Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 07

LKL generalinis direktorius Linas Gilys teigia, kad nubausti Šiaulių arenos vadovų negali, LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius situaciją vadina absurdiška

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius neigiamai įvertino Šiaulių krepšinio arenos generalinio direktoriaus Gintaro Radavičiaus akibrokštą, kuomet į areną nebuvo įleistas „Šiaulių“ krepšinio klubo atstovas spaudai Gintaras Šiuparys. Tačiau Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinis direktorius Linas Gilys teigė, kad neturi svertų, kuriais galėtų priversti Šiaulių arenos vadovus pakeisti sprendimą.
Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.
Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip jau skelbė 15min.lt, trečiadienį LKL rungtynėse tarp „Šiaulių“ ir Klaipėdos „Neptūno“ klubų virė atkakli kova, tačiau jose savo tiesioginio darbo negalėjo atlikti šeimininkų klubo atstovas spaudai G.Šiuparys – Šiaulių arenos vadovai už aktyvią pilietinę poziciją nutarė žurnalisto į varžybas neleisti.

„Net pagal šalies konstituciją trukdyti žurnalistui dirbti savo darbą galime ne kaip kitaip, o tik įstatymu. Nesu dar iki galo susipažinęs su visa konflikto informaciją, tačiau manau, kad tai yra pažeidimas. Ruošiame kreipimąsi į LKL ir aiškinsimės situaciją. Labai noriu tikėti, kad tai tėra kvailas nesusipratimas“, – kalbėjo D.Radzevičius.

Žurnalistų sąjungos pirmininkas, išgirdęs apie G.Radavičiaus viešą pareiškimą, kuriame teigiama, kad G.Šiuparys į arena neįleistas už „nekorektišką, žurnalisto profesinės etikos reikalavimus šiurkščiai pažeidžiančią, sistemingai šmeižikišką veiklą“, tai pavadino absurdu.

„Bausti žmogų tada, kai jo nenubaudė teismas, yra daugiau negu nepadoru. Įsivaizduokime, kad žurnalistas paduoda į teismą kurį nors tos arenos darbuotoją ir savavališkai uždaro areną tol, kol teismas neišsiaiškins, ar tas darbuotojas tikrai kaltas. Tai yra visiškas absurdas. Savavališkas ir teismo išvadomis nepagrįstas teigimas, kad G.Šiuparys kažką šmeižia ar pažeidžia etiką, yra lygiai toks pats šmeižtas“, – teigė D.Radzevičius.

LKL generalinis direktorius Linas Gilys teigė, kad susidariusią situaciją vertina neigiamai, tačiau LKL nuostatos nesuteikia galių priversti arenos direktorių pakeisti sprendimo.

„Asmeniškai aš situaciją vertinu neigiamai – žiniasklaidai turi būti sudarytos sąlygos dirbti. Vis dėlto pagal LKL nuostatus mes negali nubausti arenos valdytojų. Tikiuosi, kad klubas susitars, mes irgi rašysime raštą, kreipsimės, tačiau priversti ar nubausti nei G.Radavičiaus, nei kitų vadovų negalime. LKL nuostatai mums leidžia bausti tik klubus ir krepšininkus.

Įsivaizduokime, kad žurnalistas paduoda į teismą kurį nors tos arenos darbuotoją ir savavališkai uždaro areną tol, kol teismas neišsiaiškins, ar tas darbuotojas tikrai kaltas. Tai yra visiškas absurdas.

Aš pats tuo metu buvau arenoje, bandžiau perkalbėti G.Radavičių, tačiau man buvo išaiškinta, kad dėl vykstančių teisminių procesų jie pagal arenos vidaus tvarkos taisykles priėmė tokį sprendimą“, – pasakojo L.Gilys.

LŽS sporto žurnalistų klubo pirmininkas Tautvydas Vencevičius teigė, kad  nors G.Šiuparys nėra LŽS sporto žurnalistų klubo narys, profesinė sporto žurnalistų sąjunga žada vis tiek ginti kolegos teises

„Tai yra precedento neturintis atvejis. Akreditacijas į komandos rungtynes dalija klubai ir LKL, o ne arenos valdytojai. Tokiu elgesiu yra pažeidžiami tiek LKL įstatai, tiek Lietuvos įstatymai. Dar baisiau yra tai, kad vienas LKL vadovų (generalinis direktorius Linas Gilys – red.) tuo metu buvo arenoje ir nieko nedarė.

Šiuo metu mes rengiame kreipimąsi į LKL, kad situacija būtų kuo greičiau sutvarkyta, nes „Šiauliai“ netrukus vėl rungtyniaus savo arenoje ir G.Šiupariui vėl bus trukdoma dirbti“, – teigė T.Vencevičius.

Primename, kad G.Šiuparys pastaruosius dešimt metų eina ir „Šiaulių“ krepšinio klubo atstovo spaudai pareigas – fotografuoja bei aprašo komandos rungtynes, žiniasklaidą ir visuomenę supažindina su treneriais bei krepšininkais, po rungtynių pateikia jų komentarus.

LKL reglamento 11.19 punktas skelbia, jog klubai į arenas privalo nemokamai įsileisti renginį nušviečiančius žurnalistus, kai jie pateikia galiojantį spaudos atstovo pažymėjimą. Jei yra akreditavimo sistema, klubas turi išduoti akreditaciją. Klubai privalo paisyti Visuomenės informavimo įstatyme numatytų teisės normų, suteiktos teisės laisvai rinkti informaciją. LKL varžybas turi organizuoti klubas, o ne VšĮ, UAB ar AB.

Prieš pustrečių metų panaši istorija buvo nutikusi Kauno „Žalgirio“ klube. 2010 m. spalį kauniečiai atsisakė suteikti akreditacijas į namų rungtynes „Lietuvos ryto“ laikraščio, televizijos ir interneto portalo žurnalistams. „Žalgirio“ klubas tokį sprendimą motyvavo neva neobjektyvia apie komandą skleidžiama informacija.

Tuomet Lietuvos sporto žurnalistų federacija (LSŽF) išreiškė pasipiktinimą „Žalgirio“ klubo vadovų veiksmais ir ragino nedelsiant atšaukti draudimą „Lietuvos ryto“ grupės žurnalistams dirbti savo darbą. Lapkričio 16 d. draudimas buvo panaikintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius