Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Čempionų lyga startuoja: favoritai, žinomi vardai, lietuviai ir „Ryto“ šansai

Pirmadienio vakarą startavo, o antradienį įsibėgėjo įsibėgės 2021-2022 m. FIBA Čempionų lygos sezonas, kuriame žais trečiadienio vakarą pajudės ir Vilniaus „Rytas“. 15min pristato įdomiausius turnyro akcentus – nuo favoritų ir žinomų vardų, iki „Ryto“ situacijos ir turnyre žaisiančių lietuvių.
FIBA Čempionų lyga startuoja
FIBA Čempionų lyga startuoja / 15min ir FIBA nuotr.

„Ryto“ situacija

Vilniaus „Rytas“ pasitinka antrą sezoną FIBA Čempionų lygoje.

2020 m. vasarą netikėtą sprendimą iškeisti Europos taurę į iš pažiūros žemesnio lygio varžybas priėmę vilniečiai debiutavo nesėkmingai ir neįveikė grupių etapo.

Suprasti Akimirksniu: „Ryto“ rezultatai 2020-2021 m. Čempionų lygoje

  • „Rytas“ – „Peristeri“ 88:106
  • SIG – „Rytas“ 81:83
  • „Rytas“ – VEF 81:85
  • VEF – „Rytas“ 84:60
  • „Peristeri“ – „Rytas“ 81:74
  • „Rytas“ 81:77 SIG

Pozityvumo ne tiek jau daug ir prieš šio sezono pradžią. Dar pasiruošimo etape sunkią traumą patyrė ir greičiausiai šio sezono Čempionų lygoje nežais Jarvis Williamsas, jį teko keisti atsarginiu variantu Marko Tejičiumi, o prieš pat startą Čempionų lygoje „Rytas“ buvo suspardytas vietinėse pirmenybėse, kur net 89:111 nusileido Utenos „Juventus“.

Bet priešingai nei pernai, kai anksti prarado Demetriusą Jacksoną, vilniečiai bent jau išvengė tokio pobūdžio netekčių ir kol kas gali pasigirti puikia atmosfera komandos rūbinėje.

H grupėje žaisiančios Giedriaus Žibėno treniruojamos ekipos nepalepino burtai, lėmę akistatas su titulą ginsiančiu Burgoso „CB Miraflores“ klubu, taip pat skambiais pirkiniais vis nustebinančiu Stambulo „Bešiktaš“ ir solidžiu Vokietijos krepšinio vidutinioku Oldenburgo „EWE Baskets“.

Suprasti akimirksniu: „Ryto“ lyderiai sezono pradžioje

  • Ivanas Buva – 18 taškų, 6,7 atk. kam., 16,7 naud. bal.;
  • Vaidas Kariniauskas – 13 taškų, 3,5 rez. perd., 13,5 naud. bal.;
  • Mindaugas Girdžiūnas – 11,3 taško, 4,7 rez. perd., 12 naud. bal.;
  • Margiris Normantas – 9 taškai, 2 rez. perd., 6,7 naud. bal.;
  • Arnas Butkevičius – 7,7 taško, 6 atk. kam., 14 naud. bal.

Vis dėlto išeiti iš grupės šiemet bus lengviau nei pernai dėl pakeistos turnyro sistemos.

Jei praėjusiame sezone buvo privalu užimti vieną iš dviejų pirmųjų vietų, tai šį kartą „Rytui“ užteks aplenkti vieną komandą, mat pirmoji grupės komanda keliaus tiesiai į kitą etapą, o 2-3 vietas užėmę klubai varžysis papildomame etape, panašiame į pernai NBA išbandytą įkrintamųjų (angl. play-in) modelį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“

Tikėtina, jog norint pratęsti sezoną iki ilgesnio nei šešerių rungtynių, „Rytui“ teks varžytis su „Bešiktaš“ ir „EWE Baskets“ ekipomis. Tad ypač svarbios bus vilniečių akistatos su šiomis dviem komandomis.

Pirmoji iš jų – jau šiandien. 21 val. „Rytas“ pradės akistatą Liudvigsburge prieš Vokietijos ekipą.

Favoritai

Burgoso „CB Miraflores“

Ši komanda yra vienintelė, FIBA Čempionų lygą laimėjusi dukart. Ir tą ispanai padarė dusyk iš eilės – 2019-2020 ir 2020-2021 m. sezonuose.

Bet per vasarą Burgoso ekipa stipriai pasikeitė – komandos vairą perėmė kroatas Žanas Tabakas, komandą paliko vieni svarbiausių pergalių kalvių Omaras Cookas, Xavi Rabaseda ir Jasielis Rivero.

„Twitter“ nuotr./Burgoso „CB Miraflores“
„Twitter“ nuotr./Burgoso „CB Miraflores“

Vis dėlto būsimi „Ryto“ varžovai grupių etape yra rimtai nusiteikę dar sykį pakartoti savo sėkmę ir neužleisti sosto dar metus.

Tenerifės „Lenovo“

Dar viena ekipa, jau galinti pasigirti laimėtu Čempionų lygos trofėjumi – jį ši komanda laimėjo 2016-2017 m. sezone, kai finalo ketverto MVP buvo pripažintas šios ekipos garbę gynęs Marius Grigonis.

2019 m. Tenerifės klubas žaidė finale, o dabar taip pat yra nusiteikęs patriukšmauti.

Šios ekipos garbę gina Eurolygos patirties turintys Aaronas Doornekampas, Sasu Salinas, Marcelinho Huertas ir Kyle'as Wiltjeras, o paradui vadovauja jau ketvirtą sezoną Kanarų salose dirbantis specialistas Txusas Vidorreta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kyle'as Wiltjeras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kyle'as Wiltjeras

Jeruzalės „Hapoel“

Komanda su ypač skambiomis pavardėmis, kurioms susiklijavus Izraelio klubas gali tapti rimčiausiu pretendentu į titulą.

Jeruzalėje vasarą susirinko buvęs pirmasis NBA šaukimas Anthony Bennettas, kitas NBA talentas Thonas Makeris, čia žais ir NBA bei Eurolygos duonos ragavęs Seanas Kilpatrickas, o komandos atakoms diriguos vienas įdomiausių Čempionų lygos naujokų Jalenas Adamsas.

FIBA nuotr./Anthony Bennettas
FIBA nuotr./Anthony Bennettas

Jei tik šie žaidėjai išnaudos savo potencialą, „Hapoel“ gali tapti sunkiai sulaikoma jėga.

Donaldui Kairiui nepavyko Čempionų lygoje kalnų nuversti pernai, kai treniravo Vilniaus „Rytą“, bet gal pavyks talkinant vyriausiajam „Hapoel“ treneriui Orenui Amieliui?

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Malagos „Unicaja“

Europos taurę į Čempionų lygą iškeitusi Ispanijos ekipa prisideda prie Čempionų lygos favoritų iš ACB pirmenybių.

Norrisas Cole'as, Timas Abromaitis, Michealas Ericas, Carlosas Suarezas – tai pavardės, gerai žinomos Europos krepšinio gerbėjams.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Zach LeDay ir Tim Abromaitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Zach LeDay ir Tim Abromaitis

Joms vadovaus patyręs specialistas – Eurolygos patirties turintis ir Rusijos bei Graikijos rinktines jau treniravęs Fotis Katsikaris.

2016-2017 m. sezone „Unicaja“ po ilgo laiko žaidė Europos taurėje ir iš karto ją laimėjo. Gal šis scenarijus pasikartos ir Čempionų lygoje?

Lietuviai

Čempionų lygos užsienio klubuose šį sezoną rungtyniaus du lietuviai. Abu jie gins Italijos komandų spalvas.

Eimantas Bendžius

Snaiperis iš Klaipėdos antrą sezoną paeiliui gins Sasario „Dinamo“ garbę.

31-erių lietuviui praėjęs sezonas buvo pirmas ir FIBA Čempionų lygoje, kur jo rodikliai buvo solidūs – vid. 14,2 taško ir 3,8 atkovoto kamuolio per susitikimą.

FIBA nuotr./Eimantas Bendžius
FIBA nuotr./Eimantas Bendžius

„Dinamo“ įveikė pirmąjį grupių etapą, bet krito antrame ir liko be atkrintamųjų varžybų.

Šiame sezone Sasario komanda pasirodymą pradės A grupėje, kur jos varžovėmis tapo Tenerifės „Lenovo“, Liudvigsburgo „MHP Riesen“ ir Kamiansko „Prometey“.

Tiesa, pirmasis E.Bendžiui ir kompanijai prisvilo – „Dinamo“ svečiuose 81:94 nusileido „MHP Riesen“, o lietuvis pataikė tik 2 metimus iš 9 ir pelnė viso labo 5 taškus.

Tomas Dimša

Kauno „Žalgiriui“ priklausantis, bet Trevizo „Nutribullet“ komandai paskolintas 27-erių gynėjas į FIBA Čempionų lygą grįžta po metų pertraukos.

2019-2020 m. sezone T.Dimša šiame turnyre žaidė atstovaudamas Panevėžio „Lietkabeliui“ ir demonstravo solidžią statistiką – 13,2 taško ir 3,3 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Dimša

Pernai lietuvis žaidė jau Europos taurėje, kur jo rodikliai atstovaujant Las Palmo „Gran Canaria“ siekė 10,2 taško ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

Į Čempionų lygą T.Dimša grįžo su atgimstančio Trevizo krepšinio produktu. Kadaise Eurolygoje bangas kėlęs Trevizo „Benetton“, kuriame žaidė Ramūnas Šiškauskas ir Donatas Motiejūnas, pasitraukė į šešėlį prieš devynerius metus, kai klubą nustojo remti pagrindinis rėmėjas, bet prieš dvejus metus į aukščiausią Italijos lygą sugrįžo jau kitas Trevizo klubas, kuris šiemet debiutuos ir tarptautiniame fronte.

D grupėje žaisianti ekipa kaunasi su Rygos VEF, Atėnų AEK ir Sombathėjaus „Falco“.

Pirmąsias rungtynes jau Trevizo klubas jau sužaidė ir savo sirgalių nenuvylė, 91:85 įveikdamas VEF, o T.Dimša prie pergalės prisidėjo svariai – pelnydamas 16 taškų.

Garsiausi žaidėjai

FIBA Čempionų lygoje šiame sezone netrūksta pavardžių, kuriuos krepšinio gerbėjai turėjo įsidėmėti NBA ar Eurolygos arenose.

Anthony Bennettas

Net du kadaise ypač perspektyviais NBA talentais vadinti žaidėjai nutūpė Jeruzalės „Hapoel“ klube.

Pirmiausia, tai 2013 m. NBA naujokų biržos pirmasis šaukimas Anthony Bennettas. Jis taip ir neišpildė į jį dėtų lūkesčių, o prieš kelerius metus jau bandė laimę ir Eurolygoje, kai nepritapo Stambulo „Fenerbahče“ gretose.

Pastaraisiais metais 28-erių puolėjas blaškėsi po Puerto Riką ir NBA G lygą, o dabar antrą kartą bandys pritapti Europoje.

FIBA nuotr./Anthony Bennettas
FIBA nuotr./Anthony Bennettas

Tiesa, A.Bennetto karjera Izraelyje gali greitai baigtis. Šios šalies žurnalistas Roi Cohenas pirmadienį pranešė, jog tikimybė, kad šis žaidėjas tęs karjerą Jeruzalėje, yra ypač maža.

Visgi pirmosiose „Hapoel“ rungtynėse A.Bennettas žaidė ir tą darė puikiai – pelnė 22 taškus ir surinko 25 naudingumo balus, tapdamas geriausiu mačo žaidėju.

Thonas Makeris

Ramiau karjerą šventajame mieste pradėjo kitas buvęs NBA talentas.

24-erių iš Pietų Sudano kilęs žaidėjas 2016 m. buvo pakviestas dešimtu šaukimu naujokų biržoje ir turėjo sudaryti įspūdingą tandemą „Milwaukee Bucks“ klube su Gianniu Antetokounmpo, bet ilgai stipriausioje pasaulio lygoje neišsilaikė.

FIBA nuotr./Thonas Makeris
FIBA nuotr./Thonas Makeris

Dabar jis bandys įsitvirtinti šioje Atlanto pusėje, o tą jam padės daryti ir Donaldas Kairys, šį sezoną dirbsiantis „Hapoel“ trenerio asistentu.

Beje, įdomu tai, jog Lietuvoje futbolą žaidžia Th.Makerio brolis Makeras.

Marcelinho Huertas

Tenerifės klube karjerą tęsia Brazilijos krepšinio legenda, devynis sezonus žaidęs Eurolygoje ir dvejus metus praleidęs NBA.

„Scanpix“ nuotr./Marcelinho Huertas
„Scanpix“ nuotr./Marcelinho Huertas

„Lenovo“ aprangą 38-erių veteranas vilki nuo 2019 m. vasaros, o praėjusiame sezone jis demonstravo, kad parako dar turi į valias – per susitikimą rinko po 8,9 taško ir 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Tremmellas Dardenas

Superveteranas žaidžia ir Liudvigsburgo „MHP Riesen“ komandoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tremmellas Dardenas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tremmellas Dardenas

2012-2013 m. sezone Kauno „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs 39-erių krepšininkas debiutuos Čempionų lygoje, o pernai Vokietijos čempionate jis dar demonstravo solidžią statistiką – rinko 7,3 taško ir 2,9 atkovoto kamuolio per mačą.

Davidas Loganas

Čempionų lygos parketais bėgios ir Vilniaus „Ryto“ sirgaliams gerai pažįstamas veteranas.

38-erių Lenkijos pilietybę turintis amerikietis Lietuvoje žaidė 2016-2017 m., o dabar kartu su E.Bendžiumi gina Sasario „Dinamo“ garbę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./David Logan
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./David Logan

Praėjusiame sezone greitai į penktą dešimtį įžengsiantis krepšininkas Čempionų lygoje turėjo 8,5 taško vidurkį.

Rondae Hollisas-Jeffersonas

Dar prieš trejus metus šis žaidėjas „Brooklyn Nets“ gretose rinko po 13,9 taško per susitikimą, o dabar jis taps „Ryto“ varžovu, kai sostinės ekipa žais prieš Stambulo „Bešiktaš“ grupių etape.

26-erių puolėjas NBA lygoje praleido šešis sezonus, bet po neblogų etapų Brukline ir Toronte RHJ trumpiniu vadinamas žaidėjas nerado vietos po Saule „Portland Trail Blazers“ gretose ir netikėtai pasuko į Europą.

FIBA nuotr./Rondae Hollisas-Jeffersonas
FIBA nuotr./Rondae Hollisas-Jeffersonas

Turint omenyje šio krepšininko amžių ir potencialą, jis gali tapti ir geriausiu turnyro žaidėju.

Norrisas Cole'as

Dukart NBA čempionas pradeda jau ketvirtą sezoną Europoje.

33-ejų krepšininkas 2012-2013 m. su „Miami Heat“ dukart užlipo į NBA viršūnę ir buvo svarbi tos komandos dalis, keisdavęs Mario Chalmersą ir asistavęs LeBronui Jamesui bei Dwyane'ui Wade'ui.

2017 m. jis nutūpė Tel Avivo „Maccabi“, o dar po metų Podgoricos „Budučnost“ gretose Eurolygoje turėjo net 15,2 taško vidurkį. Eurolygoje jis žaidė ir vilkėdamas Vilerbano ASVEL aprangą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Norrisas Cole'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Norrisas Cole'as

Dabar jis – Malagos „Unicaja“ žaidėjas, debiutuosiantis FIBA Čempionų lygoje ir nusiteikęs būti vienu sunkiausiai sulaikomų turnyrų krepšininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius