Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 05

Liną Kleizą operavęs žvaigždžių gydytojas Richardas Steadmanas: „Nėra nė vieno mano operuoto sportininko, kuris negalėjo tęsti karjeros“

Daugybei sportininkų operuojamas meniskas, bet ne kiekvienas ryžtasi kremzlės atauginimo operacijai. Linas Kleiza JAV pateko į vieno garsiausių pasaulyje kelių specialistų rankas – jis bandys prikelti lietuvį krepšininką naujam gyvenimui.
Linas Kleiza
Lino Kleizos laukia ilga reabilitacija. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Jeigu turi rimtų bėdų dėl kelių, Jungtinėse Amerikos Valstijose dažniausiai išgirsi patarimą – pakliūk pas gydytoją Richardą Steadmaną, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šis amerikietis pailgino karjerą tokioms legendoms kaip futbolininkai Ronaldo, Lotharas Matthausas, Oliveris Kahnas, Alessandro del Piero. Jis operavo NBA čempioną Kobe Bryantą, ant kojų pastatė tenisininkes Martiną Navratilovą, Lindsay Davenport ir kitas.

Ant šio specialisto operacinio stalo atsidūrė ir Lietuvos krepšinio žvaigždė L.Kleiza.

„Tai procesas, kurio metu sukuriama nauja kremzlė ten, kur ji pažeista“, – aiškino R.Steadmanas.

L.Kleizai atlikta artroskopinė operacija vadinama debridmentu arba mikroskilimų operacija (anglų k. – „microfracture surgery“). Operacijos metu kaulas tarsi subadomas, taip sukuriant smulkias skylutes, vadinamas mikroskilimais, kurios išskiria kaulų čiulpus ir kraują. Tai padeda užaugti visiškai naujai kremzlei, rašo „Lietuvos rytas“.

„Tyrimai rodo, kad nors kremzlė nebėra pirminė, ji gali laikyti ilgai. Sėkmės istorijų netrūksta, – teigė R.Steadmanas. – Aš tikiu ne operacija, o reabilitacija.“

Visiško išgijimo garantijų niekas negali suteikti, gal todėl NBA terminas „mikroskilimų operacija“ yra vienas baisiausių. Galima sudaryti sąrašą žaidėjų, kurie po tokios operacijos į aikštę grįžo ne visai tokio lygio, kokie buvo iki tol: Gregas Odenas, Tracy McGrady, Chrisas Webberis, Penny Hardaway, Allanas Houstonas.

Sportininko išgijimo trukmę ir galimybę lemia pažeidimo dydis, ar paliesta tik viena kaulo pusė, kiek laiko kelis buvo traumuotas iki operacijos.

„Nėra nė vieno mano operuoto sportininko, kuris negalėjo tęsti karjeros“, – ne kartą yra sakęs R.Steadmanas.

Prieš L.Kleizos operaciją su R.Steadmanu konsultavosi ir Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas. „Aš svarsčiau, kad galbūt su kelio sąnariu dar iki operacijos vertėjo padirbėti. Bet galutinį sprendimą priėmė amerikiečiai ir „Raptors“ klubas. Yra klubas, kuris moka pinigus žaidėjui, todėl darbdavys ir užsako muziką. Asmeniniams norams ar pasiūlymams ten nelabai yra galimybių. Klubui tiesiog reikia žaidžiančio krepšininko“, – „Lietuvos rytui“ sakė D.Barkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius