Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 19

Ir sau, ir varžovams netikėtą kozirį ištraukęs G.Žibėnas: „Avantiūros buvo daug“

Pirmąją sezono pergalę tarptautiniame fronte Vilniaus „Rytas“ iškovojo įspūdingu stiliumi. Uraganinį puolimą ir pavyzdinį kovingumą parodę sostinės krepšininkai „Avia Solutions Group“ arenoje 87:69 (22:17, 27:13, 17:22, 21:17) sparnus apkarpė pastarųjų dviejų FIBA Čempionų lygos sezonų čempionams Burgoso „San Pablo“. Tituluotą varžovą perlaužė žemas „Ryto“ penketas, nors planuose prieš rungtynes jo nebuvo.

Nors Burgoso „San Pablo“ strategas Žanas Tabakas po rungtynių nesutiko, bet raktu į pergalę antradienio vakarą tapo žemas Vilniaus „Ryto“ penketas, kuris buvo naudojamas pirmą kartą šį sezoną.

Kai pagrindinį komandos vidurio puolėją Ivaną Buvą keitęs serbas Marko Tejičius, pasak trenerio Giedriaus Žibėno, patyrė traumą, sostinės krepšininkams beliko vienas sprendimas – žaisti mažu penketu su Arnu Butkevičiumi penktoje pozicijoje.

„Rytas“ parodė ir agresyvią gynybą, ir sunkiai sustabdomą puolimą, talžęs svečių krepšį tolimais metimais (12 iš 29).

Antrojo kėlinio viduryje su žemu penketu šeimininkai atliko svarbiausią dvikovos spurtą – 16:4. Dviženklį pranašumą užčiuopę Giedriaus Žibėno auklėtiniai jį išlaikė iki pat susitikimo pabaigos.

„Sveikinimai žaidėjams, nuopelnai keliauja jiems, – spaudos konferencijoje sakė G.Žibėnas. – Šią pergalę skiriame sirgaliams, tikimės, kad kitose rungtynėse namuose jų bus dar daugiau. Taip, mažas penketas buvo netikėtas mums, bet dar labiau – varžovams. Turėjome taip žaisti, nes Marko patyrė traumą. Priežastis, kodėl laimėjome – kontroliavome tempą. Burgoso komanda atliko 83 atakas. Privertėme juos žaisti pozicinį žaidimą. Tai mums pasiteisino. Atkovojome 17 kamuolių puolime, bet svarbiausia, jog gerbėme komandines taisykles ir žaidėme išvien. Tai buvo esmė šiandien.“

Treneris nežinojo, kokią traumą patyrė M.Tejičius – ar jis susižeidė ranką, ar koją.

„Dabar dar per daug emocijų, nenuėjau pas medikus ir nepaklausiau. Iš to, ką žinau, tai menka ir greitai išgyjanti trauma“, – sakė sostinės komandos vairininkas.

Nors serbas M.Tejičius nuo pat atvykimo į Vilnių atrodo blankiai, bet G.Žibėnas norėjo kalbėti apie teigiamus dalykus. O jų antradienio vakarą „Ryto“ žaidime buvo daug.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ potencialas, E.Mudiay ateitis ir testas „Rytui“

Čempionų lygos krikštą namuose patyręs Giedrius Žibėnas žemą penketą naudojo tris kartus, o šį 14 minučių ruožą apie 3 tūkstančių sirgalių palaikomas „Rytas“ laimėjo užtikrintai – 37:23.

„San Pablo“ krepšininkai centimetrų persvara po krepšiu nepasinaudojo – statiški aukštaūgių bandymai žaisti nugara buvo gesinami dvigubos vilniečių gynybos, kurioje puikiai pasirodė iš viso 5 kamuolius per dvikovą perėmęs A.Butkevičius. Svečiai iš Ispanijos taip pat pralaimėjo ir kovą dėl atšokusių kamuolių 34:36.

„Reikia pagerinti akcentus ir detales – per ką mes žaidžiame ir ką mes atakuojame. Buvo momentų, kai geriausią varžovų žaidėją Suleimaną Braimoh išsivesdavome su Arnu į viršų. Toks mismatchas mums labai netiko, – kalbėjo G.Žibėnas. – Turime išsigryninti, ką turime atakuoti, geresnį išsidėstymą išstatyti, kad žaidėjams būtų aiškiau. Bet mes tam nesiruošėme. Nėra ko slėpti – rungtynėms pasiruošti turėjome vieną dieną su puse. Bet ne tik mažas penketas lėmė lūžį. Mes gerai sudirbome viską besikeisdami gynyboje, žaidėme penkiese prieš vieną kamuolį.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – Burgaso „San Pablo“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – Burgaso „San Pablo“

Vilniečiai po varžovų krepšiu nusiėmė net 17 kamuolių. 5 – Gytis Radzevičius, 4 – Ivanas Buva.

Vis dėlto kapitonas A.Butkevičius buvo bene ryškiausia figūra aikštelėje žvelgiant į darbą abejose aikštės pusėse. Jis pelnė 11 taškų, atkovojo 6 ir perėmė 5 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Pasinaudojęs „San Pablo“ vidurio puolėjo lėtumu jis mačo pabaigoje įšovė du tritaškius, o lemiamą vinį į varžovų karstą įsmeigė triuškinantį dėjimą atlikęs Gytis Radzevičius, šiose rungtynėse pasižymėjęs ir puikia kova dėl kamuolių (5 nusiėmė puolime) bei 2 blokuotais metimais, kurie įelektrino „Avia Solutions Group“ arenoje susirinkusius žiūrovus.

„Mes negalėjome žaisti su Ivanu be keitimo, o kito didelio neturėjome. Avantiūros buvo daug, bet Arnui tai nebuvo problema. Jis dar kartą parodė, kokios klasės yra žaidėjas. Iš tokios situacijos išlipo su 20 naudingumo balų. Viskas tuo ir pasakyta. Nesiruošėme, bet esant tokiai situacijai, kai nėra Maurice'o Ndouro, turime kažką paruošti, – kalbėjo G.Žibėnas. – Penketo stiprybė – mobilumas gynyboje, puolime išvis juos išmušėme iš gynybinių užduočių, taktikų ir sistemų. Tai buvo labai netikėta varžovams, kurie pagrindinį centrą naudojo vos 14-15 minučių. Jie buvo priversti jį laikyti ant suolo ir žaisti ne savo žaidimą, kurį yra įpratę. Jie greitai žaidžia atviroje aikštelėje, bet ir naudoja daug užtvarų. Toks žaidimas jiems tapo neorganizuotas, nes žaidėjai žaidė ne savose pozicijose. Jie išsimušė puolime. Jie žaidė va bank, vienintelis McGee žaidė vienas prieš vieną. Jei ne tie sudėtingi jo metimai, būtume susikrovę dar didesnę persvarą, kas Čempionų lygoje šiame etape yra labai svarbu.“

Pirmąją pergalę iškovojęs G.Žibėnas džiaugėsi pergale namuose, bet užsnūsti ant laurų nežada. Pasak jo, gali neužtekti ir penkių pergalių siekiant bilieto į „Top 16“ etapą.

„Smagu dėl žaidėjų, smagu ir dėl fanų. Laimėti visada smagu, nes žaidėjai mato ir tiki tuo, ką daro. Turime gerbti savo darbą. Šiandien mes gerbėme savo susikrautą pranašumą, ne kaip kai kuriose buvusiose rungtynėse. Pelnyta pergalė. Emocijos geros, bet pailsėsime ir ruošimės kitam mačui. Čempionų lygoje gali būti visko – galime išeiti su 1 pergale į kitą etapą, galime ir su 5 pergalėmis nepatekti į „Top 16“ etapą. Matematika yra tokia, – kalbėjo Vilniaus ekipos vyriausiasis treneris. – Dirbant „Ryte“ kiekviena pergalė svarbi. Ar tai žaistume LKL, ar Čempionų lygoje, esame profesionalai ir turime visada ateiti į darbą pasiruošę bei kiekvienose rungtynėse atiduoti save 100 proc., nes yra daug varžovų, kurie laukia, kaip mus nubausti.“

Po dviejų savaičių, lapkričio 2-ąją dieną, „Rytas“ vyks į Stambulą, kuriame susitiks su „Bešiktaš“.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ potencialas, E.Mudiay ateitis ir testas „Rytui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius