Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Natūralizuotų žaidėjų invazija į „Eurobasket“: kada, už kiek ir kodėl?

Lietuvos rinktinėje niekada nebuvo ir galbūt nebus natūralizuoto žaidėjo, bet būtent mūsų šalyje sprogo pastiprinimo iš užsienio burbulas. 2011-ųjų Senojo žemyno pirmenybėse Lietuvoje 24 komandos buvo registravusios net 13 natūralizuotų krepšininkų. „Eurobasket 2015“ taip pat turės 13 natūralizuotų žaidėjų. 24sek.lt pasakoja, kodėl užsieniečiai atstovauja kitoms valstybėms ir kokią naudą jie gauna.
Bo McCalebbas
Bo McCalebbas / „Scanpix“/AP nuotr.

Augimas

2005-ųjų Europos čempionate Serbijoje tik trys rinktinės turėjo natūralizuotus žaidėjus – Rusija (Jonas Robertas Holdenas), Bosnija ir Hercegovina (Henry Domercantas) bei Izraelis (Christopheris Watsonas).

Tai reiškia, kad iš 16-os čempionato komandų natūralizuotų krepšininkų turėjo tik 19 proc. rinktinių.

2009-aisiais Lenkijoje natūralizuotų krepšininkų padaugėjo iki keturių, o didžiausias sprogimas įvyko Lietuvoje.

Kartu su dalyvių skaičiaus padidėjimu nuo 16-os iki 24-ių, įspūdingai šoktelėjo ir natūralizuotų krepšininkų skaičius. 2011-aisiais pagalbos iš užsienio sulaukė daugiau nei kas antra komanda.

Natūralizuoti žaidėjai
Natūralizuoti žaidėjai

Anksčiau natūralizuotas žaidėjas rinktinėje buvo egzotika. Dabar tai – įprastas dalykas.

Kokia nauda?

Kokia nauda nacionalinei komandai pasikviesti legionierių, daug pasakoti nereikia. Dažniausiai nykštukinės rinktinės ieško lyderio, o kitos komandos tiesiog kamšo spragas tose pozicijose, kuriose labiausiai jaučia trūkumą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas-Robertas Holdenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Robertas Holdenas

Patys natūralizuoti krepšininkai įgyja privilegijų Europos krepšinio lygose. 

Dvigubą pilietybę įgijęs krepšininkas gali lengviau susirasti darbą geriausiose Europos lygose. Pavyzdžiui, Ispanijos čempionate galioja ne Europos pasą turinčių legionierių limitas, todėl dviguba pilietybė padeda išvengti kliūčių ir palengvina kelią į lygas, kuriose mokami geri atlyginimai.

Bo McCalebbą 2011-aisiais į Makedonijos rinktinę atsivedęs tuometinis krepšinio federacijos generalinis sekretorius Dejanas Lekičius „New York Times“ yra sakęs, kad kai kurios valstybės natūralizuotiems žaidėjams moka didžiulį atlyginimą.

Tačiau ne visi natūralizuoti krepšininkai iš krepšinio federacijų gauna atlyginimą. Kai kuriems tai – proga pasirodyti aukščiausio lygio Europos turnyre, patraukti turtingųjų dėmesį ar paprasčiausiai pasirungti su geriausiais visame žemyne.

„Man tai yra galimybė parodyti, ką sugebu. Daug žaidėjų neturi tokios privilegijos žaisti už savo šalies komandą, todėl būti ant didžiulės Europos čempionato scenos ir žaisti su geriausiais Europoje, yra labai geras dalykas“, – 24sek.lt sakė „Huawei Cup" turnyro metu Kaune viešėjęs Richardas Hendrixas, vilkintis Makedonijos rinktinės aprangą.

Jis tikino, kad iš Makedonijos krepšinio federacijos negavo nė skatiko. Bet jam ne tai svarbiausia: „Taip, aš nejaučiu tokio pat jausmo, kaip tie vyrukai, kuriems Makedonija yra tėvynė. Tačiau žaidžiu dėl šios šalies, dėl tų žmonių, kurie dievina krepšinį. Ir dėl komandos draugų.“

Turėjo pasikeisti vardą

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ali Muhammedas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ali Muhammedas

Bobby Dixonas trejus metus rungtyniavo Izmyro „Karsiyaka“ klube ir vieną dieną komandos treneris Ufukas Saricas, Ergino Atamano asistentas Turkijos rinktinėje, pasiūlė amerikiečiui prisijungti prie Turkijos komandos.

Jo gyvenimas pasikeitė labiau nei R.Hendrixo. B.Dixonas turėjo pasikeisti vardą. Dabar jis – Ali Muhammedas.

Kaip dabar į jus kreiptis – geriau Bobby ar Ali? – 24sek.lt „Žalgirio“ arenoje paklausė 32 metų įžaidėjo.

„Geriau Ali“, – šyptelėjo A.Muhammedas, tokį vardą sugalvojęs legendinio boksininko Muhammado Ali garbei.

Jis tik purto galvą paklaustas, ar gauna kokios nors finansinės naudos žaisdamas Turkijos ekipoje.

„Abejoju, kad gaunu daug privilegijų. Tiesiog atstovauju Turkijai ir bandau jai padėti laimėti. Manęs paprašė pagalbos, tai kodėl gi ne? Svarbiausia, kad Europos čempionate žaisiu su geriausiomis komandomis. Į tai žiūriu tik per krepšinio prizmę“, – tikino A.Muhammedas.

Natūralizacijai – griežtas „ne“

Prieš porą metų garsus buvęs krepšininkas Tomas Pačėsas pasiūlė idėją ir Lietuvos krepšiniui natūralizuoti žaidėją. Tokią mintį paskatino įžaidėjų problema.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tomas Pačėsas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tomas Pačėsas

Tačiau T.Pačėsas greitai sulaukė neigiamo LKF prezidento Arvydo Sabonio, buvusio ilgamečio LKF vadovo, rinktinės trenerio Vlado Garasto ir dabartinio nacionalinės komandos stratego Jono Kazlausko atsako.

„Žaidėjų natūralizacija sunaikins krepšinį“, – prieš ketverius metus yra sakiusi žinoma Serbijos krepšinio asmenybė Zoranas Savičius.

Nemažai krepšinio aistruolių ir specialistų piktinasi dėl rinktinių ieškomos pagalbos iš užsienio. FIBA leidžia pasikviesti tik vieną krepšininką iš užsienio.

Kai šia sąlyga pasinaudojo bent 13 iš 24 artėjančio Europos čempionato dalyvių, šiek tiek neskanu.

Natūralizuotos žaidėjos užvaldė ir moterų Europos čempionatą, rinktinėse pirmaisiais smuikais dabar griežia užsienietės. Lietuvos moterų rinktinės treneris Mantas Šernius po šių metų čempionato pasakė: „Jei Lietuvos rinktinėje atsiras natūralizuota žaidėja, tikrai nebūsiu treneris.“

Sunku įsivaizduoti, kad vieną dieną Lietuvos rinktinės aprangą užsivilktų natūralizuotas krepšininkas iš užsienio. Bet niekada nesakyk niekada.

Natūralizuoti žaidėjai artėjančiame Europos čempionate
Natūralizuotas žaidėjas Rinktinė
Alexas Renfroe (JAV) Bosnija ir Hercegovina
Jamaras Wilsonas (JAV) Suomija
AJ Slaughteris (JAV) Lenkija
D'Oras Fischeris (JAV) Izraelis
Nikola Mirotičius (Juodkalnija) Ispanija
Ali Muhammedas (JAV) Turkija
Antonas Gavelis (Slovakija) Vokietija
Dontaye Draperis (JAV) Kroatija
Richardas Hendrixas (JAV) Makedonija
Jacobas Pullenas (JAV) Gruzija
Jerome'as Randle'as (JAV) Ukraina
Matthew Lojeski (JAV) Belgija
Blake'as Schilbas (JAV) Čekija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius