Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 28 /16:01

Jono Kazlausko rinktinė. Antras dublis

„Aš jau žinau, kur brendu. Jei būtų baisu – nebūčiau grįžęs“, – po trečiadienį pasibaigusio Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) posėdžio kalbėjo naujasis rinktinės treneris, 57 metų Jonas Kazlauskas.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / „Scanpix“ nuotr.

LKF trečiadienį vykusio posėdžio metu ketverių metų olimpiniam ciklui Lietuvos rinktinės treneriu paskyrė bene garsiausią šalies krepšinio specialistą. Jau anksčiau Lietuvos rinktinei vadovavęs treneris taps pirmuoju šalies krepšinio specialistu, grįžusiu prie nacionalinės komandos vairo.

J.Kazlausko sugrįžimas į rinktinę primena 1997-uosius, kai jis pirmą kartą stojo prie komandos vairo. Tuomet ekipą paliko keturi pagrindiniai jos žaidėjai – Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis ir Valdemaras Chomičius. Dabar J.Kazlauskas vėl ateina į rinktinę, kuri neteko senųjų lyderių – apie karjeros pabaigą paskelbė Šarūnas Jasikevičius, Darius Songaila, Rimantas Kaukėnas.

Pats geriausias

Nors buvo kalbėta ir apie Tomo Pačėso bei Rimo Kurtinaičio kandidatūras, į postą be konkurso pasirinktas Panevėžyje gimęs J.Kazlauskas. Proga buvo itin palanki – praėjusį sezoną CSKA superklubui dirigavęs J.Kazlauskas po netikėtos nesėkmės Eurolygos finale liko be darbo ir iki šiol neįsipareigojo jokiam kitam klubui.

„J.Kazlauskas yra tas treneris, turbūt nekyla klausimų, kad tai vienas geriausių trenerių, kuris gali suvaldyti kartų kaitą, būti autoritetu ir žvaigždėms, ir jauniems žaidėjams“, – sprendimą paaiškino LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

„Man šiuo metu jis yra vienareikšmiškai geriausias lietuvis treneris, su juo pasiekiau didžiausias savo krepšininko karjeros pergales. Niekas mūsų šalyje neturi tokios patirties ir žinių“, – apie J.Kazlauską palankiai atsiliepė 1999 metų „Žalgirio“ žaidėjas, o dabar šios komandos vyr. trenerio asistentas Saulius Štombergas.

„Visi žinome trenerio pasiekimus, juo pasitiki ir sporto valdininkai, ir krepšinio mėgėjai, manau, kad geresnio pasirinkimo negalėjo būti“, – teigė rinktinės sirgalių lyderis Tomas Balaišis-Sėkla.

Anot jo, konkurso atsisakymas yra protingas žingsnis, nes pastaruosius du kartus iš anksto būdavo aiškus nugalėtojas: „Kam ta pakuotė, kuri paskui vis tiek būna išmetama.“

Visada reikalauja maksimumo

Anot S.Štombergo, J.Kazlauskas yra pasiekęs savo – krepšinio trenerio – piką. „Treneris yra griežtas, visada reikalauja maksimumo ir žino, ką daryti, kad krepšininkai atiduotų visas jėgas. Jis turi itin daug patirties, kuri sukaupta ne per metus ar dvejus, taip pat yra labai puikus taktikas. Manau, kad kaip treneris ir kaip žmogus jis dabar yra pačiame pike“, – teigė S.Štombergas.

Jam pritarė ir T.Balaišis: „Manau, kad J.Kazlauskas į rinktinę tikrai įneš naujų vėjų, solidumo. Visi matėme, kad šiemet komandai kiek trūko drausmės ir autoriteto. Manau, kad nebus nė vieno žaidėjo, kuris drįs ginčytis ar prieštarauti J.Kazlauskui. Jis yra autoritetas tiek L.Kleizai, tiek A.Kavaliauskui, tiek Š.Jasikevičiui“.

Pastaruoju metu iš Lietuvos krepšininkų su J.Kazlausku dirbo CSKA žaidęs Ramūnas Šiškauskas. Anot karjerą šiemet baigusio krepšininko, su J.Kazlausku yra labai lengva bendrauti. „Prie jo galima prieiti ir pasikalbėti, kažko paklausti, pasiūlyti. Žinoma, kaip visi treneriai, jis turi savo sistemą, kurios laikosi, tačiau visada išklauso ir kitų nuomones“, – teigė R.Šiškauskas.

Ketverių metų ciklas

LKF skelbia, kad su treneriu bus pasirašyta ketverių metų sutartis, o svarbiausias tikslas – paruošti komandą 2016 m. olimpinėms žaidynėms ir ten kovoti dėl aukščiausių vietų. Ar tai reiškia, kad bus aukojami kiti krepšinio turnyrai iki olimpiados?

„Ne, nemanau, kad išeina tiek daug žaidėjų, kad būtų kažkokia skylė. Yra ne vienas aukščiausio lygio krepšininkas dar nežaidęs rinktinėje, tad Europos čempionate tikrai pretenduosime į pirmą penketą“, – kartų kaitos problemų neįžvelgė S.Štombergas.

Anot buvusio krepšininko, naujam treneriui bus tik lengviau, kad buvusios žvaigždės išeina ir komanda atjaunės. „Viskas bus lyg iš pradžių“, – teigia S.Štombergas.

„Manau, kad J.Kazlauskas, kaip ir bet kuris treneris, stengsis laimėti kiekvienas rungtynes ir kiekvieną turnyrą. Į ketverių metų laikotarpį tikrai nereikia žiūrėti taip, kad dabar pralaimėsime, o jau vėliau visus nugalėsime. Jokių aukojimų tikrai nebus – komanda važiuos kautis ir nugalėti, o kaip bus, pamatysime“, – tikisi T.Balaišis.

Man šiuo metu jis yra vienareikšmiškai geriausias lietuvis treneris. Niekas mūsų šalyje neturi tokios patirties ir žinių, – S.Štombergas

R.Šiškausko nuomone, rinktinė turi atjaunėti, nes nemažai žaidėjų paskelbė apie karjeros joje pabaigą. „Turbūt niekada nebuvo taip, kad po kartų kaitos kažkuri rinktinė iškart užsikabino aukso medalius. Žinoma, būtų smagu, kad taip atsitiktų, tačiau nereikia daryti tragedijos, jei kažkas pradžioje nepasiseks. Reikia dirbti ir rezultatų siekti nuosekliai“, – kalbėjo R.Šiškauskas.

Spaudimą atlaikys

Galima neabejoti, kad prie rinktinės vairo grįžęs J.Kazlauskas patirs didžiulį žiniasklaidos ir krepšinio sirgalių spaudimą. Būtent tas spaudimas, daugelio ekspertų nuomone, sutrukdė rinktinei pasiekti gerų rezultatų praėjusių metų Europos pirmenybėse namuose.

Apie J.Kazlauską jau dabar kalbama lyg apie gelbėtoją, tad jį irgi gali prislėgti kritikos lavina, jei nepavyks pateisinti vilčių. Tačiau J.Kazlauskas ir jo būsima rinktinė turi šiokį tokį priešnuodį spaudimui. Su treneriu bus pasirašyta sutartis, galiosianti iki 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Tai, pasak T.Balaišio, turėtų sumažinti spaudimą, kasmet slegiantį Lietuvos rinktinę.

„J.Kazlauskas galės eksperimentuoti, pats rinktis žaidėjus ir nebijoti, kad po pirmos nesėkmės bus iškart išvarytas. Žinoma, gerų rezultatų bus tikimasi nuo pat pradžių, tačiau tas garantuotas ketverių metų laikotarpis tikrai sumažins spaudimą. Tačiau nereikia pamiršti, kad J.Kazlauskas yra perėjęs šilta ir šalta, tad su spaudimu susitvarkyti moka“, – mano T.Balaišis.

Kad J.Kazlauskas moka atlaikyti didžiulį spaudimą ir vyriškai prisiimti atsakomybę, galima spręsti iš praėjusio sezono. Maskvos CSKA komandoje buvo surinktas tikras žvaigždynas, kurio tikslas – Eurolygos taurė. J.Kazlauskas viso sezono metu ne tik sugebėjo suvaldyti ekipą, kurioje rungtyniavo žvaigždės Milošas Teodosičius, Nenadas Krstičius, Aleksėjus Švedas ir Andrejus Kirilenka, tačiau ir atvedė ekipą iki pat Eurolygos finalo, kuriame nusileido Pirėjo „Olympiacos“.

Po netikėtai pralaimėto finalo lietuvis ramiai prisiėmė atsakomybę, nekaltino savo žaidėjų ar teisėjų. „Pirmiausia dėl prarastos kontrolės rungtynių pabaigoje reikėtų kaltinti trenerį“, – tada kalbėjo J.Kazlauskas.

„Krepšinis yra toks žaidimas, vieną dieną laimi, kitą – pralaimi. Po pergalių esi nešiojamas ant rankų, po pralaimėjimų dažnai malamas į miltus. J.Kazlauskas dirbo ne vienoje šalyje, iškovojo pergalių, tačiau patyrė ir nesėkmių, tad tikrai moka su tuo susitvarkyti“, – įsitikinęs S.Štombergas.

J.Kazlausko pasiekimai

Gimė 1954 m. lapkričio 21 d.

1973–1985 m. žaidė Vilniaus „Statyboje“, su kuria 1979 m. laimėjo bronzą SSRS pirmenybėse.

Trenerio karjera ir pasiekimai:

• Su Lietuvos jaunių U-18 rinktine 1994 m. tapo Europos čempionu.
• 1997–2001 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyr. treneris.
1997 m. Europos čempionatas – 6 vieta;1998 m. pasaulio čempionatas – 7 vieta; 1999 m. Europos čempionatas – 5 vieta; 2000 m. Olimpinių žaidynių bronzos medalis; 2001 m. Europos čempionatas – 12 vieta.
• 1994–2000 m. Kauno „Žalgirio“ vyr. treneris
1995–1999 m. LKL čempionas; 1998-1999 m. NEBL čempionas; 1997–1998 m. Saportos taurės laimėtojas; 1998–1999 m. Eurolygos čempionas; 1999–2000 m. LKL vicečempionas.
• 2001–2004 m. Vilniaus „Lietuvos rytas“
2001–2002 m. NEBL ir LKL laimėtojas, pripažintas Lietuvos metų treneriu.
• 2004 m. Kinijos vyrų krepšinio rinktinės vyr. trenerio asistentas.
• 2004–2008 m. Kinijos vyrų krepšinio rinktinės vyr. treneris.
2005 m. Azijos čempionas; 2006 m. Azijos žaidynių čempionas; 2008 m. olimpinių žaidynių 8 vieta.
• 2004–2006 m. Pirėjo „Olympiacos“
2005–2006 m. Graikijos lygos vicečempionas; pasiektas Eurolygos ketvirtfinalis.
• 2009–2010: m. Graikijos vyrų krepšinio rinktinės vyr. treneris.
2009 m. Europos krepšinio čempionato bronza.
• 2011–2012 m.  Maskvos „CSKA“ vyr. treneris.
2011–2012 m. Rusijos pirmenybių laimėtojas; VTB jungtinės lygos čempionas; Eurolygos vicečempionas; Rusijos taurės II vietos laimėtojas; geriausias Rusijos krepšinio lygos treneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius