Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 19

Rūtenis Paulauskas moterų krepšiniui sako „ne“

Po išsiskyrimo su Vilniaus TEO klubu Rūtenis Paulauskas nusprendė trauktis ir iš Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio pareigų. „Jei čia ne, tai ir kitur – ne“, – ketvirtadienį 15min.lt teigė 38 metų specialistas, planuojantis grįžti į vyrų krepšinį.
Rungtynių akimirka
R.Paulauskas pasiryžęs grįžti į vyrų krepšinį. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Į moterų krepšinį R.Paulauskas pasuko prieš dvejus metus. Perspektyvus treneris tada stojo prie stipriausios šalies moterų komandos TEO vairo. Po metų jam buvo patikėtas ir vyriausiojo nacionalinės šalies rinktinės trenerio postas.

„Atsimenu, daug kas priekaištavo: „Kur tu eini? Į moterų krepšinį? Tai žingsnis atgal.“ Taip, tačiau aš laikiausi savo nuomonės ir dabar man visiškai negėda dėl mano darbo ar dėl pasirinkimo“, – atviravo buvęs TEO strategas.

Vis dėlto itin nesėkmingas Vilniaus ekipos startas Eurolygoje (nulis pergalių ir 4 pralaimėjimai) privertė klubo vadovus imtis permainų. Po trečiadienį namuose rezultatu 68:74 patirto pralaimėjimo Rygos TTT (Latvija) komandai TEO klubas atsisveikino su R.Paulausku.

„Dėkojame Rūteniui už atliktą darbą ir linkime jam sėkmės ateityje. Prieš beveik porą metų pradėjęs vadovauti komandai, jis nuveikė nemažai jos labui. Per tą laiką TEO sužaidė ne vienas gražias rungtynes. Deja, šis sezonas prasidėjo nesėkmingai ir komandai yra būtini pasikeitimai“, – sprendimą komentavo TEO direktorius Arvydas Tamašauskas.

R.Paulauskas ketvirtadienį 15min.lt prisipažino per daug nenustebęs dėl tokio vadovybės žingsnio.

– Kada sužinojote, kad skiriasi jūsų ir TEO komandos keliai? Kaip reagavote?

– Sprendimas buvo priimtas trečiadienį po Eurolygos varžybų. Mes pasikalbėjome, klubas pasakė. Viskas – padėtas taškas. Tačiau nėra taip, kai rašo didžioji dalis šalies žiniasklaidos, kad laikiausi įsikibęs savo posto ir nesiruošiau atsistatydinti. Kokia buvo mano reakcija? Nežinau, mane dar turbūt veikė varžybų emocijos. Pats sprendimas manęs labai stipriai nesujaudino.

– Laukėte tokio vadovybės žingsnio?

– Aišku, žinojau, kad varžybos su Rygos TTT buvo lemiamos. Jeigu būtume laimėję, galimybė toliau dirbti buvo, tačiau tuomet būtų reikėję ką nors kardinaliai keisti: arba darbą, arba kai kurias žaidėjas. O pralaimėjimo atveju, be abejo, geriausia pakeisti trenerį.

– Ar toks ultimatumas nesukėlė komandai papildomos įtampos?

– Tam tikra įtampa slėgė. Ji slėgė ir žaidėjas, kurios suvokė varžybų svarbą.

– Kaip manote, ko pritrūko TEO, kad šis Eurolygos sezonas susiklostė taip nesėkmingai?

Oi, daug dalykų. Tikrai negali sakyti, jog pritrūko sėkmės. Tiesiog labai sunkiai klostėsi darbas nuo pat pradžios. Mano nuomone, trūkumus geriausiai galima įvardyti iš šalies, tačiau komanda buvo kardinaliai pasikeitusi. Man pasikeisti yra sunku ir žaisti tokį krepšinį, kokio aš nenoriu, tikrai negaliu. Esu užsispyręs. Galbūt esu ir per daug reiklus, ir ne visada tie mano principai suveikia.

Gal per daug tikėjau savimi, o manimi pasitikėjimas blėso, – sakė R.Paulauskas.Mums labai skaudžiai palietė ir finansų krizė, o ir mūsų grupė buvo tokia, kad iškovoti pirmas tris pergales būtų tiesiog neįmanoma. Tačiau svarbiausia ne tai, o žaidimas, kuris iš tikrųjų buvo labai prastas. Toks jis buvo ne vien dėlto, jog užsispyrusiai reikalavau kitokio žaidimo. Mums trukdė ir kai kurių žaidėjų nepatyrimas, skirtingas amerikiečių propaguojamas žaidimo stilius, didelės disproporcijos komandoje tarp startinio penketo ir atsarginių žaidėjų.

Tačiau darbas vyko kiekvieną dieną. Nežinau, galbūt geriau, galbūt blogiau jį buvo galima padaryti. Tiesiog gal per daug tikėjau savimi, o manimi pasitikėjimas blėso.

– O jei klubo vadovybė būtų suteikusi jums dar vieną šansą, ar jautėte, kad galite komandą atvesti į pergalių kelią?
 

–  Nesvarstau, kas būtų buvę. Šiuo metu tai man jau visiškai neaktualu. Smagu dėl tų dvejų metų, kuriuos praleidau TEO komandoje. Man visiškai negėda dėl mano darbo ar dėl pasirinkimo. Atsimenu, daug kas priekaištavo: „Kur tu eini? Į moterų krepšinį? Tai žingsnis atgal.“ Taip, tačiau aš visą laiką laikiausi savo nuomonės. Labai džiaugiuosi, jog turėjau galimybę bendradarbiauti su Arvydu Tamašausku. Smagu, kad mūsų nuomonės sutapo. Turėjome viziją, kaip rinktinės ar TEO lygį pakelti. Deja, atėjo toks laikas.

– Gal jau turite minčių, ką veiksite toliau? Ar liksite moterų krepšinyje?

– Ne, moterų krepšinyje tikrai neliksiu. Jau anksčiau esu sakęs, kad vienintelė mano meilė moterų krepšinyje yra TEO komanda. Viena ir paskutinė. Kaip tame gražiame romane, įsimyli ir myli visą gyvenimą – negali į nieką iškeisti. Arba TEO, arba vyrų krepšinis.

– Tačiau vyriausiojo trenerio pareigas einate ir Lietuvos moterų rinktinėje. Ketinate trauktis ir iš šio posto?

– Jeigu čia ne, tai ir kitur – ne. Nematau moralinės galimybės likti rinktinės treneriu. Pirmas dalykas, TEO yra stipriausias Lietuvos klubas, kuriame žaidžia dauguma rinktinės kandidačių, todėl, manau, geriausia vieta dirbti nacionalinės komandos treneriui yra TEO klubas. Antra, A.Tamašauskas yra rinktinės vadovas ir aš jam linkiu kuo geriausios sėkmės, tačiau jis yra ir TEO vadovas. Mūsų keliai išsiskyrė TEO klube, todėl, manau, ir rinktinėje turime padėti tašką.

Trečia, įsivaizduokite, kaip atrodys, kai treniruodamas vyrų komandą – dabar aš vis tiek ieškosiu darbo vyrų krepšinyje – retkarčiais pavadovausiu ir moterų rinktinei. Ir ketvirta, tai yra tam tikro ciklo pabaiga. Vadovauti rinktinei pradėjau nuo atrankos ciklo varžybų, patekome į Europos čempionatą, kur kai kas pavyko, kai kas ne, tačiau šis ciklas baigėsi, dabar atėjo kitas. Šiuo metu nežinome nei burtų, nei varžovių. Yra daug laiko pasirinkti naują trenerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius