Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 27

Projektas Hartensteinas. Supertalentas, kuris „Žalgiriui“ atvers naujus kelius

Didysis Kauno „Žalgirio“ projektas startuoja. Isaiah Hartensteinas paliko Vokietijos klubą ir nuo šiol vilkės tik žaliai-baltus marškinėlius. Jo kelionės tikslas – NBA. 17-metis vokietis yra vienas didžiausių Europos talentų. Kai kurie patyliukais kalba apie antrąjį Dirką Nowitzkį. Bet iki NBA I.Hartensteino dar laukia ilgas kelias. O jame pergalingai finišą gali kirsti ir „Žalgiris“.
Isaiahas Hartensteinas
Isaiah Hartensteinas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jeigu viskas susiklostys sėkmingai, I.Hartensteinui „Žalgiris“ taps tramplinu į NBA. O kuo Lietuvos čempionams naudingas jaunas užsienietis, kuris dar nėra subrendęs vesti komandą į pergales?

Pirmiausia – dėl išpirkos. Jeigu I.Hartensteinas aukštu šaukimu pateks į NBA, klubas turės sumokėti „Žalgiriui“ solidžią šimtatūkstantinę išpirką.

Kita galimybė „Žalgiriui“ – tapti dar ryškesne vieta Europos talentų kalvių žemėlapyje.

„Daugeliui žmonių krepšinio pasaulyje Isaiah sprendimas atrodė labai neįprastas. Bet tai pasiuntė žinią, kad „Žalgiryje“ vyksta kažkas gero“, – „Žalgirio“ ir I.Hartensteino sandorį 24sek priminė žaidėjo agentas Tadas Bulotas.

Matėme daug žaidėjų, kuriems buvo šviečiama NBA. Dar reikia nueiti ilgą kelią. Bet tikimės, kad Isaiah išliks motyvuotas, daug dirbs ir pasieks savo tikslą.

Jam teko gerokai paplušėti, kad pavyktų atvežti jaunuolį į Kauną jau dabar. Ne po sezono, kaip buvo numatyta pagal „Žalgirio“ ir Kvakenbriuko „Artland Dragons“ susitarimą.

Vokietijos trečiojo diviziono klubas ilgai spyriojosi, kol galiausiai sutiko išleisti aukštaūgį. Čia jis bus gerokai matomesnis NBA skautams. Jei puolėjui ir toliau prognozuos šaukimą tarp pirmų penkių-dešimties NBA naujokų, „Žalgirio“ arenoje apsilankys beveik visų 30-ies NBA komandų skautai.

O tai – galimybė pasirodyti ne tik I.Hartensteinui, bet ir kitiems jauniems talentingiems lietuviams.

Dėmesio iš 12 tūkst. gyventojų turinčio Kvakenbriuko į Kauną atvykusiam I.Hartensteinui netrūks. Kita vertus, jaunuoliui buvo pats laikas išlipti iš komforto zonos. O ir Vokietijoje I.Hartensteinas stebimas pro padidinamąjį stiklą.

„Negaliu taip lengvai įvertinti Vokietijos dėmesio žaidėjui, bet kiek man teko ten pabuvoti kartu su Isaiah, pasirodė, kad ten jį slėgė netgi per didelis dėmesys. Ten jis jau patenka ir ant žurnalų viršelių“, – pastebėjo T.Bulotas.

„Žalgirio“ rankose – krepšinio deimantas. Jei kokybiškai jį nušlifuos ir pristatys į NBA klubo rankas, jaunųjų talentų agentai Europoje pasiryškins „Žalgirio“ pavadinimą.

Kelionė ilga. Jos pradžia – „Žalgirio“ dublerių komanda Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Ten jis greitai pamatys, ar jau išaugo „Žalgirio“ jaunimo komandos marškinėlius. Bet Roberto Javtoko netektis leidžia tikėtis, kad I.Hartensteinas pagrindinėje „Žalgirio“ sudėtyje debiutuos jau šį sezoną.

Apie „Žalgirio“ projektą – 24sek pokalbis su I.Hartensteino agentu T.Bulotu.

– Kokias kliūtis reikėjo pereiti, kad Isaiah patektų į „Žalgirį“?

– Iš pat pradžių su „Artland Dragons“ buvome sutarę, kad žaidėjas bus paskolintas visam 2015-2016 m. sezonui. Todėl jiems nebuvo įdomu, kodėl būtent dabar, sezono metu, Isaiah buvo naudinga pereiti į „Žalgirį“. Priežastys labiausiai neįdomios buvo treneriui, nes jam svarbu rezultatas. O „Artland Dragons“ surinko ambicingą komandą, todėl nenorėjo išleisti žaidėjo.

Bet kadangi traumą patyrė Robertas Javtokas, Isaiah atsirado bent jau teorinis šansas prisijungti prie pagrindinės komandos jau šį sezoną. 

Atvykęs į Kauną ir pamatęs galimybes, trenerių darbą, visą infrastruktūrą Isaiah suprato, kad nereikia švaistyti laiko – reikia atvažiuoti anksčiau, priprasti ir kitam sezonui „Žalgiryje“ visiškai apšilti kojas. Mes, kaip agentai, iškart jį kalbinome važiuoti į „Žalgirį“. Ir klubas to norėjo. Bet šeima buvo nusprendusi, kad metus jam reikia likti gimtajame mieste. Ir jie buvo sutarę su vietiniu klubu, kad dar metus ten žais. Tai buvo labiau šeimos sprendimas Isaiah likti Vokietijoje.

Įsivėlėme į sudėtingą situaciją, kai klubas nenori paleisti žaidėjo, o šis nori išvažiuoti. „Žalgiris“ laukė ir turėjo gerbti skolinimo sutartį. Situaciją teko spręsti pačiam žaidėjui ir man. 

VIDEO: Isaiah Hartensteino žaidimo epizodai

– Ar visus taškus sudėjote taikiai?

– Susitarėme taikiai. Antradienį sutvarkėme visus dokumentus. Tiesa, Hartensteino klubas pasielgė nelabai profesionaliai. Nesuderinę pranešimo žiniasklaidai, jie paleido žinutę nurodydami neteisingas išsiskyrimo priežastis.

„Žalgiris“ su I.Hartensteinu sudarė sutartį pagal formulę 3+1.

Mes labai tvarkingai ir gražiai viską išdėstėme klubui oficialiame laiške: kad yra galimybė dar nesulaukus aštuoniolikos debiutuoti Eurolygoje, Robertas iškrito ir yra šansas galbūt jau šiemet prisijungti prie komandos.

Kitas dalykas, Hartensteinas Kvakenbriuke buvo pradėtas naudoti „centro“ pozicijoje. Ką galbūt irgi daryčiau būdamas treneriu, nes jis ir stiprus, ir pakankamai aukštas žaisti vidurio puolėju trečioje lygoje.

Isaiah nebuvo prieš, bet kadangi komandoje jis buvo vienas aukščiausių ir stipriausių žaidėjų, o dar visai nesenai (kol Isaiah buvo Kaune) komanda įsigijo ir dar vieną amerikietį lengvojo krašto pozicijoje, buvo aišku, kad žaidėjui teks rungtyniauti tik „centru“, tik po krepšiu, kai jo stiprybė žaisti veidu į krepšį, mesti. Susidarė tokia situacija, kad persikelti į Kauną jam buvo logiška.

Kitas dalykas, paskatinęs Isaiah greičiau išvykti, buvo tai, jog „Artland Dragons“ nenorėjo išleisti Isaiah į „Basketball Without Borders“ stovyklą, į kurią išskirtinius kvietimus gauna perspektyviausi pasaulio krepšininkai. Komanda jau buvo išleidusi Isaiah į Kauną. Privalėjo išleisti ir į Berlyną, kur vyks finalinis Eurolygos jaunimo turnyras, bet vokiečiai nenorėjo, jog šis praleistų dar daugiau jiems svarbių rungtynių. Mums tai tapo problema.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./į Lietuvą atvyko  krepšininkas Isaiah Hartensteinas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Agentas Tadas Bulotas ir Isaiah Hartensteinas

Trečiajame Vokietijos divizione niekas nemato žaidėjo, todėl tai nepadeda NBA skautams jį sekti. Klubai tiesiog nemato jo tobulėjimo. „Basketball Without Borders“ stovykloje Isaiah turės šansą parodyti, ką nuveikė per pastaruosius 5-6 mėnesius. 

Todėl viską paaiškinome vokiečiams ir perdavėme oficialų laišką. Ir pačiam klubui svarbu, kad jis tobulėtų ir neštų „Artland Dragons“ vėliavą – juk jis augęs tame klube.

Vis dėlto „Artland Dragons” buvo nusiteikęs kiek priešiškai ir nenorėjo išleisti vieno geriausių žaidėjų jau dabar. Teko apsikeisti nuomonėmis apie susidariusią situaciją su klubo ir mūsų teisininkais, kol galų gale radome kompromisą. Štai jau turime Isaiah Kaune.

– Kokio masto viltis Hartensteinas yra Vokietijoje? Ar jis laikomas antruoju Nowitzkiu?

– Ne vien Vokietijoje, bet visoje Europoje jis vienas įdomiausių ir labiausiai stebimų talentų. Negaliu taip lengvai įvertinti Vokietijos dėmesio žaidėjui, bet kiek man teko ten pabuvoti kartu su Isaiah, pasirodė, kad ten jį slėgė netgi per didelis dėmesys. Ten jis jau patenka ir ant žurnalų viršelių. Vokiečiai deda labai daug vilčių į 1998 metais gimusių Vokietijos žaidėjų kartą, tarp kurių talentingas ne vien Isaiah.

Jei prognozės tvirtinsis ir po kelių metų Isaiah NBA naujokų biržoje vis dar bus prognozuojamas Top 5-10 šaukimas, jo pasižiūrėti suvažiuos beveik visų NBA komandų skautai.

Kiek teko girdėti, vokiečiai apie jį susidarę dvejopą įspūdį. Manau, į tai atkreips dėmesį ir lietuviai. Isaiah aikštėje ir už jos ribų – visiška priešingybė. Žaisdamas jis atrodo pasitikintis savo jėgomis, todėl kai kuriems atrodo, kad jis užrietęs nosį. Bet už aikštelės jis visiškai ramus, kuklus, net pakankamai drovus. Tai toks išskirtinis atvejis.

– Hartensteinui „Žalgiris“ yra tramplinas į NBA. O kokia nauda iš vokiečio „Žalgiriui“? 

– Man atrodo, kad „Žalgiriui“ tai naudinga visapusiškai. Tramplinas ne tramplinas... Matėme daug tų tramplinų ir žaidėjų, kuriems buvo šviečiama NBA. Dėl to kartais dar nesinori apie tai kalbėti. Dar reikia nueiti ilgą kelią. Bet tikimės, kad Isaiah išliks motyvuotas, daug dirbs ir pasieks savo tikslą.

Be visų diskutuojamos išpirkos, kurią NBA klubas turėtų sumokėti „Žalgiriui“, jei Hartensteinas bus pašauktas NBA naujokų biržoje, yra ir kitų naudingų dalykų.

Pavyzdžiui, skautų suvažiavimas į Kauną, Isaiah stebėjimas „Žalgiryje“. Tai yra klubo atpažinimas. Žinoma, „Žalgiris“ jau ir taip yra žinomas dėl Arvydo Sabonio, legendinio klubo etiketės, bet kai kurie NBA skautai taip ir nėra buvę Kaune. Jei prognozės tvirtinsis ir po kelių metų Isaiah NBA naujokų biržoje vis dar bus prognozuojamas Top 5-10 šaukimas, jo pasižiūrėti suvažiuos beveik visų NBA komandų skautai. Jie pamatys „Žalgirio“ areną, visą infrastruktūrą. Tai yra savotiškas globalus marketingas „Žalgirio“ komandai.

Taip pat ir didžioji galimybė pasirodyti mūsų vietiniams žaidėjams. Atvažiavę pasižiūrėti Hartensteino skautai juk pamatys ir kitus lietuvius. Galbūt jie bus ne ką prastesni už Isaiah. 

Vokietijoje labai stebimi trys 1998-ųjų gimimo kartos žaidėjai: Hartensteinas, Kostja Mushidi (Strasbūro SIG) ir Richardas Freudenbergas (Miuncheno „Bayern“). Taigi, tai „Žalgiriui“ gali pritraukti rėmėjų iš Vokietijos. Juk vokiečiai stebės, kaip sekasi Isaiah Kaune, atsidarys puslapį, pasitikrins statistiką, seks „Facebook“. Manau, tai „Žalgiriui“ irgi gali tapti galimybe.

Duok Dieve, kad vaikui sektųsi ir jis daug dirbtų. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Apdovanojimų akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Apdovanojimų akimirkos

– „Žalgiris“ turbūt dar nėra turėjęs savo komandoje tokio talento, kuriam NBA prognozuotų tokį aukštą šaukimą. Jei „Žalgiris“ sėkmingai paruoš puolėją į NBA, ar tai padidins tikimybę ateityje Kaune matyti daugiau Europos supertalentų?

– „Žalgiris“ jau dabar yra tame žemėlapyje. Tą padarė vien sugebėdami pritraukti Isaiah į Kauną. Daugeliui žmonių krepšinio pasaulyje Isaiah sprendimas atrodė labai neįprastas.

Bet tai pasiuntė žinią, kad „Žalgiryje“ vyksta kažkas gero. Bet, aišku, ne vien Hartensteino atvykimas padėjo „Žalgiriui“ atsidurti žemėlapyje. Juk „Žalgiris“ ir iki šiol Europoje buvo žinomas kaip nebloga talentų kalvė. „Žalgiris“ kasmet į turnyrus atveža vienus geriausių jaunų žaidėjų. Ten juk nusėda ir geriausi Lietuvos vaikai.

Isaiah sprendimas atvykti į „Žalgirį“ duoda didelę reklamą klubui tarp jaunų žaidėjų, agentų ne vien Lietuvos ir Baltijos šalių regione, tačiau ir visoje Europoje. Talentingiausių žaidėjų atstovai Europoje renkasi į Kauną, mato tam tikras „Žalgirio“ programos stiprybes. Tai vienareikšmiškai suteiks galimybę „Žalgiriui“ ateityje atsirinkti vienus geriausių talentų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Tik Hartensteino rezultatai parodys, kiek greitai jis gali prisijungti prie pagrindinės komandos.

– Ar Isaiah pasiruošęs jau dabar žaisti pagrindinėje komandoje? Ar geriau tą pusmetį praleisti dubleriuose?

– Kaip daug kas diskutavo, fiziškai jis jau pasiruošęs žaisti su vyrais. Bet nepamirškime, kad ir mūsų NKL žaidžia vyrai. Tuose pačiuose dubleriuose dauguma žaidėjų vyresni už jį. 

Manau, kad vienareikšmiškai nėra blogai, jei Hartensteinas pradės su dublerių komanda, pripras prie krepšinio. Ištrūkus iš tos komforto zonos namie, adaptacija užtrunka. Viskas turi vykti palaipsniui.

Manau, kad tik jo rezultatai parodys, kiek greitai jis gali prisijungti prie pagrindinės komandos.

Jei ateis į dublerius ir matys, kad nelabai turi ką veikti, rodys labai gerus rezultatus, viskas bus aišku. Bet bus sudėtinga, nes toje pačioje dublerių komandoje yra daug talentingų vaikų. O sezonui einant į pabaigą nelengva įsilieti į komandą.

Manau, „Žalgiris“ nėra nusistatęs, kaip darys šiemet: ar visą sezoną dubleriuose, ar truputį dubleriuose, ar pagrindinėje. Viskas priklausys nuo rezultato ir kaip jis jausis naujoje vietoje. Jei matys, kad Hartensteinas puikiai įsilieja į dublerius kelis savaitgalius iš eilės, pamatys ir Jasikevičius, ar Isaiah jau dabar galėtų kažkuo padėti pagrindinei „Žalgirio” komandai.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius

Jei matysime, kad jam dar reikia apšilti kojas, galbūt bus naudingiau likti dubleriuose, ten ir pabaigti sezoną. Be to, klubas kai kuriuos dublerių narius kviečiasi į rytines pagrindinės komandos treniruotes. Isaiah būtų naudinga rytais su jais pasižaisti.  

Bet mūsų tikslas toks: nesvarbu, kaip susiklostys likusi sezono dalis, bet kad nuo kito sezono jis būtų pasiruošęs pradėti sezoną su pagrindine „Žalgirio“ komanda. Jei jis būtų likęs Vokietijoje, po sezono jam dar būtų reikėję praeiti prisitaikymo laikotarpį. Taip jis prarastų brangų laiką. 

– Kaip „Žalgiris“ įlies jį į savo programą: skirs papildomą individualų dėmesį ar įmes į vandenį ir žiūrės, kaip jis iš ten išplauks pats?

– Pagrindinė komanda jį jau pačiupinėjo ir mato, kur reikia tobulėti labiausiai. Iškart pasakė, į ką reikia koncentruotis. Bet individualiai jis pakankamai stiprus tiek fiziškai, tiek techniškai.

Ko jam reikia labiausiai, tai bendro krepšinio supratimo, sprendimų priėmimo, pagalbos gynyboje skaitymo, užtvarų mokymosi, išsidėstymo aikštėje, komandinių veiksmų supratimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius