Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 31

Lietuvos krepšinio grandus parklupdę Prienų vaikinai turėtų priversti susimąstyti ir Joną Kazlauską

Vos dešimt tūkstančių gyventojų turinčių Prienų miestelio „Tonybet“ klubas savaitgalį ant menčių paguldė galingiausius Lietuvos klubus. Be legionierių, be įspūdingų kontraktų ar trofėjų krūvos surinkti Lietuvos vaikinai, iš kurių ne vienas netiko ne tik „Žalgiriui“ ar „Lietuvos rytui“, bet ir kitiems Lietuvos klubams, įrodė, ką gali komanda.
Prienų „Tonybet“ triumfas
Prienų „Tonybet“ triumfas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

LKF taurės finalo ketvertą stebėjęs krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius prisipažino, kad „Tonybet“ pergalė buvo netikėta, tačiau džiaugėsi, kad krepšinio spektaklį sukūrė ne brangūs legionieriai, o Lietuvos vaikinai. Anot jo, rinktinės treneriui Jonui Kazlauskui toks pasirodymas taip pat galėjo sukelti keletą klausimų.

Olimpinis prizininkas Sergejus Jovaiša gyrė Virginijaus Šeškaus ūkišką taktiką ir žaidėjų komandinį pasirodymą, kuris leido pronvincijos klubui parklupdyti Lietuvos grandus.

Įdomu, kad Prienų „Tonybet“ krepšinio trenerio V.Šeškaus du sūnūs buvo priešingose barikadų pusėse, tačiau susitikimo aikštelėje išvengė – Edvinas Šeškus atstovauja „Lietuvos rytui“, o Domantas Šeškus – „Tonybet“. Tačiau finale nežaidė nei vienas iš krepšinio trenerio sūnų. Tiesa, D.Šeškus buvo trumpai pasirodęs pusfinalio rungtynėse su Kauno „Žalgiriu“.

– Ar tikėjotės, kad Prienų „TonyBet“  šiame turnyre gali tapti čempionais?

Linas Kvedaravičius: Matyt, kad mažai kas Lietuvoje tikėjosi tokio rezultato. Būtų neteisinga sakyti, kad tikėjausi „Tonybet“ pergalės, tačiau įnirtingos kovos tikrai buvo galima tikėtis.  Nepaisant Prienų komandos trumpo atsarginių žaidėjų suolo, tai labai valinga ekipa.  Ir tą valią jie parodė finale.

Sergejus Jovaiša: Pirmiausia mąsčiau, ar jiems užteks jėgų ir noro, nes jau patekimas į finalą Prienų krepšininkams buvo sėkmė.  Manau, kad jie prisiminė ir neseną LKL istoriją, kad gali įveikti ir „Žalgirį“, ir „Lietuvos rytą“.  Pagrindinis pergalės variklis buvo tai, kad jie gerai paskirstė savo žaidėjų jėgas ir sumaniai įvykdė trenerio užduotis.

– Kokias įvardytumėte pagrindines pergalės prieš „Lietuvos rytą“ priežastis?

Linas Kvedaravičius: Visų pirma, tai jų begalinis noras ir žaidėjų motyvacija. Treneris besąlygiškai pasitiki savo žaidėjais ir leidžia jiems daryti tai, ką jie moka. Didelių rėmų jiems nėra. Matėme kaip jie tritaškiais metimais tiesiog užbombardavo „Lietuvos rytą“. 

Jausdami  trenerio pasitikėjimą, žaidėjai jam atsilygino šita pergale.  Manau, kad tie faktoriai yra pagrindiniai. Be abejo, antroje rungtynių pusėje Prienų komanda pademonstravo ir labai gerą gynybą. Net ir turėdami ūgio persvarą, „Lietuvos ryto“ krepšininkai sunkiai rinko taškus ir taip buvo dėl aktyvios „TonyBet“ gynybos.

– Abi komandos žaidė aštuoniais žaidėjais, nors Aleksandras Petrovičius turėjo didesnės rotacijos galimybę. Kodėl treneris ja nepasinaudojo?

Sergejus Jovaiša: „Lietuvos rytas“ žaidė aštuoniais labiau patyrusiais krepšininkais iš baimės pralaimėti, o Prienų komanda neturėjo kito pasirinkimo.

– Pasižiūrėjus į Prienų komandos krepšininkus, nematome nei brangių legionierių, nei įspūdingų žaidėjų karjerų. Kaip jie taip sugebėjo iššauti?

Linas Kvedaravičius: Tai gerą formą įgavę krepšininkai, kurie gerai žaidžia ir LKL čempionate, todėl negalima pasakyti, kad taip jau viskas iš niekur.  Komanda yra suburta iš pajėgių ir žinančių ko nori krepšininkų.  Reikia tik džiaugtis, kad Prienų komanda sugebėjo laimėti būdama visa lietuviška, be legionierių. 

Tai dar kartą įrodo, kad ne kontraktai, ne pinigai ir ne užsienio žaidėjai, o paprasti lietuviai vaikinai gali sukurti tokį spektaklį, kokį išvydome.

Linas Kvedaravičius:
Tai dar kartą įrodo, kad ne kontraktai, ne pinigai ir ne užsienio žaidėjai, o paprasti lietuviški vaikinai gali sukurti tokį spektaklį, kokį išvydome.

Sergejus Jovaiša: Man dabartinė Prienų komanda primena „Žalgirio“ žaidimo braižą prieš 30 metų. Tai yra lietuviškas krepšinis, gerai pasvėrus savo galimybes ir maksimaliai vykdant tai, kas buvo sutarta. 

Žaidžia protingai ir nedemonstruojant raumenų, kurių jie neturi.  Jie jau ne pirmą sezoną taip žaidžia. Gerai jau vien tai, kad tai lietuviška komanda, kad jie remiasi savitu braižu, o ne visiems jau pabodusiu serbišku krepšiniu, kuris reglamentuotas ir sukištas į vieną liniją.

Prienų krepšininkai dažnai improvizuoja, gerai vienas kitą jaučia ir išnaudoja paprasčiausias progas. Iš tiesų komanda žaidžia tikrąja to žodžio prasme, o ne atlieka priverstines ir nenaudingas schemas.

– Ką galėtumėte pasakyti apie vieną iš rezultatyviausių „Tonybet“ žaidėjų Artūrą Valeiką? Tai krepšininkas, kuris kažkada buvo „Lietuvos ryto“ dublerių komandoje, bet jo paslaugų buvo atsisakyta.

Linas Kvedaravičius: Manau, kad jis žaidžia netgi aukščiau savo galimybių. Jį puikiai išnaudojo komandos draugai. Galbūt kitoje komandoje jam būtų sudėtingiau save atskleisti, bet šitoje komandoje ir trenerio, ir partnerių dėka jis tapo tokiu krepšininku, kokiu mes jį matėme. Manau, kad ir rinktinės treneriui Jonui Kazlauskui po šių rungtynių gali kilti tam tikrų klausimų.

Sergejus Jovaiša: Aš jam jau prieš trejus metus sakiau, kad jis krepšininkas, kuris apsimeta, kad nemoka žaisti. Kai varžovai tuo patiki, jis juos nubaudžia.  Jis yra pakankamai universalus žaidėjas ir sugeba gerai atsidengti.  Žiūrint iš šalies tikrai atrodo, kad nėra iš jo nieko negali blogo laukti, o jis pridaro.

– Mindaugo Lukauskio dar ilgesnė karjera. Tai krepšininkas, kuris žaidė visur – „Lietuvos ryte“. Italijoje, Ispanijoje. Kas slypi už gero jo pasirodymo?

Sergejus Jovaiša: Patirtis veikia. Jis žaidžia ne tiek jėga, kiek mąstydamas. Taip jis pranoksta fizine jėga pasižyminčius, atrodo, gerus varžovų krepšininkus. Gintaras Kadžiulis vakar nebuvo toks pastebimas, bet, kai jie kartu aikštelėje, tikrai tai jaučiama.

Manau, kad individualiai visi Prienų krepšininkai pasirodė puikiai ir nenusileido brangiems „Lietuvos ryto“ legionieriams. O treneris A.Petrovičius nieko pateikti negalėjo, o gal ir nesugeba. Aiškumo ir pasitikėjimo jo veiksmuose nematyti.

Sergejus Jovaiša:
A.Petravičius nieko ypatingo pateikti negalėjo, o gal ir nesugeba. Aiškumo ir pasitikėjimo jo veiksmuose nematyti.

– Ar gali Prienų komandos triumfas atsiliepti jų žaidimui LKL? Ar sugebės jie ilgai išlaikyti gerą formą?

Linas Kvedaravičius: LKL čempionatas yra kitoks. Čia ne iš vienerių rungtynių sprendžiamas nugalėtojas. Tai bus serijos, kuriose Prienų komandai turėtų būti labai sunku, nes jau galios kiti faktoriai, pavyzdžiui, atsarginių žaidėjų suolas.

Kita vertus, jie įgavo milžinišką pasitikėjimą savo jėgomis ir jį gali pademonstruoti ir LKL.

Sergejus Jovaiša: Virginijus Šeškus vadovaujasi ūkiška, sumania taktika, kurios varžovai negali nuspėti. Jis viską išsinagrinėja – kaip pastatyti žaidėją, kaip varžovą pastatyti į blogą situaciją. Nestandartiniai sprendimai verčia varžovus ieškoti karštligiškų išeičių ir tada matome rezultatą.

Prienų komanda nėra tokia, kuri pradėtų jaustis nenugalima. Jie turėtų greitai nusileisti ant žemės ir toliau siekti savo tikslų. Kitas klausimas, ar jiems pavyks išlaikyti gerą žaidimą ilgos serijos metu. Tačiau jų sezonas jau dabar vainikuotas, nesvarbu, kaip pasibaigs LKL.

Du mūsų vadinami (pabrėžiu, vadinami) grandai krito po provincijos klubo kojomis. Manau, kad V.Šeškus su šita komanda nuvažiavęs pažaisti į NBA vis tiek bent vieną iš  komandų apgautų. Antanas Guoga jau gali organizuoti išvykas (juokiasi). „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ trenerių štabai renka statistiką, analizuoja, o Prienų treneriai, atrodo, susirenka, ūkiškai pasitaria ir tai suveikia.

Prienų „Tonybet“ žaidėjai

Žygimantas Janavičius (Alytus) 

Pasiekimai:
Europos jaunių (iki 18 metų) vicečempionas 2006 metais
Europos jaunimo (iki 20 metų) vicečempionas 2008 metais
NKL čempionas 2008 metais
LKL vicečempionas 2009 metais
BBL vicečempionas 2009 metais
LKF vicečempionas 2009 metais 
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Laimonas Kisielius (Vilnius) 

Pasiekimai:
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Mindaugas Lukauskis (Panevėžys)

Pasiekimai:

LKL trečiosios vietos laimėtojas 2003 metais 
LKL vicečempionas 2004, 2005, 2007, 2008 metais 
BBL vicečempionas 2005 metais 
ULEB taurės laimėtojas 2005 metais 
LKL čempionas 2006, 2009 metais 
SEB BBL čempionas 2006, 2009 metais 
Europos taurės laimėtojas 2009 metais 
LKF taurės laimėtojas 2009 metais 
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Paulius Ivanauskas (Prienai)

Pasiekimai:
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Artūras Valeika (Vilnius)

Pasiekimai:
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Gintaras Kadžiulis (Panevėžys)

Pasiekimai:
LKL čempionas 2000 metais 
LKL vicečempionas 2001 metais 
LKL bronzos medalių laimėtojas 2002 metais 
Rusijos vicečempionas 2003 metais 
Juodkalnijos čempionas 2011 metais 
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Vaidas Čepukaitis (Alytus)

Pasiekimai:
Europos jaunių (iki 18 metų) vicečempionas 2006 metais 
Europos jaunimo (iki 20 metų) vicečempionas 2008 metais
LKF taurės laimėtojas 2014 metais 

Martynas Linkevičius (Kaunas)

Pasiekimai:

LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Domantas Šeškus (Prienai)

Pasiekimai:
LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Dovydas Šemeklis (Garliava)

Pasiekimai:

LKF taurės laimėtojas 2014 metais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius