Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 01 /15:28

Martyno Pociaus kančios: po medikų eksperimentų – kojos kaip penkiasdešimtmečio

Šis sezonas – vienas sudėtingiausių Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gynėjui 26 metų Martynui Pociui. Madrido „Real“ klube jis žaidžia dar mažiau nei praėjusį sezoną, o šią žiemą jį užgriuvo traumų lavina.
Martynas Pocius dėl traumos nerungtyniaus mažiausiai du mėnesius
Martynas Pocius dėl traumos nerungtyniaus mažiausiai du mėnesius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sporto grupė „Facebook“. Prisijunk ir tu, spausk LIKE.

Kelias, pėda, čiurna – dešiniąją krepšininko koją traumos persekiojo nuo gruodžio. Madrido „Real“ žaidėjas su pertraukomis nerungtyniavo beveik pusantro mėnesio. 

Dienos be krepšinio slėgė, todėl tik pajutęs, kad skausmai atslūgo, prisijungė prie komandos treniruočių ir veržėsi rungtyniauti. Kai per treniruotę ekipos draugo perduotas kamuolys skriejo tiesiai į galvą, M.Pocius nusijuokė. Iš žaidimo ritmo išsimušęs krepšininkas dėl epizodo, kuris sukėlė juoką tarp bendraklubių, pernelyg neišgyveno. Jis buvo laimingas, nes galėjo daryti tai, kas teikia didžiausią malonumą – žaisti krepšinį. Neilgam.

Nepadėjo net vaistai

Praėjusią savaitę jis septynioms minutėms išbėgo į aikštelę Eurolygos rungtynėse su ALBA. Sekmadienį laukė Ispanijos čempionato rungtynės su Fuenlabrados klubu. Treneris Martyną įtraukė į starto penketą. Dažniausiai rungtynes ant atsarginių žaidėjų suolo pradedančiam M.Pociui tai buvo labai svarbu, todėl nerimą dėl maudžiančios pėdos jis užgniaužė.

Prieš varžybas Martynas paprašė „Real“ mediko suleisti vaistų į dešinę pėdą. Vienas Lietuvos rinktinės lyderių sukando dantis, kai sekmadienio rungtynėse suleisti vaistai ėmė nebeveikti. 

M.Pocius suprato – iš traumos spąstų jis neišsivadavo. Tame mače sužaidė 14 minučių, bet po didžiosios pertraukos ant parketo nepasirodė. 

Netrukus ėmė gailėtis, kad paskubėjo sugrįžti į aikštelę. 

Jaudinasi dėl ateities

Tik po kelių dienų ir pakartotinių magnetinio rezonanso tyrimų paaiškėjo tikroji nepakeliamo skausmo priežastis. Medikų verdiktas – stresinis blauzdikaulio lūžis (prie kulkšnies – aut.pats.) ir mažiausiai du mėnesiai be krepšinio. Jei M.Pocius būtų toliau žaidęs, blauzdikaulis galėjo išties lūžti, tuomet gydytis būtų tekę daug ilgiau.

„Čiurna po truputį gerėjo, pradėjau sportuoti su komanda. Nusprendžiau, kad galiu žaisti. Dabar sunku pasakyti, kas būtų jeigu būtų. Dabar bent jau žinau, kas man yra. Žinau, kiek laiko teks atsisveikinti su krepšiniu“, – interviu „15min“ pasakojo M.Pocius.

Sezoną pradėjau būdamas visiškai sveikas, bet praėjo vos keli mėnesiai ir aš „sugriuvau“.

Panašią traumą praėjusią vasarą patyrė Kauno „Žalgiryje“ rungtyniaujantis Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Robertas Javtokas. Jis pėdos skausmus pajuto turnyre Venesueloje, kur buvo dalijami olimpiniai kelialapiai. Sukandęs dantis R.Javtokas padėjo Lietuvos rinktinei iškovoti olimpinį kelialapį, bet į Londono olimpines žaidynes jau nebenuvažiavo. Jam buvo nustatytas stresinis pėdos lūžis, atlikta operacija. R.Javtokas tik neseniai vėl pradėjo žaisti.

M.Pocius kojos skausmus taip pat pajuto turnyre Venesueloje, bet ryžosi žaisti ir olimpinėse žaidynėse. „Prieš olimpines žaidynes gydytojai suleido į koją vaistų, kelias dienas pailsėjau ir skausmą pavyko sumažinti. Sezoną pradėjau būdamas visiškai sveikas, bet praėjo vos keli mėnesiai ir aš, kaip sakant, „sugriuvau“. Viskas susidėjo. Kelias, pėda, čiurna...“, – pasakojo krepšininkas.

Jis vis dažniau pagalvoja, kad rizikuoja netausodamas savo sveikatos. „Anksčiau verždavausi į aikštelę net ir jausdamas skausmus, tačiau dabar pirmą kartą gyvenime taip jaudinuosi dėl savo sveikatos ir ateities“, – sakė M.Pocius.

50-mečio čiurnos

„Real“ gydytojai, padarę abiejų kojų čiurnų magnetinio rezonanso tyrimą, tiesiog išsižiojo pamatę, kas ten darosi.

M.Pocius jau seniai tapo kojų traumų ekspertu. Prieš penkerius metus jam buvo operuotos abiejų kojų čiurnos. Ne kiekvienam vos 21 metų sulaukusiam vaikinui tenka iškęsti dvi tokias rimtas operacijas. 

Tuomet krepšininkas žiniasklaidai pasakojo, kad gydytojai abiem kojoms padarė tą patį – visiškai nukirpo raiščius ir juos sukryžiavo. Jie buvo po kauliuku, bet raiščius perkėlė virš kauliuko ir susiuvo, – traumos subtilybes 2008-aisiais aiškino M.Pocius. Atrodė, kad daugiau problemų dėl čiurnų žaidėjas neturės.

„Labai daug bėdų neturėjau, keliskart susižeidžiau čiurną, bet visiems krepšininkams tai yra kasdienybė ir tokios traumos labai greitai pamirštamos“, – prisiminė Martynas.

Tačiau klydo ir medikai, ir krepšininkas. Gydytojų eksperimentai dabar skaudžiu bumerangu grįžta į krepšininko gyvenimą. 

„Tokios operacijos, kokios man buvo atliktos, dabar jau nebedaromos, jos net uždraustos. Tą sužinojau tik praėjusiais metais, kai „Real“ gydytojai, padarę abiejų kojų čiurnų magnetinio rezonanso tyrimą, tiesiog išsižiojo pamatę, kas ten darosi. Juokaudami jie pasakė, kad mano čiurnos panašios į 50-ties metų vyro. Man nebuvo juokinga“, – atviravo Martynas. 

Atvažiuos net jei nebus sveikas

Krepšininkas stengiasi nepasiduoti blogoms mintims. Kad ir kaip nelengva tai būtų. Iš pradžių Martynas nė nenujautė, kad kojos skausmai – tai tiksinti bomba. 

„Kuomet gruodį teko vieną kitą savaitę priverstinai pailsėti, per daug nesirūpinau, nes kūnas gavo papildomo poilsio, kurio man labai trūko po vasaros. Bet kai traumos pradėjo persekioti viena po kitos, tapo labai sunku“, – atviravo M.Pocius. 

Dabar jo vėl laukia poilsis, daug skirtingos terapijos. „Gydytojai bandys suleisti vaistų į pėdą, čiurną, kad sveikimas būtų kiek nors greitesnis. Teks dėvėti specialų batą, bet bent jau be ramentų išsiversiu“, – šypteli krepšininkas. 

Apie vasarą Lietuvos krepšinio rinktinėje, kuriai vadovaus naujas strategas Jonas Kazlauskas, M.Pocius dar nieko negali pasakyti: „Nežinau. Dabar dar truputį anksti apie tai galvoti, nes  norisi išsigydyti traumą ir kuo geriau užbaigti sezoną Madride. Jei būsiu sveikas, tikrai važiuosiu į rinktinę, nes labai pasiilgstu tos atmosferos. Jei nebūsiu sveikas, tuomet vis tiek bandysiu atvažiuoti, o tada jau reikės tartis su rinktinės gydytojais, ką daryti.“

Asmeninio archyvo/Real nuotr./Martynas Pocius
Asmeninio archyvo/Real nuotr./Martynas Pocius

M.Pociui reikia galvoti ne tik apie rinktinę, bet ir apie ateitį. Po šio sezono baigiasi jo dviejų metų sutartis su Madrido „Real“, todėl traumos užklupo labai ne laiku.

M.Pocius labai norėtų likti Madride, bet drauge trokšta ir daugiau laiko praleisti aikštelėje, o ne ant atsarginių suolelio.

„Sąlygos Madride žaidėjams sudarytos idealios, organizacija puiki, komanda laimi, niekam iš čia nesinori išvažiuoti. Tačiau norisi ir žaisti – kuo įmanoma daugiau, rodyti rezultatus, mėgautis krepšiniu. Bet vėlgi, viskas atsiremia į sveikatą ir fizines galimybes. Nebūdamas visiškai sveikas niekur nežaisi, todėl dabar reikia kiek įmanoma išsigydyti traumas, o tada bus galima pagalvoti apie ateitį. Kas kur ir kaip“, – svarstė Martynas.

Vasarą spaudoje pasirodžiusi informacija, kad krepšininkas gali nutraukti kontraktą su „Real“, nustebino jį patį: „Pats pirmą kartą apie tai išgirdau. Iškart susisiekiau su savo agentu bei treneriu, jie patikino, kad tai klaidinga informacija, todėl jokio pasirinkimo dėl klubų vasarą net neturėjau.“

Laiko kumščius už „Žalgirį“

Kitą savaitę M.Pocius su „Real“ atvažiuos į Kauną, kur „Žalgiris“ bandys Madrido superklubui atsirevanšuoti už pralaimėjimą vieno taško skirtumu. Į „Real“ iš „Žalgirio“ išvykusiam M.Pociui gaila, kad rungtynes teks stebėti nuo atsarginių suolelio. 

„Labai apmaudu. Ypač dėl to, kad varžybos vyks Kaune, „Žalgirio“ arenoje. Labai norėjosi sugrįžti ir rungtyniauti su buvusiu klubu, bet yra kaip yra ir nieko pakeisti negaliu“, – sakė Martynas. Jis mano, kad žiūrovai Kaune „Real“ ekipai surengs tikrą pragarą, nes „Kauno sirgaliai yra tikras „Žalgirio“ variklis“.

Pasak M.Pociaus, papildomų prieskonių mačui turėtų suteikti ir per rungtynes Madride kilę incidentai. Po šio mačo Lietuvos krepšinio gerbėjai liko pasipiktinę kai kurių „Real“ žaidėjų elgesiu, ypač – Madrido ekipos lyderiu Rudy Fernandezu, kuris provokavo Kauno ekipos krepšininkus Kšištofą Lavrinovičių ir Paulių Jankūną. Vėliau R.Fernandezas viešai atsiprašė dėl savo elgesio.

Nemanau, kad galima įsivaizduoti Kauną ar Lietuvą be „Žalgirio“ vardo.

ką jis pasakojo savo komandos draugams? „Rudis (Rudy Fernandezas, – red. past.) pats mums visiems bandė įrodinėti, kad kamuolį į Brolį (K.Lavrinovičių, – red. past.) metė ne specialiai, norėjo jį  papasuoti šalia stovėjusiam teisėjui. Jei atvirai, tai mes šiek tiek juokėmės iš to, ką jis bandė mums įrodyti. Bet kokiu atveju, tikrai nemanau, kad visa, kas įvyko varžybose, buvo daroma iš nepagarbos kam nors, visus valdė didelės emocijos. Tiesiog šiuo metu atstovauju „Real“ komandai ir privalau bent šiek tiek ginti savo komandžiokus. Tikiu, kad varžybos Kaune dėl šios priežasties bus tik dar gražesnės bei įdomesnės“, – svarstė M.Pocius. 

Jis labai apgailestauja dėl „Žalgirį“ ištikusios finansinės krizės ir nenori net galvoti, kad ekipa galėtų subyrėti ir išnykti. „Tokio varianto net neįsivaizduoju. „Žalgiris“ turi per daug gilias tradicijas, puikius sirgalius. Nemanau, kad galima įsivaizduoti Kauną ar Lietuvą be „Žalgirio“ vardo. Tikrai tikiu ir tikiuosi, kad greitu metu šios bėdos dings ir komanda galės užbaigti sezoną taip pat galingai, kaip jį ir pradėjo“, – sakė M.Pocius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius