Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 06 02

Su žemėmis maišytas Davidas Blattas rado bendrą kalbą su LeBronu Jamesu

NBA tokio trenerio turbūt dar nėra buvę. Pirmąjį sezoną stipriausioje krepšinio lygoje treneriu dirbantis Davidas Blattas ištisus aštuonis mėnesius buvo kritikuojamas už kiekvieną menkiausią klaidą, bet sugebėjo atvesti „Cleveland Cavaliers“ komandą į NBA superfinalą. Kelias jo link buvo duobėtas kaip Kauno gatvės, skeptikai ir dabar tauškia apie miglotą jo ateitį Klivlande, bet D.Blattas vaikiškai šypteli žvelgdamas į kritikus: „Aš vis dar Klivlande.“
LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas
LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dvigubą JAV ir Izraelio pilietybę turintis specialistas šiapus Atlanto buvo nešiojamas ant rankų ir mylimas. Juo žavėjosi ir Lietuvos krepšinio sirgaliai, nes kaskart mūsų šalyje apsilankydavęs specialistas liaupsindavo lietuvių krepšinio mokyklą ir sirgalius. Tai darė taip nuoširdžiai, kad nepaliko abejingų.

Bet 2014-ųjų vasarą jo gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis – likus savaitei iki NBA naujokų biržos jis tapo „Cavaliers“ vyriausiuoju treneriu.

„Ir štai, aš vis dar Klivlande“, – maloniai šypteli kritikų ne kartą ir ne du jau „atleistas“ D.Blattas, rašo „The Plain Dealer“.

Gyvenimo sprendimas

Kai „Cavaliers“ pakvietė D.Blattą į darbo pokalbį, amerikietis jau buvo sulaukęs „Golden State Warriors“ komandos pasiūlymo tapti Steve‘o Kerro asistentu. Tos pačios ekipos, su kuria dabar kausis dėl NBA čempionų žiedų.

55-erių D.Blattas suprato – kito tokio šanso treniruoti NBA klubą gali ir nebūti, todėl jis ryžosi pasirašyti sutartį su „Cavaliers“.

Tada D.Blattas dar nežinojo, kad jis treniruos geriausią NBA krepšininką LeBroną Jamesą.

„Jį vadino „tuo vyruku“. Buvo galimybė, kad „tas vyrukas“ pas mus žais, bet niekas nebuvo tikras. Net naujokų biržos naktį nežinojome, kad LeBronas grįš į Klivlandą“, – tikino D.Blattas.

Jei būtų žinoję, „Cavaliers“ klubas greičiausiai nė nebūtų pirmuoju šaukimu pasirinkęs puolėjo Andrew Wigginso, kuris yra velniškai talentingas ir perspektyvus, bet identiško žaidimo stiliaus ir pozicijos žaidėjas kaip LeBronas Jamesas.

Ir D.Blattas netrukus žvelgė tiesai į akis, su kuria susiduria visi LeBrono treneriai: jei komanda laimi, tai tik dėl talento. Jei komanda pralaimi, tai – trenerio problema.

Po naujokų biržos nakties D.Blattas mintyse jau dėliojosi planus, kaip aikštėje sustatys jaunuosius A.Wigginsą, Kyrie Irvingą, Tristaną Thompsoną, Anthony Bennettą, Matthew Dellavedovą, Joe Harrisą ir veteraną Andersoną Varejao bei kitus.

Bet „Cavaliers“ susigrąžino L.Jamesą ir A.Wigginsą išmainė į pergalių ištroškusią „Minnesota Timberwolves“ žvaigždę Keviną Love.

Kritinė sutartis

L.Jameso Klivlande galėjo ir nebūti, jei ne nauja „Cavaliers“ ir K.Irvingo sutartis, įrodžiusi, jog Klivlandas turi čempioniškų ambicijų.

Viskas prasidėjo nuo to, kai „Cavaliers“ liepos 1-ąją sudarė penkerių metų 90 milijonų JAV dolerių vertės sutartį su K.Irvingu.

D.Blattas buvo restorane tą liepos 1-osios popietę, 12 val. 1 min., kai „Cavaliers“ savininkas Danas Gilbertas ir direktorius Davidas Griffinas įteikė K.Irvingui solidų pasiūlymą.

„Labai nervinausi, – prisimena D.Blattas. – Su Kyrie buvo jo tėvas Dredas, kuris sūnaus karjerai daro labai didelę įtaką. Jis norėjo matyti mūsų nuoširdumą kalbant apie „Cavaliers“ planus suburti laiminčią komandą su K.Irvingu priešakyje. Tai nebuvo tik „Kyrie, mes tave mylime, štai tau 90 milijonų“. Mes turėjome išaiškinti, kaip tai, ką siūlome, skirsis nuo to, ką K.Irvingas patyrė su komanda anksčiau.“

O K.Irvingas Klivlande nesijautė labai laimingas. „Cavaliers“ kentė pralaimėjimus ir voliojosi Rytų konferencijos autsaiderių gretose. „Jam kartais būdavo nemalonu net žengti į areną. Bet pažiūrėkite į jį dabar“, – šypteli D.Blattas.

Šį sezoną K.Irvingas rinko vidutiniškai 21,7 taško, krepšį atakuodamas 46,8 proc. taiklumu. Jis žaidė dar rezultatyviau ir taikliau nei pernai, kai L.Jameso Klivlande nebuvo nė kvapo (vid. 20,8 tšk., 43 proc. taiklumas).

Kartais jis žaidžia kaip atakuojantis gynėjas ir laukia LeBrono perdavimų, o kitą kartą jis pats diriguoja „Cavaliers“ puolimui.

Jam tik 23-eji, bet Kyrie žaidimo branda sužavėjo D.Blattą. Amerikietis greitai rado bendrą kalbą su treneriu NBA debiutantu.

„Mane labiausiai sužavėjo jo noras gintis. Jis – fenomenalus“, – neslėpė D.Blattas.

Čempionų žiedų spaudimas

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

„Kai tik atvyko LeBronas ir mainais gavome Keviną Love, iškart pajutau spaudimą laimėti čempionų žiedus, – tikino D.Blattas. – Tai buvo sunkiausia dalis, nes viską pradėjau nuo vieno taško, bet labai labai greitai mes tapome visai kitokia komanda.“

Strategą nustebino prognozės, kad „Cavaliers“ per keletą naktų tapo stipriausia NBA komanda, kuri pretenduoja laimėti 70 NBA reguliariojo sezono rungtynių – beveik kaip nesustabdoma „Chicago Bulls“ komanda su Michaelu Jordanu, Scottie Pippenu ir Dennisu Rodmanu priešakyje.

„Tikėjausi, kad geriausiu atveju sezono pradžia bus banguota, blogiausiu – labai sunki. Milžiniški lūkesčiai ir trijų dominuojančių NBA žaidėjų sulipdymas į vieną kumštį – tokie dalykai nenutinka per naktį“, – sakė D.Blattas.

Maišymas su žemėmis

Kai „Cavaliers“ startavo 18-a pergalių ir dešimčia pralaimėjimų, vidurio puolėjas A.Varejao dėl Achilo traumos jau gruodį turėjo baigti sezoną, atsarginis įžaidėjas M.Dellavedova dėl kelio traumos iškrito mėnesiui, o nugaros skausmus kentęs L.Jamesas – dviem savaitėms.

„Kai pralaimėjome 10 iš 11 rungtynių, viskas atrodė pilka. Tada žiniasklaida pradėjo mus maišyti su žemėmis, nors tai nebuvo teisinga. Juk praradome geriausią savo žaidėją ir pagrindinį „centrą“. Visos NBA komandos kartais įkrenta į duobę. Mes įkritome dar giliau, bet tam buvo pateisinamų priežasčių“, – neabejoja D.Blattas.

Ir D.Blattas netrukus žvelgė tiesai į akis, su kuria susiduria visi L.Jameso treneriai: jei komanda laimi, tai tik dėl talento. Jei komanda pralaimi, tai – trenerio problema.

D.Blattas buvo lengvas kritikų grobis. JAV žiniasklaidoje jis dar neturėjo draugų, jis buvo nežinomas NBA, tai buvo pirmasis jo sezonas stipriausioje lygoje.

„NBA naujoko“ etiketė erzino D.Blattą. Jis jau žinojo, ką reiškia pakelti spaudimą Tel Avive, bet tai buvo visiškas niekis lyginant su Klivlandu ir L.Jamesu.

„Man buvo labai nemalonu“, – pripažįsta treneris.

Greitai pasklido gandai, kad D.Blattas bus atleistas, nors klubo direktorius D.Griffinas mūru stojo už specialistą.

D.Blattas bandė nekreipti dėmesio į kritiką, bet jokie šarvai nebūtų padėję to padaryti. Be to, jis dar nebuvo dirbęs klube, su kuriuo per 11 rungtynių patyrė 10 pralaimėjimų.

„Žinojau, kad kai LeBronas grįš, viskas pagerės. Bet kartais sezono metu mes neturėjome šovinių. Tiesiog turėjome laukti, kol grįš LeBronas“, – prisimena D.Blattas.

Esminis pokytis

Sausio pradžioje D.Griffinas atliko du esminius mainus. Jis iškeitė Dioną Waitersą ir ateities NBA naujokų biržos pirmojo rato šaukimą į gynėjus J.R.Smithą, Imaną Shumpertą ir „centrą“ Timofejų Mozgovą.

D.Blattas ir L.Jamesas troško to paties – Klivlandui padovanoti NBA čempionų titulą. Tačiau laukė ilgas procesas. O skeptikai ėmė abejoti D.Blatto autoritetu Karaliui Jamesui.

Pasveiko ir L.Jamesas. „O kas žaidžia su LeBronu, tampa geresnis. Geriausia L.Jameso savybė – pakelti kitų žaidimo lygį“, – tikina D.Blattas.

J.R.Smithas gerokai paįvairino „Cavaliers“ puolimą, I.Shumpertas sėkmingai stabdė varžovų gynėjus, o T.Mozgovas užkamšė spragas baudos aikštelėje.

Reguliarųjį sezoną įpusėję su 19-pergalių ir 20 pralaimėjimų, „Cavaliers“ jį baigė iškovodami 33 pergales per 42 rungtynes. Su 53 pergalėmis ir 29 pralaimėjimais „Cavaliers“ Rytų konferencijoje užėmė antrąją vietą.

Skylių kamšytojas iš Rusijos

Prie „Cavaliers“ pergalių svariai prisidėjo ir Rusijos rinktinės vidurio puolėjas T.Mozgovas, į Klivlandą iš Denverio „Nuggets“ atvykęs po mainų. 28 metų 216 cm ūgio krepšininkas dar Rusijos nacionalinėje komandoje klausė D.Blatto nurodymų.

„Dėl jo buvau ramus, nes pažinojau jį iš Rusijos rinktinės 2012 metų olimpinėse žaidynėse. Buvau tikras, kad jis mums bus naudingas, ir žinojau, kaip su juo elgtis“, – teigė D.Blattas.

Pirmą kartą T.Mozgovą amerikietis pastebėjo dar prieš 11 metų, kai treniruodamas Sankt Peterburgo „Dinamo“ komandą peržiūroje išvydo aukštą septyniolikmetį. Timofejus turėjo „aukštaūgių sindromą“.

„Jis buvo nekoordinuotas ir žinojau, kad teks ilgai su juo vargti. Kadangi turėjo „aukštaūgio sindromą“, jis buvo vėlyvesnio brendimo. Aukštaūgiams reikia daugiau laiko įsibėgėti“, – sakė D.Blattas.

Jis žino, kaip dirbti su vienu geriausių Rusijos krepšininkų. Ant jo negalima rėkti, nes krepšininkas yra jautrus. Kai rusas nusimena, jį reikia nuraminti.

„Timofejaus negalime „mušti“, jam reikia meilės. Jis – tikras juodadarbis“, – auklėtinį gyrė D.Blattas.

Ar jiedu kada nors kalbėjosi rusiškai?

„Mano rusų kalba yra mėšlina, – juokėsi D.Blattas. – Jei atvirai, jam nepatinka kalbėti rusiškai. Timofejus atvyko į JAV ir nori su visais bendrauti angliškai. Tai – ypatingas vyrukas.“

Labiausiai sunervinęs gandas

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas

Atvykęs į Klivlandą D.Blattas ieškojo asistentų. Jam buvo kilusi mintis pasikviesti porą kolegų iš Europos, bet amerikietis suprato, kad jam nereikia dar dviejų NBA „mokinukų“.

D.Blattas pasikvietė į pokalbį buvusį NBA įžaidėją Tyroną Lue – žmogų, kuris buvo vienas pagrindinių kandidatų tapti „Cavaliers“ vyriausiuoju treneriu. D.Blattui Tyronas pasirodė geriausias kandidatas.

D.Blatto draugai net pasišiaušė: „Gal tu išprotėjai?“ Juk tapęs D.Blatto asistentu, T.Lue kartu tapo ir pagrindiniu pretendentu nesėkmės atveju pakeisti D.Blattą prie „Cavaliers“ vairo.

Tačiau D.Blattas buvo ramus: „Aš norėjau laimėti. Man nerūpėjo baimės faktoriai, nerūpėjo, ką apie mane galvoja kiti žmonės. Norėjau, kad mūsų komandą treniruotų geriausi specialistai.“

Bet kai „Cavaliers“ įkrito į nesėkmių liūną, kilo skandalas, labiausiai sunervinęs D.Blattą. NBA pasklido gandas, kad „Cavaliers“ žaidėjai labiau klauso ne D.Blatto, o T.Lue nurodymų. Esą T.Lue rengė sąmokslą išmesti Davidą iš Klivlando.

„Tai mane siutino labiausiai. Man nerūpi, ką kalba žmonės, bet tos kalbos virš Tyrono metė šešėlį. Tai buvo neteisinga. Labai neteisinga! Jis man yra pats ištikimiausias ir draugiškiausias žmogus Klivlande“, – atkirto D.Blattas.

Toną pakėlęs „Cavaliers“ treneris padaro pauzę ir nurimsta.

„Dirbti su juo man didžiausias malonumas. Neabejoju, kad vieną dieną jis bus vyriausiasis NBA komandos treneris“, – tikino D.Blattas.

Santykiai su LeBronu Jamesu

D.Blattas ir L.Jamesas troško to paties – Klivlandui padovanoti NBA čempionų titulą. Tačiau laukė ilgas procesas. O skeptikai ėmė abejoti D.Blatto autoritetu Karaliui Jamesui.

„Turėtumėte to paklausti LeBrono, ar man reikėjo jam ką nors įrodinėti, – sako D.Blattas. – Naujas treneris turi parodyti, kad jis suvokia, ką daro, ir žino, apie ką šneka.“

D.Blattas buvo gerbiamas visoje Europoje, bet ne NBA. Buvo akivaizdu, kad tiek L.Jamesui, tiek kitiems galėjo kilti abejonių dėl trenerio galimybių.

„LeBronas yra tikras eruditas. Nesu matęs krepšinį geriau išmanančio krepšininko. Aš pats paprašiau jo dalytis savo nuomone. Jo patarimai – neįkainojami. Jis NBA matė labai daug, todėl žino, ką kalba“, – sakė D.Blattas.

Nuo trenerio ir NBA klubo superžvaigždžių santykių dažnai priklauso komandos sėkmė, todėl D.Blattui buvo būtina su LeBronu rasti bendrą kalbą.

„Jis įtrauktas į visą procesą, bet taip ir turėtų būti. Mūsų santykiai – labai pagarbūs. Mes labai daug reikalaujame vienas iš kito ir siekiame to paties tikslo“, – teigia D.Blattas.

Iki to tikslo liko labai nedaug – tik keturios pergalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius