Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 27

Turkijos rinktinės amerikietis Bobby Dixonas – išsikapstęs iš narkotikų liūno dugno

Praėjusio sezono Europos klubinio krepšinio stebuklo, Izmiro „Pinar Karsiyaka“ klubo, o dabar jau ir Turkijos krepšinio rinktinės lyderio, Bobby Dixono istorija – neeilinė. Jo narkomanė motina jį pagimdė lauke ant laiptų, brolį nušovė dar vaikystėje, o pats į kalėjimą B.Dixonas sėdo 18-os. Tačiau „naujasis turkas“ išsikapstė ir savo gyvenimą pakeitė kardinaliai. Gavęs Turkijos pilietybę jis vadinasi Ali Muhammedu, legendinio boksininko garbei.
Bobby Dixonas
Bobby Dixonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Narkotikai, brolio mirtis ir kalėjimas

B.Dixonas gimė 1983 metų balandžio 10-ąją, kai jo mama buvo pakeliui iš skalbyklos. Lawandai Dixon prie pat namų nubėgo vandenys ir vyro padedama moteris pagimdė prie namų laiptų. 

Treneris B.Dixoną buvo sutikęs anksčiau ir supratęs, kad tai neeilinis žaidėjas. Vis dėlto tai buvo vaikinas be jokios disciplinos ir nepasitikintis nė vienu suaugusiuoju.

„Nors ir bandžiau, tačiau nebesugebėjau užlipti į viršų. Labai skaudėjo. Labai labai skaudėjo“, – dnainfo.com cituoja L.Dixon.

Vis dėlto pareigingos motinos Bobby Dixonas neturėjo. Visą Bobby vaikystę Lawanda nuolat atsidurdavo įkalinimo įstaigoje. O būdama laisvėje ji ne tik pati prekiavo narkotikais, tačiau ir vartojo – tiek heroiną, tiek kokainą.

Kai Bobby'ui buvo vos 10-imt metų, jo 13-metis brolis Brianas buvo tiesiog gatvėje nušautas tiesiai į nugarą. Motina tuo metu sėdėjo už grotų, laidotuvėse dalyvavo kartu su įkalinimo įstaigos prižiūrėtojais.

Laiką su bloga kompanija leidęs Bobby ir pats netruko pakliūti į narkotikų spąstus. Būdamas 18-os metų ir jau puikiai žaisdamas krepšinį savo mokyklos komandoje, jis buvo suimtas už prekybą narkotikais. Būsimoji krepšinio žvaigždė atsidūrė kalėjime.

Mokyklą jis baigė už grotų, tačiau ten praleistas laikas pakeitė B.Dixoną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kartu su Mindaugu Lukauskiu ir "Asvel" ekipa Bobby Dixonas tapo Prancūzijos čempionu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kartu su Mindaugu Lukauskiu ir "Asvel" ekipa Bobby Dixonas tapo Prancūzijos čempionu

Gyvenimo ir krepšinio treneris

Atsidūręs laisvėje B.Dixonas norėjo žaisti krepšinį, tačiau jam teko ieškotis darbo. Kiekvieną dieną vaikinas po šešias valandas dirbo UPS įmonės sandėlyje, iki kurio nuo namų į vieną pusę važiuodavo net tris valandas.

Grįžęs namo Bobby pora valandų nusnūsdavo, o tada skubėjo į lauko krepšinio aikštelę, kur jį nuo kojų visiškai nuvarydavo treneris Bryanas McKinney.

Gyvenime turi tik vieną mamą ir privalai stengtis jai padėti. Jei gali padėti savo mamai, turi jai padėti. Ji dabar švari ir to nusipelnė.

Krepšinio treneris sutikęs B.Dixoną iškart suprato, kad tai neeilinis žaidėjas. Vis dėlto, kaip sakė treneris, tai buvo vaikinas be jokios disciplinos ir nepasitikintis nė vienu suaugusiuoju.

B.McKinney reikėjo kelių mėnesių, kad užsitarnautų Bobby'io pasitikėjimą, tačiau po to jie tapo neišskiriami. Jie dirbdavo valandų valandas gerindami visas krepšininko savybes, tarp kurių ir fizinis pasirengimas.

„Tos treniruotės man buvo išsigelbėjimas. Mano noras buvo didžiulis. Tose treniruotėse supratau, kad manęs niekas negali sustabdyti“, – sako B.Dixonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobby Dixonas žaidė „Benetton“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobby Dixonas žaidė „Benetton“

Gyvenimo šansas

2002-ųjų metų vasaros pabaigoje 19-metis B.Dixonas vis dar neturėjo jokių pasiūlymų iš aukštųjų mokyklų. Kaip teigė B.McKinney, koledžų komandų treneriai nesirengė suteikti šanso vaikinui su tokia praeitimi.

Pareigingos motinos Bobby Dixonas neturėjo. Visą Bobby vaikystę Lawanda nuolat atsidurdavo įkalinimo įstaigoje. O būdama laisvėje ji ne tik pati prekiavo narkotikais, tačiau ir vartojo – tiek heroiną, tiek kokainą.

Vis dėlto, B.McKinney turėjo pažįstamų „Kankakee Community College“ trenerių štabe. B.Dixonui buvo duotas šansas pasirodyti penktadienį. Kaip teigė pats B.Dixonas, jis pasirodė prastai, tačiau treneriai vis tiek skyrė dalinę stipendiją. Šeštadienį vaikinas galutinai sutarė dėl studijavimo KCC, o pirmadienį jau prasidėjo mokslo metai.

„Tai buvo tikra palaima, startas, kurio laukiau. Nuo tos dienos stengiausi šimtu procentų išnaudoti kiekvieną gyvenimo man suteiktą galimybę“, – sakė B.Dixonas.

Jis nežaidė sezono pradžioje, tačiau gavęs šansą iškart pelnė 27 taškus. Kitose rungtynėse įmetė 18. Nuo tada likusius dvejus metus jis buvo vienas pagrindinių komandos žaidėjų, startiniame penkete pradėdavo visus mačus.

Po dvejų metų B.Dixonas perėjo į NCAA I divizione žaidžiančios Trojos universiteto krepšinio komandą „Trojans“. Per 59 rungtynes jis išlaikė 16,3 taško vidurkį ir buvo išrinktas tarp geriausių konferencijos žaidėjų.

„Visada aikštėje buvau be galo alkanas, kiekvienose rungtynėse žaidžiau taip, lyg vis dar turiu daug ką įrodyti“, – teigė bakalauro studijas baigęs B.Dixonas.

Vis dėlto, nors jo statistika buvo puiki, vaikinas buvo realistas – jo šansai būti pakviestam NBA naujokų biržoje buvo lygūs kone nuliui. B.Dixonas pasuko į Europą, kur profesionalo karjerą pradėjo Prancūzijos „Saint-Étienne Basket“ ekipoje.

2007–2008 m. žaisdamas Lenkijos „Polpak Świecie“ ekipoje buvo geriausias lygoje pagal rezultatyvius perdavimus. Vėliau B.Dixonas mėtėsi tarp įvairių Italijos ir Prancūzijos klubų, kol galiausiai atvyko į „Pinar Karsiyaka“, su kuria laimėjo Turkijos pirmenybes ir tapo vienu geidžiamiausių Europos krepšininkų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ali Muhammedas mače su Lietuva
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ali Muhammedas mače su Lietuva

Sunkumų nepamiršta padėdamas kitiems

B.Dixonas finansinių sunkumų nejaučia jau seniai, jis leido sau įsigyti itin brangų automobilį „Bentley Continental GT“, tačiau nepamiršta, nuo ko pradėjo.

Gimtajame Čikagos mieste veikia „Lionheart“ organizacija, kuri rūpinasi vaikais gatvėje, organizuoja visuomeninius projektus bei siuva drabužius.

Visada aikštėje buvau be galo alkanas, kiekvienose rungtynėse žaidžiau taip, lyg vis dar turiu daug ką įrodyti.

„Noriu keisti kitų gyvenimus. Aš noriu pagelbėti tiems vaikams ir neleisti atsidurti ten, kur buvau atsidūręs aš“, – sako B.Dixonas.

Krepšininkas taip pat organizuoja nemokamą 10–17 metų vaikams skirtą savo vardo krepšinio įgūdžių stovyklą. 

Vis dėlto, svarbiausias dalykas jam – šeima. B.Dixonas kartu su savo sužadėtine yra nuo universiteto laikų, pora augina dvi dukteris – aštuonerių Heaven (liet. – Dangus) ir ketverių Angel (liet. – Angelas). B.Dixonas atsimena, kaip sunku buvo augti be tėvo ir motinos, tad savo vaikais rūpinasi visomis išgalėmis.

Pasirūpino jis ir savo motina Lewanda. Moteris jau 16 metų nebevartoja narkotikų, sūnus jai nupirko nedidelį namą dar žaisdamas Prancūzijoje.

„Aš buvau neįtikėtinai laiminga. Jis man seniai atleido visus mano blogus darbus, esu jam labai dėkinga. Žinau, kad mums itin padėjo pats Dievas“, – teigia L.Dixon.

„Mano gyvenimas tikrai nebuvo lengvas ir mano mama jo nė kiek nepalengvino, tačiau ji susitvarkė. Gyvenime turi tik vieną mamą ir privalai stengtis jai padėti. Jei gali padėti savo mamai, turi jai padėti. Ji dabar švari ir to nusipelnė“, – dnainfo.com kalbėjo B.Dixonas.

Naujasis Turkijos rinktinės lyderis puikiai supranta, kad po tokios jaunystės kaip jo, į viršų išsikapsto tik vienas iš milijono. Todėl B.Dixonas net ir būdamas 32-ejų iš gyvenimo stengiasi pasiimti viską ir išnaudoti kiekvieną progą šimtu procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius