Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 03

Pašėlusios taškų lenktynės: pretendentai laimėti prestižinį Eurolygos apdovanojimą

Alphonso Fordo trofėjus – prizas, kiekvieną sezoną skiriamas rezultatyviausiam Eurolygos žaidėjui. 2004 m. Anapilin išėjusios Eurolygos legendos vardu pavadintą apdovanojimą yra laimėję jau 13 krepšininkų, o kas į jį pretenduos šiemet?
Mike'as Jamesas, Vasilije Micičius, Nikola Mirotičius
Mike'as Jamesas, Vasilije Micičius, Nikola Mirotičius / Getty Images/Euroleague.net ir Scanpix nuotr.

Vienintelis lietuvis yra atsiėmęs A.Fordo apdovanojimą – tą 2009-2010 m. sezone padarė Pirėjo „Olympiakos“ komandoje siautęs Linas Kleiza.

Nuo 2004-2005 m. sezono skiriamą prizą daugiausiai – tris kartus – yra laimėjęs serbas Igoris Rakočevičius, o amerikietis Keithas Langfordas ir rusas Aleksejus Švedas rezultatyviausiais buvo po dukart.

Dar 10 žaidėjų A.Fordo trofėjų atsiėmė po sykį: amerikiečiai Bobby Brownas, Drew Nicholas, Marcas Salyersas, Charles Smithas, Bo McCalebbas, Tayloras Rochestie ir Mike'as Jamesas, prancūzas Nando De Colo, lietuvis L.Kleiza ir serbas Vasilije Micičius, kuris yra šviežiausias A.Fordo prizo laimėtojas – Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas jį atsiėmė už praėjusį sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Linas Kleiza
„Scanpix“ nuotr./Linas Kleiza

Buvęs žalgirietis yra tarp pagrindinių pretendentų laimėti šį apdovanojimą ir 2022-2023 m. sezone, bet kas jam sudarys didžiausią konkurenciją?

Pagrindinius kandidatus išvardijo oficiali Eurolygos svetainė.

Nando De Colo (Vilerbano ASVEL)

Buvęs Eurolygos MVP pirmavo Eurolygoje pagal taškus 2015-2016 m. sezone, kai rinko po 19,4 per susitikimą. Bent 15 taškų jis rinko per penkis skirtingus sezonus, o šį sezoną pradeda vos 630 taškų atsilikdamas nuo visų laikų rezultatyviausio turnyro žaidėjo Vassilio Spanoulio.

Būdamas vienas geriausių metikų Eurolygos istorijoje, N.De Colo net septynis sezonus buvo 50-40-90 klube (bent 50 proc. dvitaškių taiklumas, bent 40 proc. tritaškių ir bent 90 proc. baudų metimų).

twitter nuotr./Nando De Colo
twitter nuotr./Nando De Colo

Po kiek prastesnio sezono, visi ženklai rodo, kad N.De Colo bus lyderis ASVEL gretose, o tai reiškia ir didelį jo taškų kraitį.

Carsenas Edwardsas (Stambulo „Fenerbahče“)

Nors jam gali prireikti laiko apsiprasti Eurolygoje, C.Edwardsas yra įrodęs, kad gali sėkmingai rinkti taškus.

Jis pirmavo G lygoje, pelnydamas po 26,8 taško per susitikimą. Universitete jis užfiksavo NCAA atkrintamųjų tritaškių rekordą, per ketverias rungtynes įmesdamas 28 tolimus metimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carsenas Edwardsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carsenas Edwardsas

Pridėjus tai, kad šalia jo žais maestro Nickas Calathesas, o varžovams gynyboje teks skirti dėmesį ir kitoms „Fenerbahče“ žvaigždėms, C.Edwardsas labai realiai gali būti tarp rezultatyviausių žaisdamas pirmą sezoną Eurolygoje.

Markusas Howardas (Vitorijos „Baskonia“)

Vos 178 cm gynėjas paliko pamuštų rekordų pėdsakus koledže, o po dviejų sezonų NBA, kur atliko atsarginio vaidmenį, jis turėtų būti išalkęs atvykdamas į Eurolygą.

M.Howardas pirmavo tarp visų universitetų žaidėjų su 27,8 taško vidurkiu atstovaudamas „Marquette“ komandai ir yra 21-as per visą NCAA istoriją su 2761 pelnytu tašku, kas yra ir jo universiteto rekordas. Jo 434 pataikyti tritaškiai yra aštuntas rezultatas pirmo NCAA diviziono istorijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Markusas Howardas
„Scanpix“/AP nuotr./Markusas Howardas

M.Howardas turėtų gauti žalią šviesą atakuoti ankstyvose atakos stadijose ir tą daryti dažnai „Baskonia“ klube, o tai jam gali leisti būti A.Fordo trofėjaus lenktynėse.

Mike'as Jamesas („Monaco“)

M.Jamesas galėtų pretenduoti į geriausio taškų rinkėjo Eurolygos istorijoje statusą.

Jo 16,2 taško vidurkis yra septintas istorijoje, bet nė vienas iš aukščiau esančių žaidėjų nesužaidė nė pusės tiek mačų, kiek sužaidė „Monaco“ lyderis (205).

Jis yra septintas ir pagal iš viso pelnytus taškus (3318), o šis skaičius ateinantį sezoną tik augs, leisdamas kilti M.Jamesui rezultatyviausių sąraše.

2019 metais jau laimėjęs A.Fordo trofėjų, M.Jamesas tarp trijų rezultatyviausių sezono krepšininkų pateko ir per tris pastaruosius sezonus.

Imago / Scanpix nuotr./Mike'as Jamesas
Imago / Scanpix nuotr./Mike'as Jamesas

Didžiausias klausimas kalbant apie M.Jameso rezultatyvumą gali būti „Monaco“ papildymai. Komandai įsigijus Elie Okobo ir Jordaną Loydą, monegaskų žvaigždės metimų skaičius gali būti mažesnis negu pernai.

Shane'as Larkinas (Stambulo „Anadolu Efes“)

Sh.Larkinas buvo penktas pagal rezultatyvumą Eurolygoje su 14,7 taško vidurkiu ir tai buvo mažiausias jo vidurkis per pastaruosius tris sezonus.

Jis užtikrintai pirmavo lygoje su 22,2 taško vidurkiu 2019-2020 m. sezone, kurį nutraukė COVID-19 pandemija.

Rankos trauma greičiausiai privers Sh.Larkiną praleisti sezono pradžią, o jeigu jos pasekmės išliks ir amerikietis, turintis Turkijos pasą, žais mažiau minučių, tai gali sumažinti jo šansus laimėti A.Fordo trofėjų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

Bet žinoma, svarbiausias Sh.Larkinui yra ne šis, o kitas – Eurolygos – trofėjus.

Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“)

V.Micičiui praėjusį sezoną pirmą kartą atiteko A.Fordo trofėjus, kai jis rinko po 18,2 taško per susitikimą.

2020-2021 m. sezono Eurolygos MVP pelnė bent 20 taškų pusėje sezono rungtynių ir toks pat pavojingas turėtų išlikti ir šiemet. Dvejose pozicijose galintis žaisti gynėjas su puikiu aikštės matymu verčia varžovus nuolat rizikuoti, nes V.Micičius puikiai skaito dvigubas gynybas, turi jėgos pranašumą prieš daugelį gynėjų ir yra pakankamai fiziškas, kad sugertų kontaktą ir pelnytų taškų prieš aukštesnius oponentus.

Scanpix/IMAGO/ANE Edition nuotr./Vasilije Micičius
Scanpix/IMAGO/ANE Edition nuotr./Vasilije Micičius

Paskutinis žaidėjas, pirmavęs Eurolygoje pagal rezultatyvumą du sezonus iš eilės, buvo pats Alphonso Fordas, o V.Micičius dabar turi šansą tą pakartoti.

Nikola Mirotičius („Barcelona“)

A.Fordo trofėjaus laimėtojų sąraše dominuoja gynėjai, bet N.Mirotičius atrodo kaip geriausias kandidatas tai pakeisti.

Nuo tada, kai jis 2019-aisiais papildė „Barcą“, juodkalnietis su Ispanijos pasu yra trečias pagal rezultatyvumą Eurolygoje, o pernai jis buvo antras su 16,9 taško vidurkiu.

Jis yra vienas geriausių turnyro metikų: pernai pagal dvitaškių taiklumą (65,5 proc.) N.Mirotičius buvo 11-as, o pagal tritaškių (46,3 proc.) – ketvirtas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikola Mirotičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikola Mirotičius

Puolėjas dėl traumos praleis sezono startą, bet sugrįžęs į aikštę jis turi visus šansus kovoti dėl A.Fordo trofėjaus.

Džananas Musa (Madrido „Real“)

Dž.Musa grįžta į Eurolygą po fantastiško sezono Lugo „Breogan“ klube, kuriame jis su 20,1 taško pirmavo Ispanijos ACB pirmenybėse pagal rezultatyvumą.

Vos 23-ejų metų krepšininkas turi platų įgūdžių arsenalą, o „Real“ jį įsigijo tam, kad šis taptų svarbią klubo ateities dalimi.

Vienintelis dalykas, stovintis tarp Dž.Musos ir A.Fordo trofėjaus, yra pergrūsta „Real“ sudėtis ir būtinybė pasidalinti kamuoliu ir metimais.

zalgiris.lt nuotr./Džananas Musa
zalgiris.lt nuotr./Džananas Musa

Nepaisant to, Dž.Musa per karjerą jau įrodė, jog gali rinkti taškus ir neabejotinai bus žaidėjas, kurį privalu sekti A.Fordo apdovanojimo lenktynėse.

Nemanja Nedovičius (Belgrado „Crvena zvezda“)

Po to, kai pirmavo Atėnų „Panathinaikos“ komandoje su 14,3 taško vidurkiu ir buvo septintas pagal rezultatyvumą visoje Eurolygoje, N.Nedovičius grįžta į Serbijos sostinę ir turėtų gauti dar daugiau galimybių rinkti taškus.

N.Nedovičius jau turėjo du sezonus, kuriuose rinko bent po 16 taškų, įskaitant ir 2017-2018 m. kampaniją, kai jo vidurkis siekė 16,8.

FIBA.com nuotr./Nemanja Nedovičius
FIBA.com nuotr./Nemanja Nedovičius

Būdamas „Crvena zvezda“ lyderiu, N.Nedovičius turės laisvą ir pasitikėjimą atakuoti tada, kai tik tam gaus progą, o tai gali lemti įspūdingus jo skaičius artėjančiame sezone.

Scottie Wilbekinas (Stambulo „Fenerbahče“)

Joks žaidėjas per pastaruosius keturis sezonus neįmetė daugiau tritaškių negu S.Wilbekinas (333), o pagal pelnytus taškus per šį laikotarpį amerikietis su Turkijos pilietybe yra ketvirtas.

Kokį vaidmenį jis gaus „Fenerbahče“ klube? S.Wilbekinas pirmą kartą po daug metų žais šalia tikro įžaidėjo (Nicko Calatheso), o tai gali suteikti jam daugiau patogių metimų negu tada, kai juos gynėjas turėjo kurtis pats.

Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas
Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas

S.Wilbekinas gali pataikyti iš bet kur, gali prasiveržti po krepšiu, o tai jį daro pavojingu vos įžengus į aikštę ir nuolatiniu rezultatyviausių sąrašo nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius