-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 19

Marčiulionio akademijų tinklas – visame pasaulyje

Pirmasis Lietuvoje privačią krepšinio mokyklą atidaręs Šarūnas Marčiulionis analogiškų akademijų tinklą pasiryžęs steigti visame pasaulyje.
Š.Mačiulionis apdovanojimą atsiims asmeniškai.
Š.Mačiulionis pirmiausiai mėgins veržtis į Rusijos rinką. / „Scanpix“ nuotr.

„Akademija gyvena jau 18-as sezoną ir tai nėra mažai. Pasidairęs po pasaulį įsitikinau, kad akademijos modelis yra visiškai tinkamas, nors, žinoma, daug ką galima tobulinti. Pasirodo, mūsų patirtis ir patarimai daug kam reikalingi, galime tai skleisti po visą pasaulį“, – sakė Š.Marčiulionis.

Pasaulinio krepšinio akademijų tinklo idėją Š.Marčiulionis įgyvendins su Šiaurės Amerikos Nacionaline krepšinio asociacija (NBA). „Prekės ženklas – NBA, patirtis – mūsų. NBA vertina šešis akademijų modelius Europoje: keturis futbolo, mano ir Arvydo Sabonio mokyklos“, – sakė krepšininkas.

Šalys, į kurias pirmiausia sieks įžengti bendras Š.Marčiulionio ir NBA projektas, pakankamai egzotiškos. Galima sakyti, tos, kuriose yra pinigų, bet nėra krepšinio ar bent jaunų krepšininkų ruošimo tradicijų. Tai Rusija, Indija, kitos Azijos, taip pat Afrikos ir arabų šalys.

Vis dėlto būsimų krepšinio akademijų su keturiomis salėmis, skirtų 600–650 vaikų ugdyti, projektai pirmiausia turėtų būti įgyvendinti Rusijoje. Š.Marčiulionio skaičiavimais, akademijos projekto vertė priklausomai nuo šalies specifikos turėtų svyruoti apie 5 mln. eurų. Vardydamas įvairius finansavimo šaltinius Š.Marčiulionis pabrėžė, kad vienas svarbiausių – valstybės dotacija, mat daugelyje minėtų šalių sparčiai keičiasi požiūris į fizinį vaikų aktyvumą.

„Mūsų spauda rašo, kad Lietuvoje yra vos 18 proc. sveikų vaikų, o, pavyzdžiui, rusų žiniasklaida skelbia, kad Rusijoje vos 6 proc. vaikų yra sveiki. Dėl to Rusijoje šiuo metu jaučiamas didelis sujudimas, keičiasi požiūris ir atsiranda pastangų skatinti vaikų fizinį aktyvumą. Valstybė pasiruošusi skirti tam dideles dotacijas“, – sakė buvęs krepšininkas.

Š.Marčiulionis negali pasakyti, kada tiksliai Rusijoje atvers pirmoji krepšinio mokykla, sukurta pagal Vilniuje veikiančios akademijos modelį: „Norėčiau, kad projektas būtų paleistas 2011 metų rudenį, ir stengsiuosi tai padaryti, bet statybų tempas Rusijoje priklauso ne nuo manęs.“

Skverbtis į Rusijos rinką Š.Marčiulionis nebijo. Pasak jo, Lietuvoje vis dar jaučiama perdėta Rusijos baimė. „Po 20 metų reikia išnaudoti Rusiją kaip partnerį. Iš ruso galima ilgai gyventi. Juk jei A.Sabonis būtų stumdęs Vladimirą Tkačenką, būtų pats nulėkęs į trečią tribūnų eilę. Kumščiais prieš rusą nieko nepadarysi, jį reikia įveikti gudrumu“, – tikino Š.Marčiulionis.

Akademijų tinklo idėja Š.Marčiulioniui kilo prieš pusę metų. Tam didelės įtakos turėjo Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) nuo šių metų rudens įvedami taisyklių pakeitimai, susiję su aikštės linijų perbraižymu pagal NBA standartus. Pasak Š.Marčiulionio, retas įsivaizduoja, koks tai išties bus smūgis Europos ir Lietuvos krepšiniui.

„Užklupo naujos taisyklės, prie kurių turime prisitaikyti. Privalome pakeisti patį žaidimą, pirmiausia adaptuotis turi treneriai. Atitolinus tritaškio liniją, sumažės pataikymo iš toli procentas, todėl treneriai privalės daugiau remtis žaidimu arčiau krepšio. Lietuvoje mes neturime žaidimo nugara į krepšį mokyklos. Niekas nemoka taip žaisti ir niekas net nemoko. Arvydas Sabonis išmoko taip žaisti natūraliai. Mūsų treneriai turės daug ko išmokti. Dėl būtinybės prisitaikyti naujos taisyklės mus ne priartins, priešingai, atitolins nuo NBA dar keleriems metams. Krepšinių naujovių mokymas – vienas svarbiausių mūsų akademijos principų, kurį stengsimės įdiegti ir akademijose visame pasaulyje“, – sakė Š.Marčiulionis.

Dėl to jau šią vasarą Š.Marčiulionio krepšinio akademija Vilniuje planuoja rengti „Intensive Care“ („Intensyvios terapijos“) krepšinio stovyklą 14–17 metų krepšininkams. Joje didelis dėmesys bus skiriamas itin svarbiems krepšinio elementams, kuriuos vaikų treneriai retai akcentuoja.

„Pavyzdžiui, labai mažai vaikams aiškinama, kiek svarbus krepšinyje yra kontaktas. Tie, kas sako, kad krepšinis yra nekontaktinis sportas, yra neteisūs. Krepšinis – kontaktinis sportas, tiesiog žaidėjai turi mokėti laviruoti ties leistino ir neleistino kontakto riba. Netgi reikia mokėti taisyklingai nugriūti varžovui įsirėžus į tave. Tokie epizodai per rungtynes gali lemti labai daug, bet to niekas nemoko“, – kalbėjo Š.Marčiulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius