Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 21

Rinktinės trenerio skambučio sulaukęs G.Orelikas turi patarimą „Žalgiriui“

„Su jais reikia kovoti ant žemės. Jei pradėsi tą daryti ore – nepavyks. Reikia stumdytis, grumtis ir neleisti šokinėti virš galvų. Tai didžiausias akcentas kovojant su šia komanda“, – sako Gediminas Orelikas, kuris šeštadienį testavo Kauno „Žalgirio“ varžovą. Jam su Bandirmos „Banvit“ nepavyko sustabdyti fantastišką formą demonstruojančio „Anadolu Efes“, todėl prieš antradienio mūšį žalgiriečiai mokysis ir iš „Banvit“ pamokos.
Gediminas Orelikas
Gediminas Orelikas / Eurohoops.net nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ | 20:00 | „Žalgirio“ arena

„Banvit“ savaitgalį leido žaisti taip, kaip ir mėgsta „Anadolu Efes“ – dominuoti varžovų baudos aikštelėje. Po Bandirmos ekipos krepšiu Stambulo krepšininkai sugriebė 14 atšokusių kamuolių ir kartojo netaiklius metimus.

„Banvit“ stumdėsi pagirtinai ir netgi laimėjo kovą dėl lentos 39:37, tačiau svarbiausioje statistinėje kategorijoje pranašesni buvo „Anadolu Efes“, laimėję dvikovą 83:74.

„Tai tikrai labai gera komanda. Prieš rungtynes akcentavome, kad svarbiausia sustabdyti jų greitą puolimą ir kontroliuoti puolime atkovotus kamuolius. Bet to nepavyko padaryti.

Jie vieni geriausių Europoje žaisdami „greitą puolimą“ ir graibstydami kamuolius. Tai labai atletiški žaidėjai“, – pabrėžė G.Orelikas.

Jam pačiam teko stumdytis su galinga „Anadolu Efes“ priekine linija su Tyleriu Honeycuttu, Derricku Brownu bei Bryantu Dunstonu priešaky. G.Orelikas pelnė 19 taškų ir atkovojo 3 kamuolius.

„Turi su jais kovoti ant žemės. Jei pradėsi kovoti ore – nepavyks. Reikia stumdytis, grumtis, neleisti šokinėti virš galvos“, – Sašo Filipovskio žaidimo plano detales prieš mačą su „Anadolu Efes“ atskleidė 26-erių lietuvis.

Jis pabrėžė, kad nors „Anadolu Efes“ aukštaūgiai nėra labai aukšti, tačiau ypač staigūs, mobilūs ir šoklūs.

„Nebuvo kur išnaudoti savo greičio, tiesiog sumečiau savo metimus“, – sakė keturių tritaškių sąskaitą „Anadolu Efes“ gynybai išrašęs snaiperis.

Stambulo klubas demonstruoja galingą formą – Turkijos čempionate nepralaimėjo 9 rungtynių iš eilės, o Eurolygoje laimėjo 6 pastaruosius mačus iš 8.

Dar prieš mėnesį „Banvit“ parklupdė „Anadolu Efes“ ekipą Turkijos taurės finale, bet savaitgalį Velimiro Perasovičiaus auklėtiniai atsigriebė prieš grandų skriaudikus.

„Jie jau tada buvo geros formos. Bet mums tiesiog pavyko sustabdyti jų greitą puolimą, kad jie nebėgtų. Taip pat kontroliavome baudos aikštelę. Tai buvo du svarbiausi akcentai“, – pergalės receptu prieš „Anadolu Efes“ dalijosi G.Orelikas.

G.Oreliko patarimai galėtų būti įdomūs „Žalgiriui“, nes pats žaidėjas pasidarė įdomus ir Lietuvos rinktinei.

Skambutis iš rinktinės

K.Bakūno nuotr./Dainius Adomaitis
K.Bakūno nuotr./Dainius Adomaitis

„Turkijoje puikiai žaidžia Gediminas Orelikas“, – pristatydamas rinktinės trenerių štabą ir komentuodamas jam labiausiai įstrigusių kandidatų pasirodymą, leptelėjo Dainius Adomaitis.

Adomaičio skambutis maloniai nustebino, bet dabar į rinktinę labai nesigilinu.

Nacionalinės komandos strategas jau ir pats paskambino G.Orelikui pasiteirauti, kaip ta legionieriaus duona. Po sezonų Šiauliuose, Pakruojyje, Prienuose ir „Lietuvos ryte“, Gediminas žaidžia pirmąjį sezoną užsienyje.

O tą duoną dvimetrinis puolėjas kramsnoja su pasimėgavimu. Ši gerokai pasaldinta. Turkijos čempionate G.Orelikas renka vid. 14,7 taško ir 5,4 atkovoto kamuolio, o „Banvit“ rikiuojasi ketvirti, lenkdami Eurolygos klubus iš Stambulo – „Daruššafaka“ ir „Galatasaray“.

FIBA Čempionų lygoje G.Oreliko vidurkis siekia 13,9 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio, o „Banvit“ kaunasi turnyro ketvirtfinalyje.

D.Adomaitis išgirdo G.Oreliko šūvius Turkijoje – tritaškius jis meta 43 procentų tikslumu, o pataiko daugiausia visoje Turkijos lygoje – vidutiniškai po 3 per rungtynes (iš 6,9).

Šešiais tritaškiais jis šį sezoną jau buvo suvarpęs Bursos „Tofaš“ krepšį, septyniais – Izmiro „Karšiyakos“ ir „Yesilgiresun“.

FIBA Čempionų lygos dvikovoje su Salonikų „Aris“ jis išplėšė pratęsimą, o vėliau ir pergalę su sirena.

„Malonu, kad rinktinės treneris ir kiti treneriai mato, – bendraudamas su 24sek neslėpė G.Orelikas. – Jo skambutis kažkiek nustebino. Pasišnekėjome, jis pasiteiravo, kaip man sekasi. Kažkiek nustebino, nes malonu, kad treneris domisi ir palaiko ryšį.

Bet dabar į rinktinę labai nesigilinu. Pirmiausia, noriu pabaigti sezoną, nes liko laimėti du trofėjus. Aš dabar susikoncentravęs į klubo tikslus.“

Nori žaisti Eurolygoje

Už atsiskleidimą jis dėkingas kitam treneriui – slovėnui Sašo Filipovskiui, kuris kadaise vos 29-erių stovėjo prie Liublianos „Union Olimpija“ vairo Eurolygoje, o dabar su kukliu Bandirmos klubu kartais nuskriaudžia vieną kitą Eurolygos klubą – vieninteliai „Fenerbahče“ dar negavo į „skūrą“.

„Scanpix“ nuotr./Sašo Filipovskis 2011 m.
„Scanpix“ nuotr./Sašo Filipovskis 2011 m.

S.Filipovskis buvo įsižiūrėjęs G.Oreliką, nes šis puikiai tinka jo žaidimo filosofijai su iš toli pataikančiu sunkiuoju krašto puolėju, kuris išplečia žaidimą ir vidurio puolėjui sudaro daugiau laisvės po krepšiu.

Bet G.Orelikas taip pat užsitarnavo pasitikėjimą sunkiu darbu nuo pirmosios dienos „Banvit“ treniruočių stovykloje.

„Viskas sekasi gerai. Žaidžiu neblogai, ginuosi neblogai, imu kamuolius. Čia nejaučiu jokio spaudimo. Tiesiog žaidžiu ir negalvoju, kad gali mane pakeisti“, – pasakojo G.Orelikas.

Dar vos prieš ketverius metus, kai vos tik pasirašė sutartį su „Lietuvos rytu“, viešai buvo diskutuojama dėl G.Oreliko anglų kalbos žinių.

Grįžti į Lietuvą kol kas tikrai negalvoju.

Tačiau jis „peršoko“ ne tik šį iššūkį, bet išgyveno ir pasiutusią trenerių karuselę Vilniuje. Sunkumai ir aukštesnis krepšinio lygis užgrūdino G.Oreliką ir paruošė jį legionieriaus karjerai.

„Vilniuje keitėsi daug trenerių, bet įgijau daug vertingos patirties. Žaidžiau esant skirtingoms filosofijoms, todėl viskas išėjo į gerąją pusę. Labai džiaugiuosi, kad išvažiavome su šeima. Ar galvoju grįžti į Lietuvą? Kol kas tikrai ne. Sutartis galioja iki sezono pabaigos, o po sezono kalbėsimės su agentu ir žiūrėsime, kur keliai nuves.

Norėčiau į Eurolygos komandą. Norėčiau pasižiūrėti, kaip ten atrodyčiau, ar vis dar galiu ten žaisti. Reikia išlaikyti formą, išlikti sveikam ir gal kas nors pastebės.“

Kas ten žino, gal greitai G.Orelikas ne tik dalys patarimus „Žalgiriui“, bet pats bus „Žalgirio“ varžovas Eurolygoje.

VIDEO: G.Orelikas riaumoja Turkijoje
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius