Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 19

Šaras – apie misiją pažaboti 17-metį vunderkindą, J.Mačiulį ir sensacijos ingredientus

Eilinė sunki darbo diena Šarūno Jasikevičiaus biure. Šįkart jame keliamas svarbiausias klausimas – kaip sustabdyti didžiausią talentą puolime turinčią komandą Europoje. Kauno „Žalgirio“ treneris turi abstraktų sėkmės receptą, tačiau ar „Žalgiris“ parklupdys Eurolygos karalius, priklausys nuo jo išpildymo.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Real“ | 19:00 | „Žalgirio“ arena

Per 17 pastarųjų metų „Žalgiriui“ tik kartą pavyko nugalėti „Real“. Tą vienintelį sykį per 15 bandymų žalgiriečiams pasisekė 2014-ųjų balandžio 11-ąją „Top 16“ varžybų finiše (87:80).

Bet netoli žalgiriečiai buvo ir pirmajame Eurolygos rate, kai „Žalgiris“ pralaimėjo Madride tik po dramatiškos kovos 91:96. Tą gruodžio 8-osios vakarą Ispanijoje žaliai baltus gniuždė 17-mečio Lukos Dončičiaus tritaškiai kritiniu metu, atvedę „Real“ į sudėtingą pergalę.

Vienintelis būdas nugalėti „Real“ – žaisti fizinį kietą krepšinį ir geriau gintis.

„Jis tikrai talentingas. Stebina jo ramybė. Fantastiška, kad jis savo metimais jau laimėjo kelerias rungtynes. Dar stebina jo ramybė tada, kai gynyba prieš jį dvigubinama. Tokiose situacijose net patyrę 30-mečiai meta kamuolį į užribį, o Dončičius perduoda kamuolį į rankas savo žaidėjui. Tikras talentas. Jis nebijo priimti sprendimų, nebijo būti tas žaidėjas, kuris pralaimi rungtynes. Tokie žaidėjai laimi titulus. Matosi, kad jis eina į priekį“, – jaunąjį „Real“ ginklą išgyrė Š.Jasikevičius.

L.Dončičius tada sužaidė rezultatyviausias (17 tšk.) ir naudingiausias (24 naud. bal.) savo rungtynes Eurolygoje. Bet tai toli gražu nebuvo vienadienė slovėnų vunderkindo sėkmė.

201 cm ūgio gynėjas vėliau sužaidė dar bent tris naudingesnius mačus, o dvikovą su „Žalgiriu“ pasitinka vos neužfiksavęs trigubo dublio su Tel Avivo „Maccabi“ – 10 taškų, 11 atkovotų kamuolių, 8 rezultatyvūs perdavimai ir 32 naudingumo balai.

VIDEO: Žalgirį Madride paskandino 17-mečio tritaškiai

L.Dončičius šį sezoną Eurolygoje vidutiniškai pelno 8,2 taško, atkovoja 3,8 kamuolio, atlieka 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir renka 12,5 naudingumo balo per 18 minučių.

Bet Madride yra ir daugiau grėsmių: po 18 taškų pelno Sergio Llullas, Anthony Randolphas prideda 10,2 taško, Gustavo Ayonas – 9,2.

„Real“ yra daugiausiai naudingumo balų renkanti komanda Eurolygoje (vid. 102,1 tšk.), rezganti antrą rezultatyviausią puolimą (vid. 87 tšk.) turnyre.

„Eilinė savaitė, eilinis rimtas varžovas. Gal kiek rimtesnis nei daugumą savaičių. Kaip visada, vienas iš dalykų norint laimėti – sumažinti jų skaičius puolime. Vienintelis būdas nugalėti „Real“ – žaisti fizinį kietą krepšinį ir geriau gintis. Esame konkurencingi. Turime šansų laimėti. Bet jei norime turėti geresnius šansus, reikia juos pristabdyti. O tą padaryti labai sunku. Darbas laukia didelis. Kiekvienas žaidėjas turi ateiti ir išspausti maksimumą. Reikia bandyti pakartoti tas puolimo rungtynes, kurias sužaidėme Madride. Bet jeigu norime nugalėti vieną geriausių Europoje komandų, kurioje yra daugiausiai puolimo talento, reikia kažkokių būdų pristabdyti juos“, – pasakojo Š.Jasikevičius.

Savaitgalį Ispanijos čempionams pagirtiną iššūkį metė priešpaskutinė komanda Ispanijoje Badalonos „Joventut“. Tiesa, po trijų kėlinių pirmavusi 61:54, Badalonos komanda ketvirtąjį kėlinį pralaimėjo 17:27 ir nusileido 78:81.

Ką „Žalgiris“ galėtų pasiimti iš tų rungtynių?

„Badalonos sėkmė buvo ne tiek gynyboje. Jie labai solidžiai puolė. Madridas yra viena iš komandų, kuri tikrai baudžia už klaidas. Mes per pastarąsias dvejas rungtynes sumažinome klaidų skaičių. Ryt jis bus vienas faktorių. Jei neturėsime kantrybės, pateksime į pirmą opciją, kur jie truputį daugiau susispaudžia ir apsigina, bus problemų. Po klaidų jie įmeta daugiau nei 10–15 taškų. Juos nuėmus, sakys, kad truputį geriau apsigynei. Bet kartais prieš tokias komandas labiau priklauso, kaip pats atakuoji.

Nežinau, ar jie turi silpnųjų vietų.

Klaidos puolime, antrieji šansai – tai galbūt net žymiai svarbesni faktoriai nei skirtumas tarp talento ir komandų. Įmes jie tų taškų. Svarbiausia neduoti dovanų, – akcentavo Š.Jasikevičius. – Nežinau, ar jie turi silpnųjų vietų. Reikia eiti su kamuoliu konkrečiose situacijose, prieš konkrečius žaidėjus. Yra kažkokios aikštės vietos, kur kai kurie jų žaidėjai ginasi ne taip gerai. Puolime žinome, kur eisime su kamuoliu. Stengsimės ieškoti savo pranašumų. Visumoje reikia geriau gintis.“

Beje, geriausią sezoną Madride žaidžia buvęs ilgametis žalgirietis Jonas Mačiulis. Pirmojoje dvikovoje į „Žalgirio“ krepšį jis įmetė 10 taškų, o šį sezoną vidutiniškai per 18 minučių renka po 7,6 taško.

„Jis baudžia komandas už žioplumą. Taip pat naudojasi sistema ir gerais partneriais. Kaip žinote, jo vaidmuo Madride yra kaip pagalbinio. Bet savo vaidmenį Jonas atlieka žymiai geriau ir atranda būdų prisitaikyti prie žvaigždžių, kurioms suteikiamas didesnis dėmesys. Kiekvienai komandai reikia ne tik žvaigždžių, bet ir labai gerų pagalbinių žaidėjų, kurie suprastų savo vaidmenį. Jis kasmet ją atlieka vis geriau ir geriau“, – pagerėjusį J.Mačiulio žaidimą „Real“ klube pakomentavo Š.Jasikevičius.

„Žalgirio“ ir „Real“ dvikova Eurolygoje – penktadienį 19 val. „Žalgirio“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius