Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 02

Jonas Valančiūnas: norėčiau tapti geresniu už Dwightą Howardą

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkas Jonas Valančiūnas su nekantrumu lauks šių metų NBA naujokų biržos. 19-metis vaikinas svajoja praverti stipriausios pasaulio krepšinio lygos duris, nors nebūtinai kitą sezoną. Jaunojo talento ateities planai ir ne tik – išskirtiniame 15min.lt interviu.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / BFL nuotr.

Ar jau apsisprendei dėl šių metų NBA naujokų biržos? Paraišką dar galima atsiimti iki birželio 13 dienos.

Esu tvirtai apsisprendęs. Nežinau, kas turi nutikti, kad atsiimčiau paraišką.

Norėtum jau nuo kito sezono žaisti NBA lygoje ar dar bent sezoną patirties semtis Europoje?

Norai ir galimybės ne visada sutampa. Noriu žaisti, o ne sėdėti ant atsarginių suolelio. Todėl džiaugčiausi galimybe dar metus patobulėti Europoje, kad dar po metų būčiau tikrai reikalingas mane pašauksiančiam NBA klubui aikštelėje.

NBA apžvalgininkai už Atlanto jums piešia šviesią ateitį, o naujokų biržoje žada aukštą šaukimą. Kaip pats įsivaizduojate savo karjerą NBA lygoje? Kokiame klube norėtumėte žaisti?

Įsivaizduoju tikriausiai kaip ir daugelis profesionalių krepšininkų – kuo sėkmingesnę. Naujokų biržoje negali rinktis klubo, tave gali pašaukti bet kuris klubas, todėl apie tai negalvojau. Norėčiau, kad mane pašauktų klubas, kurio treneriui būčiau reikalingas aikštelėje, ir kuo greičiau (šypsojosi)

„Norėčiau, kad mane pašauktų klubas, kurio treneriui būčiau reikalingas aikštelėje, ir kuo greičiau“, – sakė J.Valančiūnas.

Ekspertai tave lygina su Orlando „Magic“ aukštaūgiu Dwightu Howardu. Kaip manai pats, į kurį žaidėją esi panašiausias? Į kurį norėtum?

Ekspertai persistengė (šypsojosi). Tačiau neslėpsiu, norėčiau būti panašus į Dwightą. Dar labiau norėčiau tapti geresniu už jį.

Kalbama, kad „Lietuvos ryto“ klubas labiau norėtų, kad krepšinio karjerą tęstum Europoje, o ne NBA. Ar tai nesukliudys tavo perspektyvoms NBA naujokų biržoje?

„Lietuvos rytas“ manimi tikėjo kaip žaidėju, treneriai pasitikėjo aikštelėje. Jeigu ne „Lietuvos rytas“, galbūt nebūčiau tuo, kuo esu. Dabar svajoju tobulėti ir žaisti NBA ir tikiu, kad „Lietuvos rytas“ padės įgyvendinti mano svajonę.

Nemažai krepšinio pasaulio atstovų perspėja, kad tau dar būtų anksti praverti NBA duris. Kokia tavo nuomonė?

Kas būtų, jeigu būtų. Kas žino, kada tas „per anksti“ ar „per vėlai“?. Juk lokauto atveju dar metus praleisčiau Europoje, dar labiau sutvirtėčiau, įgaučiau daugiau patirties, žaidybinės praktikos. Tikiu, kad po metų NBA klubui jau galėčiau būti naudingas aikštelėje. Pažiūrėkite, kiek savo pirmojo sezono NBA metu žaidė Dirkas Nowitzkis, Dwightas Howardas, Pau Gasolis, Linas Kleiza? Arvydas Macijauskas ir Šarūnas Jasikevičius išvyko į NBA „vėliau“ ir jų karjeros nebuvo tokios sėkmingos kaip Europoje. Tad nėra prasmės kalbėti apie tai, kas yra „per anksti“ ar „per vėlai“. Stengsiuosi, daug dirbsiu, treniruosiuosi, o ten jau kaip bus taip bus.

Kasmet darai didžiulę pažangą, tačiau tau dar tik 19 metų. Ką išskirtum kaip savo silpniausias vietas, kurias norėtum sustiprinti? O kuriuos savo žaidimo elementus išskirtum kaip stipriausius?

Reikėtų sutvirtėti fiziškai, gerinti spurtą, greitį, mobilumą, antrą šuolį. Varžybų metu norėčiau praplėsti savo puolimo arsenalą, dažniau imtis iniciatyvos žaidžiant nugara į krepšį, nevengti metimų iš vidutinio nuotolio, kurie treniruočių metu sekasi neblogai. Jaučiu, kad dar trūksta taktinių žinių ir patirties, žaidimo skaitymo. Šiuo metu geriausiai sekasi kovoti dėl atšokusių kamuolių ir „stoguoti“, tačiau ir čia reikia tobulėti. Noriu ištobulinti labiau įvairiapusį krepšinį puolime.

Nuo pat savo karjeros pradžios esi lyginamas su Arvydu Saboniu. Tokie palyginimai slegia ar, priešingai, suteikia dar daugiau jėgų treniruotis ir siekti aukštumų?

Tai didelis įvertinimas, tačiau Sabonis buvo ir išliks toks vienintelis. Palyginimai neslegia, priešingai, motyvuoja daug dirbti ir stengtis tapti geru krepšininku.

Esi vienas iš taikliausiai baudas metančių aukštaūgių (88,5 proc. Eurolygoje ir 78,1 proc. LKL), tačiau iš vidutinio nuotolio savo laimę rungtynėse bandai retai. Kodėl?

Galėjau ir, tikriausiai, turėjau dažniau mesti „iš distancijos“. Tačiau komandoje yra daug geresnių metikų, todėl pirmiausia ieškodavau jų. Gal dar truputį per jaunas (šypsosi). Stengiausi daryti tai, kas pavykdavo geriausiai – žaidimas „du prieš du“ ir taškai po puolime atkovotų kamuolių.

Šį sezoną debiutavai Eurolygoje ir iš karto sulaukei pripažinimo – buvai išrinktas tarp ryškiausių kylančių žvaigždžių. Ar sunku buvo grumtis su geriausiais aukštaūgiais Europoje? Kokios patirties įgijai?

Labai sunku, tačiau tai didelė patirtis. Ji suteikė daugiau pasitikėjimo LKL ir BBL kovose.

„Lietuvos ryte“ žaidi dar tik pusantro sezono, bet per šį laiką jus treniravo jau net keturi skirtingi strategai. Kuris paliko didžiausią įspūdį, iš kurio daugiausia išmokote, kuris buvo reikliausias?

Iš visų strategų gavau daug naudos, žinių ir patirties. Ir visi buvo reiklūs. Vis dėlto, didžiausią įspūdį paliko Rimas Kurtinaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius