-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 16

NBA naujokų birža: D.Motiejūno ramybė ir didysis J.Valančiūno pasirinkimas

Įpusėjus 2010–2011 m. krepšinio sezonui, vieni ruošiasi artėjančioms svarbiausioms kovoms, o kiti priversti svajoti apie geresnę ateitį. Dažniausiai komandų planai priklauso nuo rezultatų. Tuo tarpu krepšininkų agentai beveik niekada nesudeda bluosto. Ypač jų darbas suintensyvėja tada, kai globojami jauni ir perspektyvūs žaidėjai. Tuomet kiekvienas sprendimas turi ypač didelę kainą. Klaida gali net sužlugdyti dar tik prasidėjusią jaunojo talento karjerą, o nusišypsojusi fortūna atnešti šlovę.
Jonas Valančiūnas.
Jonas Valančiūnas – vienas perspektyviausių Lietuvos krepšininkų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vienas svarbiausių dalykų jauniausių ir talentingiausių krepšininkų gyvenime – Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų birža. Joje artėjančią vasarą savo vardą daugiausia galimybių išgirsti turintys Lietuvos krepšinio atstovai – Donatas Motiejūnas, Jonas Valančiūnas bei Mindaugas Kuzminskas. Pirmieji du lietuviai įvardijami kaip mūsų šalies krepšinio ateitis, todėl didelė atsakomybė užgriuvo ne tik jų, bet ir jų agentų pečius.

Palankiausia naujokų birža

Iki 2011-ųjų NBA naujokų biržos liko pusmetis. Vis dėlto jau dabar pradedami braižyti pradiniai jos kontūrai. Vienas perspektyviausių Senojo žemyno krepšininkų čekas Janas Vesely prasitarė, kad tikrai dalyvaus artėjančioje naujokų biržoje. Vis dėlto, anot agentūros „Eastplayers.com“ atstovo, globojančio lietuvius J.Valančiūną ir M.Kuzminską, kol kas tokios šnekos yra beprasmės.

„Vesely pareiškimai turės pagrindo tik pavasarį, kai jis paduos paraišką, nes į ją jis dar nėra automatiškai įtrauktas. Tik tada jis galės sakyti, ar dalyvaus biržoje. Šiais metais čekas dar turi galimybę atsiimti paraišką. Užsieniečiai gali ją atsiimti du kartus“, – portalui Krepsinis.net tvirtino krepšininko agentas.

Beje, J.Vesely nebijojo prasitarti, kad savo pavardę tikisi išgirsti pirmame penketuke. Nors puolėjo žodžiai buvo sutikti abejingai, krepšininkas žinojo, ką kalba. Būtent aukštaūgių,o ypač vidurio puolėjų vertė naujokų biržoje bus itin didelė.

„Akivaizdu, kad šių metų naujokų biržoje bus labai mažai vidurio puolėjų. O tokių jaunų krepšininkų kaip Jonas nebus apskritai. Nepamirškime lokauto grėsmės, dėl kurios konkurencija biržoje bus ryškiai sumažėjusi. Didžioji dalis amerikiečių dėl lokauto dalyvavo prieš metus vykusioje naujokų biržoje, o tie, kurie dar turi teisę rinktis, joje dalyvaus dar kitais metais“, – kalbėjo „Eastplayers.com“ atstovas.

„Šių metų naujokų birža yra daug parankesnė europiečiams. Patys „Lietuvos ryto“ vadovai ir Europos specialistai puikiai supranta, kad šių metų naujokų birža Valančiūnui yra pati parankiausia“, – pridūrė J.Valančiūno agentas.

J.Valančiūnui – galimybių gausa

18 metų 210 cm ūgio J.Valančiūnas itin vertingos patirties semiasi tėvynėje, Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje. Lietuvos čempionų vadovai žino, kad šis jaunuolis jiems – tikra vertybė. Yra didelė tikimybė, kad ateityje „Lietuvos rytas“ galės pasigirti ne tik tuo, kad J.Valančiūnas būtent šioje ekipoje padėjo pirmuosius savo karjeros žingsnius, bet ir išpirkos suma, kurią teks pakloti arba NBA klubams, arba Europos grandams.

Pats J.Valančiūnas dar nežino, kada pravers NBA duris. Be to, neatmetama, kad prieš persikeldamas už Atlanto vidurio puolėjas užsivilkti ir kitos Senojo žemyno komandos marškinėlius.

„Dėl Valančiūno sprendimas bus priimtas pavasarį. Krepšininko pozicija yra tokia: šiuo metu jis nori išsaugoti visas galimybes, kad pavasarį dar turėtų pasirinkimą. Prabėgo pusė sezono, bet nežinome, kaip jam seksis antroje sezono dalyje. Pastaruoju metu Valančiūnas žaidžia mažiau, todėl jei ši tendencija nepasikeis, nuo to priklausys ir šaukimo pozicija. Yra trys pagrindinės alternatyvos: likti „Lietuvos ryte“ ir kitam sezonui, galbūt išvažiuoti į kitą Eurolygoje rungtyniaujančią komandą arba jau šiemet dalyvauti naujokų biržoje. Tiesa, viskas priklausys nuo to, ar žaidėjas jaus, kad jau yra pasiruošęs, ir nesėdės ant suolo. Jei kur nors kitur jam bus suteiktas tik atsarginio vaidmuo, nėra prasmės ten važiuoti“, – pasakojo „Eastplayers.com“ agentas.

Perspektyviojo aukštaūgio ateitį gali gerokai paveikti „Lietuvos ryto“ rezultatai. Vilniečiams ypač svarbūs bus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalai.

„Jei „Lietuvos rytas“ laimės LKL pirmenybes ir vėl pateks į Eurolygą, kam Jonui kur nors važiuoti? Jį čia visi gerai pažįsta, žino jo galimybes, jis gauna pasireikšti. Bet žaidimo laikas priklausys nuo to, kokią formą demonstruos pats Valančiūnas. Pasitaiko, kad jis kartais krypteli čiurną, suserga, todėl žaidimo kreivė krinta ir Jonas gauna mažiau laiko. Bet tai yra normalu. Nemanau, kad „Lietuvos rytas“ yra suinteresuotas Valančiūnui leisti žaisti nedaug, kad jis žūtbūt liktų Vilniuje ir ateityje. Nieko panašaus. Išpirka, kurią kitas klubas turės sumokėti „Lietuvos rytui“, priklausys nuo to, kuriuo šaukimu jis bus pasirinktas“, – analizavo Lietuvos talento atstovas.

Jaunajam J.Valančiūnui, Eurolygoje debiutiniame sezone renkančiam 8 taškus ir 5 atkovotus kamuolius, labiausiai praverstų šaukimas NBA naujokų biržoje bei dar kelerių metų stažuotė Senajame žemyne. Vis dėlto toks variantas visiškai netenkintų NBA ekipų. Stipriausios krepšinio lygos atstovai nebenori kartoti praeities klaidų. Būtent prieš dvejus metus pašauktas Ricky Rubio bei dar anksčiau savo vardą naujokų biržoje išgirdęs Franas Vazquezas iškart nepersikėlė į NBA ir liko rungtyniauti Europoje. JAV ekipos iššvaistė aukštus šaukimus (R.Rubio pasirinktas penktas, o F.Vazquezą pasirinko vienuoliktą, – krepsinis.net), tačiau greito reikalingo pastiprinimo nesulaukė.

„Yra galimybė, kad Jonas jau šiemet būtų pakviestas biržoje, bet NBA duris pravertų tik po kelerių metų. Vis dėlto tokiu atveju jis negautų aukšto šaukimo. Joks klubas neaukos vieno iš penkių pirmųjų šaukimų, kuris yra prognozuojamas Jonui, dėl žaidėjo, kuris atvažiuos tik po kelių sezonų. Tai yra ta klaida, kuri buvo padaryta su Ricky Rubio ir Franu Vazquezu. Komandos nenori kartoti šių klaidų. Visi tikėjosi, kad tiek Rubio, tiek Vazquezas iškart važiuos į NBA. Jei klubai žinos, kad Valančiūnas atvažiuos po metų, jis gali gauti šaukimą pirmo rato pabaigoje, bet tikrai ne pradžioje. Jei tokios perspektyvos, jau geriau visai nedalyvauti biržoje. Beje, šaukimas turi didelę įtaką atlyginimui. Pirmasis šaukimas gauna 5–6 mln. JAV dolerių, o jau nuo antrojo šaukimo atlyginimas žymiai krinta. Dėl šios priežasties pernai Motiejūnas, Kuzminskas ir Vesely atsiėmė savo paraiškas“, – pasakojo „Eastplayers.com“ atstovas.

D.Motiejūno stovykloje – ramybė

Trevizo „Benetton“ garbę ginantis 20 metų 213 cm ūgio D.Motiejūnas pernai galėjo išbandyti jėgas NBA naujokų biržoje, bet paskutinę akimirką atsiėmė paraišką. Taip krepšininkas gali pasielgti ir šiemet. Tiesa, D.Motiejūno padėtis kiek kitokia nei J.Valančiūno. Su Dirku Nowitzkiu palyginimų sulaukiantį žaidėją ėmė spausti laikas, o pusantrų metų Italijoje žaidžiantis puolėjas jau demonstruoja tokius rezultatus (14,2 tšk., 5,8 atk. kam. Europos taurėje, – krepsinis.net), kuriuos ir trečiąjį sezoną Trevize jau būtų itin sunku pagerinti.

Vis dėlto panašu, kad D.Motiejūnas jau sukaupė pakankamai patirties ir NBA yra pasiruošęs tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Tačiau „Benetton“ legionieriaus stovykloje apie naujokų biržą dar negalvojama.

„Apie tai kalbėti dar per anksti. Iki naujokų biržos – toli“, – kur kas trumpiau už kolegą iš „Eastplayers.com“ kalbėjo D.Motiejūno atstovas Virginijus Bulotas iš agentūros „Interperformance“.

M.Kuzminskas nebesuka galvos

Tuo tarpu 21 metų 205 cm ūgio Kauno „Žalgirio“ puolėjas M.Kuzminskas dėl pasirinkimų gali nesijaudinti. Viskas priklauso tik nuo jo paties žaidimo bei nuo NBA klubų. Krepšininkui jau nebeaktualūs strateginiai žaidimai bei kitos įvairios aplinkybės.

„Kuzminsko situacija – labai paprasta. Tai yra paskutiniai metai, kai jis dar gali išgirsti savo vardą NBA naujokų biržoje. Paduoti paraiškos jam jau neprireiks, nes klubams jis bus prieinamas automatiškai. Tos komandos, kurios matys jame perspektyvą ir norės jį pašaukti, galės tai padaryti be jokių aplinkybių“, – sakė „Eastplayers.com“ agentas.

Tiesa, M.Kuzminskui aikštėje gali tekti žengti kryžiaus žygius. Didžiausia problema ta, kad šiemet lietuvis negauna pasireikšti tiek, kiek „Šiaulių“ gretose, kai buvo komandos vedlys ir turėjo tvirtą vietą Antano Sireikos rikiuotėje. Krepšininkas privalo išnaudoti savo minutes LKL ar VTB Vieningojoje lygoje, nes kitu atveju jo perspektyvos birželį bus nedaug žadančios.

Prognozėmis nesiremia

Ištisus metus jaunųjų krepšininkų galimybes NBA naujokų biržoje vertina specialios interneto svetainės. Tokių portalų kaip „Draft Express“ ar „NBA Draft“ tikslas – prognozuoti galimą naujokų biržos eigą.

Remiantis jų spėjimais, lietuvių situacija – itin palanki. Pavyzdžiui, „Draft Express“ J.Valančiūnui prognozuoja 3-iąjį, o „NBA Draft“ – 12–ąjį šaukimus. D.Motiejūnui „Draft Express“ skyrė 9–ąjį, o „NBA Draft“ – 7–ąjį šaukimus.

Lietuvos krepšiniui būtų didelė garbė, jei mūsų atstovas išgirstų savo pavardę pirmajame trejete. Vis dėlto agentai siūlo nusiimti rožinius akinius ir pernelyg nepasitikėti naujokų biržos prognozėmis.

„Šiomis prognozėmis NBA klubai nesivadovauja. Jų niekas netraktuoja rimtai. Pripažįstama, kad šios svetainės atlieka gerą darbą, bet į jų prognozes beveik neatsižvelgiama. Dažnai jos nelabai pasiteisina“, – tikino „Eastplayers.com“ agentas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius