Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 18

Čempionų ankstyvas bėdas apžvelgęs L.Kleiza: „Nežinau, ar šie žaidėjai yra „Ryto“ lygio“

Lietuvos čempionai sezono starte yra toli nuo čempioniško žaidimo. Vilniaus „Rytas“ sezoną pradėjo trimis pergalėmis „Betsafe-LKL“ čempionate, bet tuomet užbrido nesėkmių liūne prieš Tenerifės „Lenovo“ išvykoje bei namuose patirti du itin skaudūs Kėdainių ir Jonavos ekipų smūgiai.

Vilniaus „Rytui“ bus labai sunku apginti po 12 metų iškovotą Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) titulą.

Auksinę sostinės komandą tarpsezonio metu paliko šeši žaidėjai, kuriuos pakeitė šeši naujokai. Turėjo būti septyni, bet Toddas Whitersas dėl šeimyninių priežasčių nusprendė prie „Ryto“ nebeprisijungti.

Sezoną Giedriaus Žibėno kariauna pradėjo išvargta pergale Utenoje, tuomet lengvai susitvarkė su Klaipėdos „Neptūnu“ ir Prienų „Labas GAS“.

Nesėkmių ruožas prasidėjo Kanarų salyne, kur FIBA Čempionų lygos sezono pirmajame ture „Rytas“ 74:89 nusileido čempionei Tenerifės „Lenovo“.

Jau šį vakarą Vilniaus komanda Izraelyje susikibs su Herclijos „Bnei“, o prieš šį mačą teko nuryti dvi karčias piliules savame kieme – „Jeep“ arenoje šeimininkavo ir Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, laimėjęs 92:88, ir Virginijus Šeškus su Jonevos „CBet“ ekipa – 78:71.

„Jie turi problemų, bet nėra lengva pakeisti tris pagrindinius žaidėjus, kurie tempė komandą praėjusį sezoną ir buvo lyderiai – Arnas Butkevičius, įsižaidęs Speedy Smithas ir Ivanas Buva. Tai yra trys kertinės figūros, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Kiti žaidėjai turi prisitaikyti prie naujų vaidmenų, kokių nėra turėję. Gyčiui Radzevičiui pernai žaisti buvo lengviau. Jis neturėjo tiek dėmesio, o dabar reikalaujama kur kas daugiau.“

Daugiausiai sprendžiančiu „Ryto“ žaidėju tapo amerikietis Marcusas Fosteris. Žalią šviesą puolime turintis atakuojantis gynėjas vietiniame fronte renka po 15,8 taško (46,7 proc. trit.).

„Nelabai kas „Ryte“ pasikeitė. Išėjo lyderiai, atėjo nauji žaidėjai, o žaidimas liko panašus. Tai nėra supertaktiškas krepšinis. „Rytas“ yra emocinė komanda, žaidžianti iš varžovų klaidų, mėgstanti užsivesti, bėgti ir žaisti greitą žaidimą. Kai kamuolys pradeda judėti, visi jį paliečia ir yra laimingi. Jei varžovas sugeba numušti „Ryto“ tempą, įvesti į pozicinį žaidimą penki prieš penkis, tuomet vilniečiai turi problemų. „Neptūnas“ darė priešingai – suklydo tris kartus iš eilės, o „Rytas“ pabėgo. Jie iš to gyvena, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – Prieš „Rytą“ reikia žaisti lėtai. Na, nebent esi Tenerifės „Lenovo“, tuomet toliau žaidi savo greitą krepšinį. Bet labai svarbu kontroliuoti „Ryto“ žaidimą.“

VIDEO: PIKENROLAS: bėdų turgus Panevėžyje ir Vilniuje bei maksimalūs išbandymai „Žalgiriui“

Didžiosios „Ryto“ problemos prasideda įžaidėjų grandyje, kadangi šį sezoną šios komandos aukštaūgiai gyvena iš gynėjų kuriamų progų. Stringa Benedekas Varadis ir Elvaras Fridrikssonas, stringa ir visas „Rytas“.

Pernai šią problemą visiškai išspręsdavo Ivanas Buva. Nors tai buvo itin pažeidžiamas žaidėjas savoje aikštės pusėje, bet jis puolime garantuodavo taškų gausą.

„Kam dabar į baudos aikštelę „Ryte“ galima įmesti kamuolį? Jie to nebeturi. Dabar jie daug žaidžia per Marcusą Fosterį, kuris gerai renka taškus, – sakė L.Kleiza. – Nei Gytis Masiulis, nei Martynas Echodas niekada nebuvo geri žaidėjai gynyboje. Vienintelis, kuris sugeba baudos aikštelėje gintis, tai Evaldas Kairys, bet ar jis neprisirinks pražangų, tai yra kitas klausimas.“

Paskutinėse nesėkme prieš Jonavą pažymėtose rungtynėse abu „Ryto“ įžaidėjai kartu pelnė 15 taškų, bet neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo. Iš viso G.Žibėno komanda atliko 8 rezultatyvius perdavimus, o suklydo – 15 kartų.

„Labai sunku laimėti rungtynes su tokiais skaičiais. „Rytas“ įsigijo labai keisto plauko įžaidėjus. Nežinau, ar jie yra „Ryto“ lygio. Viena yra žaisti „Šiauliuose“, kita – didelėje LKL komandoje“, – sakė L.Kleiza.

„Betsafe-LKL“ sezono starte E.Fridrikssonas per 17 minučių renka po 7,4 taško ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo, B.Varadis – po 9 taškus, 2,3 rezultatyvaus perdavimo per 20 minučių.

Čempionų lygos starte jis svilo gerokai stipriau – islandas mačą baigė su 0 naudingumo balų, vengras užfiksavo –1.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Elvaras Fridrikssonas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Elvaras Fridrikssonas

Skaudžiausia netektimi tapo kapitono Arno Butkevičiaus išvykimas. Ir ne tik dėl to, jog susikrovęs lagaminus puolėjas persikraustė į Kauno „Žalgirį“, bet ir dėl jo paliktų didelių batų gynyboje ir rūbinėje.

„Arnas po truputį įaugo į kapitono vaidmenį. Pradžioje taip nebuvo, reikėjo įsižaisti. Jis „Rytui“ davė labai daug. Lietuvoje gali dengtis per kelias pozicijas, rodo didžiulę kovą. Arno nauda nepamatuojama tik taškais. Jis buvo komandos siela. Puolime žinai, ką gausi iš A.Butkevičiaus, bet prieš jį užpulti visiems buvo sunku“, – sakė L.Kleiza.

Naujuoju kapitonu tapo vilnietis ir šios komandos gerbėjas nuo mažų dienų Margiris Normantas.

Karštu būdu pasižymintis Margiris yra nuostabus emocinis vedlys, kai komandai sekasi, bet kaip jam seksis šiuos antpečius nešioti, kai „Rytas“ išgyvens sunkų laikotarpį?

„Kai viskas pavyksta gerai, visi gali būti lyderiais. Tai yra paprasčiausias dalykas, kuris nieko neparodo apie tavo charakterį. Kapitoniškumas, kai ateina sunkūs momentai, pralaimėjimai ir nusivylimai. Kas tada? Kaip vienas gerbiamas treneris pasakė: „Visi yra cezariai, tik vieni salotos, o kiti – karžygiai.“ Taip ir yra“, – sakė L.Kleiza.

LKL nuotr./Margiris Normantas
LKL nuotr./Margiris Normantas

„Ryto“ ėjimai žaidėjų rinkoje signalizuoja, kad pastiprinimo juodai baltai raudoni sirgaliai nebeturėtų tikėtis.

Toddas Withersas nusprendė nebeatvykti į Lietuvos sostinę, o čempionai pranešė apie pratęstą sutartį su Tomu Lekūnu iki sezono pabaigos.

„Nemanau, kad jie planuoja dar kažkokius didelius papildymus. Nepanašu, kad „Rytas“ būtų nusiteikęs leisti pinigus“, – sakė L.Kleiza.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza, Ryčiu Vyšniausku ir Roku Pakėnu:

VIDEO: PIKENROLAS: bėdų turgus Panevėžyje ir Vilniuje bei maksimalūs išbandymai „Žalgiriui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius