Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 07 01

Krepšinio ekspertų verdiktas: Lino Kleizos ir Roberto Javtoko priverstinės atostogos – žiauri netektis rinktinei

Krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas apsisprendė rinktinę, kuri rudenį vyks į Pasaulio krepšinio čempionatą Ispanijoje, rinktis iš 17-os kandidatų. Žinoma, jei nenutiks nieko nenumatyto ir nereikės pildyti antradienį paskelbto kandidatų sąrašo. Blogiausia žinia – rinktinėje nežais ne tik vidurio puolėjas Robertas Javtokas, bet ir ilgametis ekipos lyderis Linas Kleiza.
Lietuvos krepšininkai
Jonui Kazlauskui teks sukti galvą, kuo pakeisti Liną Kleizą (pirmas iš kairės) ir Robertą Javtoką / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

„Visada laikausi principo, kad rinktinėje turi žaisti stipriausi. Bet iš pokalbių su krepšininkais sezono metu žinojau, kad yra žaidėjų, kurie turi traumų, rimtesnių sveikatos problemų. Dėl to Robertas Javtokas ir Linas Kleiza pasiprašė, kad šią vasarą galėtų išsigydyti traumas“, – pristatydamas kandidatų sąrašą kalbėjo J.Kazlauskas.

Ar šių dviejų rinktinės senbuvių netektis turės įtakos galutiniam rezultatui čempionate Ispanijoje? Ar treneris J.Kazlauskas suras kuo pakeisti ekipoje komandos siela vadintą R.Javtoką ir rinktinės lyderį bei praėjusio Europos čempionato gelbėtoją L.Kleizą? Jei ne šio krepšininko tritaškiai sunkiu momentu akistatoje su Bosnijos ir Hercegovinos rinktine, lietuviai galėjo susikrauti lagaminus ir gėdingai išvykti namo iškart po grupės varžybų. Tuomet net nebūtų kalbų apie 2013-ųjų Europos vicečempionų titulą.

Pagrindinių šalies portalų sporto žurnalistų bei krepšinio specialistų naujienų portalas 15min.lt paklausė, kaip vertinti L.Kleizos ir R.Javtoko netektis ir kas galėtų pakeisti šiuos krepšininkus? Apskritai, ar įmanoma juos pakeisti?

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Krepšinio širdis/Linas Kunigėlis
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Krepšinio širdis/Linas Kunigėlis

Linas Kunigėlis, krepšinio komentatorius:

„Šių žaidėjų netektis – tikrai didelis nuostolis. Linas jau keletą metų yra nacionalinės ekipos lyderis, be jo tikrai nebūtume taip aukštai palypėję.

Žmonės kažkodėl nelinkę įvertinti ir R.Javtoko indėlio į nacionalinės komandos žaidimą. Tai, ką jis duoda gynyboje, kaip cementuoja ją, kiek padeda jauniems krepšininkams, jo indėlis yra milžiniškas.

Aš nekalbu apie žmogiškąjį faktorių – rūbinėje jis yra nerealus autoritetas, kuris sustato viską į vietas, yra užvedanti jėga. Bet tikiuosi, kad šis praradimas yra laikinas – kiek girdėjau, krepšininkai paprašė tik vienos vasaros, kad galėtų „pasiremontuoti“, pailsėti.“

Edgaras Pulkovskis, portalo krepsinis.net redaktorius:

„R.Javtoko atveju kažkas iš rinktinės žaidėjų, greičiausiai, vis dėlto kompensuos jo praradimą. Gynybos spragas jis užlopo gerai, tačiau tai nereiškia, kad yra nepakeičiamas. Manau, tai didelis nuostolis, bet teisingiau būtų sakyti, kad ne mirtinas. Dėl L.Kleizos – kad ir kaip jis žaidė Turkijos čempionate, rinktinėje tikrai nebus kam jo pakeisti.

Reikia pripažinti, kad Linas pastaruoju metu buvo nacionalinės komandos lyderis, kuris nebijojo imtis iniciatyvos. Aš nežinau, kas dabar galėtų būti komandoje tuo žmogumi, kuris nebijotų mesti du tritaškius, kai ekipa pralaimi penkiolika taškų. Bet nuo to tik įdomiau – noriu pamatyti, kas bus tas krepšininkas, kuris imsis lyderio vaidmens.“

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Rytis Sabas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Rytis Sabas

Rytis Sabas, žurnalistas, krepšinio teisėjas:

„R.Javtokas yra ne tik ekipos kapitonas, bet ir gynybos ramstis. Pridėjus faktą, kad R.Javtokui praėjęs sezonas buvo tikrai geras, šis praradimas dar labiau išryškėja.

Dėl L.Kleizos aš negalėčiau nieko papildomai pasakyti – nemačiau jo visą sezoną žaidžiančio. Bet manau, kad šias netektis tikrai sugebės kompensuoti kiti žaidėjai – potencialo turime.“

Tautvydas Mikalajūnas, lrytas.lt sporto skyriaus redaktorius:

„Tai rimtas praradimas – netekti tokių dviejų krepšininkų yra smūgis komandai. Tačiau atsiranda šansas kitiems rinktinės nariams – pirmiausia Artūrui Gudaičiui, kuris tiesiai iš rezervinės ekipos pateko tarp tų žaidėjų, kuriems „šviečiasi“ dalyvavimas čempionate.

Šios netektys turi ir teigiamų momentų – galiausiai taps aišku, ar mes turime pamainą: ar tie žmonės, kurie jau pamažu traukiasi iš rinktinės, galės ramiai leisti vasaras atostogaudami, nes žinos, jog yra visavertė pamaina. Kita vertus, labai išgyventi taip pat nereikėtų – Paulius Jankūnas, broliai Lavrinovičiai, Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, tas pats A.Gudaitis, visi jie yra puikūs krepšininkai.“

sportoakimirka.lt/Žurnalistas Julius Bliūdžius
sportoakimirka.lt/Žurnalistas Julius Bliūdžius

Julius Bliūdžius, portalo sportin.lt redaktorius:

„Nuostolis pasijus tokiais momentais, kai rinktinei Ispanijoje bus sunku – kai reikės tokio žmogaus kaip L.Kleiza.

Manau, komanda privalės surasti krepšininką, kuris sutiks būti komandos lyderiu. Manau, jau atėjo laikas ekipą į priekį vesti Jonui Valančiūnui ar Donatui Motiejūnui, tačiau klausimas, ar jie patys pasirengę tam.

Žinoma, jei rinktinė žais taip, kad nereikės galvoti apie sunkius momentus, galbūt visos mūsų kalbos apie lyderį bus nieko vertos. Tada reikėtų sakyti, kad šis čempionatas yra puiki galimybė atsiskleisti Mindaugui Kuzminskui.“

 

Mindaugas Augustis, delfi.lt sporto žurnalistas:

Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Augustis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Augustis

„Manau, treneriui J.Kazlauskui reikės keisti taktiką ir galvoti apie naujus sprendimus.

L.Kleiza daug metų buvo komandos lyderis, tačiau nuovargis ir traumos kaupėsi, tad visiškai suprantama, kad kažkada tai turėjo atsitikti – krepšininkas privalėjo pasakyti, kad daugiau negali, nori trumpam sustoti.

Manau, tai normalu, kai krepšininkai pasako, kad nori sustoti ir išsispręsti savo problemas – negalime iš jų reikalauti neįmanomo. Netektis, žinoma yra – Roberto trūkumą kompensuos broliai Lavrinovičiai, gal J.Valančiūnas žais protingiau, lėčiau išsibauduos ir treneris juo pasitikės, o L.Kleizos atveju puolime Lietuvos rinktinė pajus mažesnį nuostolį. Manau, kad treneris J.Kazlauskas turės permodeliuoti puolimo grandis ir iniciatyvos turės imtis kiti žaidėjai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius