Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 18

Kiek Šakas prarado dėl netaiklių baudų

Jau pirmosiose 2008–2009 m. NBA sezono rungtynėse Shaquille'o O'Nealo laukė San Antonijaus „Spurs“ vyriausiojo trenerio Grego Popovičiaus parengta staigmena – „Spurs“ gynėjas Michaelas Finley tyčia prasižengė prieš vieną geriausių visų laikų vidurio puolėjų jau penktąją rungtynių sekundę.
Šakas...
Šakas... / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip San Antonijaus treneris atsakė į O'Nealo grasinimus atkeršyti „Spurs“ krepšininkams už pastarųjų 2007–2008 m. sezono atkrintamosiose varžybose sėkmingai naudotą „Hack-A-Shaq“ („primušk Šaką“, – liet.) taktiką.

Nuo pat karjeros NBA pradžios 216 cm ūgio vidurio puolėjas negalėjo pasigirti bent patenkinamu baudų metimų taiklumu. Todėl neilgai trukus daugelio NBA komandų vyriausieji treneriai ėmė naudoti dabartinio „Golden State Warriors“ trenerio Dono Nelsono išrastą tyčinių pražangų taktiką tam, kad sustabdytų nesulaikomai baudos aikštelėje rungtyniavusį milžiną.

Vos 52 procentus siekiantis O'Nealo karjeros baudų pataikymo procentas ne tik sukėlė situaciją, kai dabartiniam Finikso „Suns“ vidurio puolėjui varžovai nedvejodami kirto ir kerta per rankas vos šiam gavus kamuolį svarbiausiomis rungtynių akimirkomis, bet ir suteikė priešininkams plačias taktinių manevrų rungtynių pabaigoje galimybes.

Šiandien nesvarstysime, kiek rungtynių komandos, kurioms atstovavo krepšininkas, pralaimėjo dėl varžovų sumaniai naudojamos „Hack-A-Shaq“ taktikos, tačiau pažvelgsime, kaip prie baudų metimo linijos jautėsi kiti tarp visų laikų geriausiųjų minimi vidurio puolėjai bei kokiais statistiniais rezultatais galėtų pasigirti O'Nealas, jeigu nuo baudų metimo linijos būtų atakavęs bent vidutiniu taiklumu.

Geriausiųjų fone

Žvelgdami į NBA lygoje įvairiais laikotarpiais dominavusių vidurio puolėjų rezultatus prie baudų metimo linijos galime rasti tiek aukštaūgių, taip pat turėjusių didelių problemų metant baudas, tiek krepšininkų, sėkmingai išnaudodavusių galimybę pelnyti lengvus taškus.

Toje pačioje lygos eroje rungtyniavę legendiniai vidurio puolėjai Wiltas Chamberlainas ir Billas Russellas, kaip ir O'Nealas, negalėjo pasigirti bent patenkinamu baudų metimų taiklumu. Pirmojo karjeros baudų pataikymas tesiekė 51,1 procento, o antrasis baudas per karjerą metė vidutiniu 56,1 procento taiklumu.

Rezultatyviausias visų laikų lygos krepšininkas Kareemas Abdul-Jabbaras per savo dvidešimt metų trukusią karjerą ne tik pelnė 38 387 taškus, tačiau ir pakankamai užtikrintai jautėsi prie baudų metimo linijos. 218 cm ūgio vidurio puolėjas per karjerą baudas metė bendru 72,1 procento taiklumu, o 1977–1978 m. sezone pataikė net 78,3 procento baudų metimų.

Atvejai, kai krepšininkas dvitaškius metimus meta taikliau nei baudas, net ir atskirose rungtynėse pasitaiko labai retai, o ką jau bekalbėti apie visą sezoną.

Kartu su O'Nealu NBA arenose kovoję kiti tarp visų laikų geriausiųjų patenkantys vidurio puolėjai gali pasigirti gerokai solidesniais rezultatais prie baudų metimo linijos nei dabartinis „Suns“ centras.
Hakeemas Olajuwonas per karjerą NBA baudas metė 71,2 procento taiklumu, o 1996–1997 m. sezone pataikė net 78,7 procento visų baudų metimų. Dar geriau prie baudų metimo linijos sekėsi Davidui Robinsonui ir Patrickui Elingui. Buvusio San Antonijaus „Spurs“ vidurio puolėjo karjeros baudų pataikymo procentas lygus 73,6, o ilgamečio Niujorko „Knicks“ lyderio – 74 proc.

Dvitaškius meta taikliau nei baudas

Atvejai, kai krepšininkas dvitaškius metimus meta taikliau nei baudas, net ir atskirose rungtynėse pasitaiko labai retai, o ką jau bekalbėti apie visą sezoną. Tačiau O'Nealo karjeros atveju tokia padėtis tapo ne išimtimi, o taisykle. Beje, prie to prisidėjo ne tik itin netaikliai metamos baudos, bet ir įspūdingai aukštas krepšininko dvitaškių metimų pataikymo procentas.

Jau septynioliktą sezoną NBA rungtyniaujantis aukštaūgis gali pasigirti 58,1 procento karjeros dvitaškių pataikymo procentu. Todėl nenuostabu, kad net penkiolika iš septyniolikos sezonų O'Nealo dvitaškių metimų taiklumas buvo aukštesnis nei baudų.

Tik du sezonus aukštaūgis baudas metė taikliau nei dvitaškius. Pirmą kartą taip nutiko debiutiniame krepšininko sezone, kai tuo metu Orlando „Magic“ atstovavęs vidurio puolėjas realizavo beveik 60 procentų baudų metimų ir tik 56,2 procento dvitaškių. Kito tokio sezono reikėjo laukti net 10 metų – 2002-2003 m. sezone jau atstovaudamas Los Andželo „Lakers“ O'Nealas pasiekė karjeros baudų metimų pataikymo rekordą realizuodamas net 62,2 procento metimų.

Teoriniai pasvarstymai

Šiuo metu O'Nealo karjeros pelnomų taškų vidurkis lygus 25,1, o daugiausia taškų per rungtynes – vidutiniškai 29,7 – aukštaūgis pelnydavo 1999–2000 m. sezone, kai atstovavo Los Andželo „Lakers“. Iš viso krepšininkas jau yra surinkęs 26 431 taškus ir rezultatyviausių visų laikų lygos krepšininkų sąraše užima dešimtą vietą.

Tačiau kaip atrodytų O'Nealo pelnomų taškų rezultatai, jeigu jo karjeros baudų pataikymo procentas būtų ne 52 kaip dabar, o, pavyzdžiui, toks, kokį turėjo rezultatyviausias visų laikų NBA krepšininkas Kareemas Abdul-Jabbaras, – 72,1?

Baudas mesdamas 72,1 procento taiklumu iki šios dienos krepšininkas jau būtų surinkęs 28 505 taškus, t. y. net 2074 taškais daugiau nei yra pelnęs dabar. Su tokiu rezultatu Šakas užimtų penktą vietą rezultatyviausių visų laikų NBA krepšininkų sąraše ir turėtų realias galimybes iki karjeros pabaigos prasimušti į rezultatyviausiųjų trejetą.

Taikliau metant baudas išaugtų ir krepšininko vidutiniškai per rungtynes pelnomų taškų vidurkis. 72,1 procento baudų pataikymas pakeltų pagrindinio Finikso „Suns“ vidurio puolėjo karjeros pelnomų taškų vidurkį net dviem taškais nuo 25,1 iki 27,1. Be to, toks taiklumas vienam geriausių visų laikų aukštaūgių būtų užtikrinęs net tris sezonus, per kuriuos jo pelnomų taškų vidurkis viršytų 30.

Baudas mesdamas 72,1 procento taiklumu iki šios dienos krepšininkas jau būtų surinkęs 28 505 taškus, t.y. net 2074 taškais daugiau nei yra pelnęs dabar.

Žinoma, bandant teoriškai nuspėti, kaip būtų galėjusi atrodyti O'Nealo karjera šiam taikliau metant baudų metimus, negalima vienareikšmiškai numatyti, kaip tai būtų paveikę rezultatus komandų, kurioms per karjerą atstovavo aukštaūgis.

Tačiau akivaizdu viena – varžovų komandų treneriai ne kartą sugebėjo sumaniai pasinaudoti šia krepšininko silpnybe, o ir pats vidurio puolėjas nepasiekė tiek, kiek galėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius