Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 15

Krepšinio sistemą keičianti FIBA nori populiarinti nacionalines komandas, tačiau nėra susitarusi su NBA

Lilyje FIBA pristatė nuo 2017 metų veiksiančią naująją pasaulinę krepšinio kalendoriaus sistemą. Pagal ją pasibaigus 2017 metų Europos čempionatui atranka į 2019 metų pasaulio pirmenybes vyks panašiai kaip futbole – klubinio sezono metu padarius specialius 9 dienų langus, kurių metu rinktinės susirinks ir žais atrankos mačus. Vis dėlto, susitarimas su NBA ir NCAA nėra pasiektas, tad žaidėjų iš šių lygų atrankoje greičiausiai nesulauksime.
FIBA spaudos konferencija
Naujasis FIBA krepšinio modelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagrindinis pertvarkos tikslas – noras, kad sirgaliai turėtų galimybę pamatyti savo šalies nacionalinę komandą dažniau nei kartą metuose. FIBA argumentuoja tuo, kad taip išaugs nacionalinių komandų populiarumas kiekvienoje valstybėje. Rinktinės svarbias rungtynes žais namuose ir kelis kartus per metus.

Pagal dabar galiojančią tarptautinių varžybų sistemą rinktinės susirenka tik vasarą ir savo šalyje sužaidžia tik pasirengimo čempionatams rungtynes. Be to, kiekviena krepšinio federacija dabar turės galimybę organizuoti rungtynes, tad semsis organizacinės patirties.

Nuo 2017 metų Europos čempionato pabaigos iki 2019 metų pasaulio pirmenybių bus padaryti šeši rinktinių langai. Jų metu bus žaidžiamos atrankos rungtynės į pasaulio čempionatą.

Vis dėlto, naujoji FIBA sistema jau dabar turi aiškių skylių. FIBA atstovai pripažino, kad nėra pasiektas susitarimas nei su NBA ir NCAA lygomis, nei su Eurolyga. Pavyzdžiui futbolo pasaulyje per nacionalinių rinktinių langus visos kitos varžybos sustoja.

Anot FIBA atstovų, gali taip atsitikti, kad NBA ir NCAA žaidėjai ne visada galės atvykti į nacionalines komandas per kvalifikacinių varžybų langus. Tačiau ir JAV rinktinei reikės žaisti atrankos turnyruose, tad jiems reikės suburti rinktinę. Problemų greičiausiai turės ir prancūzai bei kanadiečiai, kurie turi nemažai žaidėjų NBA.

Oficialios sutarties su Eurolyga taip pat nėra. Tačiau šios organizacijos atstovams, anot FIBA, labiausiai rūpi draudimo ir kiti techniniai klausimai. Tikima, kad visos nacionalinės federacijos susitars su vietinėmis lygomis ir bus rastas kompromisas.

Naujoji FIBA krepšinio kalendoriaus sistema:

– Pasaulio krepšinio čempionatas – nelyginiais metais, o ne lyginiais (2019 m., o ne 2018-aisiais). Pasaulio čempionatas išplečiamas iki 32 komandų.

– Europos čempionatas vyks nebe kas dvejus, o kas ketverius metus. (po 2017 metų Europos čempionato kitas vyks tik 2021-aisiais)

– Taigi kiekviename ketverių metų olimpiniame cikle atsiras vieneri metai, kurių vasarą nevyks joks čempionatas. Tokie bus 2018-ieji.

– Rinktinės prieš svarbiausius turnyrus žais atrankos mačus namie ir išvykoje sezono metu. Panašiai kaip futbole, kalendoriuje bus nacionalinių rinktinių „langai“.

– Atranka į 2019 m. pasaulio čempionatą prasidės iškart po 2017 m. Europos čempionato. 2017 metų lapkričio mėnesį ir truks 15 mėnesių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./FIBA spaudos konferencija
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Naujasis FIBA krepšinio modelis

2019 m. FIBA pasaulio čempionato Europos zonos atrankos varžybų sistema:

Europoje 32 komandos A divizione bus suskirstytos į 8 grupes po 4. Sužaidus namie ir išvykoje kiekvienos grupės paskutinės 4 komandos atkris. Likusios 24 komandos bus suskirstytos į 4 grupes po 6 ir vėl žais namie ir išvykoje. Po tris geriausias kiekvienos grupės komandas pateks į 2019 pasaulio čempionatą.

Komandos, kurios kitais metais pateks į 2017 metų Europos krepšinio čempionatą, vėliau automatiškai bus A divizione, kitos – B divizione.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./FIBA suplanuoti rinktinių „langai“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./FIBA suplanuoti rinktinių „langai“

2019 m. FIBA pasaulio čempionato atrankos varžybų langai:

Pirmas etapas – 32 Europos komandos:

– 2017 m. lapkričio 20-28 d.
– 2018 m. vasario 19-27 d.
– 2018 m. birželio 25-liepos 3 d.

Antras etapas – 24 Europos komandos:

– 2018 m. rugsėjo 17-25 d.
– 2018 m. lapkričio 26-gruodžio 4 d.
– 2019 m. vasario 18-26 d.

2019 m. rugsėjį vyks pasaulio čempionatas Kinijoje

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./FIBA atranka į olimpines žaidynes
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./FIBA atranka į olimpines žaidynes

Kaip patekti į olimpines žaidynes?

2019 metų pasaulio čempionate bus išdalinti 7 tiesioginiai olimpiniai kelialapiai. Po du gaus geriausiai pasirodžiusios Europos ir Amerikos komandos, po vieną – Afrikos, Azijos ir Okeanijos rinktinės.

Likę keturi kelialapiai atiteks olimpinių atrankos turnyrų laimėtojams. Bus keturi turnyrai, kurių kiekviename po šešias komandas. Kelialapius į olimpines žaidynes gaus tų turnyrų nugalėtojai. Paskutinis kelialapis, kaip įprasta, atiteks olimpiados šeimininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius