Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 22

Aidint karo šūviams Europos krepšinyje, LKF kieme – piknikas

FIBA tankas ėmėsi veiksmų. FIBA pareiškė, kad baus su Eurolyga einančių komandų šalis jų nacionalinių rinktinių šalinimu iš Europos čempionatų. Teoriškai Lietuvos rinktinei pavojų kelia Vilniaus „Lietuvos ryto“ sprendimas. Būtent sostinės klubas vienintelis gali potencialiai sudaryti trejų metų kontraktą su Europos taure. „Lietuvos ryto“ direktorių Martyną Purlį stebina ir FIBA, ir LKF pozicija.
Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas
Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

FIBA vidurnaktį išplatino oficialų pranešimą. Oficialiai grasinimas skamba taip: krepšinio federacijos, kurios leis tos šalies komandoms įsipareigoti Europos taurei, bus baudžiamos rinktinių pašalinimu iš „FIBA Europe“ organizuojamų renginių. Pavyzdžiui, jeigu „Lietuvos rytas“ sukirs rankomis su Europos taure, Lietuvos rinktinė gali būti diskvalifikuota iš 2017-ųjų Europos čempionato.

Antradienio rytą LKF į šias naujienas sureagavo stebėtinai ramiai. LKF teigia, kad oficiali pozicija bus pristatyta po balandžio 26 d. vyksiančio vykdomojo komiteto posėdžio. O tai yra daugiau nei po mėnesio, nors Eurolyga paprašė „Lietuvos ryto“ ir kitų dalyvauti Europos taurėje kviečiamų klubų pateikti savo atsakymą iki balandžio 1-osios. Terminas nėra galutinis, bet rekomenduotinas.

„Lietuvos ryto“ direktorius Martynas Purlys 24sek neslėpė nuostabos dėl FIBA pozicijos, kuri nėra argumentuota jokiu teisiniu pagrindu, bet mėtomasi grasinimais imtis diskvalifikacijų.

„Mano nuomone, klubai gali patys rinktis, kokiuose turnyruose dalyvauti. O FIBA nepateikia jokių argumentų. Be to, keista, kad Eurolygos klubams taikomi vieni standartai (FIBA nesiims sankcijų prieš Eurolygoje dalyvaujančius klubus), nors tos pačios organizacijos rengiamo Europos taurės turnyro dalyviams grasinama sankcijomis. Daugiau klaustukų nei atsakymų“, – stebėjosi M.Purlys.

FIBA organizuoja Čempionų lygos turnyrą, kuris startuos 2016-2017 m. sezoną. Bet tarptautinį krepšinį valdančiai FIBA organizacijai Europos taurė atims iš Čempionų lygos antro kalibro Senojo žemyno komandas. Todėl FIBA užsimojo prievarta komandas iš Europos taurės suvaryti į Čempionų lygą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Purlys (kairėje)
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Purlys (kairėje)

M.Purlys: „Keista LKF pozicija. Federacija kaip tik turėtų išreikšti savo poziciją, o ne laukti mūsų sprendimo“.

M.Purlys pridūrė, kad Eurolygos teisininkai susirinkime Barselonoje patikino, kad vasario 19 d. Europos Sąjungos išaiškinime klubai, žaidėjai ar teisėjai turi visišką pasirinkimo laisvę spręsti, kokiuose turnyruose dalyvauti. 

Tiesa, „Lietuvos rytas“ vis tiek lauks oficialios Lietuvos krepšinio federacijos pozicijos. Tik tyla iš LKF kabinetų kelia nuostabą.

„Keista LKF pozicija. Federacija kaip tik turėtų išreikšti savo poziciją, o ne laukti mūsų sprendimo. Šiek tiek keista“, – neslėpė M.Purlys.

Jo teigimu, Eurolyga tikrai artimiausiu metu turėtų pateikti atsaką FIBA. „Lietuvos rytas“ dar nepuls aklai pasirašyti sutarties su Europos taure ir stebės Europos krepšinio karo įvykius.

„Negalime aklai pulti į vieną ar kitą pusę. Norime išgirsti teisinius argumentus“, – apsidraudžia „Lietuvos ryto“ direktorius.

24sek susisiekė ir su „Neptūno“ direktoriumi Osvaldu Kurausku. Nors klubo vadovas dar praėjusią savaitę džiaugėsi, kad klaipėdiečiai kviečiami į Eurolygos šeimą, šią savaitę nuotaikos kitos.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Osvaldas Kurauskas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Osvaldas Kurauskas

Panašu, kad „Neptūnas“ Eurolygai tėra atsarginis variantas. T.y. jei „Lietuvos rytas“ atsisakys Europos taurės pasiūlymo, Eurolyga skambintų „Neptūnui“.

„Realiai, Lietuvai ten yra tik viena vieta. Šį sezoną čia žaidėme tik dėl vardinio kvietimo. O į pastarąjį posėdį Barselonoje buvome pakviesti tik simboliškai ir tik po to, kai nuvažiavome į FIBA susitikimą. Realiai, tik „Lietuvos rytas“ iš Lietuvos yra kviečiamas. O mes – atsarginis variantas“, – tvirtino O.Kurauskas.

Todėl „Neptūno“ atstovas nenori komentuoti FIBA ir Eurolygos karo, bet siūlo palūkėti Eurolygos atsakomojo žingsnio.

„Gal jie pateiks siurprizą. Dar bus naujienų“, – įsitikinęs O.Kurauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius