Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 23

Geriausių LKL naujokų dešimtuke – amerikiečių dominavimas

Lietuvos krepšinio lygai (BEKO-LKL) pamažu artėjant prie reguliaraus sezono vidurio, krepšinio analitikas Erildas Budraitis įvertino čempionato debiutantus bei jų pasirodymus pirmaisiais mėnesiais. Šiuo metu LKL komandos yra įregistravusios 38 anksčiau (prieš 2014-2015 metų sezoną) niekada aukščiausioje Lietuvos krepšinio lygoje nerungtyniavusius žaidėjus, tarp kurių pastebimiausi, kaip įprasta – amerikiečiai.
Jamesas Andersonas
Jamesas Andersonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mažeikiai“, kurie dažnai sulaukia kritikos dėl bandymo varžytis LKL čempionate su Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) sudėtimi, nėra daugiausiai naujokų turinti komanda. Kėdainių „Nevėžis“ su aštuoniais naujokais (iš kurių keturi – užsieniečiai) lenkia penkis turinčius „Mažeikius“ ir gali vadintis labiausiai nepatyrusia LKL komanda.

10. Willas Cherry – Kauno „Žalgiris“ (15/1)
Vid. 9 tšk. ir 4 atk. kam. ir 2 rez. perd. per 20 minučių.

Nuo pat Maaliko Waynso išvykimo trukusios kalbos apie naująjį Kauno „Žalgirio“ įžaidėją nesibaigė iki kol klubą nepapildė Willas Cherry. Rimtu pastiprinimu turintis tapti ir, anot „Žalgirio“, stabilumo pridėsiantis įžaidėjas per pirmąsias trejas rungtynes kartu sudėjus įmetė 18 taškų (7/17 metimų), suklydo 14 kartų ir atliko keturis rezultatyvius perdavimus per 47 minutes. Pirmo gero įspūdžio W.Cherry nesukūrė – klysta nerečiau nei jaunieji „Žalgirio“ įžaidėjai, o bendrai, išskyrus tvirtesnį kūną, kol kas neparodė jokio pranašumo prieš Luką Lekavičių.

9. Roderickas Camphoras – Kėdainių „Nevėžis“ (3/16)
Vid. 13,1 tšk. ir 3,6 atk. kam. ir 2,7 rez. perd. per 29 minutes.

Nepaisant daugybės Kėdainių „Nevėžio“ pralaimėjimų, R.Camphoras turėtų būti patenkintas savo debiutiniu sezonu Europoje. Kol „Nevėžis“ sprendžia problemas už aikštės ribų, R.Camphoras gali naudotis susidariusia situacija ir svarbiu vaidmeniu – nepaisant vidutiniško pataikymo procento, dažnai atakuoti krepšį, imtis iniciatyvos, klysti ir vis vien praleisti daugybę laiko aikštelėje. Kadangi pakeisti R.Camphoro nėra kam, į Europos dažniausiai klystančių ir dažniausiai prasižengiančių žaidėjų „Top 20“ patenkantis gynėjas gali nevaržomai demonstruoti savo gebėjimus puolime ir taip klotis statistinius pamatus 2015-2016 metų sezonui.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rytis Juknevičius
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rytis Juknevičius

8. Rytis Juknevičius – Alytaus „Dzūkija“ (8/9)
Vid. 6,9 tšk., 2,7 atk. kam. ir 1,5 per. kam. per 16 minučių.

Praėjusį sezoną „Trakų“ klubui iki NKL lygos finalo nukeliauti padėjęs 21-erių metų Rytis Juknevičius iškart rado savo vietą Alytaus „Dzūkijos“ ekipoje. Pastarąsias dvi LKL rungtynes „Dzūkijos“ starto sudėtyje pradėjęs įžaidėjas išsiskiria lygoje aktyvumu gynyboje – pagal perimtų kamuolių procentą (5, parodo kiek apytiksliai procentų varžovų atakų baigiasi R.Jukevičiaus perimtu kamuoliu) LKL debiutantas nusileidžia tik Adui Juškevičiui ir komandos draugui Martynui Paliukėnui. Priminsiu, kad dar iki 17-o gimtadienio R.Juknevičius 2010 metais NKL lygoje penkiskart peržengė dviženklę pelnytų taškų ribą bei kartą įmetė 23 taškus. Pastaruoju metu R.Jukevičiaus karjera žengia į priekį dideliu greičiu, tad jei tempas nemažės, kitąmet jaunasis gynėjas turi potencialo tapti tvirtu startiniu LKL komandos įžaidėju.

7. Osvaldas Olisevičius – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (8/10)
Vid. 7,8 tšk. ir 3,6 atk. kam. per 24 minutes.

Dar vienas buvęs „Trakų“ žaidėjas taip pat debiutiniame LKL sezone komandoje-vidutiniokėje iškart gavo svarbų vaidmenį. R.Juknevičiaus bendraamžis O.Olisevičius Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klube vidutiniškai aikštėje praledžia po 24 minutes ir pagal žaidimo laiką savo komandoje nusileidžia tik kur kas labiau patyrusiems Laimonui Kisieliui, Gyčiui Sirutavičiui ir Aidui Viskontui. O.Olisevičius turėjo atkreipti LKL gerbėjų dėmesį lapkričio viduryje atvesdamas „Pieno žvaigždes“ į pergalę prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ (įmetė 20 taškų) ir tapdamas savaitės žaidėju.

Augusto Didžgalvio nuotr./Noah Dahlmanas
Augusto Didžgalvio nuotr./Noah Dahlmanas

6. Noahas Dahlmanas – Panevėžio „Lietkabelis“ (5/12)
Vid. 9,2 tšk. ir 6,3 atk. kam. per 22 minutes.

Panevėžio „Lietkabelis“ pradėjo sezoną turėdamas akivaizdžią silpnybę – sunkiojo krašto puolėjo poziciją. Ilgai lauktas Noaho Dahlmano atvykimas nepagerino „Lietkabelio“ padėties LKL lygoje – puolėjas, prieš kurį varžovų ketvirti numeriai turi ūgio persvarą, nesustiprino gynybos ir statistiškai labiau prisideda puolime. N.Dahlmanas turi antrą geriausią puolimo reitingą (136 – parodo, kiek apytiksliai taškų „Lietkabelio“ komanda pelno per šimtą atakų, kai puolėjas yra aikštelėje) ir lygoje nusileidžia tik Antanui Kavaliauskui. Kitas artimiausias N.Dahlmanas konkurentas pagal šį rodiklį (žaidžiantis ne geriausią puolimą demonstruojančiuose „Lietuvos ryte“, „Žalgiryje” ar „Neptūne“) yra tik devintoje vietoje esantis G.Sirutavičius.

5. Alexanderis Oriakhi – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (8/10)
Vid. 10,1 tšk. ir 6,4 atk. kam. per 18 minučių.

Šį sezoną kiek diržus susiveržęs „Pieno žvaigždžių“ klubas investavo į vidurio puolėją ir neprašovė. 2013 metais antrajame NBA naujokų biržos rate pašauktas ir Pasvalyje kildamas nuo suolo į žaidimą įsijungiantis Alexanderis Oriakhi šiuo metu yra vienas patikimiausių LKL lygos kovotų dėl kamuolių. Pagal atkovotų kamuolių procentą (20,9 – kiek apytiksliai procentų kamuolių atkovoja A.Oriakhi būdamas aikštelėje) amerikietis lygoje nusileidžia tik žalgiriečiui Artūrui Gudaičiui. A.Oriakhi (kartu su komandos draugu Evaldu Kairiu ir Giedriumi Staniuliu) taip pat yra vienas iš trijų žaidėjų LKL čempionate, šį sezoną atlikusių bent du dvigubus dublius.

bcdzukija.lt nuotr./Michaelas Dixonas
bcdzukija.lt nuotr./Michaelas Dixonas

4. Michealas Dixonas – Pasvalio „Pieno žvaigždės“ (8/10)
Vid. 11,1 tšk., 3,8 atk. kam. ir 3,4 rez. perd. per 21 minutę.

Vienas iš šešių LKL žaidėjų, išsilaikiusių praėjusiame naudingiausių žaidėjų reitinge, Michealas Dixonas pakeitė komandą persikeldamas į šiauriau esantį Pasvalį ir jau antrosiose rungtynėse sugebėjo pasiekti asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą. Pastarajame mače su „Lietkabeliu“ M.Dixonas įmetė 23 taškus, pataikydamas tris tritaškius iš šešių, atkovojo 3 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Profesionalo karjerą tik pradėjęs M.Dixonas turėtų atnešti daugiau naudos nei Kyle’as LaMonte ir greičiausiai taps dalimi, kurios „Pieno žvaigždėms“ trūko, norint perlaužti pergalių ir pralaimėjimų balansą į teigiamą pusę.

3. Mustafa Shakuras – Klaipėdos „Neptūnas“ (14/2)
Vid. 10 tšk. (47 proc. tritašk.), 3,3 atk. kam. ir 3,6 rez. perd. per 19 minučių.

M.Shakuro žaidimas Eurolygoje (arba prieš aukšto kalibro komandas) šį sezoną dažnai nepateisino lūkesčių, tačiau prieš LKL lygio komandas įžaidėjas geba būti išskirtinai naudingas. Pavyzdžiui, Eurolygoje tritaškius 14,3 procentų taiklumu metęs M.Shakuras LKL čempionate tai daro įspūdingu 47 procentu taiklumu. Taip pat M.Shakuras buvo nepastebimas dvejose sunkiausiose „Neptūnui“ rungtynėse su „Žalgiriu“ ir „Lietuvos rytu“, kur pagrindinis „Neptūno“ žaidėjas bendrai pelnė 9 taškus ir atliko du rezultatyvius perdavimus. Tiesa, pastarąjį mėnesį M.Shakuras demonstruoja išskirtinį stabilumą – per pastarąsias ketverias rungtynes įžaidėjas įmetė bent po 10 taškų, atkovojo bent tris kamuolius ir atliko bent tris rezultatyvius perdavimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abbas Alizada – Afganistano Bruce'as Lee
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abbas Alizada – Afganistano Bruce'as Lee

2. Jonathanas Lee – „Šiauliai“ (9/7)
Vid. 12,2 tšk. (44 proc. tritašk.), 3 atk. kam. ir 3,6 rez. perd. per 23 minutes.

„Šiauliai“ jau eilę metų iš eilės sėkmingai randa atakų organizatorių JAV – Derrickas Low, Cameronas Longas, praėjusį sezoną – Derekas Needhemas. Šiemet tokiu tapo Jonathanas Lee, kuris kol kas ne tik gali vadovauti žaidimui, bet kai reikia imasi iniciatyvos ir renka taškus. J.Lee iki šiol ketveriose LKL rungtynėse pasiekė 19 taškų ribą, o penkeriose atliko penkis arba daugiau rezultatyvių perdavimus. Įžaidėjui kol kas gruodžio mėnuo yra sėkmingiausias šiame sezone (16,5 taško ir 5,5 atk. kam.) ir jei J.Lee ir toliau demonstruos tokius rezultatus, gynėjas artimiausiu metu turės realių šansų pakliūti į naudingiausių LKL žaidėjų reitingą.

1. Jamesas Andersonas – Kauno „Žalgiris“ (15/1)
Vid. 13,1 tšk., 4,8 atk. kam. ir 2,1 rez. perd. per 24 minutes.

Jamesas Andersonas yra neabejotinai geriausias LKL naujokas ir vienas geriausių Eurolygos debiutantų 2014-2015 metų sezone. „Žalgiriui“ antrą sezoną iš eilės pavyko rasti lyderį už prieinamą kainą, kuris ne tik atlieka tai, ko tikimasi, bet ir viršija lūkesčius. Sėkmingiausia J.Andersonui buvo paskutinė prieššventinė savaitė, kai gynėjas per penkias dienas sužaidė dvejas įspūdingas rungtynes ir atlikęs darbą iškart išskrido namo.

Pirmose J.Andersonas sužaidė rezultatyviausias LKL sezono rungtynes, antrose – antras pagal rezultatyvumą Eurolygos rungtynes, kurias vainikavo sezoną išgelbėjęs pergalingas metimas su pražanga. Per minėtus du mačus J.Andersonas įmetė 48 taškus, atkovojo aštuonis kamuolius, atliko šešis rezultatyvius perdavimus, o „Žalgiris“ iškovojo dvi sudėtingas pergales atitinkamai trimis ir vienu taškais.

Verti paminėjimo: Evaldas Žabas ir Jurica Žuža (abu – „Lietkabelis“), Justas Tamulis, Thomas Davisas ir Marcusas Monroe (visi – „Nevėžis“), Dominykas Milka ir Paulius Vaitiekūnas (abu – „Prienai“), Fedoras Dmitrievas ir Miralemas Halilovičius (abu – „Dzūkija“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius