Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Geriausia Lietuvos rinktinė, kurios nebus Europos čempionate

Šiemet Jonas Kazlauskas į Europos čempionatą išsiveža dvylika vyrų, kuriems klijuojama vienų iš favoritų laimėti medalius etiketė. Lietuvos krepšinis jau nuo seno garsėja krepšinio mokykla, kuri kas kelerius metus ant pjedestalo pateikia bent po kelis solidžius talentus. 24sek.lt pasvajojo, kokie geriausi krepšininkai šiemet nežais nacionalinėje komandoje, kaip atrodytų antroji Lietuvos rinktinė ir kaip toli ji žengtų Europos čempionate. Beje, prieš dešimtmetį sukurtas Antano Sireikos auklėtinių mažas stebuklas rodo, kad net ir nurašyta komanda gali tapti favoritų siaubu.
Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjų linksma fotosesija: broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai, Donatas Motiejūnas ir Martynas Pocius
Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjų linksma fotosesija: broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai, Donatas Motiejūnas ir Martynas Pocius

Tai – ne tik dvyliktukų dėlionės žaidimas, bet ir rinktinės turimo rezervo patikrinimas.

Pirmasis antrosios rinktinės variantas

Šiemet rinktinėje daug didelių netekčių, iš kurių būtų galima sustatyti labai solidų starto penketą.

Po krepšiu lietuviai turėtų Darjušą Lavrinovičių ir Donatą Motiejūną, į lengvojo krašto puolėjo poziciją būtų galima pastumti Martyną Pocių, atakuojančio gynėjo pozicijoje prie trijų taškų linijos grėsmę keltų Martynas Gecevičius, o atakoms diriguotų Žygimantas Janavičius.

Pirmasis Lietuvos rinktinės variantas
Gynėjai: Žygimantas Janavičius, Adas Juškevičius, Martynas Gecevičius, Martynas Pocius, Marius Runkauskas
Puolėjai: Rokas Giedraitis, Gediminas Orelikas, Donatas Motiejūnas, Linas Kleiza, Kšištofas Lavrinovičius
Centrai Darjušas Lavrinovičius, Artūras Gudaitis 

Liną Kleizą būtų galima kelti nuo suolo keičiant D.Motiejūną, tačiau krepšininkas gali rungtyniauti ir lengvojo krašto puolėjo pozicijoje. Tikrųjų lengvųjų krašto puolėjų trūkumas juntamas, tačiau į šią poziciją būtų galima pastumti M.Pocių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Už Ž.Janavičiaus nugaros būtų Adas Juškevičius, įžaidėju epizodiškai galintis rungtyniauti Marius Runkauskas.  Be abejo, tai būtų silpniausia grandis, tačiau tokios rinktinės variklis būtų priekinė linija.

Aukštaūgių grandyje netrūktų gerų dublerių – yra didžiule energija išsiskiriantis Artūras Gudaitis, problemų toliau nuo krepšio galintis pridaryti Kšištofas Lavrinovičius, Vilniaus „Lietuvos ryte“ sužibėjęs Gediminas Orelikas.

Atsižvelgiant į palankius Europos čempionato burtus, net ir su tokia komanda lietuviai galėtų tikėtis pirmosios vietos D grupėje. Jei neįvyktų netikėtumų C grupėje, aštuntfinalyje mūsiškiai susitiktų su Makedonija, Gruzija, Nyderlandais, kurios net ir antrajai rinktinei būtų ne varžovės.

Net ir ketvirtfinalyje būtų įdomu stebėti antrosios rinktinės kovą su, greičiausiai, Vokietija, Italija arba Turkija. Būtume neteisūs sakydami, kad prieš šias komandas mūsiškiams nebūtų šansų.

Antrasis antrosios rinktinės variantas

Jeigu traktuotume, kad šioje rinktinėje negali žaisti traumuoti ar dėl kitų aplinkybių prie nacionalinės komandos neprisijungę krepšininkai, pasirinkimas būtų skurdesnis.

Iškart netenkame D.Motiejūno, L.Kleizos, M.Pociaus ir D.Lavrinovičiaus. K.Lavrinovičius gali būti įtrauktas į komandą, nes tik J.Kazlauskui paskelbus, jog išplėstiniame sąraše nebus Kšištofo pavardės, aukštaūgis nutarė baigti karjerą nacionalinėje ekipoje.

Antrasis antrosios rinktinės variantas
Gynėjai Žygimantas Janavičius, Adas Juškevičius, Marius Runkauskas, Martynas Gecevičius, Benas Veikalas
Puolėjai Rokas Giedraitis, Mindaugas Lukauskis, Edgaras Ulanovas, Kšištofas Lavrinovičius, Gediminas Orelikas, Tadas Klimavičius
Centrai Artūras Gudaitis, Ovidijus Galdikas

Pastaraisiais metais nacionalinės komandos kandidatų sąrašas tėra formalumas. Dažniausiai būna 8–9 vietos rinktinėje būna aiškios. Bet tokioje eksperimentinėje komandoje pasirengimo stovykla būtų kaip niekada įdomi.

Šioje rinktinėje žaidimas greičiausiai suktųsi apie Martyną Gecevičių, Gediminą Oreliką ir Artūrą Gudaitį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Gecevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Gecevičius

Su tokia komanda kiltų sunkumų jau grupės varžybose ir patekimas į aštuntfinalį būtų ganėtinai problemiškas.

Tokia komanda turėtų potencialo pasiekti vieną kitą pergalę. Mažų mažiausiai, būtų realu tikėtis pergalės prieš Ukrainą, o dar vienas kitas taškas su Estija, Belgija arba Čekija galbūt atvertų duris į kitą etapą.

Lietuvos krepšininkai aiškaus favorito statuso neturėtų nė prieš vieną varžovą, o aukščiausias taškas Europos čempionate, palankiai susiklosčius situacijai kitoje grupėje, būtų aštuntoji vieta.

Nurašytos rinktinės stebuklas

Lietuvos rinktinė prieš dešimtmetį jau buvo išsiuntusi į Europos čempionatą ne išgalvotą, bet iš tikrųjų gerokai nusilpusią nacionalinę komandą. Tačiau 2005-aisiais metais iš likučių suburta komanda Europos pirmenybėse Serbijoje patyrė vos vieną nesėkmę ir užėmė garbingą penktąją vietą.

Daug ką pasako tai, kad Lietuvos rinktinėje žaidė Kėdainių „Nevėžio“ vidurio puolėjas Darius Šilinskis, atsarginių vaidmenis Kauno „Žalgiryje“ turėję Vidas Ginevičius, Simonas Serapinas, o dabartinės Lietuvos krepšinio garsenybės dar nebuvo taip gerai pažįstamos Europoje.

Pavyzdžiui, Ramūnas Šiškauskas buvo po pirmojo sezono Trevizo „Benetton“ klube, Darjušas Lavrinovičius rinko po 7 taškus „Žalgiryje“, Kšištofas Lavrinovičius kilo nuo Maskvos „Dinamo“ suolo, Paulius Jankūnas Kaune dar taip pat buvo labiau pagalbinis žaidėjas, kaip ir Simas Jasaitis „Lietuvos ryte“.

Nacionalinei komandai tada nepadėjo pagrindiniai lyderiai – į NBA išvykę Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas, Darius Songaila. Prieš čempionatą karjeras rinktinėje baigė Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas, komandoje nebuvo Rimanto Kaukėno, taip pat – tuomet dar labai jauno Lino Kleizos.

„Scanpix“ nuotr./Prieš išvykdamas į Vladivostoką V.Ginevičius žaidė Kauno ekipoje
„Scanpix“ nuotr./V.Ginevičius

Bet Antano Sireikos diriguojami vyrai grupės varžybose 85:67 nepaliko vilčių Gordano Giričeko, Zorano Planiničiaus, Nikolos Vujčičiaus, Marko Popovičiaus ir Mario Kasuno vedamai Kroatijai.

Antrajame susitikime po kojomis krito ir Hidayeto Turkoglu, Mehmeto Okuro, Mirsado Turkčano, Ibrahimo Kutluay ir Serkano Erdogano vedami turkai 87:75.

Bulgarams taip pat nebuvo palikta daug šansų (92:79), o labai simpatišką Lietuvos rinktinės žygį ketvirtfinalyje nutraukė prancūzai su Tony Parkeriu, Antoine'u Rigaudeau ir Borisu Diaw priešakyje. Lietuviai buvo užgniaužti fantastiškoje prancūzų gynyboje – 47:63.

Kovoje dėl 5–8 vietų lietuviai 89:78 palaužė be Andrejaus Kirilenkos, bet su J.R.Holdenu, Viktoru Chriapa, Aleksejumi Savrasenka ir Zacharu Pašutinu tuomet žaidusią Rusiją. Paskutinėse čempionato rungtynėse Lietuva 79:70 pranoko Slovėniją su Sani Bečirovičiumi, Radoslavu Nesterovičiumi, Jaka Lakovičiumi, Bostjanu Nachbaru ir Erazemu Lorbeku.

Pirmaisiais smuikais čempionate tada griežė Ramūnas Šiškauskas (vid. 14 tšk.), Robertas Javtokas (vid. 11 tšk.) ir Darjušas Lavrinovičius (vid. 10,5 tšk.).

Nurašyti Lietuvos krepšininkai sužavėjo Europos čempionato žiūrovus ir dar kartą priminė apie neišsemiamus mūsų krepšinio rezervus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius