-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 21

Trenerio Kęstučio Kemzūros sėkmės formulė prigijo ir Rusijoje

Tradicinėje apžvalgoje – apie tai, kaip praėjusią savaitę sekėsi pasaulio čempionato prizininkės Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nariams.
Kęstutis Kemzūra
Kęstutis Kemzūra veda į pergales ir „Lokomotiv–Kuban“ krepšinio klubą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savaitė – kupina įvykių

Kęstutis Kemzūra prie šventinio stalo galės sėsti puikiai nusiteikęs. Rudens pradžioje jis atvedė Lietuvos rinktinę ant pasaulio čempionato garbės pakylos, o startavus klubų sezonui lietuvio treniruojamas Krasnodaro „Lokomotiv–Kuban“ žaidžia kaip niekada iki šiol.

Rusijos čempionate Krasnodaro klubas, iškovojęs penkias pergales per septynis mačus, dalijasi 1–2 vietomis su Kazanės „Uniks“. Europos „Iššūkio“ taurės varžybose „Lokomotiv–Kuban“ suklupo tik kartą per penkis turus ir iš anksto užsitikrino kelialapį į kitą etapą.

Praėjusią savaitę Krasnodaro ekipa iškovojo dvi pergales svečiuose. Europos „Iššūkio“ taurės varžybų rungtynėse Maskvoje 78:67 įveikė vietos „Dinamo“, o Rusijos lygos mače Sankt Peterburge rezultatu 77:64 palaužė „Spartak“.

Po pergalės Maskvoje K.Kemzūra neslėpė pasitenkinimo: „Visa komanda parodė charakterį. Visi supratome rungtynių svarbą, todėl žaidėjai į aikštę ėjo maksimaliai susikaupę.“

Kai kurie žaidėjai prie komandos prisidėjo tik rungtynių su „Dinamo“ išvakarėse, po košmaru virtusios kelionės į Magnitogorską, kur žaidė Rusijos taurės turnyro susitikimą.

Krasnodaro ekipa daugiau nei parą užtruko Maskvos Vnukovo oro uoste, nes dėl prastų orų negalėjo išskristi į Magnitogorską. O nuskridusi į Uralą „Lokomotiv–Kuban“ komanda tiesiai iš lėktuvo nuskubėjo į salę ir pralaimėjo „Metalurg“ ekipai rezultatu 88:92. Rungtynės prasidėjo 23.30 val. vietos laiku.

Tiesa, K.Kemzūra ir visi legionieriai išvengė kelionės sunkumų, nes Krasnodaro klubo vadovybė nusprendė nevarginti lyderių ir vietoj jų į Magnitogorską nusiuntė jaunimą. Komandai vadovavo K.Kemzūros padėjėjas Donaldas Kairys.

„Lokomotiv-Kuban“ treniruojantys lietuviai turėjo ir malonių rūpesčių.

Kitą dieną po rungtynių su „Dinamo“ Lietuvos ambasadoje Maskvoje iškilmingai įteikti Lietuvos valstybės apdovanojimai šiuo metu Rusijos krepšinio klubuose dirbantiems Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nariams.

K.Kemzūra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, treneris skautas D.Kairys ir Maskvos „Dinamo“ dirbantis fizinio pasirengimo treneris Evaldas Kandratavičius – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.

Kaip apdovanojimo ceremonijoje sakė Lietuvos ambasadorius Rusijoje Antanas Vinkus, Lietuvos krepšinio trenerių darbas Rusijos klubuose prisideda ne tik prie šių komandų pergalių, bet ir prie Lietuvos vardo garsinimo bei abiejų šalių ryšių plėtojimo sporto srityje.

LKL – planuotos pergalės

Lietuvos klubai, kuriems atstovauja šalies rinktinės žaidėjai, LKL čempionate įsirašė po dar vieną planuotą pergalę.

Tiesa, Kauno „Žalgiris“ dar trečiojo kėlinio viduryje buvo atsilikęs nuo „Kauno“, bet tiksliai sužaidė mačo pabaigą ir laimėjo 73:59. Tai buvo dešimtoji žalgiriečių pergalė šį sezoną per tiek pat rungtynių LKL arenose.

Daugiau nei pusę taškų – 40 – „Žalgiriui“ pelnė šių metų pasaulio čempionato prizininkai: Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas (po 10), Tomas Delininkaitis (9), Martynas Pocius (7), Tadas Klimavičius (4).

Vilniaus „Lietuvos rytas“ be vargo 83:65 įveikė kitą sostinės komandą „Perlą“. Šalies rinktinės snaiperis Martynas Gecevičius prie septintosios vilniečių pergalės prisidėjo 7 taškais.

Eurolygoje sekėsi skirtingai

Eurolygoje Lietuvos krepšinio milžinams praėjusią savaitę sekėsi skirtingai. Ant bedugnės krašto atsidūrę „Lietuvos ryto“ krepšininkai savo aikštėje 88:87 (M.Gecevičius 8) palaužė čempionės titulą ginančią „Barcelona“ ekipą.

Pralaimėjimas būtų palikęs vilniečius už „Top-16“ etapo borto. Dabar „Lietuvos rytas“ turi galimybę tęsti sezoną Eurolygoje. Lietuvos čempionams reikia ketvirtadienį Kroatijoje įveikti dar nė karto nelaimėjusią Zagrebo „Cibona“ ekipą ir laukti, kad Prancūzijos čempionas Šolė „Basket“ pralaimėtų Turkijoje Stambulo „Fenerbahce“ komandai.

„Žalgiris“ praėjusią savaitę taip pat žaidė su Ispanijos klubu – šios šalies čempionu Vitorijos „Caja Laboral“. Po trileriu trečiadienį virtusio mačo, kuriame prireikė pratęsimo, pergale džiaugėsi svečiai – 95:89.

P.Jankūnas šeimininkams pelnė 17 taškų, M.Kalnietis ir M.Pocius – po 10, Tomas Delininkaitis – 9, Tadas Klimavičius – 6.

Po šios nesėkmės „Žalgiriui“ dar buvo kilę neaiškumų dėl kelialapio į „Top-16“, bet jau ketvirtadienį viską išsprendė Tel Avivo „Maccabi“, namuose įveikdamas Maskvos srities „Chimki“ ir užtikrindamas kauniečiams bilietą aukštyn nepriklausomai nuo paskutinio grupės mačo su Rusijos ekipa.

„Žalgiris“ atleido trenerį 

Mačas su „Caja Laboral“ buvo pirmasis šį sezoną, kai prie „Žalgirio“ vairo nebuvo serbo Aco Petrovičiaus.

Keturis mėnesius Kauno ekipą treniravęs 51 metų specialistas antradienį buvo atleistas, nors jo vadovaujama komanda laimėjo 18 rungtynių iš 22.

Pasak „Žalgirio“ vadovų, serbas nesugebėjo pasinaudoti visomis komandos galimybėmis. „Sustojome vietoje, strigome. Trileriai ir trileriai visą laiką. Dabar gal išeisime iš trilerių“, – paaiškino „Žalgirio“ savininkas Vladimiras Romanovas.

Vyriausiuoju Kauno ekipos treneriu po dvejų metų pertraukos tapo 48 metų R.Grigas, šį sezoną dirbęs „Žalgirio“ sporto direktoriumi.

Varžosi dėl paskutinio kelialapio 

Jonas Mačiulis ar Robertas Javtokas? Kuris iš šių Lietuvos rinktinės žaidėjų rungtyniaus Eurolygos „Top-16“, paaiškės šią savaitę.

D grupėje Milano „Armani Jeans“ su J.Mačiuliu ir Valensijos „Power Electronics“ su R.Javtoku turi po keturias pergales ir varžosi dėl vienintelio laisvo bilieto į kitą etapą.
 

Paskutiniame ture Ispanijos klubas namie žais su Liublianos „Union Olimpija“, tuo tarpu Italijos ekipos laukia daug sunkesnis išbandymas – akistata Graikijoje su šios šalies čempionu Atėnų „Panathinaikos“.

Praėjusią savaitę susigrūmė „Armani Jeans“ ir „Power Electronics“. Dvikovą Milane rezultatu 75:60 laimėjo Valensijos komanda, kuriai Lietuvos rinktinės kapitonas R.Javtokas pelnė 8 taškus.

J.Mačiulis ir dar vienas Italijos klubo legionierius iš Lietuvos Marijonas Petravičius dėl traumų nerungtyniauja.

Šios Eurolygos grupės dugne liko Maskvos CSKA, kuris praėjusią savaitę svečiuose 72:81 nusileido Liublianos „Union Olimpija“ komandai. Šiose rungtynėse Rusijos čempionams 3 taškus pelnė buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas Ramūnas Šiškauskas.

Kova nacionaliniuose frontuose

Ispanijos čempionato 12-ojo turo mačuose sėkmingai žaidė Lietuvos rinktinės vidurio puolėjai.

R.Javtokas įmetė 11 taškų ir atkovojo 7 kamuolius per rungtynes, kuriose „Power Electronics“ svečiuose 70:64 nugalėjo Malagos „Unicaja“ krepšininkus.

Martynas Andriuškevičius 10 taškų ir net 12 atkovotų kamuolių prisidėjo prie Alikantės „Meridiano“ pergalės 53:52 prieš Las Palmaso „Gran Canaria“.

„Power Electronics“ (6 pergalės) užima devintą vietą, o „Meridiano“ (3) žengia paskutinė, 18-a.

Turkijos čempionate varžovams pirmą kartą šį sezoną pavyko sustabdyti Edirnės „Olin“ klubo lyderį Renaldą Seibutį. 29 minutes rungtyniavęs pasaulio čempionato prizininkas prametė visus tris metimus, o „Olin“ svečiuose rezultatu 50:69 pralaimėjo „Antalya“ ekipai. Vidas Ginevičius svečiams pelnė 3 taškus.

Per dešimt turų penkias pergales iškovojusi Edirnės komanda užima devintą vietą.

Italijos lygoje „Armani Jeans“ sekmadienį svečiuose rezultatu 94:81 įveikė Bolonijos „Canadian Solar“ ekipą. Milano komandos lietuviai nežaidė, o šeimininkams 8 taškus pelnė Deividas Gailius.

„Armani Jeans“ (8 pergalės ir 2 pralaimėjimai) žengia antroje vietoje. Pirmauja Sienos „Montepaschi“ (9 ir 1) su Rimantu Kaukėnu ir Kšyštofu Lavrinovičiumi.

L.Kleiza žiba ne tik aikštėje

Vangokai pradėjęs savaitę ir per rezultatu 93:110 pralaimėtas rungtynes su „Chicago Bulls“ tik 4 taškus pelnęs „Toronto Raptors“ puolėjas Linas Kleiza po to buvo nesulaikomas ir į sąskaitą įsirašė du dvigubus dublius.

Toronto klubas penktadienį namuose 98:92 įveikė „New Jersey Nets“, o sekmadienį irgi savo arenoje rezultatu 110:120 nusileido NBA čempionui „Los Angeles Lakers“.
 

Rungtynėse su „Nets“ L.Kleiza žaidė ilgiausiai per karjerą NBA – 45 minutes – ir pelnė 18 taškų bei atkovojo 12 kamuolių.

Per mačą su „Lakers“ lietuvis žaidė 36 min., pelnė 26 taškus, o po krepšiais sugriebė 10 kamuolių.

„Raptors“, laimėjęs 10 iš 28 rungtynių, Rytų konferencijoje užima dešimtą vietą.

L.Kleizą įspūdingam žaidimui galėjo įkvėpti žinia iš gimtinės. Viena didžiausių Lietuvoje nevyriausybines organizacijas, dirbančias vaiko gerovės srityje, vienijančių asociacijų NVO vaikams konfederacija „Vaikų draugu“ paskelbė būtent L.Kleizą.

„Linas labai dėkoja už tokį įvertinimą ir siunčia visiems saldžius linkėjimus – rekordinio dydžio tortą! „Vaikų draugo“ apdovanojimas yra didžiulis įvertinimas, tarsi ženklas, kad einama teisinga linkme, bei puikus paskatinimas daryti dar daugiau vaikų gerovei ateinančiais metais“, – krepšininko žodžius perdavė Lino Kleizos labdaros ir paramos fondo direktorius Mindaugas Gobikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius