickmanas ir T.Rice'as netruko atstatyti lygybę.

5 min. Ketvirtasis iš aštuonių S.Rodriguezo tritaškių pasiekė tikslą – 64:63.

4 min. Tik penktasis N.Mirotičiaus taškas, tačiau tai – tritaškis. Vis dėlto, D.Blu netrukus atsakė tuo pačiu – 63:61. S.Schortsanitis užsidirbo penktą pražangą ir baigė pasirodymą finale.

2 min. Tritaškį pataikė T.Rice'as, vėl atstatęs „Maccabi“ persvarą – 60:58. M.slaughteris netrukus liko vienas prieš T.Rice'ą puolime ir sugebėjo užsidirbti pražangą.

1 min. A.Tyusas įmetė du taškus, tačiau netrukus tritaškį pelnė S.Rodriguezas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Devinas Smithas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Devinas Smithas

Trečiasis kėlinys: „Real“ – „Maccabi“ 55:53 (16:15, 19:18, 20:20)

10 min. Kėliniui baigiantis S.Rodriguezas įmetė dvitaškį su pražanga ir po taiklaus baudos metimo „Real“ pirmavo 55:53. Paskutinėje atakoje „Maccabi“ neįmetė.

9 min. Pirmaujanti komanda keitėsi kas ataką, tačiau „Real“ krepšininkų nervai seko, jie vis dažniau nervindavosi.

7 min. Rezultatas ir vėl greitai apsivertė. R.Hickmannas pataikė pirmą savo tritaškį, A.Tyusas pridėjo du taškus ir, nors I.Bourousis atsakė tuo pačiu, dar vieną tolimą metimą smeigė D.Smithas – 49:47.

5 min. Neilgai trukus „Real“ rezultatą persvėrė, o T.Dardenas įmetė tritaškį – 45:41.

3 min. Po D.Smitho tritaškio komandas skyrė tik taškas, o R.Hickmanas po ilgos pertraukos persvėrė rezultatą – 41:40.

1 min. Kaip ir pirmą ketvirtį, taip ir trečią tritaškiu pradėjo R.Fernandezas – 38:33. Dviem taškais su pražanga atsakė S.Schortsanitis, įmetęs ir baudą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Mirotičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Mirotičius

Antrasis kėlinys: „Real“ – „Maccabi“ 35:33 (16:15, 19:18)

10 min. Keturi iš eilės D.Blu taškai priartino „Maccabi“ iki 30:35, „Real“ suklydo, paskutinė ataka priklausė Izraelio komandai ir D.Blu įmetė neįtikėtiną tritaškį – 33:35.

9 min. Panašus skirtumas laikėsi ir toliau, o F.Reysesas jau turėjo 12 taškų (6/8 dvit.) ir keturis atkovotus kamuolius (visus – puolime) – 35:28.

6 min. „Maccabi“ atgimimas ilgai netruko. F.Reysesas dominavo po krepšiais, rinko kamuolius po savo komandos draugų netaiklių metimų ir vieną po kito metė dvitaškius – 33:22.

4 min. Keturių minučių „Maccabi“ taškų badą baudų metimais nutraukė D.Blu, o T.Rice'as netrukus pataikė du taškus su pražanga – 20:26.

3 min. Po dar vieno atkovoto kamuolio puolime F.Reyesas „Real“ persvarą padidino iki 8 taškų – 23:15. „Maccabi“ atsarginiai gavo techninę pražangą ir ispanai prie persvaros pridėjo dar tris taškus – 26:15.

2 min. Kėlinį gražiu atkovotu kamuoliu ir dėjimu iš viršaus pradėjo R.Fernendezas, o S.Rodriguezas pridėjo tritaškį ir „Real“ pirmavo 21:15.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eurolygos finalo akimirka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eurolygos finalo akimirka

Pirmasis kėlinys: „Real“ – „Maccabi“ 16:15

10 min. Daugiau atitrūkti „Maccabi“ varžovams neleido, dvitaškį įmetė A.Tyusas ir po pirmojo ketvirčio turėjo taško deficitą – 15:16.

9 min. Madrido krepšininkai laimėjo atkarpą 9:0 ir atstatė persvarą – 16:13.

7 min. „Real“ atakos ir toliau strigo, o ypač nekrito tritaškiai (1/7), o „Maccabi“ naudojosi varžovų ginklu, greitomis atakomis ir pirmavo 13:7. Netrukus R.Fernendezas įmetė antrą „Real“ tritaškį.

5 min. Aikštėje dominavo gynyba, o ypač stengėsi „Maccabi“, kad sugebėtų sulaikyti „Real“ uraganinį puolimą. Tai sekėsi, o D.Smithas padidino „Maccabi“ pranašumą iki 8:5.

4 min. Y.Ohayonas greitos atakos metu pirmą kartą į priekį išvedė „Maccabi“ – 6:5.

3 min. Per pirmas tris minutes I.Bourousis jau blokavo tris metimus.

2 min. Pirmos dvi atakos „Maccabi“ klubui nepasisekė, o rungtynes taikliu tritaškiu pradėjo R.Fernandezas. Po „Maccabi“ atsakymo ispanas prie „Real“ pranašumo pridėjo du taškus baudų metimais.


Kelias į finalą. „Real“ krepšininkai reguliariajame sezone B grupėje iškovojo visas dešimt pergalių, o „Top 16“ etape laimėjo 11 mačų iš 14 ir jau ketvirtfinalyje susitiko su praėjusių metų čempionu „Olympiakos“.

„Real“ laimėjo pirmas dvi rungtynes, tačiau atsipalaidavo ir pralaimėjo trečią bei ketvirtą mačą. Vis dėlto, Pirėjo ekipa stebuklo nesukūrė ir lemiamose rungtynėse Madride „Real“ šventė pergalę ir pateko į finalo ketvertą.

Pusfinalyje „Real“ parodė, kad čia atvažiavo tik pergalės. Net 100:62 sutriuškinta „Barcelona“ ir „Karališkasis klubas“ jau finale – antrus metus iš eilės.

„Maccabi“ sekėsi kur kas sunkiau. Reguliariojo sezono D grupėje užimta pirma vieta (8/2), tačiau dėl vietos ketvirtfinalyje teko kovoti sunkiai. 8 pergalių ir 6 pralaimėjimų užteko, tačiau Tel Avivo ekipa nežaidė taip užtikrintai, kaip pirmajame etape.

Ketvirtfinalyje „Maccabi“ laukė „Emporio Armani“ barjeras ir jau pirmose rungtynėse viskas sprendėsi tik paskutinėmis sekundėmis, tačiau žydai išsigelbėjo. Antras rungtynes „Maccabi“ pralaimėjo, tačiau kitas dvi laimėjo užtikrintai ir po dviejų metų pertraukos vėl pateko į finalo ketvertą.

Pusfinalyje „Maccabi“ komandą išgelbėjo T.Rice'as, paskutinę mačo sekundę dvitaškiu išplėšęs pergalę prieš CSKA.

Tarpusavio rungtynės. Šį sezoną komandos dukart žaidė „Top 16“ etape ir abukart pergalę šventė „Real“. Madride siautėjo S.Lullas (20 tšk.) ir R.Ferbabdezas (16 tšk.), o „Real“ laimėjo 74:68, tuo tarpu Izraelyje komandas skyrė tik taškas.

Paskutinėmis akimirkomis A.Tyusas nepataikė dvitaškio ir „Maccabi“ teko antrą kartą pripažinti „Real“ pranašumą – 76:77. Per abu tarpusavio susitikimus kiekvienoje komandoje atsirasdavo vis kiti lyderiai.

Statistika. Skaičiuojant visas šio sezono Eurolygos rungtynes „Real“ komandoje labiausiai išsiskiria S.Rodriguezas, R.Fernandezas, N.Mirotičius ir S.Llullas. „Maccabi“ lyderiai nėra tokie aiškūs – tai D.Blu, S.Jamesas, S.Schortsanitis, D.Smithas ir T.Rice'as.

Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjų rodikliai šį sezoną:

euroleague.com nuotr./„Maccabi“ sezono statistika Eurolygoje
euroleague.com nuotr./„Maccabi“ sezono statistika Eurolygoje

Madrido „Real“ žaidėjų rodikliai šį sezoną: 

euroleague.com nuotr./„Real“ sezono statistika Eurolygoje
euroleague.com nuotr./„Real“ sezono statistika Eurolygoje

Titulai. Nors „Real“ turi daugiausiai titulų Europoje, tačiau dabartinio formato (nuo 2001-2002 m.) Eurolygos komanda nėra laimėjusi nė karto. „Maccabi“ tai pavyko padaryti dar gerais Š.Jasikevičiaus laikais – 2004 ir 2005 metais. Dar tris kartus po to „Maccabi“ žaidė finale – 2006, 2008 ir 2011 m.

Jeigu skaičiuosime visų laikų titulus, „Real“ jų turi aštuonis (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995 m.), o „Maccabi“ – keturis (1977, 1988, 2001 – Suprolyga, 2004, 2005).

Abu klubai yra daugiausiai kartų finale žaidusios komandos Eurolygos istorijoje: „Maccabi“ tai darė 14 kartų (5/9), o „Real“ – 15 (8/7).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius