Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 25

Rusijos krepšinio metodai, kurie atpirkimo ožiu pavertė Rimą Kurtinaitį

Rimo Kurtinaičio vadovaujamas „Chimki“ klubas Rusijoje buvo sutriuškinęs „Žalgirį“ 111:80, tačiau lietuvis prieš kelias savaites turėjo baigtis darbus pamaskvėje. „Vienais metais esi geriausias Rusijos treneris, o kitais jau tave atleidžia. Kai yra surinkta žvaigždžių komanda ir ji pralaimi, kaltas visada yra treneris“, – dėl bedarbiu tapusio kolegos apgailestavo treneris Alfredas Vainauskas.
Rimas Kurtinaitis ir Aleksejus Švedas
Rimas Kurtinaitis ir Aleksejus Švedas / „Scanpix“ nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | Kauno „Žalgiris“(2-9) – „Chimki“(5-6) | 19:45 | „Žalgirio“ arena

„Utenos“ moterų komandai sėkmingai vadovaujantis patyręs treneris su Rusijos krepšinio taisyklėmis yra susidūręs ir pats.

2011 metais jis vadovavo Kursko „Dinamo“ komandai, o 2013 metais išbandė save ir Rusijos moterų krepšinio rinktinėje.

„Reikia rasti atpirkimo ožį. Rusijoje tai yra normalu. Man užteko trejas rungtynes pralaimėti ir buvau atleistas, o Rimas pralaimėjo devynerias rungtynes iš dvylikos“, – apie darbą Rusijoje kalbėjo strategas.

„Chimki“ klubui atleidus Rimą Kurtinaitį, šio vietą užėmė juodkalnietis Duško Ivanovičius. Eurolygoje jis debiutavo pralaimėjimu 79:84 Bambergo „Brose Baskets“ ekipai.

Rimas yra vienas geriausių specialistų Europoje. Ir pasakyti, kad jis nerado kalbos su žaidėjais... Nežinau. Kas tos kalbos turi ieškoti?

„Tai įrodo, kad taip greitai nieko stebuklingo neįvyko. Labai sunkios rungtynės buvo ir VTB lygoje, kur „Chimki“ tik keliais taškais įveikė „Krasnyj Oktiabr“ ekipą“, – D.Ivanovičiaus debiutą „Chimki“ komandoje vertino A.Vainauskas.

Rusijoje „Chimki“ žalgiriečius pažemino 111:80, o pagrindiniu rusų ginklu tapo Tyrese'as Rice'as, pelnęs 20 taškų ir atlikęs 11 rezultatyvių perdavimų.

Dėl vietos kitame etape kovojantis Rusijos klubas „Top 16“ etape pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (20,8) ir perimtus kamuolius (8,6). Jis taip pat yra antras pagal rezultatyvumą (83,6).

A.Vainauskas yra įsitikinęs, kad „Žalgiris“ namuose gali pasinaudoti „Chimki“ krize ir pakovoti dėl pergalės.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Alfredas Vainauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Alfredas Vainauskas

– Rusijoje „Žalgiris“ patyrė skaudų pralaimėjimą, tačiau „Chimki“ nuo laiko įkrito į duobę. Ar Kaune viskas bus kitaip?

– Kažkas komandoje tikrai keisis. Tik neaišku, ar į gera, ar į bloga. Faktas, kad Bambergui jau buvo pralaimėta. Tai įrodo, kad taip greitai nieko stebuklingo neįvyko. Labai sunkios rungtynės buvo ir VTB lygoje, kur „Chimki“ tik keliais taškais įveikė „Krasnyj Oktiabr“ (80:78). Tai rodo, kad komanda dar ieško savo žaidimo.

Pralaimėjimas Rusijoje „Žalgiriui“ tikrai buvo skaudus. Praleisti 111 taškų yra daug. Reikia tikėtis, kad Kaune bus viskas geriau. O „Chimki“ trenerio pasikeitimas dar gali duoti teigiamų impulsų. Nors aš manau, kad komanda turėjo leisti Rimui pabaigti šį sezoną. Aišku, rezultatai pastaruoju metu buvo gana prasti. Tada prasidėjo spaudimas Rusijos žiniasklaidoje. Manau, kad tai buvo neteisinga. Visgi Rimas „Chimki“ nuveikė daug per tuos penkerius metus. 

Penktadienio rungtynės „Chimki“ bus labai svarbios. Jie kovoja dėl ketvirtos vietos ir jeigu praloš „Žalgiriui“, bus daug sudėtingiau patekti į kitą etapą. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rimas Kurtinaitis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rimas Kurtinaitis

– Rusijoje buvo kalbėta, kad R.Kurtinaitis prarado žaidėjų pasitikėjimą. Pats treneris kalbėjo, kad buvo pavykę rasti kalbą su klubo žvaigždėmis. Jūsų nuomone, šiose kalbose buvo teisybės?

– Iš to, kiek bendrauju su Rusijos krepšinio žmonėmis ir seku jų krepšinio naujienas, negaliu sutikti su tomis kalbomis. Rimas yra geras ir stiprus treneris. Rimas yra pats buvęs žaidėjas ir matęs visko didžiajame krepšinyje. Jis yra vienas geriausių specialistų Europoje. Ir pasakyti, kad jis nerado kalbos su žaidėjais... Nežinau.

Kas tos kalbos turi ieškoti? Man atrodo, kad krepšininkai turi būti tokie, kokių reikalauja treneris. O klubo vadovybės darbas yra palaikyti trenerį. Tada bus rezultatas. Tačiau, kai ateina kažkoks išsišokėlis ir pradeda diktuoti savo sąlygas, gaudamas milijonus, tada komanda tampa nevaldoma.

Treneris čia daug padaryti negali. Bet reikia rasti atpirkimo ožį. Rusijoje tai yra normalu. Man užteko tris rungtynes pralaimėti ir buvau atleistas, o Rimas pralaimėjo devynerias rungtynes iš dvylikos. Manau, kad klubas turėjo dar palaukti ir tikėti treneriu. Viskas galėjo susitvarkyti.  Bet kažkam buvo, matyt, naudinga. Rusai yra nenuspėjami. Toks jų mentalitetas. 

Vienais metais esi geriausias Rusijos treneris, o kitais jau tave atleidžia. Kai yra surinkta žvaigždžių komanda ir ji pralaimi, kaltas visada yra treneris. Galbūt reikėjo pirma kaltinti žaidėjus, kurie neatliko savo darbo ar žmones, kurie komplektavo komandą? Žaidėjai turi daryti tai, ką pasako treneris. Nepatinka? Krauniesi daiktus ir išvažiuoji.

– Ką galima pasakyti apie naująjį „Chimki“ trenerį Duško Ivanovičių?

– Visi buvusios Jugoslavijos treneriai yra panašūs. Jie visada turi savo asistentus ir apsistato savo žmonėmis, kad jų niekas nepaliestų. Tai yra vienas iš elitinių trenerių. Tik nežinau, kodėl jis iki šiol neturėjo darbo. Galbūt norėjo pailsėti. 

Bet kokiu atveju, jo atėjimas komandai kažkokį impulsą duos. Žaidėjai pradeda galvoti apie savo žaidimą ir minutes, kurias gaus iš trenerio. Dažniausiai tai duoda teigiamą efektą. Tačiau kol kas jie to neįrodė. O „Žalgiris“ gali gerai sužaisti. Ypač, jeigu seksis pataikyti. Nebus „Chimki“ paprasta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Duško Ivanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Duško Ivanovičius

– „Žalgiryje“ tapus treneriu Šarūnui Jasikevičiui emocijos jau nuslūgo. Ką dabar manote apie trenerio darbą?

– Žingsnis po žingsnio jis eina į priekį. Yra daug naujovių. Tačiau žaidėjai yra riboti. Vieną dieną jie gali padaryti viską, ko prašo treneris, o kitą jiems tiesiog nežmoniškai nekrenta. Nepataiko nors tu ką. Tada visi žiūri į trenerį ir klausia, kodėl žaidėjai neįmeta. Bet čia nieko nepadarysi. 

„Žalgiris“ turi aukšto lygio žaidėjų, kurie pagal klubo biudžetą, yra geriausia, ką galima gauti. Jie turėtų įmesti. Bet tai yra krepšinis. Gali nors nusprogti, bet nepataikai ir viskas. Žiūrėsim, kieno pusėje fortūna bus penktadienį.

– Kaip manote, ar Jerome‘as Randle‘as pateisino su juo sietus lūkesčius?

– Tai labai įdomus žaidėjas, kuris įnešė naujų vėjų. Aš, kaip treneris, į jį žiūrėjau skeptiškai – nemaniau, kad jis bus toks aktyvus ir įneš kažko naujo. Jis pagyvino žaidimą. Tai žaidėjas, kuris supranta krepšinį ir gerai valdo savo kūną. Jis gerai mato aikštelėje, tačiau gal kartais per daug prisiima atsakomybės. Šiandien „Žalgiryje“ nėra ryškaus lyderio, bet jei J.Randle'as geriau pataikytų, galėtų juo būti. Jis yra tas, kuris gali užbaigti lemiamą ataką. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jerome'as Randle'as
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jerome'as Randle'as

– „Žalgiris“ grupėje jau greičiausiai neišvengs paskutinės vietos. Kaip galima vertinti šį sezoną Eurolygoje?

Manau, kad kitoje grupėje „Žalgiris“ tikrai nebūtų paskutinis. ​

– Buvo įvykdytas sezono planas, jie pateko į „Top 16“. Bet pateko į mirtininkų grupę. „Žalgiriui“ ten yra labai sunku. Nenoriu sakyti, kaip kiti, kad „Žalgiriui“ ten nėra ką veikti. Jie visada turi ką veikti. 

Aišku, norėtųsi daugiau nei dviejų pergalių. Bet reikia suprasti mūsų finansus. Dar praradome Robertą Javtoką, kuris buvo gynybos ramstis. Aišku, nesinori būti dugne, bet reikia būti teisingais. Žaidžiame su grandais, kurie turi vardus ir didelius pinigus. 

Manau, kad kitoje grupėje „Žalgiris“ tikrai nebūtų paskutinis. Gal net patektų į kitą etapą. Dabar yra sunku. Reikia pagalvoti apie viską prieš reiškiant pretenzijas. Aukščiau bambos neiššoksi.

„Orakulo“ prognozė
„Orakulo“ prognozė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius